ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εργάσιμος χρόνος: Μια πάλη επίκαιρη όσο ποτέ

Κοινή εκδήλωση κλαδικών Οργανώσεων του Κόμματος για την έκδοση της ΤΟ Βιομηχανίας

Συνεχίζεται η δραστηριότητα των Οργανώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με συσκέψεις, εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση την έκδοση της μπροσούρας για τον εργάσιμο χρόνο από την Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, κοινή εκδήλωση - συζήτηση πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη οι Τομεακές Οργανώσεις Κατασκευών και Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τίτλο «Εργάσιμος χρόνος, μια πάλη επίκαιρη όσο ποτέ», στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στην Πολίχνη.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Κώστας Ιωσηφίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κ. Μακεδονίας, και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Οπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Κ. Ιωσηφίδης, η συγκεκριμένη έκδοση έρχεται σε μια περίοδο μέσα στην πανδημία κατά την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει «ξεσαλώσει» σε αντεργατικά νομοσχέδια, ένα από τα οποία αφορά και την αύξηση του εργάσιμου χρόνου σε 10 ώρες τη μέρα.

Σημείωσε πως η μπροσούρα που έχει επιμεληθεί η Οργάνωση στόχο έχει να αναδείξει τα ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο εργάτη, να προβληματίσει και να κινητοποιήσει. Επιχειρεί κυρίως να αναδείξει τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για μια καλύτερη ζωή, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, σε μια κοινωνία όπου κίνητρο της παραγωγής θα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του ανθρώπου, σε μια κοινωνία όπου η εξουσία θα είναι στα χέρια των εργατών. Να αναδείξει επίσης τι θα πρέπει να κάνουν στο σήμερα οι εργαζόμενοι, ώστε μέσα από την πάλη τους να βάλουν τα θεμέλια για μια τέτοια κοινωνία, παλεύοντας και μέσα στον καπιταλισμό για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου.

Θεσσαλονίκη: Από την παρουσίαση της έκδοσης για τον εργάσιμο χρόνο
Θεσσαλονίκη: Από την παρουσίαση της έκδοσης για τον εργάσιμο χρόνο
Μιλώντας για την πρόταση του ΚΚΕ, επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι «σήμερα που ο άνθρωπος έφτιαξε δεκάδες ασφαλή εμβόλια για την αντιμετώπιση ενός άγνωστου ιού σε λίγους μήνες, ο εργάσιμος χρόνος αντί να μειώνεται αυξάνεται! Κι αυτό προσπαθούν να το ονομάσουν πρόοδο! Ο,τι όμως είναι προοδευτικό για τον καπιταλισμό είναι οπισθοδρόμηση για την εργατική τάξη, τις λαϊκές δυνάμεις. Σήμερα, ενώ οι δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγής δείχνουν πως είναι ρεαλιστική η μείωση του εργάσιμου χρόνου σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, την αύξηση των μισθών, την εξασφάλιση σταθερής εργασίας, στη ζωή μας συμβαίνουν ακριβώς τα αντίθετα.

Το στοίχημα για τους εργαζόμενους σήμερα είναι η οργάνωση της αντεπίθεσης του λαού, κόντρα στην αστική πολιτική κάθε κυβέρνησης, η πλατιά αποκάλυψη του εφιαλτικού μέλλοντος που μας επιφυλάσσουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, οι μάχες για την απόκρουση της επίθεσης της αστικής τάξης και, μέσα από αυτά, η ολόπλευρη προετοιμασία δυνάμεων για τις μεγάλες αναμετρήσεις που έρχονται μπροστά μας και οι οποίες θα είναι καθοριστικές».

Οι αγώνες με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μπορούν να δώσουν ώθηση στην πάλη για τον εργάσιμο χρόνο

Κλείνοντας, τόνισε πως οι κλάδοι των Κατασκευών, του Εμπορίου, του Επισιτισμού και του Τουρισμού το επόμενο διάστημα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην αύξηση του βαθμού οργάνωσης, θα κρίνουν πολλά στην ταξική πάλη. Γι' αυτό και ο αντίπαλος, και εγχώρια και παγκοσμίως, προσπαθεί να θέσει εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων, στον προσανατολισμό του αγώνα τους.

«Αυτόν τον φόβο τους εμείς οι κομμουνιστές είμαστε αποφασισμένοι να τον διατηρήσουμε και να τον μεγαλώσουμε», είπε χαρακτηριστικά. «Με τη συμβολή όλων εσάς, των μελών και φίλων του Κόμματος, όλων όσοι στήνουν αυτί και εμπιστεύονται την πολιτική μας συνέπεια, τη σταθερή και ακούραστη πάλη για τα δίκια των εργαζομένων, όλων όσοι εμπνέονται από τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε να αλλάξουμε τη ροή της Ιστορίας και να πετάξουμε το σύστημα της εκμετάλλευσης στο μουσείο της Ιστορίας».

Συνεχίζεται η πλούσια δραστηριότητα των Οργανώσεων

Στο μεταξύ, με ανοιχτές συσκέψεις για τις εξελίξεις στα Εργασιακά, στην Υγεία, στην Παιδεία, όπως και για άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τον λαό, συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους οι Οργανώσεις του Κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα.

Το Σάββατο 24 Ιούλη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη από τις ΚΟΒ Δυτικών Συνοικιών και Βύρωνα - Χιλίων Καβάλας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Κώστα Κουκούλα, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του Κόμματος. Ζητήματα που προβλημάτισαν στη συζήτηση και αναδείχτηκαν από την ομιλία αφορούσαν την Τοπική Διοίκηση, τα νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό και την Παιδεία, τα ζητήματα της Υγείας, του εμβολιασμού, του νομοσχεδίου για τα Εργασιακά, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα

Σειρά συσκέψεων πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα και οι ΚΟΒ Πόλης Κατερίνης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας και Πύδνας - Μεθώνης της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 24 Ιούλη, αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποίησε και η ΚΟΒ Ανατολικού Ολύμπου στον Πλαταμώνα, με ομιλητές τον Θανάση Κοκονά, στέλεχος του Κόμματος και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων - Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, και τον Αχιλλέα Ζαχαρόπουλο, γιατρό και στέλεχος του Κόμματος.

Ο Θ. Κοκονάς απηύθυνε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ προκειμένου να μην περάσει το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Παιδεία. Τόνισε ότι με αυτό το αντιεκπαιδευτικό τερατούργημα η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας μετατρέπουν το σχολείο σε επιχείρηση, διαλύουν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, απαξιώνουν τον ρόλο των εκπαιδευτικών και επιδιώκουν τη φίμωσή τους. Κάλεσε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, αλλά και τους εργαζόμενους, μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία τους να αντιπαλέψουν οργανωμένα το νομοσχέδιο - έκτρωμα που κατηγοριοποιεί τα σχολεία, και να δυναμώσουν τον αγώνα για ένα σχολείο των λαϊκών αναγκών, το πραγματικά σύγχρονο σχολείο του 21ου αιώνα.

Στη συνέχεια ο Αχ. Ζαχαρόπουλος ανέπτυξε τη θέση του ΚΚΕ για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, σχετικά με την οποία ανέδειξε ότι από τη μία δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού και από την άλλη «κάνει μπίζνες στις πλάτες μας, διαφημίζοντας ταυτόχρονα το "νέο ΕΣΥ", την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία και η ΠΦΥ στη χώρα παραμένουν υποστελεχωμένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας».

Αντίστοιχη σύσκεψη, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις, πραγματοποίησε την Παρασκευή και η ΚΟΒ Σερβίων της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, στο δημαρχείο Σερβίων, όπου μίλησε ο Γιάννης Κανάτσιος, Γραμματέας της ΤΕ Κοζάνης και μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξόρμηση ενημέρωσης για το Ελληνικό

Πλατιά εξόρμηση πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο η ΤΟ Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ με την πρόσφατη ανακοίνωσή της για τα επενδυτικά σχέδια στον πρώην αερολιμένα του Ελληνικού.

Το Σάββατο το πρόγραμμα της εξόρμησης περιελάμβανε το «ΜETRO MALL» στον Αγιο Δημήτριο καθώς και μοίρασμα της ανακοίνωσης στον κόσμο που επέλεξε για τη βόλτα του τον χώρο γύρω από το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

Την Κυριακή τη σκυτάλη πήραν οι παραλίες του Αλίμου και του Π. Φαλήρου καθώς μέλη της Οργάνωσης, με επικεφαλής την Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Νότιου Τομέα, διακίνησαν την ανακοίνωση και συνομίλησαν με τις λαϊκές οικογένειες που αναζήτησαν μια ανάσα δροσιάς αλλά και τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κομμάτι του παραλιακού μετώπου.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ
Στην Αχαΐα

Συσκέψεις με θέμα «Ισχυρό ΚΚΕ, νους - καρδιά - οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό»:

Αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. η ΚΟΒ Παραλίας, Βραχνέικων, Μεσσάτιδας καλεί στην πλατεία Εργατικών Κατοικιών «ΕΥΑ», με ομιλήτρια την Αλεξάνδρα Αλάφη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

Το Σάββατο 31 Ιούλη, σε πολιτική συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας στις 9 μ.μ. στην πλαζ του ΕΟΤ, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας. Θα ακολουθήσει λαϊκή - δημοτική βραδιά.

Στην Καβάλα

Η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Καβάλας του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ. στο πάρκο Φαλήρου (θεατράκι), με θέμα τις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο για την Εκπαίδευση, καθώς και τις θέσεις του Κόμματος για το σχολείο των λαϊκών αναγκών. Θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Στη Χαλκίδα

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Με το ΚΚΕ μπροστά για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση, για τις ανάγκες και το δίκιο μας» διοργανώνουν οι ΚΟ Χαλκίδας αύριο Τετάρτη στις 8.30 μ.μ., στο πάρκο Δέλτα στη Νεάπολη Χαλκίδας, με ομιλήτρια την Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας.

Με το κάλεσμα του ΚΚΕ στους αυτοαπασχολούμενους

Σήμερα Τρίτη στις 9.30 π.μ. η ΚΟΒ ΕΒΕ Καλλιθέας Αττικής θα περιοδεύσει στην αγορά και στους εμπορικούς δρόμους της περιοχής με το 4σέλιδο φυλλάδιο του Κόμματος για τους αυτοαπασχολούμενους, με επικεφαλής την Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Νότιου Τομέα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ