ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους.

Σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, στις 29 Ιούλη η μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία αλληλεγγύης

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας, αυτήν τη φορά έξω από το υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη, στις 10 π.μ., τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για τη μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνουν την Πέμπτη 29 Ιούλη στη Λάρυμνα, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο.

Με τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ να βρίσκονται στην τελική τους ευθεία και τους υποψήφιους επενδυτές να ξεδιαλέγουν τα «φιλέτα» που τους ενδιαφέρουν, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, στα μεταλλεία και στα γραφεία της επιχείρησης δίνουν συνέχεια στον δίκαιο πολύμηνο αγώνα τους, διεκδικώντας τη διασφάλιση της ενιαίας παραγωγικής διαδικασίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Εχοντας απορρίψει τις παγίδες και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, τις διασπαστικές προτάσεις για να αποδεχθούν και να συναινέσουν στις απολύσεις τους, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα βρεθούν για μία ακόμα φορά στην Αθήνα και έξω από το υπουργείο Οικονομικών, απαιτώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για το μέλλον της επιχείρησης, των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αλλά και των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση.

«Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση όλο και εντείνει τις προσπάθειες για να μας πετάξει σαν "στυμμένες λεμονόκουπες". Στόχος της, οι μελλοντικοί επενδυτές να πάρουν τα φιλέτα της ΛΑΡΚΟ χωρίς εργαζόμενους, διαλέγοντας όσους από εμάς θέλουν και με τους όρους που θέλουν», τονίζουν χαρακτηριστικά στην τελευταία τους κοινή ανακοίνωση τα επιχειρησιακά Σωματεία της ΛΑΡΚΟ.

Με όπλα την ενότητα και την πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη, με τα οποία κρατήθηκαν όρθιοι και με ψηλά το κεφάλι απέναντι στη σκληρή και βρώμικη επίθεση που δέχτηκαν από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της μέσα και έξω από το εργοστάσιο και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους μέσα από συλλογικές αποφάσεις δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον πολύμηνο αγώνα τους μέχρι τέλους.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η συναυλία αλληλεγγύης της 29ης Ιούλη, όπου οι γνωστοί λαϊκοί καλλιτέχνες Γιώργος Mαργαρίτης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Δημήτρης Kανέλλος και Κωνσταντίνος Μαργαρίτης θα ενώσουν τις φωνές τους με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, τον λαό της περιοχής και πλήθος ακόμα εργαζομένων, που ετοιμάζονται για μία ακόμα φορά να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, τα Σωματεία έχουν προγραμματίσει λαϊκές ενημερωτικές συνελεύσεις σε χωριά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, προκειμένου να ενημερώσουν τον λαό για τις τελευταίες εξελίξεις και τις συνολικότερες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν οι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης σε ολόκληρη την περιοχή.

Συγκεκριμένα, λαϊκές συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί:

-- Αύριο Παρασκευή στις 20:30 στην κεντρική πλατεία του Μαρτίνου.

-- Την Κυριακή 25/7 στις 20.30 στην κεντρική πλατεία της Μαλεσίνας.

-- Την Τρίτη 27/7 στις 20.30 στην κεντρική πλατεία του Ακραιφνίου.

Επίσης, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ καλούν σωματεία και εργαζόμενους που επιθυμούν να εκφράσουν τη στήριξή τους, ή να συμμετάσχουν στη συναυλία, να επικοινωνήσουν με το Σωματείο της Λάρυμνας (email: somatiolarcosel@gmail.com, τηλέφωνο 6973004234).

  • Τη στήριξή του στον αγώνα της ΛΑΡΚΟ εκφράζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο αγώνας αυτός αφορά όλη την εργατική τάξη, γιατί είναι ενάντια στην επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, αφορά όλο τον λαό γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι πλούτος της χώρας μας που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας και όχι για τα συμφέροντα των λίγων». Προσθέτει ότι «η συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποιείται με τη στήριξη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου είναι μία ακόμα αγωνιστική δράση και το Συνδικάτο μας θα βρίσκεται εκεί», και απευθύνει κάλεσμα στα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Εύβοια να συμμετάσχουν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά με πλήρη δικαιώματα

«Ως εδώ με τα εργασιακά κάτεργα!»

Την άμεση επιστροφή όλων των εργαζομένων στη δουλειά απαίτησαν με παρέμβασή τους προχτές στη διεύθυνση του ξενοδοχείου «Crowne Plaza» το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής μαζί με το επιχειρησιακό σωματείο.

Τα Σωματεία σημειώνουν ότι η εργοδοσία του «Crowne Plaza» «τόσα χρόνια κερδοφορεί πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, έχει κυριολεκτικά σμπαραλιάσει κάθε έννοια δικαιώματος, καθώς πίσω από την πολυτελή βιτρίνα επικρατούν συνθήκες σύγχρονης γαλέρας. Η εντατικοποίηση της εργασίας και τα κομμένα ρεπό αποτελούν καθεστώς, οι βάρδιες είναι εξουθενωτικές λόγω της έλλειψης προσωπικού, ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα πάνε περίπατο μπροστά στις ανάγκες κερδοφορίας της επιχείρησης».

Τα Συνδικάτα απαίτησαν την εδώ και τώρα επιστροφή όλων των εργαζομένων στην εργασία τους, με σταθερή, μόνιμη δουλειά και πλήρη δικαιώματα.

Τέλος, καλούν τους εργαζόμενους αύριο στις 12 μ. στην ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του επιχειρησιακού σωματείου στο εστιατόριο προσωπικού για να αποφασίσουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους.

Εργασιακό κάτεργο σε ξενοδοχείο της Κατερίνης

Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε πολυτελές ξενοδοχείο της Κατερίνης καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μέσα από τον οργανωμένο αγώνα συνθήκες δουλειάς και όρους αμοιβής στο ύψος των αναγκών τους.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, από την έναρξη της τουριστικής σεζόν έχει δεχτεί σωρεία καταγγελιών από τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου για «καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, για αυταρχισμό, ψυχολογική βια, συνθήκες γαλέρας με εργαζόμενους είτε να ζαλίζονται από την κούραση είτε να αποκτούν εγκαύματα από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού».

Μάλιστα, προσθέτει πως η εργοδοσία απαγορεύει στους εργαζόμενους να κάνουν διάλειμμα εάν την ίδια ώρα υπάρχει περισσότερη δουλειά, όπως και να φάνε ή ακόμα και να πιουν νερό εφόσον δεν το πληρώσουν! Παράλληλα, το Συνδικάτο καταγγέλλει πως η εργοδοσία αυθαίρετα παρακρατεί τα tips των σερβιτόρων, ενώ διευθυντές και οι υπεύθυνοι «τραμπουκίζουν τους εργαζόμενους, με ύβρεις και προσβολές, ωθώντας τους μέχρι και στην παραίτηση».

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «ευθεία επίθεση σε ό,τι εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει» από την εργοδοσία, «προκειμένου να βγάλει τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης που επιτάχυνε η πανδημία».

«Ως εδώ! Είμαστε εργαζόμενοι και όχι μηχανές», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν αύξηση του μεροκάματου στα 30 ευρώ για όσους εργαζόμενους αμείβονται κάτω από αυτό, με αναδρομική ισχύ από 1/7/2021, 5ήμερο, 8ωρο, 40ωρο, με 2 συνεχόμενες μέρες ρεπό, επαρκή διαλείμματα και φαγητό και νερό για όλους τους εργαζόμενους χωρίς οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία ενάντια στην προπαγανδιστική φιέστα στον e-ΕΦΚΑ

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κτίριο διοίκησης του e-ΕΦΚΑ (Ακαδημίας 22) πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι του Οργανισμού, μετά από κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), ενάντια στην επικοινωνιακή φιέστα που έκανε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με την παρουσία και άλλων υπουργών και της διοίκησης του Οργανισμού, για να παρουσιάσει τις υποτιθέμενες «νέες μηχανογραφικές εφαρμογές»!

Μάλιστα, για την «περιφρούρηση» της φιέστας επιστράτευσαν πολυάριθμες δυνάμεις καταστολής (δύο διμοιρίες ΜΑΤ, δεκάδες ασφαλίτες κ.λπ.), γεγονός που κατήγγειλε η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΠΟΚΠ κάνει λόγο για «δημαγωγική παρουσία του υπουργού Εργασίας», καθώς, όπως υπογραμμίζει, αυτές οι εφαρμογές «αποτελούν προτάσεις και πάγια αιτήματα των εργαζομένων στον Φορέα από έναρξης λειτουργίας του και δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά».

Η ΠΟΠΟΚΠ σημειώνει πως «μετά τον αντεργατικό νόμο - τερατούργημα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, την κλιμάκωση των επιθέσεων και την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ, διά της με χειρουργική ακρίβεια στοχοποίησής τους μέσω και της απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν την αλήθεια για τις δικές τους αβελτηρίες, αφού είναι τουλάχιστον προκλητικό να διαφημίζουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Φορέα, την ίδια στιγμή που εν έτει 2021 βασικές μηχανογραφικές εφαρμογές δεν υποστηρίζονται (πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύγχρονη μηχανογραφική υποδομή, διαλειτουργούσες εφαρμογές, ενιαιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων). Για την τραγική υποστελέχωση δε του Φορέα, την απουσία Ενιαίων Κανονισμών, τα τεράστια νομοθετικά και εφαρμοστικά κενά, σιγή ασυρμάτου... Οπως και για τις δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας των οποίων τα αιτήματα εκκρεμούν (συνταξιοδότηση, υπαγωγή στην Ασφάλιση, επιδόματα), για τα οποία φέρουν ακέραιη την ευθύνη».

Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι

Στο μεταξύ, για πλημμελή αντιμετώπιση των κρουσμάτων που εμφανίστηκαν την προηγούμενη βδομάδα στο κτίριο του e-ΕΦΚΑ στην Αχαρνών 27-29 στην Αθήνα, με αποτέλεσμα αυτά να πολλαπλασιαστούν, καταγγέλλει τη διοίκηση του Οργανισμού η ΠΟΠΟΚΠ. Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη συγκεκριμένη υπηρεσία, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι η διοίκηση «δεν πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και προχώρησε σε μερική απολύμανση του κτιρίου της Αχαρνών, χωρίς να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών, με 14ήμερη καραντίνα όπου προβλέπεται, με αποτέλεσμα να έχουμε επιπλέον κρούσματα στο εν λόγω κτίριο».

Η Ομοσπονδία αναφέρει πως «στα πλαίσια ενοποίησης των δομών του Οργανισμού και συγχώνευσης των τμημάτων, με απόφαση της Διοίκησης, στο παραπάνω κτίριο έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός υπαλλήλων σε μικρούς και ακατάλληλους χώρους δουλειάς, με ελλιπή αερισμό, χωρίς μέτρα προστασίας plexiglass και με καθημερινή προσέλευση των πολιτών στην υπηρεσία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, αδιαφορώντας τόσο για τις υγειονομικές απαιτήσεις που υπάρχουν για τη μείωση της διασποράς του COVID-19 και την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για την αναφορά των εργαζομένων στο εν λόγω κτίριο σχετικά με την ακαταλληλότητα του χώρου και των ελλιπών μέτρων προστασίας». Τέλος ξεκαθαρίζει πως «δεν θα ανεχτούμε άλλο από τη Διοίκηση να θεωρεί τους εργαζόμενους του e-ΕΦΚΑ αναλώσιμους και να βάζει πάνω από τις ανθρώπινες ζωές τα νούμερα» και απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ