ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Καταγγέλλει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά της Κούβας

Τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που συνυπογράφει την κατάπτυστη και προκλητική κοινή δήλωση 20 υπουργούν Εξωτερικών κατά της Κούβας, αναμασώντας τα κάλπικα επιχειρήματα περί δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τάχα παραβιάζονται από την κουβανική κυβέρνηση, καταγγέλλει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη, σπεύδοντας να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υιοθετώντας τα ψέματα και τις συκοφαντίες σε βάρος της Κούβας. Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, γιατί στηρίζει την προβοκάτσια και την ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Κούβας και μάλιστα συνυπογράφοντας μαζί με τις πλέον αντιδραστικές κυβερνήσεις, όπως του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ ή των χωρών της Βαλτικής, που πρωτοστατούν στην αντικομμουνιστική υστερία με απαγορεύσεις και διωγμούς. Με την υπογραφή της αποδεικνύει πόσο απατηλές είναι οι διακηρύξεις της περί δημοκρατίας και ειρήνης, πόσο εχθρική είναι η ίδια απέναντι στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού.

Ο ελληνικός λαός εκφράζει διαχρονικά την αλληλεγγύη του απέναντι στην πάλη και τους αγώνες του κουβανικού λαού κατά της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Η κυβέρνηση είναι βαθιά υπόλογη απέναντί του και πρέπει να λογοδοτήσει.

Απαιτούμε:

- Να αποσυρθεί άμεσα η υπογραφή της Ελλάδας από την απαράδεκτη κοινή δήλωση κατά της Κούβας, που εκδόθηκε από τις ΗΠΑ και στηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

- Να τερματιστεί ο απάνθρωπος 60χρονος πολύμορφος αποκλεισμός που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ κατά της Κούβας.

- Να σταματήσει κάθε είδους επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας με οποιοδήποτε πρόσχημα».

  • Χτες η κουβανική κυβέρνηση είχε καταγγείλει την αναμενόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, το οποίο δήθεν νοιάζεται για τον κουβανικό λαό, τη στιγμή που στηρίζει την κλιμάκωση του απάνθρωπου αποκλεισμού. Πάντως, μετά και την αντίδραση πολλών κυβερνήσεων - μελών του Οργανισμού, τελικά η συνεδρίαση που θα γινόταν διαδικτυακά αναβλήθηκε. Από την πλευρά του ο Κουβανός ΥΠΕΞ Μπρούνο Ροντρίγκες ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις που αντέδρασαν στην προκλητική παρέμβαση των ΗΠΑ.
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Επαφές για τη «στρατηγική σταθερότητα»

Εν μέσω κατηγοριών για ανάμειξη της Ρωσίας στις επικείμενες αμερικανικές βουλευτικές εκλογές

«Εποικοδομητικές» και ουσιαστικές χαρακτηρίστηκαν οι χτεσινές συνομιλίες στη Γενεύη για τη «στρατηγική σταθερότητα» μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, επαφές που είχαν αποφασιστεί από τους ηγέτες των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή τους τον Ιούνη.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζητήθηκαν «οι πολιτικές προτεραιότητες των ΗΠΑ και το τρέχον περιβάλλον ασφαλείας, οι απειλές για τη στρατηγική σταθερότητα, οι προοπτικές για νέο έλεγχο των πυρηνικών όπλων», ενώ η επόμενη συνάντηση προγραμματίστηκε για τέλη Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σ. Ριαμπκόφ, οι ΗΠΑ έδειξαν κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων «ότι είναι έτοιμες για εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία».

Ο Ριαμπκόφ εκτίμησε επίσης ότι οι πιθανότητες η Κίνα να συμμετάσχει στις συνομιλίες στρατηγικής σταθερότητας - όπως πιέζουν οι ΗΠΑ - «είναι ελάχιστες έως μηδαμινές».

Πάντως, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι χτεσινές συνομιλίες, ο Μπάιντεν επέλεξε να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι επιδιώκει να προκαλέσει αναταραχή στις βουλευτικές εκλογές του 2022 στις ΗΠΑ μέσω διασποράς «παραπληροφόρησης», επικαλούμενος απόρρητες ενημερώσεις από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μας», υποστήριξε κατά την επίσκεψή του στο γραφείο της διευθύντριας των υπηρεσιών πληροφοριών (ODNI).

Εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για την κλιμάκωση των κυβερνοεπιθέσεων - άλλο ένα ζήτημα στο οποίο ΗΠΑ και Ρωσία θα αναζητήσουν συνεννόηση. Διεμήνυσε μάλιστα ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν «σε αληθινό πόλεμο, με τουφέκια».

Ισχυρίστηκε δε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «είναι επικεφαλής μιας οικονομίας που έχει πυρηνικά όπλα, πετρελαιοπηγές και τίποτε άλλο», γεγονός που «τον κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο».

«Πολλές έρευνες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία δεν αναμείχθηκε ποτέ στις αμερικανικές εκλογές» και «ούτε σκοπεύει να το κάνει», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΙΝΔΙΑ
Επίσκεψη Μπλίνκεν με το βλέμμα στην Κίνα

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και τον οξυμένο ανταγωνισμό μαζί της, για τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ στο διεθνές στερέωμα, μετέβη χτες τα ξημερώματα στην Ινδία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Επέλεξε να συναντήσει τον Νγκοντούπ Ντονγκτσάνγκ εκ μέρους της λεγόμενης «εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ» (CTA) και του Θιβετιανού Βουδιστή ηγέτη Δαλάι Λάμα, που έχει χαρακτηριστεί από την Κίνα «επικίνδυνος αυτονομιστής». Το Πεκίνο απέφυγε να προβεί άμεσα σε δηλώσεις, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι η εξέλιξη προκάλεσε δυσαρέσκεια, καθώς θεωρείται η δεύτερη σημαντικότερη συνάντηση Αμερικανού αξιωματούχου με εκπρόσωπο της θιβετιανής «εξόριστης κυβέρνησης», μετά από εκείνη του 2016 στην Ουάσιγκτον μεταξύ του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Δαλάι Λάμα.

Στη συνέχεια ο Μπλίνκεν συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα με τη λεγόμενη «κοινωνία των πολιτών», Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εκπροσώπους διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων, κάνοντας κήρυγμα περί της σημασίας «της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας των ευκαιριών, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών, περιλαμβανομένης της ανεξιθρησκίας».

Το μεσημέρι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνάντησε τον 66χρονο Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, πριν από τη συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Οι ανταγωνισμοί με την Κίνα (στο πλαίσιο και της τετραμερούς αντικινεζικής συμμαχίας που έχουν συγκροτήσει ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία), όπως επίσης η ρευστή κατάσταση στο Αφγανιστάν και η εντεινόμενη ισχύς των Ταλιμπάν, κυριάρχησαν στο τραπέζι των συνομιλιών των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ινδία ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς «οι δύο χώρες έχουν πίστη στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στις ίσες ευκαιρίες, στην έννομη τάξη, στις θεμελιώδεις ελευθερίες». Αναφερόμενος στο Αφγανιστάν είπε ότι δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση» και ότι αν οι Ταλιμπάν καταλάβουν την εξουσία, θα μετατρέψουν τη χώρα σε «διεθνή παρία».

Αλλα θέματα που συζητήθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών του Μπλίνκεν με τον Τζαϊσανκάρ ήταν οι εμβολιασμοί έναντι της COVID-19 και τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στην Ινδία. Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε τη χορήγηση 25 εκατ. δολαρίων στην Ινδία για την αύξηση των εμβολιασμών στη χώρα.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ινδία, ο Μπλίνκεν σχεδιάζει να μεταβεί στο Κουβέιτ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε χτες ότι η οικονομία της χώρας θα εμφανίσει φέτος σταθερή ανάκαμψη παρότι αυτή θα είναι «μετ' εμποδίων», μετά τη μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε στον αριθμό εργαζομένων τον Ιούνη. Συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν να βγάζουν συμπεράσματα από τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα την τελευταία βδομάδα εξηγώντας ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί αν πρόκειται για κάτι οριστικό.

NEA YOΡΚΗ.-- Ο Ντάνιελ Εβερετ Χέιλ, πρώην αναλυτής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών NSA, καταδικάστηκε σε 45 μήνες φυλάκισης επειδή έδωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα αποκαλύψεων «The Intercept» πληροφορίες για ένα μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών με drones από την κυβέρνηση Μπαράκ Ομάμα. Ο Χέιλ εργαζόταν στην NSA το 2011 και το 2012 στο Αφγανιστάν, όπου συμμετείχε σε πολλά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κάτι που τον σημάδεψε ψυχικά, όπως δήλωσε ο ίδιος.

ΚΙΤΟ.-- Δικαστήριο του Ισημερινού αποφάσισε να ανακληθεί η απόφαση να χορηγηθεί στον ιδρυτή του ιστοτόπου «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, η υπηκοότητα της χώρας. Επικαλέστηκε «διαδικαστικά σφάλματα». Ο Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει έγκλειστος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο Λονδίνο και οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του επειδή αποκάλυψε διεθνώς μεταξύ άλλων τις μαζικές παρακολουθήσεις εκατομμυρίων πολιτών και δεκάδων ξένων πολιτών από τις ΗΠΑ καθώς και τις δολοφονίες Ιρακινών πολιτών τα πρώτα χρόνια της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Ιράκ, το 2003.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Εισαγγελική έρευνα στο ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα»

Ενώ ο Αμερικανός γερουσιαστής Λ. Γκρέιαμ ζήτησε ακόμα και ...στρατιωτική επέμβαση

ΤΥΝΙΔΑ.--

Τη συνέχιση της έρευνας σε βάρος του ισλαμιστικού και μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος «Ενάχντα» και άλλων δύο πολιτικών κομμάτων στην Τυνησία διέταξε χτες ο εισαγγελέας στην Τύνιδα, προκειμένου να διερευνηθούν ενδείξεις και υποψίες για μυστική χρηματοδότηση από το εξωτερικό στις βουλευτικές εκλογές του 2019.

Ειδικότερα, η εισαγγελική έρευνα αφορά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Τυνησίας, το ισλαμιστικό «Ενάχντα» και το κόμμα του εκατομμυριούχου επιχειρηματία Ναμπίλ Καρούι, «Καρδιά της Τυνησίας», καθώς επίσης το κόμμα «Αΐχ Τούνσι». Δεν ξεκίνησε τώρα αλλά στις 14 Ιούλη, δηλαδή περίπου δυο βδομάδες μετά την απόφαση του Τυνήσιου Προέδρου Καΐς Σαΐντ (στις 25 Ιούλη) να αναλάβει την εκτελεστική εξουσία αποπέμποντας τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι.

Ο επικεφαλής του «Ενάχντα» Ρασίντ Γανούσι - που είναι και πρόεδρος του κοινοβουλίου - και ο Καρούι ήταν αντίπαλοι του Καΐς Σαΐντ στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 2019.

Στο μεταξύ ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Οθμαν Τζεράντι συνεχίζει τις επικοινωνίες με ομολόγους του χωρών της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων χτες τους ΥΠΕΞ του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει και να εκτονώσει τις πιθανές ανησυχίες τους για τα «νέα δεδομένα» που διαμορφώνουν η αποπομπή της κυβέρνησης και η ανάληψη του ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας από τον Πρόεδρο Σαΐντ με βάση το άρθρο 80 του Συντάγματος.

Αμερικανός γερουσιαστής ζητά ...στρατιωτική επέμβαση!

Σε αυτό το φόντο, πάντως, υπάρχουν φωνές αντίθεσης στη χαλαρή αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέναντι στον εκτοπισμό του «Ενάχντα» (που θεωρείται παρακλάδι των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και διατηρεί στενές σχέσεις με το τουρκικό κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν), αλλά και σε σχέση με τον ρόλο άλλων χωρών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή για όσα διαδραματίζονται στην Τυνησία. Χώρα από την οποία, 10 χρόνια πριν, είχαν ξεκινήσει οι ενδοαστικές κόντρες στο πλαίσιο της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης».

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, για παράδειγμα, δήλωσε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν απέτυχε να αντιδράσει γρήγορα στο «πραξικόπημα» του Τυνήσιου Προέδρου. Δεν δίστασε μάλιστα να ζητήσει ακόμα και στρατιωτική επέμβαση, τάχα για να «σταθεροποιηθεί» η κατάσταση και να ενισχυθεί η θέση των λεγόμενων «μετριοπαθών ισλαμιστών». Αλλος Αμερικανός γερουσιαστής, ο Κρις Μέρφι, ζήτησε από τον Μπάιντεν να ελέγξει τον πιθανό ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας στην (ενδοαστική και οικονομική) κρίση της Τυνησίας, καθώς τα ΜΜΕ και των δύο αυτών χωρών υποδέχτηκαν θετικά τις αποφάσεις του Προέδρου της Τυνησίας.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζονται οι δολοφονίες αγωνιστών

Οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών στην Κολομβία, από παραστρατιωτικές οργανώσεις, με την ανοχή του κράτους, είναι μια σχεδόν καθημερινή κατάσταση. Την Τρίτη εκτελέστηκε μέσα στο σπίτι του από ενόπλους ο συνδικαλιστής αγρότης - ανθρακωρύχος Οσβάλντο Πέρες στην επαρχία Σουρ ντε Μπολίβαρ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Ειρήνη (Intepaz) ο αγωνιστής αυτός, που ήταν και πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού του, Μίνα Πιόχο, είναι ο 58ος νεκρός αυτής της χρονιάς, ενώ 103 λαϊκοί ηγέτες και συνολικά 1.219 αγωνιστές έχουν δολοφονηθεί από το 2016 και την υπογραφή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας με το αντάρτικο των FARC.

Επίσης την Τρίτη η αντιδραστική κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε την απέλαση της Γερμανίδας δημοσιογράφου Ρεμπέκα Σπρέσερ, επειδή τόλμησε να αναμεταδώσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλάνα από τις διαδηλώσεις στη χώρα και την εντεινόμενη κρατική καταστολή και εκφράζει την αλληλεγγύη της στις λαϊκές οργανώσεις της χώρας.

Αυτό συμβαίνει ενώ στη χώρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν στις 28 Απρίλη, με τη γενική απεργία, στις οποίες έως τώρα έχουν χάσει τη ζωή πάνω από 80 διαδηλωτές, πολλοί είναι τραυματίες όπως επίσης και κρατούμενοι. Θυμίζουμε ότι η λαϊκή οργή μέσα από τα συνδικάτα, φορείς του λαϊκού κινήματος, νεολαιίστικές οργανώσεις ξέσπασε ενάντια στο σχέδιο «φορολογικής μεταρρύθμισης» που η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει, αναγκάστηκε να αποσύρει αλλά προσπαθεί να ξαναφέρει υποτίθεται τροποποιημένο. Οπως έχουν ανακοινώσει φορείς του λαϊκού κινήματος, το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν κινητοποιήσεις προβάλλοντας τόσο αιτήματα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, όσο και για τον τερματισμό της κρατικής καταστολής και τη διάλυση των δολοφονικών ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (ESMAD).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ