ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2001
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Ραγδαία επιδείνωση με αμερικανική ενθάρρυνση...
  • Συμφωνία με τον αρχηγό των Αλβανών αυτονομιστών έκλεισαν στο Κοσσυφοπέδιο οι πολιτικοί αρχηγοί των Αλβανών στην ΠΓΔΜ, Τζαφέρι και Ιμέρι, παρουσία... του διπλωματικού εκπροσώπου του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, Αμερικανού διπλωμάτη, Ρόμπερτ Φρόουικ!
  • Θυελλώδεις αντιδράσεις εντός της σύσκεψης πολιτικών και στρατιωτικών αρχηγών στα Σκόπια, με υπουργούς να ζητούν την απομάκρυνση των αλβανικών κομμάτων από την κυβέρνηση ή ακόμη και το χαρακτηρισμό του Φρόουικ ως «ανεπιθύμητου προσώπου»
  • Κλιμακώνονται αιματηρές συγκρούσεις σε μεθοριακά με τη Σερβία χωριά της ΠΓΔΜ. Πληροφορίες αυτονομιστών αναφέρουν το θάνατο επτά αμάχων και τον τραυματισμό άλλων πέντε

Αναψαν πάλι οι φλόγες του πολέμου

Associated Press

Αναψαν πάλι οι φλόγες του πολέμου
ΣΚΟΠΙΑ.-

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζουν οι τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Πέρα από τη νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στο στρατό και τους Αλβανούς αυτονομιστές (με χτεσινό αποτέλεσμα επτά νεκρούς πολίτες και άλλους πέντε τραυματίες), τα ήδη ταραγμένα νερά της πολιτικής σκηνής στα Σκόπια ταράχτηκαν ακόμη περισσότερο από την αποκάλυψη της μυστικής συμφωνίας που έκλεισαν στο Κοσσυφοπέδιο οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ (Αρμπέν Τζαφέρι του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» και Ιμέρ Ιμέρι του «Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας», που ας σημειωθεί μετέχουν στη λεγόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας....) με τον διοικητή των αυτονομιστών του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού», Αλί Αχμέτι.

Η μυστική συμφωνία Αλβανών πολιτικών και αυτονομιστών της ΠΓΔΜ που έκλεισε - όπως φαίνεται... υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ και παρουσία του πρεσβευτή του συγκεκριμένου Οργανισμού στην ΠΓΔΜ, Αμερικανού διπλωμάτη, Ρόμπερτ Φρόουικ! - αναφέρει πως οι Αλβανοί ένοπλοι θα παύσουν πυρ και θα παραδώσουν τα όπλα τους υπό δύο όρους: θα εξασφαλιστεί αμνηστία στους Αλβανούς αυτονομιστές και, δεύτερον, το δικαίωμα.... βέτο σε όποιες αποφάσεις κληθεί να πάρει το κοινοβουλευτικό σώμα σε σχέση με την αλβανική κοινότητα!

Associated Press

Η συμφωνία και οι πρωτοφανείς «όροι» που τη συνοδεύουν κάνουν, μεταξύ άλλων, τη λεγόμενη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι να κρέμεται από μία κλωστή και η διάλυσή της - εκτός απροόπτου, ή έξωθεν πιέσεων - διαφαίνεται να είναι θέμα χρόνου...

Και η ΕΕ; Μ' αφορμή τη μυστική συμφωνία Αλβανών πολιτικών ηγετών και αυτονομιστών, οι πρεσβευτές των χωρών - μελών της ΕΕ στα Σκόπια έσπευσαν να συνεδριάσουν και να την καταδικάσουν απερίφραστα ως τουλάχιστον εξωφρενική, καλώντας τους Αλβανούς αυτονομιστές «να φύγουν τώρα!» Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, παρουσιάζει ενδιαφέρον η χτεσινή αντίδραση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, που καταδίκασε τη νέα έκρηξη βίας στην ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας πως για το ΝΑΤΟ «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τον τερματισμό της κρίσης στα Σκόπια»...

Η «μυστική συμφωνία»

Η είδηση για τη μυστική συμφωνία των Αλβανών πολιτικών ηγετών, Αρμπέν Τζαφέρι και Ιμέρ Ιμέρι, με τον αρχηγό των Αλβανών αυτονομιστών του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» Αλί Αχμέτι, διέρρευσε αργά προχτές βράδυ όταν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ αναμετάδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες που μεταδίδονταν από ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ στο Κοσσυφοπέδιο: Οι δύο πολιτικοί ηγέτες των κομμάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ, ο αρχηγός των Αλβανών αυτονομιστών και παρουσία... του πρεσβευτή του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, Αμερικανού διπλωμάτη, Ρόμπερτ Φρόουικ (το γεγονός αυτό δε διαψεύστηκε από τον Φρόουικ όταν ρωτήθηκε...), υπέγραψαν νωρίτερα προχτές (23 του Μάη) σε πόλη του Κοσσυφοπεδίου (πιθανότατα στην Πρίστινα ή το Πρίζρεν) μία συμφωνία με στόχο τάχα μία «πλατφόρμα» για την παύση των συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ.

Οι όροι που συνόδευαν την αόριστη - δίχως δηλαδή οιοδήποτε χρονοδιάγραμμα - «συμφωνία» προκειμένου οι Αλβανοί αυτονομιστές να σταματήσουν τις επιθέσεις και να παραδώσουν τα όπλα, είναι, όπως γνωστοποιήθηκε, δύο: να εξασφαλιστεί στους Αλβανούς αυτονομιστές του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» η αμνηστία και το δικαίωμα βέτο σε όποιες αποφάσεις κληθεί να πάρει η Βουλή της χώρας σε σχέση με ζητήματα της αλβανικής μειονότητας! Με λίγα λόγια, δεν επιχειρήθηκε απλώς να μεθοδευτεί ένας πολιτικός ρόλος αξιώσεων προς όφελος των Αλβανών αυτονομιστών με τη συμμετοχή τους στο τραπέζι των μελλοντικών διαβουλεύσεων για τον τερματισμό της κρίσης - όπως έως πρότινος ζητούσαν οι Αλβανοί αυτονομιστές... - αλλά ρόλος και λόγος στη Βουλή της χώρας, ο οποίος θα υπερκερνά τις όποιες αποφάσεις θα λάμβανε το σώμα σε σχέση με τα ζητήματα της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ!

Μετά απ' αυτή τη συμφωνία (που κατά τον αρχηγό του «Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών» Αρμπέν Τζαφέρι και τον αρχηγό του αλβανικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας», Ιμέρ Ιμέρι δεν είναι παρά μία «συμφωνία συνεργασίας και κοινής δράσης» με την οργάνωση των αυτονομιστών με μετέπειτα στόχο την προώθηση του στόχου της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας»!) γίνεται μάλλον φανερό πως και τα δύο αυτά κόμματα δεν έχουν πλέον θέση στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία σχηματίστηκε μετά τις συστάσεις (αν όχι επιταγές...) των ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ, με το σκεπτικό «της μόνης λύσης για άρση του αδιεξόδου μέσω ενός εθνικού διαλόγου»...

Εκτακτη σύσκεψη αρχηγών

Η είδηση προκάλεσε δυνατούς τριγμούς, απειλώντας ακόμη και την ύπαρξη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι. Αμέσως μετά τη μετάδοση της είδησης από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πολιτικών (πλην των Αλβανών) και στρατιωτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ με τον Πρόεδρο της χώρας, Μπόρις Τραϊκόφσκι, παρουσία των πρεσβευτών των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στα Σκόπια(!). Αρκετοί, αν όχι πολλοί, ήταν οι υπουργοί που ζήτησαν την άμεση αποχώρηση των δύο αλβανικών κομμάτων από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Αμυνας, Βλάντο Μπουκόφσκι, είπε στη διάρκεια της σύσκεψης πως ήταν απαράδεκτο οι Αλβανοί τρομοκράτες να προωθούνται ως πολιτικοί παράγοντες της χώρας και πως το περιεχόμενο της λεγόμενης συμφωνίας παραβιάζει τις αρχές της διεθνούς κοινότητας. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, «οι αρχές της χώρας δεν είναι αντιμέτωπες πλέον με το ζήτημα της απομόνωσης των τρομοκρατών, αλλά με το ενδεχόμενο πολιτικής απομόνωσης των Αλβανών πολιτικών ηγετών». Ο Μπουσκόφσκι κατέληξε πως αν και η κατάσταση στη χώρα είναι «σοβαρή» θα μπορούσε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο...

Ο υπουργός Εσωτερικών, Λιούμπε Μποσκόφσκι, εμφανίστηκε να αμφισβητεί το αληθές των πληροφοριών περί της συμφωνίας των Τζαφέρι - Ιμέρι - Αχμέτι στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά ακόμη και όταν πείστηκε κατά τη διάρκεια «λεπτομερέστερης ενημέρωσης», χαρακτήρισε την όλη εξέλιξη ως «μία ανώριμη κίνηση»...

Οπως μαθεύτηκε, οι ξένοι διπλωμάτες που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη υποστήριξαν πως δεν πρέπει, ούτε θα έπρεπε στο μέλλον να γίνουν διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές...

Εντονη αντίδραση πρεσβευτών της ΕΕ

Η συμφωνία μεταξύ Αλβανών πολιτικών ηγετών της ΠΓΔΜ με τον αρχηγό των αυτονομιστών προκάλεσε μία πυρετώδη συνάντηση πρεσβευτών χωρών της ΕΕ, η οποία σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πραγματοποιήθηκε στη βρετανική πρεσβεία στα Σκόπια. Το τελικό ανακοινωθέν καθιστά με λίγα λόγια σαφές πως «δεν υπάρχει χώρος στο τραπέζι διαλόγου για τους αυτονομιστές του "Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού" ή τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, καθώς όλοι οι πολίτες εκπροσωπούνται από τους νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους τους, οι οποίοι και θα πρέπει να διαπραγματεύονται και όχι οι ένοπλοι εξτρεμιστές»(...)

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι πολλά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην κοινή διακήρυξη είναι απαράδεκτα για τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν συμφωνήσει σε μία ατζέντα για το διάλογο, η οποία περιλαμβάνει ένα κράτος πολιτών και όχι ένα κράτος βασισμένο σε δικαιώματα ομάδων. Επίσης, επισημαίνεται ότι στη «διακήρυξη δεν υπάρχει καμία δέσμευση για άμεση απόσυρση και αφοπλισμό των ενόπλων αν και αυτό είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα», ότι «μέχρις ότου τα δύο αλβανικά κοινοβουλευτικά κόμματα της ΠΓΔΜ παράσχουν έγκυρες διαβεβαιώσεις ότι θα διαπραγματευτούν εξ ονόματος των ψηφοφόρων τους και όχι εκ μέρους αυτών που προβαίνουν σε τρομοκρατικές πράξεις δεν μπορεί κανείς να αναμένει ότι ο διάλογος θα μπορέσει να δώσει τα αποτελέσματα τα οποία όλοι ελπίζουμε».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ας επαναλάβουμε προς τον αυτοαποκαλούμενο Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό ότι δεν υπάρχει θέση γι' αυτούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αν μέχρι τώρα είχατε αμφιβολίες για τα μηνύματα από τη διεθνή κοινότητα, τώρα πλέον δεν πρέπει να έχετε, διότι το ουσιαστικό μήνυμα είναι φύγετε τώρα».

Αργότερα, πάντως, ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, καταδικάζοντας τις νέες επιθέσεις των αυτονομιστών στην ΠΓΔΜ, ξεκαθάριζε πως για το ΝΑΤΟ «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για την κρίση που διέρχεται η ΠΓΔΜ».

Ανεπιθύμητο πρόσωπο ο Ρόμπερτ Φρόουικ;

Η συμμετοχή του Αμερικανού διπλωμάτη και του εκπροσώπου του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, Ρόμπερτ Φρόουικ, που κατά τις συγκλίνουσες ενδείξεις και πληροφορίες πήρε μέρος σ' αυτή τη συμφωνία, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια. Η εφημερίδα «Βέσνικ» των Σκοπίων, ήταν μία από αρκετές άλλες που χαρακτήριζε τον Φρόουικ ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο» (περσόνα νον γκράτα) στην ΠΓΔΜ και προέβλεπε ως βέβαιη τη σύντομη απομάκρυνσή του από τη χώρα. Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στα Σκόπια, μετέδιδε πως η παρέμβαση του Φρόουικ δεν ήταν παρά «μία σαφής ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας». Σύμφωνα με τη «Βέσνικ», η συμμετοχή του Φρόουικ έπιασε εξαπίνης αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και προκάλεσε έκτακτη προχτεσινοβραδινή σύσκεψη Ευρωπαίων διπλωματών στην αμερικανική πρεσβεία, όπου ειπώθηκε (ή συμφωνήθηκε...) πως είναι απαραίτητη η άμεση αποχώρηση του Φρόουικ από τη διπλωματική αποστολή του ΟΑΣΕ στα Σκόπια!

Σε κατά μέτωπον επίθεση ο στρατός...

Οι ανησυχητικές πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια φούντωσαν τα μέτωπα του πολέμου. Ο στρατός βομβάρδισε θέσεις αυτονομιστών σε τουλάχιστον 11 μεθοριακά χωριά της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, ενώ ιδιαίτερα βαρύ πυρ έπεσε στα χωριά Σλούπτσανε, Βάξιντσε και Λόζανε. Εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε πως εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων, ο στρατός έκλεισε οδική αρτηρία στο Ταμπάνοβτσε, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε ΠΓΔΜ και ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως οι στρατιώτες έκλεισαν το δρόμο πρόσβασης προς το χωριό (ένα από τα προπύργια των Αλβανών αυτονομιστών) Βάξιντσε, το οποίο στη συνέχεια βομβαρδίστηκε σφόδρα.

Οι Αλβανοί αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι κατά τις χτεσινές συγκρούσεις σκοτώθηκαν όλα τα μέλη μίας εξαμελούς οικογένειας στο Σλούπτσανε και ένας πολίτης στο χωριό Οριζάνε και πως τραυματίστηκαν άλλοι πέντε άμαχοι.

Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από το στρατό της ΠΓΔΜ, εκπρόσωπος του οποίου δεν ήταν έως νωρίς χτες το απόγευμα σε θέση να αναφέρει στοιχεία για ενδεχόμενες απώλειες αμφοτέρων πλευρών...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολές και καταρρίψεις παρά την εκεχειρία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΓΑΖΑ-ΑΜΜΑΝ-ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Ενα μονοθέσιο λιβανικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την ισραηλινή αεροπορία. Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν και νέες εισβολές πραγματοποιήθηκαν στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη με νεκρούς και τραυματίες. Και όλα αυτά, πριν συμπληρωθεί καν ένα εικοσιτετράωρο από την ανακοίνωση μονομερούς κατάπαυσης του πυρός από τον Αριέλ Σαρόν, η οποία, φυσικά, παραμένει σε ισχύ αφού όλα τα περιστατικά αυτά συμπεριλαμβάνονται στον όρο «αυτοάμυνα» που εξαιρέθηκε της εκεχειρίας. Υπό το βάρος των γεγονότων, οι προτάσεις της έκθεσης Μίτσελ καθώς και η επιμόνως παρουσιαζόμενη ως αισιόδοξη προοπτική της εφαρμογής τους τείνουν να περιθωριοποιηθούν, στην πράξη, πριν καν τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ενα μονοθέσιο λιβανικό επιβατηγό αεροσκάφος τύπου «Τσέσνα» καταρρίφθηκε, χτες, το μεσημέρι από ισραηλινά μαχητικά στην ευρύτερη περιοχή της Χάιφα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Λιβανοαρμένιος πιλότος του, Στέφαν Νικολιάν. Σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή, το αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο του Ισραήλ και παρά τις προσπάθειες επικοινωνίας μαζί του, δεν ανταποκρίθηκε, όπως έπραξε και μετά τις προειδοποιητικές ριπές. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, Ολιβιέ Ράφοβιτς, εξαιτίας της χτεσινής επετείου συμπλήρωσης ενός έτους από την ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από το νότιο Λίβανο (μετά από 22 χρόνια), οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού φοβούμενες επιθέσεις της «Χεζμπολάχ» και θεώρησαν ύποπτο το αεροσκάφος για μια ακόμη επίθεση αυτοκτονίας.

Διαφορετική, όμως, είναι η άποψη του Λιβανέζου υπουργού Μεταφορών. Ο Ναγκίμπ Μικάτι υποστήριξε ότι ο Νικολιάν, μαθητευόμενος πιλότος, απογειώθηκε, χωρίς άδεια από τη σχολή του, και κατευθύνθηκε προς τον νότιο Λίβανο, για άγνωστο λόγο. Εκεί περικυκλώθηκε από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, που παραβιάζουν καθημερινά τον λιβανικό εναέριο χώρο, και υποχρεώθηκε να εισέλθει στα όρια του Ισραήλ, όπου και καταρρίφθηκε.

Η ιδιόμορφη αυτή αερομαχία λάμβανε χώρα παράλληλα με σφοδρές συγκρούσεις που σημειώνονταν στη Λωρίδα της Γάζας. Με τον ισχυρισμό της διεύρυνσης του ελεύθερου χώρου γύρω από τον εποικισμό Γκους Κατίφ, με σκοπό την καλύτερη αυτοάμυνά του, επειδή το προηγούμενο βράδυ Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού κατά τη διάρκεια περιπολίας, ισραηλινά τεθωρακισμένα άνοιξαν πυρ και εισήλθαν στο αυτόνομο έδαφος του προσφυγικού καταυλισμού Γέμπνα συνοδευόμενα από εκσκαφείς.

Η εισβολή διήρκεσε, τουλάχιστον, μία ώρα και κατά τη διάρκειά της τα ισραηλινά πυρά έσπειραν τον πανικό στην πυκνοκατοικημένη περιοχή. Δύο νεαροί Παλαιστίνιοι, ένας 20χρονος και ένας κωφός 15χρονος, έχασαν τη ζωή τους από σφαίρα στο στήθος, άλλοι 3 τραυματίστηκαν (συμπεριλαμβανομένου ενός 11χρονου), ενώ καταστράφηκαν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών. Ισραηλινά τεθωρακισμένα άνοιξαν πυρ και εναντίον κατοικημένης περιοχής κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, μετά από την εκτόξευση δύο όλμων, σε χωράφι του εποικισμού. Και για τα δύο περιστατικά, ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε σχόλιο.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι, η ισραηλινή αστυνομία εκκένωσε τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων στο Τελ Αβίβ καθώς και παρακείμενο εξαώροφο εμπορικό κτίριο επικαλούμενη πληροφορίες για κινήσεις κάποιου ύποπτου για βομβιστική επίθεση. Εγινε αδιευκρίνιστος αριθμός συλλήψεων χωρίς να γίνει γνωστό τίποτε άλλο.

Διπλωματικοί διαξιφισμοί

Με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα, συναντήθηκε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις συζητήσεις που είχε, στο Παρίσι, με τους Λιονέλ Ζοσπέν και Ζακ Σιράκ. Προηγουμένως ο Αραφάτ είχε συναντηθεί, στο Κάιρο, και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Αραφάτ απέφυγε να κάνει εκτενείς δηλώσεις και αρκέστηκε να τονίσει ότι η «έκκληση Σαρόν για κατάπαυση του πυρός δεν είναι παρά προσπάθεια μη εφαρμογής του συνόλου των προτάσεων της έκθεσης Μίτσελ».

Την ίδια στιγμή, στη Δαμασκό κεντρικό θέμα της χτεσινής δημοσιότητας ήταν η συμπλήρωση ενός χρόνου από την ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από το νότιο Λίβανο. Στο πλαίσιο της επετείου αυτής, η συριακή ηγεσία, με ανακοίνωσή της, επαναβεβαιώνει την αμέριστη υποστήριξή της στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Φαίνεται ότι εκτός από τη Συρία, που ήταν αναμενόμενο, και άλλες αραβικές ηγεσίες δεν έχουν πειστεί για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να διαμεσολαβήσουν ουσιαστικά, στη βάση των προτάσεων Μίτσελ. Ετσι, η ηγεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απηύθυνε, χτες, έκκληση σε όλες τις αραβικές χώρες να «τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Ουάσιγκτον, η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ».

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε από αμερικανικές πηγές, θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας- ΗΠΑ-Ισραήλ, από 14 έως 29 του Ιούνη, στην Κόνια της κεντρικής Τουρκίας. Αντίθετα, θα αναβληθούν εξαιτίας της συνέχισης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις πεζικού Ισραήλ-ΗΠΑ, που είχαν προγραμματιστεί για το τέλος Ιούλη.

Καταρρέει το ταμείο προσφύγων

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε, χτες, από τη Δαμασκό, ο επικεφαλής του Ταμείου Ανακούφισης και Αρωγής των Παλαιστινίων Προσφύγων, του ΟΗΕ (UNRWA), Πέτερ Χάνσεν. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι φέτος το ταμείο έχει εισπράξει 60 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από τον προβλεπόμενο, ούτως ή άλλως, πενιχρό προϋπολογισμό του των 311 εκατομμυρίων και ότι αν δεν υπάρχουν γενναίες προσφορές από τις δωρήτριες χώρες, το ταμείο θα καταρρεύσει μέχρι τα τέλη Οκτώβρη αφήνοντας στο έλεος της τύχης τους Παλαιστινίους πρόσφυγες, στα αυτόνομα εδάφη, στη Συρία, στην Ιορδανία και στο Λίβανο.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Η κρίση οξύνεται

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ, ΤΑΪΠΕΪ, ΠΕΚΙΝΟ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσεν Σούι μπιαν ξεκίνησε χθες τη 10ήμερη λατινοαμερικάνικη περιοδεία του φτάνοντας στο Σαλβαδόρ, προσπαθώντας να ισχυροποιήσει τις διπλωματικές σχέσεις της νήσου με τις χώρες της περιοχής κι ενώ δεν έχει ακόμη κοπάσει ο θόρυβος στην Κίνα από την «ημιεπίσημη» επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Ο Τσεν επιδιώκει να «αγοράσει» καλύτερες σχέσεις, προσφέροντας πακέτα βοήθειας στις λατινοαμερικάνικες χώρες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και σεισμούς. Θα επισκεφθεί, πέρα από το Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, τον Παναμά, την Παραγουάη και την Ονδούρα. Πρόκειται για πέντε χώρες από τις συνολικά 29, που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν. Ο Πρόεδρος του Σαλβαδόρ, Φρανσίσκο Φλόρες, είπε ότι η Ταϊβάν αποτελεί «συνέταιρο στην ανάπτυξη» για τη χώρα του, καλώντας για υποστήριξη στην προσπάθεια της Ταϊπέι να επανακτήσει την έδρα της στον ΟΗΕ, που καταργήθηκε το 1971.

Η Κίνα κατηγορεί ευθέως για «δίγλωσση» πολιτική τις ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν, καθώς επισήμως η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν, όμως αυτή τη βδομάδα ο Τσεν είχε επαφές στη Νέα Υόρκη με Αμερικανούς πολιτικούς. Ανάλογες κατηγορίες το Πεκίνο διατυπώνει και για την περίπτωση του Θιβέτ: Οι συναντήσεις των Τζορτζ Ουόκερ Μπους και Κόλιν Πάουελ με τον Δαλάι Λάμα προχθές σχολιάστηκαν από τον Ζου Μπανγκτζάο ως «προώθηση των γνωστών αποσχιστικών τάσεων» του Δαλάι Λάμα.

Στο μεταξύ χθες προέκυψε έντονη φημολογία περί συμφωνίας Κίνας - ΗΠΑ για αποσυναρμολόγηση και επιστροφή του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους EP3 - που παραμένει στο νησί Χαϊνάν από 1ης Απριλίου. Την ύπαρξη συμφωνίας διέψευσε το Πεντάγωνο. Προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι είχε υποβάλει σχετική πρόταση και ο Ζου είχε δηλώσει ότι έγινε αποδεκτή, πάντως ο υποναύαρχος Κράιγκ Κουΐγκλι σημείωσε πως «δε συμφωνούμε με αυτήν τη μεθοδολογία».

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ξανά πλήγματα «ρουτίνας»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.-

Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της ιρακινής αεράμυνας, αφού έγιναν στόχος αντιαεροπορικών πυρών κατά τη διάρκεια «περιπολίας ρουτίνας» πάνω από τη ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» στο Βόρειο Ιράκ. Αυτό ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων, συμπληρώνοντας ότι όλα τα εμπλεκόμενα αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους, στο Ιντσιρλίκ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ, στόχος των αεροσκαφών ήταν γεωργικές εκτάσεις στην επαρχία Νινεβέχ, χωρίς να προκληθούν ανθρώπινες απώλειες.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των Βερβέρων

ΤΙΖΙ ΟΥΖΟΥ.-

Φλέγεται και πάλι η επαρχία της Καμπυλίας στη βορειοδυτική Αλγερία, όπου, μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, έχουν ξαναρχίσει οι μαζικές διαδηλώσεις των Βερβέρων και οι σκληρές συγκρούσεις με τις ισχυρότατες δυνάμεις καταστολής που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Χθες, στους δρόμους της πρωτεύουσας Τίζι Ούζου, διαδήλωσαν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες προς τιμήν των νεκρών των προηγούμενων ημερών και ζητώντας το σεβασμό των πολιτισμικών και γλωσσικών παραδόσεων του βερβερικού λαού, που είναι οι αυτόχθονες κάτοικοι της χώρας, πολύ πριν την έλευση των Αράβων.

Οπως μετέδωσε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, σημειώθηκαν συγκρούσεις, χωρίς, όμως, να έχει καταστεί γνωστό αν υπάρχουν θύματα. Την προηγούμενη Δευτέρα, περισσότεροι από 100.000 Βερβέροι διαδήλωσαν με ακριβώς τα ίδια αιτήματα στην Τίζι Ούζου, όπου και πάλι δεν έλειψαν οι συγκρούσεις. Από τις 19 Απριλίου, οπότε έχει ξεσπάσει το νέο κύμα διαμαρτυριών στην Καμπυλία, που μαστίζεται από υψηλότατη ανεργία και δεινή οικονομία, ενώ οι Βερβέροι αποτελούν στόχο και των εξτρεμιστών ισλαμιστών, επισήμως έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις με την αστυνομία 45 άνθρωποι, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό σε περισσότερους από 80 νεκρούς.

ΠΕΡΟΥ
Κατηγορίες κατά Φουτζιμόρι

ΛΙΜΑ.-

Ο γενικός εισαγγελέας του Περού απήγγειλε χτες κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, σε σχέση με τις μαζικές δολοφονίες 15 ανθρώπων το 1991, μία από τις σοβαρότατες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα κατά τη δεκαετία της διακυβέρνησής του, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους τοπικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, η γενική εισαγγελέας Νέλι Καλντερόν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Φουτζιμόρι, προκειμένου να δικαστεί για τους φόνους στην περιοχή Μπάριος Αλτος, της πρωτεύουσας Λίμα, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες η ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση, «Γκρούπο Κολίνα», είχε εισβάλει σε σπίτι σκοτώνοντας σχεδόν όλους τους παραβρισκόμενους, καθώς πίστευαν ότι είναι μέλη της αριστερής ανταρτικής οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι».

Πρόκειται για τις πιο σοβαρές κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στον πρώην και ατιμασμένο πια πρόεδρο της χώρας (βρίσκεται αυτοεξόριστος στην Ιαπωνία), ενώ στις προηγούμενες εκκλήσεις του Περού να παραδώσει τον Φουτζιμόρι, ώστε να δικαστεί για κατάχρηση εξουσίας, η Ιαπωνία έχει αρνηθεί, καθώς, εξαιτίας των προγόνων του, χαίρει διπλής υπηκοότητας (περουβιανή και ιαπωνική) και σύμφωνα με το σύνταγμα απαγορεύεται η έκδοσή του. Ωστόσο, νομικοί και βουλευτές στο Περού εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση θα είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, οπότε Ιάπωνας δικαστής θα αποφασίσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ