ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2022
Σελ. /24
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει τη χώρα ΝΑΤΟικό ορμητήριο

INTIME NEWS

«

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί ο χάρτης της Ελλάδας, με τις ΝΑΤΟικές βάσεις από τον Βορρά μέχρι τον Νότο και από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, είναι χώρα ειρήνης και σταθερότητας ή προκεχωρημένο φυλάκιο, ιμπεριαλιστικό ορμητήριο;», αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης, απαντώντας στον απροκάλυπτο εμπαιγμό του λαού από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αμερικανικές βάσεις, που νομιμοποιούνται και διευρύνονται στο έδαφος της χώρας, είναι για την ενίσχυση της άμυνάς της.

«Αμυνα ήταν ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας ή ήταν επίθεση κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, υποκριτές εδώ μέσα, που μιλάτε μόνο για την Ουκρανία; Δεν βγάζετε κουβέντα για τη Γιουγκοσλαβία, ούτε και τότε βγάλατε, όλοι εσείς που τώρα κόπτεστε για την παραβίαση - και όντως είναι - από τη Ρωσία του Διεθνούς Δικαίου», επισήμανε. «Ηταν άμυνα», συνέχισε, «η επέμβαση στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, στην Υεμένη, όλες οι επεμβάσεις που έγιναν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης με χιλιάδες νεκρούς και σακατεμένους σε αυτές τις περιοχές;». «Να γιατί τις θέλουν τις βάσεις οι ΗΠΑ και εσείς τα σχέδια αυτά τα στηρίζετε».

Πρόσθεσε πως όσο και να κοροϊδεύουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, «τα είπε όλα ειλικρινά και ωμά», «είπε δηλαδή ότι προωθούνται τα αναβαθμισμένα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ακούσατε πουθενά να πει ότι προστατεύει τα κυριαρχικά συμφέροντα της Ελλάδας;». Συμπλήρωσε στη συνέχεια: «Τι έκαναν οι Αμερικανοί φίλοι σας - γιατί η Συμφωνία υπάρχει από το 1990 - όταν διαρκώς παραβιάζεται ο εναέριος και θαλάσσιος χώρος της Ελλάδας; Δεν είδαμε να σηκώνονται συμβολικά αμερικανικά αεροπλάνα από τη Σούδα...». Παρέθεσε πλήθος παραδειγμάτων για τη στάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και επισήμανε: «Και τώρα που ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός για Αμερική, πήρε την απάντηση με την αναβάθμιση των "F-16" για την Τουρκία».

Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που λειτούργησε τις βάσεις σε Στεφανοβίκειο, Λάρσα, Αλεξανδρούπολη «πριν ακόμα υπογράψετε τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ», «έχει υπογράψει όλες τις Συμφωνίες του ΝΑΤΟ και συμμετείχε σε ασκήσεις για την περικύκλωση της Ρωσίας», τώρα εγκαλεί την κυβέρνηση που στη Συμφωνία δεν εξασφάλισε και άλλες βάσεις. «Και βγαίνετε σήμερα και λέτε ότι δεν είστε δεδομένοι;», τόνισε.

Ο Θ. Παφίλης ανέφερε ακόμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την ώρα που ανταγωνίζεται με την κυβέρνηση ποιος είναι περισσότερο ΝΑΤΟικός, «προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε και το αντιαμερικανικό αίσθημα» της πλειοψηφίας του λαού, βγάζοντας διάφορες κορόνες τώρα τάχα αντίθεσης με τη Συμφωνία που την καταψηφίζει ή για τον ρόλο που παίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ομως, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν γιατί «ολίγον έγκυος δεν υπάρχει. Το πραγματικό δίλημμα είναι "ή με τους δολοφόνους ή με τους λαούς"», ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι με τους λαούς, «μέση λύση δεν υπάρχει».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Συμφωνία πιστοποίησης της βαθύτερης εμπλοκής

«

Η ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα Συμφωνία που φέρνετε έρχεται να πιστοποιήσει την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους επιθετικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντας τη χώρα μας σε ένα πολεμικό προγεφύρωμα των Αμερικανών στη σύγκρουσή τους με τους ανταγωνιστές τους, όπως η Ρωσία και η Κίνα», ανέφερε ο Γιάννης Δελής.

Ειδική αναφορά έκανε στο δεύτερο άρθρο της Συμφωνίας, όπου «κατονομάζεται ως στρατιωτική βάση αμερικανοΝΑΤΟική και το στρατόπεδο Γιαννούλη, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον αστικό ιστό της Αλεξανδρούπολης». Ενώ, την ίδια ώρα που ο λαός της πόλης ταλαιπωρείται από τις απαρχαιωμένες υποδομές, είναι σε εξέλιξη μια σειρά έργων για την άμεση διασύνδεση του λιμανιού με το στρατόπεδο Γιαννούλη και το αεροδρόμιο, για τη γρήγορη μεταφορά των αμερικανικών στρατευμάτων. Ολα αυτά, τόνισε, «δείχνουν ότι στην πραγματικότητα ολόκληρη η πόλη της Αλεξανδρούπολης, η ευρύτερη περιοχή θα λειτουργεί ως αμερικανική βάση για τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια».

Εδώ και καιρό, πρόσθεσε, «με τις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα δεν ψηφίζει τη Συμφωνία γιατί βρίσκει λέει λίγα τα ανταλλάγματα, τόσο το λιμάνι - ναι, αυτό το λιμάνι στο οποίο φτάσατε να απαγορεύσετε ακόμα και το ψάρεμα για τους κατοίκους - όσο και το αεροδρόμιο της πόλης λειτουργούν ως ένας κανονικός στρατιωτικός κόμβος μεταφοράς χιλιάδων ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, πολεμικού υλικού, όπως τανκς και ελικόπτερα, με τα αμερικανικά πολεμικά drones να απογειώνονται και να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο, καθιστώντας έτσι την Αλεξανδρούπολη μια de facto αεροναυτική αμερικανική πολεμική βάση».

Συνεχίζοντας ο Γ. Δελής επεσήμανε ότι η κατάπτυστη Συμφωνία «αποτελεί το σημερινό ανανεωμένο εισιτήριο της ελληνικής αστικής τάξης, των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων προκειμένου να πάρουν μέρος στη μοιρασιά της πλούσιας λείας της ευρύτερης περιοχής σε μια περίοδο ιμπεριαλιστικών ανακατατάξεων» και ότι «η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται και σε έναν ενεργειακό κόμβο, με τους αγωγούς TAP και IGB και, βέβαια, με την πλατφόρμα του αμερικανικού LNG, το οποίο θα μεταφέρουν οι Ελληνες εφοπλιστές, βγάζοντας τρελά κέρδη», την ίδια ώρα που η Θράκη είναι «πρωταθλήτρια» στην ενεργειακή φτώχεια του λαού.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «η σημερινή Συμφωνία είναι καταδικασμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού! Αποσύρτε την».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Εξ ορισμού επιθετική Συμφωνία σε βάρος των λαών

Είναι μία εξ ορισμού επιθετική Συμφωνία σε βάρος των λαών και όποιος ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε μία συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα να έχει φιλειρηνικό, επωφελές, πολυδιάστατο χαρακτήρα, είτε είναι αφελής είτε λέει συνειδητά ψέματα. «Και επειδή δεν είστε αφελείς, λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο Γ. Γκιόκας, απαντώντας τόσο στη ΝΔ που διατυμπανίζει ότι τάχα η Συμφωνία αυτή θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνεί στρατηγικά με τη Συμφωνία και κάνει λόγο για πιο επωφελείς όρους και ανταλλάγματα και αντισταθμιστικά.

Ανέφερε ότι «εμείς αναγνωρίζουμε στην κυβέρνηση ότι δεν κρύβει τους στόχους της και παραδέχεται σε σημείο κυνισμού και θράσους ότι τάσσεται με το αμερικανοΝΑΤΟικό μπλοκ μέχρι τελικής πτώσεως και διαφημίζει την προθυμία της να υπηρετήσει κάθε εγκληματικό σχέδιο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ». Ομως «το ψέμα και η κοροϊδία αρχίζει από τη στιγμή» που έρχεται ο ισχυρισμός ότι τέτοιου είδους «συμφωνίες θωρακίζουν τα συμφέροντα της χώρας έναντι απειλών και του αναθεωρητισμού».

Ισχυρισμός που, όπως τόνισε ο Γ. Γκιόκας, «είναι ιστορικά χρεοκοπημένος» και «ειδικά αυτή την περίοδο χρεοκοπεί ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, όπου αν και η κυβέρνηση έσπευσε να παράσχει διευκολύνσεις και οπλικά συστήματα στο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο, στο όνομα της καταπολέμησης του αναθεωρητισμού», αυτό που «εισέπραξε από τους συμμάχους της» ήταν η «σιωπή στην παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, την παρουσία Αμερικανών αξιωματούχων σε τουρκικές ασκήσεις για κατάληψη νησίδας - προφανώς ελληνικής - αλλά και το αίτημα Μπάιντεν για αναβάθμιση των τουρκικών F-16».

Ο Γ. Γκιόκας χαρακτήρισε λαθροχειρία την προσπάθεια που γίνεται να εμφανιστεί ότι «θωράκιση κυριαρχικών δικαιωμάτων» και «γεωπολιτική αναβάθμιση» είναι έννοιες ταυτόσημες. Ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο ως κυβέρνηση για τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ και εγκαινίασε τις νέες βάσεις και πως αν σήμερα η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «προκεχωρημένο φυλάκιο» από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, πριν χαρακτηριζόταν «γεωπολιτικός μεντεσές». Ολα αυτά «είναι αποκαλυπτικά για το πώς παίζεται το δικομματικό παιχνίδι, με τον κυνισμό της ΝΔ και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
«Μετατρέψατε τη χώρα σε χαμαιτυπείο των ΗΠΑ και περηφανεύεστε»

Ο Μ. Συντυχάκης στην ομιλία του κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση, που διεκπεραιώνει τη βρώμικη δουλειά της επικύρωσης της Συμφωνίας, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον λαό, ενώ το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψηφίζοντάς την προσπαθεί να ξαναέρθει χαλίφης στη θέση του χαλίφη της σοσιαλδημοκρατίας, δίνοντας τα διαπιστευτήριά του στην αμερικάνικη πρεσβεία, εξίσου δε μεγάλες είναι οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε τις βάσεις για τη Συμφωνία, και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν μια τέτοια πολιτική.

Ο Μ. Συντυχάκης κάλεσε τους βουλευτές της Κρήτης να τοποθετηθούν για τα όσα διαδραματίζονται στη βάση της Σούδας, που έχει μετατραπεί σε πλωτό αεροπλανοφόρο. «Η βάση της Σούδας αποτελεί σταθερή ΝΑΤΟική αξία, από εκεί εφορμούν τα γεράκια του πολέμου, σκοτώνοντας λαούς, τώρα αναβαθμίζεται και παίζει πιο καθοριστικό ρόλο ως προγεφύρωμα επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Οι ίδιοι οι Αμερικανοί ομολογούν ότι η χώρα μας αποτελεί στόχο των αντίπαλων κέντρων, δηλαδή μπορεί να μετατρέψουν τη χώρα και το νησί σε κόλαση».

Ειδική αναφορά έκανε στη συμπεριφορά των Αμερικανών «Ράμπο» που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του λαού του νησιού με ληστείες, επιθέσεις, προπηλακισμούς, βιασμούς, συμπεριφορά για την οποία παραμένουν ατιμώρητοι, όπως συνέβη πρόσφατα με την επίθεση σε έφηβη μέσα στο δωμάτιο ξενοδοχείου όπου διέμενε με την οικογένειά της, την ώρα που ήταν μόνη της. «Αυτοί οι τραμπούκοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητοι για να συνεχίζουν τα αίσχη τους με βάση το καθεστώς της ετεροδικίας. Εχετε μετατρέψει τη χώρα σε χαμαιτυπείο των ΗΠΑ και περηφανεύεστε γι' αυτό», υπογράμμισε.

Ο Μ. Συντυχάκης κάλεσε τον λαό της Κρήτης την Κυριακή 22/5 να πάρει μαζικά μέρος στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στη βάση της Σούδας. Καταλήγοντας επισήμανε: «Για όλους αυτούς τους λόγους το ΚΚΕ καταγγέλλει και καταψηφίζει και στέλνει μήνυμα αντιιμπεριαλιστικής - αντικαπιταλιστικής πάλης των λαών για έναν κόσμο της ειρήνης, της φιλίας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας των λαών, για να κλείσουν οι βάσεις από τη Σούδα ως την Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο, τη Λάρισα, να σταματήσουν οι υποδομές να χρησιμοποιούνται για τις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών και να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με όποια μορφή και πρόσχημα».

Τα άλλα αστικά κόμματα

Τα ανταλλάγματα και η «εθνική ομοψυχία» και σύμπνοια απέναντι στα προτάγματα των συμμάχων και του κεφαλαίου ήταν αυτό που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις και των άλλων κομμάτων και των αρχηγών τους.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης που πήρε τον λόγο μετά το δικομματικό σόου που έδωσαν ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Αλ. Τσίπρα, διαμαρτυρήθηκε για τη «σκιαμαχία αντιπαράθεσης από δύο πολιτικούς αρχηγούς που κατά τα άλλα επικαλούνται τη γραμμή σύμπνοιας απέναντι στα εθνικά θέματα». Ενώ σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού σημείωσε ότι «ήταν αμήχανος», επειδή «δεν έχει ανταλλάγματα» για την υπογραφή της Συμφωνίας.

Αντίστοιχα ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης Κ. Βελόπουλος χρέωσε σε «λάθη» της κυβέρνησης ότι έχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου, για να κρύψει ότι αυτό προτάσσουν τα συμφέροντα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ρώτησε τον υπουργό Αμυνας: «Δεν θα μπορούσε η Ελλάς να πει στην Αμερική, στις ΗΠΑ δεν σας δίνουμε προσβάσεις. Τηρούμε τις συμφωνίες. Δεν τις αλλάζουμε. Θέλετε βάσεις; Θέλουμε και εμείς. Θέλουμε κάτι από εσάς. Να διεκδικήσουμε κάτι συγκεκριμένο».

Στη συμφωνία «τελικά δεν υπάρχει καμία αμοιβαιότητα» ήταν η παρατήρηση της ειδικής αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σ. Σακοράφα, ζητώντας κι εκείνη επί της ουσίας περισσότερα ανταλλάγματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ