ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΟΕΝΓΕ
Οχι στην αλλαγή του εξεταστικού συστήματος για την ειδικότητα

Κινητοποιήσεις χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε χτες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ενάντια στην αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας. Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί μεταξύ άλλων να αποσυρθεί το σχέδιο για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας και να μη μειωθεί ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων, να καθοριστεί ενιαία εξεταστική ύλη και να μην ακυρωθεί η εξεταστική του Αυγούστου. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνήθηκε για ακόμα μια φορά να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας.

H OENΓΕ συνεχίζει τη συλλογή υπογραφών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις σε δύο εικοσιτετράωρα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 600 υπογραφές ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης

Υπενθυμίζεται ότι με ΚΥΑ των αναπληρωτών υπουργών Υγείας και Οικονομικών μπαίνει σε εφαρμογή το άρθρο 166 του νόμου 4600/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβλέπει την καθιέρωση πανελλαδικών εξετάσεων, τη μείωση του αριθμού των εξεταστικών κέντρων και τη διενέργεια εξετάσεων μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και την καθιέρωση βαθμού στον τίτλο της ειδικότητας, ο οποίος θα συνοδεύει τον γιατρό σε όλη του τη ζωή.

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ από την ΕΝΙΘ, μαζί με ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι κατήγγειλαν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για αλλαγές στις εξετάσεις για τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας.

Αθήνα

Eurokinissi

Αθήνα
Εκεί, μοιράστηκε στον λαό της πόλης το ψήφισμα της ΟΕΝΓΕ, ενώ κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία της ΕΝΙΘ κατέθεσε το ψήφισμα της ΟΕΝΓΕ στις διοικήσεις των ΥΠΕ.

«Βρισκόμαστε προ των πυλών του 4ου κύματος και βλέπουμε την κυβέρνηση αντί να προχωρήσει τα απαραίτητα μέτρα, να ανοίγει όλη τη βεντάλια των αντιδραστικών αλλαγών στο χώρο της Υγείας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Καραχρήστος, ειδικευόμενος γιατρός, γενικός γραμματέας της ΕΝΙΘ, και πρόσθεσε πως «δεν ανεχόμαστε καμία κατηγοριοποίηση στον τίτλο ειδικότητας».

Μάλιστα, τόνισε πως ενώ η ενιαία, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των νέων γιατρών θα έπρεπε να είναι ευθύνη του κράτους, η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι των ευθυνών «την ώρα μάλιστα που μέσα στη διάρκεια της πανδημίας οι ειδικευόμενοι γιατροί συμμετείχαν και έδωσαν τη μάχη σε κλινικές Covid, μακριά δηλαδή από την ειδικότητά τους, για να καλύψουν τα τεράστια κενά που άφησε η κυβέρνηση σε ειδικευμένους γιατρούς αφήνοντας στα αζήτητα την εκπαίδευσή τους, με τα χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία να έχουν μειωθεί».

Η κατάσταση παραμένει τραγική, με τα νοσοκομεία και της Θεσσαλονίκης να δουλεύουν στο κόκκινο, αποψιλωμένα από προσωπικό και μέσα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία, ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των αναγκαίων υπηρεσιών Υγείας.

ΛΑΡΙΣΑ
«Οχι» στο κλείσιμο νοσοκομείων, μέτρα για την υγεία του λαού

Με συγκέντρωση στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας την Τετάρτη το πρωί, υγειονομικοί και εργαζόμενοι απαίτησαν να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, με αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Ταυτόχρονα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», ο οποίος θα οδηγήσει σε συρρίκνωση και κλείσιμο νοσοκομείων. Στο πλευρό τους βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων.

Σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, Θανάσης Αθανασιάδης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «διεκδικούμε τα αυτονόητα: Την ενίσχυση, τη στελέχωση και τη βελτίωση των συνθηκών στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σύγχρονο Οργανισμό για το Γενικό Νοσοκομείο, με πλήρη στελέχωση και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά από τρία κύματα πανδημίας είναι εμφανές σε όλη την Ευρώπη ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η ύπαρξη κρατικών συστημάτων Υγείας πλήρως στελεχωμένων και ικανών να αντιμετωπίσουν τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Η εμπειρία έδειξε ότι η μεγάλη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του συστήματος ακολουθήθηκε από εκατόμβη νεκρών. Το πολύπαθο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κατέκτησε την επιβίωσή του πολλές φορές, μέσω των αγώνων των εργαζομένων του και της ενεργού στήριξης του λαϊκού κινήματος. Δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλαγή χαρακτήρα, υποβάθμιση ή κατάργηση νοσοκομείων στο πλαίσιο τυχόν αναδιαρθρώσεων και σχεδιασμών για το αποκαλούμενο "νέο ΕΣΥ", το οποίο προάγει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «διεκδικούμε τη θωράκιση του δημόσιου τομέα Υγείας, τη λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια. Παλεύουμε για ένα καθολικό πρόγραμμα δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων. Ολα εκείνα δηλαδή που μπορούν πραγματικά να προστατεύσουν τη ζωή και την υγεία του λαού, στον αντίποδα της πολιτικής που "κόβει" και "ράβει" με κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Ετοιμάζουν αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό για τη στελέχωσή του

Κινητοποίηση σήμερα στις 5.30 μ.μ. στην πύλη του νοσοκομείου

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό, με αφορμή επίσκεψή του σήμερα Πέμπτη, ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χαλκίδας, πραγματοποιώντας κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου στις 5.30 μ.μ.

«Οι πανηγυρισμοί για το νέο σύγχρονο νοσοκομείο δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που αρνείται να το στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό, επαρκές για να καλύπτει τις ανάγκες της Χαλκίδας και συνολικά της περιοχής», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων. Και προσθέτει: «Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, όμως οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και ο λαός της Εύβοιας ζει εδώ και χρόνια τις τραγικές συνέπειες της υποβάθμισης του Νοσοκομείου Χαλκίδας».

Κάνοντας αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, αλλά και στα όσα αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το σωματείο σημειώνει: «Αυτές τις μέρες η Παθολογική αγγίζει πληρότητα 100%, η Χειρουργική το ίδιο, καθώς το προηγούμενο διάστημα αναβάλλονταν χειρουργεία λόγω COVID, ενώ στα επείγοντα έχουν διπλασιαστεί τα περιστατικά, από 150 μέσα στον χειμώνα σε 300 ανά ημέρα. Το χειμώνα η ΜΕΘ COVID τις περισσότερες φορές λειτουργούσε με αναλογία 3 νοσηλευτών για 12 ασθενείς και στις απογευματινές και βραδινές βάρδιες 2 νοσηλευτών για 12 ασθενείς, ενώ η αναλογία θα έπρεπε να ήταν 4 νοσηλευτής για 1 ασθενή και 1 γιατρός προς 1 ασθενή. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην κλινική COVID».

Παράλληλα, το σωματείο σημειώνει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται μέρες κανονικής άδειας από το 2019 και δεκάδες μέρες χρωστούμενα ρεπό, ενώ σχολιάζοντας τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις νοσοκομείων τονίζει ότι «οι σκέψεις για συγχώνευση των Νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας, καθώς και Περιφερειακών Νοσοκομείων της Εύβοιας, θα έχει τραγικές συνέπειες για τον κόσμο της Εύβοιας και τους ίδιους τους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας».

Αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού, το σωματείο τονίζει τις κυβερνητικές ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις.

«Από φιέστες και μεγάλα λόγια έχουμε χορτάσει από όλες τις κυβερνήσεις», σημειώνει ο Σύλλογος, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους για συμμετοχή στην κινητοποίηση διεκδικώντας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ενίσχυση των ΚΥ της Εύβοιας, εξασφάλιση άδειας για όλο το προσωπικό, καμία συγχώνευση νοσοκομείων.

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Χαλκίδας, με συμμετοχή τους στην αγωνιστική «υποδοχή» του πρωθυπουργού, εκφράζουν σε ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας.

Σήμερα η κινητοποίηση των σωματείων για την Υγεία στην Πάτρα

Κινητοποίηση για άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς διοργανώνει σήμερα Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στο κάλεσμά του το ΕΚ Πάτρας χαρακτηρίζει «τραγική» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις δομές Υγείας και στα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ όπως υπογραμμίζει, παρά τις διεκδικήσεις σωματείων και φορέων, «η κυβέρνηση και η 6η ΥΠΕ συνεχίζουν να αδιαφορούν, δεν απάντησαν καν στην επείγουσα ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν 86 σωματεία, σύλλογοι και φορείς της Πάτρας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και ζητούσαν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ