Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Χρυσές τομές»

«Ταξίδια αναψυχής για δισεκατομμυριούχους»

Copyright 2021 The Associated

«Ταξίδια αναψυχής για δισεκατομμυριούχους»
«Χρυσή τομή» χαρακτήρισε ο Κ. Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, την αύξηση - παρωδία στον κατώτατο μισθό την οποία ανακοίνωσε για του χρόνου η κυβέρνηση. Οπως εξήγησε, έτσι εξασφαλίζεται «κοινωνική συνοχή» και δίνονται «έστω και μικρές ανάσες στους εργαζόμενους». Βέβαια, ο εκπρόσωπος της «μεσαίας επιχειρηματικότητας» δεν παραλείπει να μεταφέρει και τις αξιώσεις του κεφαλαίου να επέλθει «απόλυτη ισορροπία», δηλαδή: «Μειώσεις φορολογικών συντελεστών, μειώσεις εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών» και «περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης». Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες ο Κ. Μίχαλος συμμετείχε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος από τον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς κάπου εκεί θα εμπνεύστηκε τις «χρυσές τομές» που διατηρούν στον πάτο το εισόδημα των εργαζομένων, πάντα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας.

Παίζοντας με τις λέξεις...

«Η λέξη "χορηγία" δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο». «Τι δεν θέλουμε; Δεν θέλουμε - και εκεί είναι και η διαφορά χορηγίας και δωρεάς - να υπάρχει οποιοδήποτε αντάλλαγμα στην προσφορά. Η προσφορά είναι μονομερής. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε αντάλλαγμα, το διευκρινίζω. Το νομοσχέδιο μιλάει συγκεκριμένα για δωρεές». Είναι τα λόγια με τα οποία η υπουργός Παιδείας, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, έπαιξε με τις λέξεις για το ζήτημα των εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης στις οποίες το νομοσχέδιο παραπέμπει ουσιαστικά τα σχολεία, προκειμένου να ξεφύγουν από τη μιζέρια της λειψής χρηματοδότησης, που τόσα προβλήματα έχει συσσωρεύσει. Μπορεί να μην υπάρχει αναφορά σε χορηγούς στο άρθρο του νομοσχεδίου, διατυπώνεται όμως στην Ανάλυση των συνεπειών των ρυθμίσεων που το συνοδεύει, σε ό,τι αφορά το άρθρο 99: «Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται το ζήτημα της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων και της διαχείρισης των χορηγιών και των δωρεών». Η σύνδεση της Εκπαίδευσης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, που διαπνέει τα κείμενα φορέων της αγοράς, τα οποία καταλήγουν σε προτάσεις που έρχεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, οδηγεί και σε αναζήτηση χορηγιών, οι οποίες όπως είπε και η υπουργός θέλουν ανταλλάγματα. Ανεξάρτητα από τις διατυπώσεις, το νομοσχέδιο δρομολογεί τέτοιες πρακτικές και η διεθνής πείρα από χώρες που προώθησαν τέτοιες αναδιαρθρώσεις είναι πλούσια. Είναι από τα στοιχεία που οικοδομούν το «νέο σχολείο», ενδεικτικό ως προς το περιεχόμενο της «αναβάθμισης» που διατείνεται η κυβέρνηση ότι φέρνει και έχουν αναδείξει εργαζόμενοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, δηλώνοντας ότι απορρίπτουν αυτούς τους σχεδιασμούς.

Στο «άπειρο»...

Πολυδιαφημίζεται αυτές τις μέρες σε διάφορα μέσα, από σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «επικό», το σχόλιο του γερουσιαστή Μπένι Σάντερς για το ταξίδι του αφεντικού της «Amazon», Τζεφ Μπέζος, στο Διάστημα. Το σχόλιο του Αμερικανού γερουσιαστή που ενθουσιάζει τους σοσιαλδημοκράτες, αναφέρει πως καλά έκανε για τον εαυτό του ο Τζεφ Μπέζος και επέλεξε να κάνει ταξίδι στο Διάστημα αλλά «οι Αμερικανοί θέλουν να πληρώσει το μέρος των φόρων που του αναλογούν στη Γη»... Αρχικά, τίποτα το πρωτότυπο αφού ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για μεγαλύτερη φορολογική συμβολή του πλουσιότερου 1% των Αμερικανών με στόχο βεβαίως όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών στις ΗΠΑ αλλά τη διαμόρφωση μεγαλύτερων κρατικών πακέτων ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων συνολικά, ώστε να διατηρηθεί το προβάδισμα της αμερικανικής αστικής τάξης στον εντεινόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, τέτοιου είδους εξαγγελίες συμβάλλουν στην ενσωμάτωση των λαϊκών αντιδράσεων ώστε το κεφάλαιο να μπορέσει να επικεντρωθεί στην προαναφερόμενη κούρσα για την πρωτοκαθεδρία.

... κι ακόμα παραπέρα

Χώρια που η υψηλότερη φορολόγηση (για την οποία τα ίδια αστικά επιτελεία εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το πώς και αν θα εφαρμοστεί) δεν αναιρεί αυτό που κατέδειξε και η ίδια η δήλωση του Μπέζος ότι οι εργαζόμενοι και οι πελάτες της «Αmazon» πλήρωσαν το ταξίδι του στο Διάστημα. Οπως επίσης δεν αναιρεί ότι στον καπιταλισμό το βασικό κίνητρο είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης να χρησιμοποιούνται ακόμα και για τη ματαιοδοξία των καπιταλιστών, ενώ ταυτόχρονα είναι απλησίαστα για τη λαϊκή πλειοψηφία. Τελικά τέτοια σχόλια και δηλώσεις δεν αμφισβητούν τον πυρήνα της σημερινής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, γι' αυτό άλλωστε και υιοθετούνται με προθυμία από διάφορους απολογητές του συστήματος, αναβιώνοντας το παλιό παραμύθι του «καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο». Οι εργαζόμενοι, οι λαοί μπορούν να βγουν κερδισμένοι όχι προτάσσοντας τις αυταπάτες για μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου, αλλά με το να στείλουν σε ένα ανεπίστρεπτο ταξίδι, στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα, τον Μπέζος και τα λοιπά παράσιτα του κεφαλαίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1741 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης και δεξιοτέχνης του βιολιού της εποχής του ιταλικού μπαρόκ Αντόνιο Βιβάλντι.

1794 Εκτελείται στην γκιλοτίνα ο ηγέτης της Γαλλικής αστικής Επανάστασης του 1789 Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, στέλεχος της ριζοσπαστικής αστικής επαναστατικής οργάνωσης των Ιακωβίνων.

1821 Το Περού ανακηρύσσεται ανεξάρτητο από την Ισπανία.

1836 Γεννιέται στη Σύρο ο κορυφαίος λογοτέχνης Εμμανουήλ Ροΐδης.

1914 Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία. Ξεκινά ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος.

1919 Ιδρύεται η ρεφορμιστική Συνδικαλιστική Διεθνής του Αμστερνταμ.

1924 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας τίθεται εκτός νόμου.

1937 Τα ιαπωνικά στρατεύματα κυριεύουν το Πεκίνο.

1938 Αντιδικτατορική εξέγερση εκδηλώνεται στα Χανιά της Κρήτης, στην οποία ενεργό μέρος παίρνει και η ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ. Οι μεταξικές αρχές καταλύθηκαν, ενώ η Γενική Διοίκηση, η Μεραρχία, το τηλεγραφείο και άλλες υπηρεσίες κατελήφθησαν από τους εξεγερμένους. Ωστόσο, η επαναστατική επιτροπή (Μητσοτάκης, Βολουδάκης, Μουντάκης, Παΐζης, Μάντακας) δεν τράβηξε αποφασιστικά, οδηγώντας με την παθητική στάση της την εξέγερση σε εκφυλισμό. Η κινητοποίηση της κυβέρνησης Μεταξά κατέστειλε τελικά την εξέγερση.

1942 Αρχίζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις στον Καύκασο, με αντικειμενικό σκοπό την καταστροφή της βαριάς βιομηχανίας του και την κατάληψη του Στάλινγκραντ.

1947 Συνδυασμένη επιχείρηση των ανταρτών σε Φλώρινα - Βεύη και Αμύνταιο. Οι αντάρτες μπαίνουν στο Λιδορίκι.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

1948 Αποκρούονται όλες οι επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας για την κατάληψη του Κλέφτη.

1948 Στις 28 και 29 Ιούλη, μέσα στη φωτιά της μάχης, συνέρχεται στην Πέτρα Μούκα του Γράμμου η 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολομέλεια εκτίμησε πως τα χτυπήματα του ΔΣΕ είχαν προξενήσει μια άνευ προηγουμένου «ολόπλευρη κρίση» στο αστικό στρατόπεδο, δημιουργώντας ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για το αποφασιστικό χτύπημά του. Η εκτίμηση ωστόσο αυτή, επηρεασμένη και από την εποποιία του ΔΣΕ στη Β. Πίνδο, δεν πατούσε στην πραγματικότητα. Τέλος, η 4η Ολομέλεια πήρε απόφαση κατά του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, η οποία ωστόσο δεν ανακοινώθηκε.

1953 Επαναλαμβάνονται οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - ΕΣΣΔ.

1954 Γεννιέται ο Βενεζουελανός στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Ούγκο Τσάβες, Πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999 έως τον θάνατό του το 2013.

1974 Η σοβιετική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της πάνω στις εξελίξεις του Κυπριακού υπογραμμίζει: «Πρέπει να δοθεί τέρμα στις επιβουλές κατά της ανεξαρτησίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου».

2004 Πεθαίνει ο Βρετανός βιολόγος Φράνσις Κρικ, που μαζί με τον Αμερικανό Ρόμπερτ Γουότσον ανακάλυψαν το DNA.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org