Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΒΑ
Εντείνεται η προβοκατόρικη επιθετικότητα των ΗΠΑ με τη στήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης...

Κοινή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων 20 κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας

Κλιμακώνεται η επίθεση των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων απέναντι στην Κούβα. Μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλε την περασμένη βδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση, χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι υπουργοί Εξωτερικών άλλων 20 κρατών προχώρησαν σε μια ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν «τις μαζικές συλλήψεις» και ζητούν «πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης στο διαδίκτυο».

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες κυρώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία διατηρεί και τις κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ, στρέφονται κατά του υπουργού Αμυνας της Κούβας, Αλβαρο Λόπες Μιέρα, και στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας (Brigada Especial Nacional).

Η χτεσινή ανακοίνωση των ΗΠΑ συνυπογράφεται από τις κυβερνήσεις των Αυστρίας, Βραζιλίας, Κολομβίας, Κροατίας, Κύπρου, Τσεχίας, Ισημερινού, Εσθονίας, Γουατεμάλας, Ελλάδας, Ονδούρας, Ισραήλ, Λετονίας, Λιθουανίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, Πολωνίας, Νότιας Κορέας και Ουκρανίας.

«Οι δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο συνασπίζονται για να υποστηρίξουν τον κουβανικό λαό, καλώντας την κουβανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα αιτήματα των Κουβανών για καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα», ισχυρίστηκε προκλητικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και η ΕΕ «στραγγαλίζουν» τον κουβανικό λαό με εμπάργκο, οικονομικούς αποκλεισμούς και κυρώσεις.

Χτες έγινε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον Λευκό Οίκο με κεντρικό σύνθημα «Ναι στην Κούβα, όχι στον αποκλεισμό» και βασικό αίτημα την άρση του οικονομικού και πολιτικού αποκλεισμού και των κυρώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η Ρωσία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χτες ότι έστειλε στην Κούβα δύο αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια, μεταξύ άλλων προστατευτικές μάσκες. «Τα αεροσκάφη θα παραδώσουν στην Κούβα τρόφιμα, εξοπλισμό ατομικής προστασίας και πάνω από 1 εκατομμύριο ιατρικές μάσκες, συνολικό φορτίο άνω των 88 τόνων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

68 χρόνια από την επίθεση στη Μονκάδα

Εξήντα οχτώ χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο της Κούβας, που σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για τη νικηφόρα έκβαση της Κουβανικής Επανάστασης.

Στις 26/7/1953 ξεκίνησε υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο η επίθεση των Κουβανών ανταρτών στο στρατόπεδο της Μονκάδα, για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Η επίθεση δεν είχε επιτυχή κατάληξη, ωστόσο αποτέλεσε το προοίμιο της νικηφόρας Κουβανικής Επανάστασης 6 χρόνια αργότερα, την 1/1/1959, που σήμανε την έναρξη της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ