Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Εισαγγελική έρευνα στο ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα»

Ενώ ο Αμερικανός γερουσιαστής Λ. Γκρέιαμ ζήτησε ακόμα και ...στρατιωτική επέμβαση

ΤΥΝΙΔΑ.--

Τη συνέχιση της έρευνας σε βάρος του ισλαμιστικού και μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος «Ενάχντα» και άλλων δύο πολιτικών κομμάτων στην Τυνησία διέταξε χτες ο εισαγγελέας στην Τύνιδα, προκειμένου να διερευνηθούν ενδείξεις και υποψίες για μυστική χρηματοδότηση από το εξωτερικό στις βουλευτικές εκλογές του 2019.

Ειδικότερα, η εισαγγελική έρευνα αφορά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Τυνησίας, το ισλαμιστικό «Ενάχντα» και το κόμμα του εκατομμυριούχου επιχειρηματία Ναμπίλ Καρούι, «Καρδιά της Τυνησίας», καθώς επίσης το κόμμα «Αΐχ Τούνσι». Δεν ξεκίνησε τώρα αλλά στις 14 Ιούλη, δηλαδή περίπου δυο βδομάδες μετά την απόφαση του Τυνήσιου Προέδρου Καΐς Σαΐντ (στις 25 Ιούλη) να αναλάβει την εκτελεστική εξουσία αποπέμποντας τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι.

Ο επικεφαλής του «Ενάχντα» Ρασίντ Γανούσι - που είναι και πρόεδρος του κοινοβουλίου - και ο Καρούι ήταν αντίπαλοι του Καΐς Σαΐντ στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 2019.

Στο μεταξύ ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Οθμαν Τζεράντι συνεχίζει τις επικοινωνίες με ομολόγους του χωρών της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων χτες τους ΥΠΕΞ του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει και να εκτονώσει τις πιθανές ανησυχίες τους για τα «νέα δεδομένα» που διαμορφώνουν η αποπομπή της κυβέρνησης και η ανάληψη του ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας από τον Πρόεδρο Σαΐντ με βάση το άρθρο 80 του Συντάγματος.

Αμερικανός γερουσιαστής ζητά ...στρατιωτική επέμβαση!

Σε αυτό το φόντο, πάντως, υπάρχουν φωνές αντίθεσης στη χαλαρή αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέναντι στον εκτοπισμό του «Ενάχντα» (που θεωρείται παρακλάδι των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και διατηρεί στενές σχέσεις με το τουρκικό κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν), αλλά και σε σχέση με τον ρόλο άλλων χωρών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή για όσα διαδραματίζονται στην Τυνησία. Χώρα από την οποία, 10 χρόνια πριν, είχαν ξεκινήσει οι ενδοαστικές κόντρες στο πλαίσιο της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης».

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, για παράδειγμα, δήλωσε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν απέτυχε να αντιδράσει γρήγορα στο «πραξικόπημα» του Τυνήσιου Προέδρου. Δεν δίστασε μάλιστα να ζητήσει ακόμα και στρατιωτική επέμβαση, τάχα για να «σταθεροποιηθεί» η κατάσταση και να ενισχυθεί η θέση των λεγόμενων «μετριοπαθών ισλαμιστών». Αλλος Αμερικανός γερουσιαστής, ο Κρις Μέρφι, ζήτησε από τον Μπάιντεν να ελέγξει τον πιθανό ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας στην (ενδοαστική και οικονομική) κρίση της Τυνησίας, καθώς τα ΜΜΕ και των δύο αυτών χωρών υποδέχτηκαν θετικά τις αποφάσεις του Προέδρου της Τυνησίας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org