Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η Κούβα δεν είναι μόνη

Η πρόσφατη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά της Κούβας, του λαού της και της κυβέρνησής της είναι ένα καλά οργανωμένο και βήμα βήμα μεθοδευμένο σχέδιο από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων καπιταλιστικών κρατών, όπως και από την ΕΕ. Ενα σχέδιο που έρχεται από πολύ μακριά, δεκαετίες τώρα, και στοχεύει τον κουβανικό λαό και τις κατακτήσεις της Επανάστασης.

Προκλητικά, στην «προμετωπίδα» της επίθεσης βρίσκονται τα «ανθρώπινα δικαιώματα», οι «ελευθερίες» και οι «συνθήκες διαβίωσης» του κουβανικού λαού, που πάνω από 60 χρόνια τώρα αντιμετωπίζει έναν μοναδικό στην Ιστορία και πολύμορφο οικονομικό - εμπορικό αποκλεισμό.

Από αυτό το ιμπεριαλιστικό «καραβάνι» κατά της Κούβας - αντιδραστικών και λεγόμενων «προοδευτικών» δυνάμεων - δεν θα μπορούσε να λείπει και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έσπευσε να συνδράμει τις ΗΠΑ και συνυπέγραψε την κοινή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων 19 υπουργών Εξωτερικών, καταδικάζοντας τις «μαζικές συλλήψεις» και ζητώντας «πλήρη πρόσβαση στο ίντερνετ»... Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα πολλαπλασιάζονται και «εμπλουτίζονται» οι αντεργατικοί νόμοι, εντείνονται η φτώχεια και η εκμετάλλευση των εργαζομένων, επιχειρείται να μπει στον «γύψο» το δικαίωμα στην απεργία και στις διαδηλώσεις, η δε αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε σχεδόν 13.000 ανθρώπους.

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ - που έχει τη δική του συμβολή στην ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα - θέλει να εμφανίζεται ότι «στηρίζει» τον κουβανικό λαό. Κατά τ' άλλα, από τις ανακοινώσεις του λείπουν αναφορές που θα δυσαρεστούσαν τους υπερατλαντικούς φίλους του, της κυβέρνησης Μπάιντεν. Επί της ουσίας ακολουθεί τακτική ίσων αποστάσεων, «βλέποντας» στις παραποιημένες εικόνες της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας και από τα τρολς του διαδικτύου «διαμαρτυρίες Κουβανών πολιτών» που «πρέπει να αντιμετωπιστούν με σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν όχι μόνο διατηρεί αλλά και ενισχύει τις 243 πρόσθετες κυρώσεις που επέβαλε την περίοδο 2017 - 2021 η κυβέρνηση Τραμπ και συνεπάγονται νέα εμπόδια στην πρόσβαση της Κούβας σε καύσιμα, νέες απαγορεύσεις σχετικά με τον Τουρισμό, επιπλέον κυρώσεις σε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την Κούβα και πολλά άλλα. Από αυτά τα μέτρα, μάλιστα, τα 50 εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ΗΠΑ, με τους πάνω από 600.000 νεκρούς από κορονοϊό, αντιμετωπίζουν την πανδημία και ως «ευκαιρία» για να εντείνουν την προσπάθεια να προκαλέσουν ασφυξία στον κουβανικό λαό. Ο οποίος με νύχια και με δόντια, σε δυσμενείς συνθήκες, με μεγάλες ελλείψεις σε σύριγγες και υποδομές, όχι μόνο κατάφερε να αντιμετωπίσει την πανδημία πολύ καλύτερα από άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες και προχώρησε μαζικά τον γενικό εμβολιασμό, με θνητότητα 0,7% (στις ΗΠΑ είναι 2% και στην Ελλάδα 2,6%), αλλά προσέφερε και την έμπρακτη αλληλεγγύη του. Ποιος ξεχνά την περσινή ιατρική μπριγάδα αλληλεγγύης στον ιταλικό λαό, που μέτρησε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία; Μετά λοιπόν από δεκαετίες εμπάργκο, αποκλεισμών και κυρώσεων, σχέδια ανατροπής από μέσα κι έξω, η αμερικανική κυβέρνηση διαπιστώνει ...«ελλείψεις» στην Κούβα! Ο ίδιος ο Μπάιντεν δήλωσε προκλητικά ότι «οι ΗΠΑ συμπαραστέκονται στον λαό της Κούβας και στο αίτημά του για ελευθερία και απαλλαγή από την τραγική λαβή της πανδημίας και τις δεκαετίες καταστολής και οικονομικών δεινών που υπέστη από το αυταρχικό καθεστώς»! Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, κάλεσε την κουβανική κυβέρνηση «να ακούσει τις διαμαρτυρίες δυσαρέσκειας», την ώρα που η ΕΕ συμβάλλει ενεργά στον «στραγγαλισμό» του κουβανικού λαού...

Την ίδια στιγμή, απέναντι σε όλους αυτούς τους εκπροσώπους της εκμετάλλευσης, της αδικίας, των ανισοτήτων, των αποκλεισμών, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών, φουντώνει το κύμα αλληλεγγύης από τους λαούς όλου του κόσμου. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα και στην Ελλάδα, που όλα αυτά τα χρόνια έχει «αγκαλιάσει» με τη δράση του τον κουβανικό λαό, στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Κούβας, απέναντι σε ένα ακόμα μέτωπο των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επιδιώξεων, και βροντοφωνάζει: «Η Κούβα δεν είναι μόνη της!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ