ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΒΑ
Εντείνεται η προβοκατόρικη επιθετικότητα των ΗΠΑ με τη στήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης...

Κοινή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων 20 κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας

Κλιμακώνεται η επίθεση των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων απέναντι στην Κούβα. Μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλε την περασμένη βδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση, χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι υπουργοί Εξωτερικών άλλων 20 κρατών προχώρησαν σε μια ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν «τις μαζικές συλλήψεις» και ζητούν «πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης στο διαδίκτυο».

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες κυρώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία διατηρεί και τις κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ, στρέφονται κατά του υπουργού Αμυνας της Κούβας, Αλβαρο Λόπες Μιέρα, και στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας (Brigada Especial Nacional).

Η χτεσινή ανακοίνωση των ΗΠΑ συνυπογράφεται από τις κυβερνήσεις των Αυστρίας, Βραζιλίας, Κολομβίας, Κροατίας, Κύπρου, Τσεχίας, Ισημερινού, Εσθονίας, Γουατεμάλας, Ελλάδας, Ονδούρας, Ισραήλ, Λετονίας, Λιθουανίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, Πολωνίας, Νότιας Κορέας και Ουκρανίας.

«Οι δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο συνασπίζονται για να υποστηρίξουν τον κουβανικό λαό, καλώντας την κουβανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα αιτήματα των Κουβανών για καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα», ισχυρίστηκε προκλητικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και η ΕΕ «στραγγαλίζουν» τον κουβανικό λαό με εμπάργκο, οικονομικούς αποκλεισμούς και κυρώσεις.

Χτες έγινε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον Λευκό Οίκο με κεντρικό σύνθημα «Ναι στην Κούβα, όχι στον αποκλεισμό» και βασικό αίτημα την άρση του οικονομικού και πολιτικού αποκλεισμού και των κυρώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η Ρωσία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χτες ότι έστειλε στην Κούβα δύο αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια, μεταξύ άλλων προστατευτικές μάσκες. «Τα αεροσκάφη θα παραδώσουν στην Κούβα τρόφιμα, εξοπλισμό ατομικής προστασίας και πάνω από 1 εκατομμύριο ιατρικές μάσκες, συνολικό φορτίο άνω των 88 τόνων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

68 χρόνια από την επίθεση στη Μονκάδα

Εξήντα οχτώ χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο της Κούβας, που σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για τη νικηφόρα έκβαση της Κουβανικής Επανάστασης.

Στις 26/7/1953 ξεκίνησε υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο η επίθεση των Κουβανών ανταρτών στο στρατόπεδο της Μονκάδα, για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Η επίθεση δεν είχε επιτυχή κατάληξη, ωστόσο αποτέλεσε το προοίμιο της νικηφόρας Κουβανικής Επανάστασης 6 χρόνια αργότερα, την 1/1/1959, που σήμανε την έναρξη της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη χώρα.

ΝΕΑ ΖΩΗ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Χωρίς στέγαση αλλά ακόμα και πόσιμο νερό έχει καταδικάσει η κυβέρνηση τις οικογένειες των Ρομά

Η απροθυμία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις των Ρομά της Νέας Ζωής Ασπροπύργου, οι οποίοι βρίσκονται εντελώς εγκαταλειμμένοι, χωρίς στέγαση, αναγκαίες υποδομές, ακόμα και πόσιμο νερό, με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία, την ίδια τους τη ζωή, αλλά και γενικότερα τη δημόσια υγεία στην περιοχή, φάνηκε ολοκάθαρα στις απαντήσεις που έδωσε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Πριν από έναν χρόνο, σε συνθήκες καύσωνα, με ευθύνη του δήμου Ασπροπύργου και με την κάλυψη της κυβέρνησης, μπουλντόζες κατέστρεψαν πάνω από 100 καταλύματα ξεσπιτώνοντας πάνω από 400 άτομα, ολόκληρες οικογένειες με παιδιά και ΑμεΑ, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς πριν να έχει ληφθεί μέριμνα μετεγκατάστασης που να διασφαλίζει ανθρώπινους όρους διαβίωσης.

«Ενα χρόνο μετά», ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, «η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Αττικής και ο δήμος Ασπροπύργου συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των Ρομά που κατοικούν στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και των περιοίκων στην ευρύτερη περιοχή».

Οπως επισήμανε, όλος αυτός ο χώρος έχει μετατραπεί πλέον σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, αφού απουσιάζουν όχι απλά οι αναγκαίες υπηρεσίες καθαρισμού και απολύμανσης της περιοχής αλλά ακόμα και κάδοι απορριμμάτων. Στην περιοχή δεν υπάρχουν πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, η οδοποιία είναι κατεστραμμένη και φυσικά δεν γίνεται λόγος για αποχετευτικό σύστημα.

Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου, όπου φοιτούν πολλά παιδιά Ρομά, αποτελείται από αίθουσες προκάτ. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό «δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις βασικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, με δεδομένες τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει το εκπαιδευτικό έργο αυτών των ατόμων», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Σε συνθήκες πανδημίας είναι πρόκληση να συνεχίζετε, κύριε υπουργέ, για όλα τα θέματα να προπαγανδίζετε την "ατομική ευθύνη". Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά είναι γνωστά, ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια, με την αποφασιστική συμβολή της Ελλάν Πασσέ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά)», τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, επισημαίνοντας ότι «τα όποια παρατηρητήρια και οι όποιες υπηρεσίες διαμεσολάβησης δεν έχουν σκοπό να επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα αλλά να εμφανίσουν την εικονική πραγματικότητα των ίσων ευκαιριών και να κάμψουν τις όποιες δικαιολογημένες αντιδράσεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε από τον Στ. Πέτσα να απαντήσει συγκεκριμένα τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της άθλιας κατάστασης σε βάρος αυτών των ανθρώπων, που κατά περιόδους και αναλόγως αξιοποιούνται για την κάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής, την τροφοδότηση του «κοινωνικού αυτοματισμού» και ρατσισμού για να μένει στο απυρόβλητο συνολικά το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός, αφού επιδόθηκε σε διάφορες μεγαλοστομίες ότι τάχα «για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας», ότι υπάρχει μέριμνα, κ.ο.κ., πρόσθεσε ότι «σύντομα ολοκληρώνονται και πρόκειται να βγει σε δημόσια διαβούλευση η νέα εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά με περίοδο αναφοράς τα έτη 2021 - 2030, η οποία συντάσσεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νέου ευρωπαϊκού στρατηγικού πλαισίου για την ένταξη, την ισότητα και τη συμμετοχή των Ρομά». Με άλλα λόγια ...«ζήσε Μάη μου», ενώ η ΕΕ έχει δείξει ποιες είναι οι συνολικότερες αντιδραστικές κατευθύνσεις της.

Στο διά ταύτα, όσον αφορά τη λήψη άμεσων μέτρων, παρέπεμψε στον δήμο Ασπροπύργου λέγοντας ότι αυτός έχει την κύρια ευθύνη και ότι «έχει λάβει αρκετά μέτρα για να προσπαθήσει να συμβάλει και εκείνος στην ανακούφιση αυτών των πολιτών», αντιστρέφοντας την πραγματικότητα που βιώνουν οι Ρομά.

Ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι διάφορες τέτοιες μεγαλοστομίες έλεγε η κυβέρνηση και πριν από έναν χρόνο σε αντίστοιχη παρέμβαση του ΚΚΕ. Πρόσθεσε ότι ο δήμος Ασπροπύργου έχει ρατσιστικές απόψεις απέναντι στους Ρομά και ότι «πέρυσι στη συζήτηση που έγινε γι' αυτό το θέμα αναδείχθηκαν μεγάλες ευθύνες, όμως πάνω απ' όλα η ευθύνη είναι της κυβέρνησης».

«Η Κούβα δεν είναι μόνη της»

Συνέντευξη Τύπου από την Ελληνική Πρωτοβουλία για την Απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve»

«Του αδυνάτου νικητές», Τ. Βαρελάς
«Του αδυνάτου νικητές», Τ. Βαρελάς
Η Ελληνική Πρωτοβουλία για την Απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve» θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 29 Ιούλη στις 12 το μεσημέρι στον αύλειο χώρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια).

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου θα εκτεθούν τα έργα και το συλλεκτικό εικαστικό λεύκωμα «Η Κούβα δεν είναι μόνη της» του ζωγράφου Τάκη Βαρελά.

Θα μιλήσουν η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, ο ζωγράφος Τάκης Βαρελάς και ο γιατρός του ΓΝ «Σωτηρία» Νίκος Χονδρόπουλος. Τη συνέντευξη θα συντονίσει ο Βελισάριος Κοσσυβάκης, γραμματέας της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.

Τα έργα του Τ. Βαρελά έχουν τυπωθεί σε 300 συλλεκτικά αντίτυπα, σε χαρτί 300 gr, είναι ενσωματωμένα ένα ένα σε φάκελο προκειμένου να αξιοποιηθούν για επίτοιχη χρήση. Τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν, μέσω της πρεσβείας, για τις ανάγκες του λαού της Κούβας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός μας να απορρίψει την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα σενάρια σε βάρος της Κούβας

Το ΚΚΕ καταδικάζει την κατάπτυστη κοινή δήλωση στήριξης των εγκληματικών σχεδίων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού κατά της Κούβας, από 21 υπουργούς Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδια. Στην κοινή δήλωση, που συνυπογράφουν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και οι ΥΠΕΞ ενός μπλοκ αντιδραστικών κυβερνήσεων, όπως του Ισραήλ, της Βραζιλίας, της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Ουκρανίας, χωρών της Βαλτικής κ.ά., υιοθετούνται όλα τα προκλητικά προσχήματα του σχεδίου επέμβασης της κυβέρνησης Μπάιντεν σε βάρος του λαού και της κυβέρνησης της Κούβας.

Συνιστά βαθιά πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ να εκφράζει υποκριτικές ανησυχίες περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «ελευθεριών» και «συνθηκών διαβίωσης» του κουβανικού λαού, την ώρα που προωθεί στην Ελλάδα αντεργατικούς νόμους, χτυπά τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, έχει εγκληματικές ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας και εντείνει την καταστολή σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η υπογραφή της αυτή, για την οποία αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, παρεμβαίνει άμεσα στα εσωτερικά ενός ανεξάρτητου κράτους και εμπλέκει τη χώρα μας σε πολύ επικίνδυνα σενάρια και σχεδιασμούς, γι' αυτό και χρειάζεται να συναντήσει τη μαζική απόρριψη και καταδίκη από τον ελληνικό λαό.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον κουβανικό λαό, στην κυβέρνηση της Κούβας, που δεν είναι μόνοι τους απέναντι στους επικίνδυνους σχεδιασμούς που εξυφαίνονται σε βάρος τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ