ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2001
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα τροπή στο ενεργειακό σκάνδαλο

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η παραστρατιωτική αστυνομία πραγματοποίησε αργά το βράδυ της Τετάρτης έφοδο στα γραφεία της ημικρατικής εταιρίας BOTAS και κατέσχεσε έγγραφα στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά στη συμφωνία ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή αγωγού και τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία, δήλωσαν αξιωματούχοι χτες.

Ενεργώντας μετά από εισαγγελική παραγγελία, η παραστρατιωτική αστυνομία αφαίρεσε έγγραφα από τα γραφεία της BOTAS σχετικά και με άλλες ενεργειακές συμφωνίες, όπως είπε ο διευθύνων την εταιρία, Γκοκάν Γιαρντίμ.

Το έργο της κατασκευής του αγωγού, μήκους 1.200 χιλιομέτρων, που φέρει το κωδικό όνομα Μπλε Ρεύμα, στόχο έχει τη μεταφορά 16 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου το χρόνο και η λειτουργία του αναμένεται - επισήμως - να ξεκινήσει το 2002.

Αναλυτές των τουρκικών πολιτικών πραγμάτων, αναφέρει το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, σημειώνουν ότι η έρευνα για διαφθορά στη συγκεκριμένη συμφωνία ενδέχεται να εμπλέξει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Μπουλέντ Ετζεβίτ, πρώην πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος είχε υπογράψει τη συμφωνία το 1997, αν και πολλοί απέρριπταν τη συμφωνία με τη Ρωσία καλώντας για μια ανάλογη με το Τουρκμενιστάν. Τα σχετικά έγγραφα βρίσκονταν στα γραφεία της BOTAS, που επέβλεπε τη διαδικασία.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Τζουμχούρ Ερσουμέρ παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα μετά από την εμπλοκή του σε σκάνδαλα διαφθοράς που ερευνούν εισαγγελείς - στο πλαίσιο της έρευνας με κωδικό όνομα Λευκή Ενέργεια.

Σενάρια «αναμόρφωσης» του σκηνικού

Η εφημερίδα Τούρκις Ντέιλι Νιους προβάλλει με χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της σενάρια πλήρους αναδιαμόρφωσης του τουρκικού πολιτικού σκηνικού, τοποθετώντας στο επίκεντρό τους τον νέο υπουργό Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς. Πολλοί αναμένουν, σύμφωνα με το άρθρο του δημοσιογράφου Κεμάλ Μπαλτσί, ότι ο Ντερβίς, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται τα πάντα τις 100 μέρες της παρουσίας του στην Αγκυρα, θα ιδρύσει κόμμα και θα εξαναγκάσει την κυβέρνηση να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ετσι, λέει το «σενάριο», επειδή η Τουρκία δεν μπορεί να «αντέξει μια νέα οικονομική κρίση», θα αναλάβει να αποτρέψει το ενδεχόμενο σχηματίζοντας μια κεντροαριστερή κυβέρνηση ο Ντερβίς - χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών για να εφαρμόσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ώστε να προχωρήσει η υπόθεση της ένταξης στην ΕΕ, όπως απαιτεί και ο Σύνδεσμος των Επιχειρηματιών και των Βιομηχάνων της Τουρκίας (TUSIAD, το αντίστοιχο του δικού μας ΣΕΒ).

Υπάρχουν ωστόσο δύο προβλήματα: Τα μεγάλα όνειρα των βιομηχάνων περνούν από μια εκλογική διαδικασία - κάτι που κάνει επισφαλή την πραγμάτωσή τους, αφού ο «πολιτικός κομήτης» που λέγεται Ντερβίς είναι άγνωστο, στην πραγματικότητα, για πόσο ακόμη θα συνεχίσει να λάμπει στον αστερισμό της τουρκικής πολιτικής. Πέραν αυτού, δεν μπορεί να θεωρεί κανείς ότι το σημερινό πολιτικό προσωπικό, που είναι συνηθισμένο σε σκληρά παιγνίδια και βρώμικα κόλπα, θα δεχτεί τον παραγκωνισμό του αμαχητί.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ισχυροποιούνται οι πιθανότητες «διαλόγου»

Ινδοί στρατιώτες στο Κασμίρ. Η «μονομερής εκεχειρία» έληξε, ωστόσο η πιθανότητα διαλόγου επανέρχεται

Associated Press

Ινδοί στρατιώτες στο Κασμίρ. Η «μονομερής εκεχειρία» έληξε, ωστόσο η πιθανότητα διαλόγου επανέρχεται
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Αμφίσημη είναι η χτεσινή αντίδραση της διπλωματίας του Πακιστάν στην πρόταση της Ινδίας για σύνοδο κορυφής και έναρξη ενός διμερούς διαλόγου για το διαφιλονικούμενο κρατίδιο Κασμίρ, που είχε από πολλού επιδιωχτεί, αλλά ουδέποτε πραγματώθηκε.

Το «θετικό πνεύμα» για το οποίο κάνουν λόγο ανταποκρίσεις διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και ΜΜΕ από το Ισλαμαμπάντ μετριάζει η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Πακιστάν, Αμπντούλ Σατάρ, σχετικά με τον τερματισμό της μονομερούς εκεχειρίας στο Κασμίρ από την Ινδική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία «δίνεται και πάλι το ελεύθερο στις ινδικές ένοπλες δυνάμεις να εφαρμόσουν μέτρα κρατικής τρομοκρατίας σε βάρος του λαού του Κασμίρ». Παρ' όλη όμως την επιθετική ρητορική του, ο Σατάρ είπε ότι ο «διευθύνων» το Πακιστάν, ο στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, θα «ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του Ινδού πρωθυπουργού»Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ για μια σύνοδο κορυφής στο Νέο Δελχί, που πάντως δεν είναι σαφές πότε θα γίνει.

Προχτές ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζασουάντ Σινχ είχε προσκαλέσει για συνομιλίες τον Μουσαράφ, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τον τερματισμό της 6μηνης εκεχειρίας. Ο Μουσαράφ έχει επανειλημμένως πει ότι θα συναντούσε τον Βάτζπαϊ«οποτεδήποτε, οπουδήποτε». Η ινδική διπλωματία όμως απαιτούσε προηγουμένως τη λήξη των «εισβολών» στο Ινδικό Κασμίρ από ενόπλους αυτονομιστές που «σπονσοράρει» το Πακιστάν, κάτι που το Ισλαμαμπάντ επιμένει να αρνείται.

Θετική ως προς το ενδεχόμενο ενός διαλόγου εμφανίζεται η αμερικανική διπλωματία, που εδώ και χρόνια καλεί τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε αυτόν -- κάνοντας ταυτόχρονα σαφές ότι θα προσφέρουν τις «καλές υπηρεσίες» τους σε ρόλο διαμεσολαβητή, αν αυτό τους ζητηθεί. Η Ινδία αρνείται κάτι τέτοιο. Πάντως ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ, δήλωσε ότι παρουσιάζεται μια ευκαιρία «για τις δύο χώρες να επιτύχουν αληθινή πρόοδο προς τη μείωση των εντάσεων και την επίλυση των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα».

Ωστόσο δεν είναι καθόλου σαφές εάν οι (δεκάδες) αυτονομιστικές οργανώσεις του Κασμίρ θα κληθούν να εκφέρουν γνώμη στο διαγραφόμενο «διάλογο». Από το 1989, όταν ξεκίνησε ο νέος κύκλος συγκρούσεων στο Κασμίρ, έχουν σκοτωθεί (επισήμως) 30.000 άνθρωποι, αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό σε 60.000.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, το Πακιστάν λέει ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει «κάθε καθυστέρηση». Ωστόσο ισχύει πάντα η αμοιβαία δυσπιστία και επιφυλακτικότητα και, πέραν αυτού, όπως έχει προσφυώς δηλώσει ο διορισμένος «ειρηνοποιός» του Βάτζπαϊ για το Κασμίρ, ο έμπειρος διπλωμάτης Κρίσνα Τσάντρα Παντ, «ο διάλογος δεν είναι ένα γεγονός, είναι μια διαδικασία». Πολύ περισσότερο για μια σύγκρουση που διαρκεί 53 χρόνια...

ΗΠΑ - ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Αφήνοντας την τελευταία πνοή στην έρημο...

ΓΟΥΕΛΤΟΝ & ΓΙΟΥΜΑ - ΑΡΙΖΟΝΑ.-

Δεκατέσσερις ψυχές με την ταμπέλα «λαθρομετανάστης» έχασαν τη ζωή τους, άλλοι δύο αγνοούνται, πέντε μέρες μετά την εγκατάλειψή τους από τους δουλεμπόρους στη μέση της ερήμου της Αριζόνας, κάτω από το φλεγόμενο ήλιο.

Τα συνεργεία διάσωσης αναζητούν τους δύο αγνοουμένους, αλλά και άλλους που ενδέχεται να περιφέρονται στην περιοχή κάτω από θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 46 βαθμούς κελσίου. Πρόκειται για ένα πιθανά μεγάλο αριθμό μεταναστών που κατόρθωσαν να περάσουν τα σύνορα της Πολιτείας αυτής με το Μεξικό. Οι άνδρες της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων ανέφεραν ότι εντόπισαν επτά πτώματα την Τετάρτη, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τα σύνορα, ενώ τέσσερα χιλιόμετρα μακρύτερα βρήκαν άλλους τέσσερις λαθρομετανάστες νεκρούς. Αλλος ένας, που βρέθηκε ζωντανός, εξέπνευσε λίγο αργότερα κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Συνολικά μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαν εντοπιστεί ζωντανοί 13 λαθρομετανάστες, είπε ο εκπρόσωπος Μορίς Μουρ, ενώ ανέφερε κατά τις έρευνες των συνεργείων ανευρέθησαν χτες άλλοι δύο νεκροί.

Το πρωί της Τετάρτης είχαν εντοπιστεί πέντε άνδρες, εξαντλημένοι από τη ζέστη, που δήλωσαν ότι είχαν αποσπαστεί από μια ομάδα 22-28 ατόμων, αφού πέρασαν παράνομα τα σύνορα με κάποιο όχημα. Οι επιζώντες υποστήριξαν ότι ο δουλέμπορος που τους μετέφερε τους είπε να περπατήσουν «για δύο ώρες» μέχρι να βγουν σε κάποιο αυτοκινητόδρομο, ο οποίος όμως απείχε περισσότερα από 80 χιλιόμετρα από το σημείο όπου τους εγκατέλειψε.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί επίδοση ακόμη και για τα δεδομένα των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό, που έχουν ένα αποκρουστικό ρεκόρ. Κατά το προηγούμενο ομοσπονδιακό οικονομικό έτος, που έληξε στις 30 Σεπτέμβρη 2000, 106 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους διασχίζοντας τις ερήμους στη Νότια Αριζόνα, σύμφωνα με άλλη εκπρόσωπο της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων, τη Ρενέ Νοριέγκα. Η πολιτεία της Αριζόνας, έχει γίνει το «αγαπημένο» σταυροδρόμι των δουλεμπόρων, μετά τις δραματικές αλλαγές στη συνοριακή πολιτική των Πολιτειών του Τέξας και της Καλιφόρνιας.

ΕΙΝΑΠ
Να καταργηθούν τα «λευκά κελιά»

Την πεποίθησή του πως η κατάσταση με τα «λευκά κελιά», στην Τουρκία, «δεν πρέπει να συνεχιστεί» και πως «κανείς δε δικαιούται να αφαιρεί ζωές και μάλιστα για πολιτικούς λόγους», καταθέτει, σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Μάλιστα, προκειμένου να εκφράσουν και έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους πολιτικούς κρατούμενους, τα μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ προσανατολίζονται στη διοργάνωση επίσκεψης στην Τουρκία από κοινού με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων. Κι αυτό γιατί σε προηγούμενη επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΕΙΝΑΠ στην Κωνσταντινούπολη, διαπιστώθηκε ότι οι απεργοί κρατούμενοι εμπιστεύονται τους συνηγόρους τους, τους γιατρούς του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου και τον αρχιτεκτονικό Σύλλογο.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία, η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της: «Είναι γνωστό ότι το καθεστώς της Τουρκίας βαπτίζει τους πολιτικούς κρατούμενους τρομοκράτες και τους επιβάλει εξοντωτικές ποινές. Σα να μην έφτανε όμως αυτό, τους τελευταίους μήνες τους μεταφέρει και στα "λευκά κελιά". Οι πολιτικοί κρατούμενοι ανθίστανται, όπως είναι φυσικό, και πολλές εκατοντάδες από αυτούς κήρυξαν απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Το ίδιο κάνουν και κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι, συγγενείς των κρατουμένων, έξω από τις φυλακές, γιατί αποφάσισαν να τους συμπαρασταθούν. Η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέο χτύπημα της ΕΤΑ;

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-

Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστοι, αυτοί που έβαλαν στο στόχαστρο και πάτησαν τη σκανδάλη χτες το πρωί, αφαιρώντας τη ζωή από τον 52χρονο Σαντιάγο Ορτέγα, ανώτατο στέλεχος της εφημερίδας «Ελ Ντιάριο Βάσκο» στο χώρο στάθμευσης νοσοκομείου στο Σαν Σεμπαστιάν, όπως μετέδωσε τοπικός ραδιοσταθμός.

Οπως ανέφεραν οι τοπικές αστυνομικές αρχές, οι δράστες πυροβόλησαν τον Ορτέγα καθώς έβγαινε από το αυτοκίνητό του στο πάρκινγκ του νοσοκομείου «Μαρία» στη συνοικία Λος Πίνος του Σαν Σεμπαστιάν, ενώ πάντα σύμφωνα με την αστυνομία, η δολοφονία φέρει τη σφραγίδα της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών, της ΕΤΑ.

Αν το γεγονός επαληθευτεί - η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη μετά από εβδομάδες - τότε θα πρόκειται για το 31ο θύμα δολοφονικής επίθεσης της αυτονομιστικής οργάνωσης, από την ημέρα που ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη μονομερή εκεχειρία, το Δεκέμβρη του 1998. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές η ΕΤΑ έχει δολοφονήσει περισσότερους από 800 ανθρώπους στα 30 χρόνια του ένοπλου αγώνα της για την ανεξαρτησία της χώρας των Βάσκων.

ΙΣΡΑΗΛ
Τραγωδία στην Ιερουσαλήμ

Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα ερείπια και περισσότεροι από 130 μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Ιερουσαλήμ χτες αργά το βράδυ, μετά την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου, στα δυτικά της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας του Ισραήλ, η κατάρρευση του κτιρίου πρέπει να αποδοθεί σε κατασκευαστική κακοτεχνία και όχι σε κάποια τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, όλα συνέβησαν όταν υποχώρησε το δάπεδο του τρίτου ορόφου, παρασύροντας τους παραβρισκομένους σε γαμήλια τελετή, που εξελισσόταν εκείνη τη στιγμή. Οι πρώτες πληροφορίες μεταφέρουν την εκτίμηση ότι στο κτίριο, την ώρα της κατάρρευσης, βρίσκονταν περισσότερα από επτακόσια άτομα, πολλά από τα οποία παγιδεύτηκαν στα ερείπια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ