ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Αποφασιστικά στην απεργία.

ΠΑΜΕ: Ούτε βήμα πίσω! Να κλιμακωθεί τώρα ο αγώνας!

Μια εβδομάδα πριν την πανελλαδική πανεργατική απεργία, στην οποία συμμετέχουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ρίχνει όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχία της κινητοποίησης και των δεκάδων συγκεντρώσεων που προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα. Μπροστά στην κρίσιμη αυτή αναμέτρηση, καθώς η κυβέρνηση ανασυντάσσει τους προπαγανδιστικούς της μηχανισμούς, στοχεύοντας στον αποπροσανατολισμό και το φρενάρισμα των κινητοποιήσεων, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καλεί τους εργάτες, υπάλληλους, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και τη νεολαία να δώσουν ακόμα ένα βροντερό «παρών» στον ιερό αυτό αγώνα. Εναν αγώνα, που θα κρίνει τη ζωή και το μέλλον γενιών και γενιών.

Μπροστά σ' αυτήν την κρίσιμη μάχη, κρίνονται όλοι. Αλλά δεν κρίνονται ούτε από τις διακηρύξεις και τα ευχολόγια, ούτε από τα σχέδια επί χάρτου για το πώς μπορεί να εξελιχτεί η κατάσταση. Ολοι θα κριθούν και κρίνονται από τη συνεισφορά τους στον κοινό αγώνα. Από το αν βάζουν πλάτη, στην οργάνωση της απεργίας, στην ενημέρωση των εργαζομένων. Από την προσωπική συμβολή των συνδικαλιστών, σε όποια παράταξη και αν ανήκουν, όποιο πόστο και αν κατέχουν. Κατά πόσο, αποφασιστικά, χωρίς ταλαντεύσεις, θα παλέψουν την απεργία, στο εργοστάσιο και στο γιαπί, στο γραφείο και στο σχολείο, στο νοσοκομείο και στην τράπεζα, στο χωράφι και στη βιοτεχνία. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης του κάθε εργαζόμενου χωριστά, της προσωπικής μας ευθύνης.

Σε προκήρυξή του - που άρχισε να μοιράζεται στους χώρους δουλιάς - το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι τώρα επιβάλλεται να κλιμακωθεί ο αγώνας. Ενωμένοι οι εργαζόμενοι να «ανέβουν ακόμα ένα σκαλοπάτι» και να απαιτήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, που βάζει μπροστά η ζωή. Να περάσουν από την άμυνα στην αντεπίθεση, γιατί «σήμερα ο αγώνας δεν μπορεί να περιοριστεί στο να μην περάσουν τα μέτρα».

Τους καλεί να απεργήσουν, να διαδηλώσουν, να οργανώσουν παντού απεργιακές επιτροπές. Να φωνάξουν και να διεκδικήσουν το «Δωδεκάλογο του ΠΑΜΕ», το δωδεκάλογο της ζωής, για ένα πραγματικά δημόσιο, κοινωνικό και καθολικό σύστημα Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας. Να επιβάλουν με τη συμμετοχή τους εκείνο το πλαίσιο αιτημάτων που αρνήθηκαν να υιοθετήσουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά που είναι το μόνο που μπορεί να κρατήσει όρθιο το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενισχύοντάς το ταυτόχρονα με υπηρεσίες και δικαιώματα, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες.

Στις 17 Μάη, κυβέρνηση, ΝΔ και ΣΕΒ πρέπει να βρουν απέναντί τους ένα ορμητικό ποτάμι που θα παρασύρει στο διάβα του τα αντιασφαλιστικά μέτρα, ένα τείχος αποφασιστικότητας, που πάνω του θα σπάσει τα μούτρα της η επιχείρηση εξαπάτησης των εργαζομένων. Αλλωστε, όπως σαφώς προκύπτει από κατευθυνόμενα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει το αντιασφαλιστικό πακέτο. Επαναφέρει για διαπραγμάτευση εκείνα τα μέτρα, που οι εργαζόμενοι καταδίκασαν στην πράξη με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους. Επιχειρεί να αναβιώσει διλήμματα, ότι τα μέτρα δεν αφορούν όλους τους εργαζόμενους, ότι η λαίλαπα δε θα κάψει εκείνη ή την άλλη κατηγορία. Είναι διλήμματα, που οι εργάτες έχουν απορρίψει συλλήβδην.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν ευκολόπιστοι, γιατί τότε θα πληρώσουν ακριβά το τίμημα. «Ο λεγόμενος διάλογος από "μηδενική βάση" ή "χωρίς προαπαιτούμενα" -υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ - είναι παραλλαγές του γνωστού "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης και της παραπλάνησης, που έχει στοιχίσει πολύ ακριβά στους εργαζόμενους».

Τόσο οι προκλητικές απαιτήσεις του ΣΕΒ, όσο και οι πόροι που υπόσχεται ο πρωθυπουργός, τα «σχέδια Γιάννου» για το Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης, ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Οτι το σύνθημα «Ούτε ένα βήμα πίσω» πρέπει να ακουστεί και πάλι στις πλατείες. Και με την 24ωρη απεργία να συμπληρωθεί με το πρόσταγμα: Ενα, δύο, πολλά βήματα μπροστά!

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Καθολική αντίσταση στα σχέδια κατεδάφισης

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι και κάνουν συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με πορείες στα υπουργεία. Στην Αθήνα και στον Πειραιά συμμετέχουν και οι γιατροί

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και οι υπηρεσίες Πρόνοιας, καθώς οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν στο δρόμο του αγώνα και με πορείες θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι θα αξιώσουν τη βελτίωση τόσο της δικής τους θέσης όσο και της παροχής υπηρεσιών Υγείας στον ελληνικό λαό. Στην Αθήνα και στον Πειραιά συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει για σήμερα εξάωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, ώρα 10 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας- Οικονομικών και Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στην Καμάρα, ώρα 10 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Οι εργαζόμενοι με τη δράση τους μέσα απ' τα σωματεία - και άλλες μορφές δράσης - εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στα συνολικά σχέδια της κυβέρνησης υπερκερώντας έτσι τη διστακτικότητα της ίδιας της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, που τοποθετεί στην τελευταία θέση των αιτημάτων την «απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων». Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, εγκλωβισμένη στη λογική του «ειδικού μισθολογίου» και του «ειδικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος», προτάσσει ως αιτήματα της απεργίας: Τις ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, τετραπλασιασμό του νοσοκομειακού επιδόματος, διπλασιασμό του ωρομίσθιου για αργίες και νυχτερινά, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς και, τέλος, 6.000 νέες προσλήψεις.

Απόφαση για 24ωρη απεργία σήμερα και συμμετοχή στη συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη έχουν πάρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας και ο Σύλλογος Προσωπικού του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα».

Η ΕΙΝΑΠ

Εξάωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, ώρα 10 π.μ., και πορεία στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας έχει αποφασίσει για σήμερα η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στη λαίλαπα του Ασφαλιστικού που ετοιμάζει η κυβέρνηση Σημίτη.

Χτες οι γιατροί του ΤζάνειουΝοσοκομείου αποφάσισαν ομόφωνα τη συμμετοχή τους στη σημερινή κινητοποίηση της ΕΙΝΑΠ αλλά και στην απεργία της 17ης του Μάη.

Ακόμα οι γιατροί του Τζάνειου αποφάσισαν το «κλείσιμο» των τακτικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων την ερχόμενη βδομάδα (14.5.2001 - 18.5.2001) γιατί δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες απ' το Μάρτη του 2001 και μετά. Την Παρασκευή 18.5.2001 οι γιατροί θα κάνουν απεργία, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση του προβλήματος υπάρχει η ειλημμένη απόφαση για εισήγηση στη νέα Γενική Συνέλευση να κλείσει η εφημερία.

Απόφαση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των γιατρών πήρε και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣωματείουΕργαζομένων στο Τζάνειο.

Παραστάσεις σε «Ευαγγελισμό» και Λαϊκό

Χτες οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» και του Λαϊκού έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων για φλέγοντα θέματα που τους απασχολούν και σήμερα θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εργαζόμενοι στο Λαϊκό βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από την περασμένη Δευτέρα διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από το Φλεβάρη μέχρι και σήμερα (νυχτερινά, αργίες, εξαιρέσιμα, υπερωρίες), αλλά και την επίλυση των ζωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, αλλά και των ράντζων που πλημμυρίζουν τους διαδρόμους του νοσοκομείου μετά από κάθε εφημερία.

Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, που είχαν προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη του χώρου, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, που συνεδρίασε χτες, «υποσχέθηκε» να φροντίσει για την καταβολή των οφειλομένων του μήνα Φλεβάρη.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της διοίκησης του νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι και οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών, αργιών και κυριακάτικων.

Οι νοσηλευτές είναι απλήρωτοι (για τα παραπάνω) από το Γενάρη του 2001 μέχρι σήμερα και οι γιατροί τον τελευταίο μήνα. Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεσμεύτηκαν πως σε δύο βδομάδες θα εξοφλήσουν τις υπερωρίες των νοσηλευτών.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Φουντώνουν οι προετοιμασίες για τις 17 Μάη

Εντείνονται οι προετοιμασίες των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων για την επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησης της 17ης Μάη. Σε όλη τη χώρα, πραγματοποιούνται συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, ενημέρωση του κόσμου, γίνονται επαφές με συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων για την κοινή προετοιμασία του αγώνα. Οι ΕΒΕ αγωνίζονται μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Παλεύουν για το δημόσιο, δωρεάν, κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, για αναβάθμιση των υπηρεσιών Ασφάλισης και Υγείας. Διεκδικούν τα δικαιώματά τους στην Ασφάλιση μακριά από «καθαρά τραπέζια» και στημένους διαλόγους, με τους οποίους η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει και τη συναίνεση του λαϊκού κινήματος στα σχέδιά της. Οι ΕΒΕ, μαζί με τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, κάνουν «διάλογο» στο δρόμο του αγώνα με καθαρές και αδιαπραγμάτευτες θέσεις και προαπαιτούμενα τη διασφάλιση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους και αναβάθμιση των υπηρεσιών Ασφάλισης και Υγείας.

Μιλώντας στο «Ρ», ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ) Δ. Φέτσης τόνισε: «Οι ΕΒΕ βρίσκονται σε αναβρασμό. Οπως και όλος ο ελληνικός λαός, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και της επιλογής της να περικόψει ασφαλιστικές παροχές και να οδηγήσει σε μια αρνητική εξέλιξη το ζήτημα της συνταξιοδότησης και σε υποβάθμιση τις παροχές Υγείας για τους ασφαλισμένους. Αυτή η γενική κατακραυγή δεν επέτρεψε να συνεχιστεί η σιωπή των ηγετικών ομάδων των πλειοψηφιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Εχουμε, δηλαδή, μία ποιοτική εξέλιξη, όσον αφορά το λαϊκό κίνημα και τη διάθεση του κόσμου. Σήμερα, οι ΕΒΕ βλέπουν φυσιολογική την εξέλιξη, του να μπορέσουν μαζί με τους εργαζόμενους να αγωνιστούν, να διαμαρτυρηθούν από κοινού για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Συνεπώς, αυτό είναι κάτι διαφορετικό και αισιόδοξο, σε σχέση με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Γι' αυτό, η συμμετοχή των ΕΒΕ στις απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων στις 26 Απρίλη και την Πρωτομαγιά πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, ώστε αυτός ο αναβρασμός να εξελιχτεί σε ξεσηκωμό ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. Μόνο, τότε, πράγματι θα έχουμε θετικές εξελίξεις, τόσο για το Ασφαλιστικό, όσο και γενικότερα στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός για τους εξής λόγους: α) Διότι, παρά την τακτική ελιγμού της κυβέρνησης, να παγώσει την πρόταση, η ουσία είναι πως η βασική της επιλογή παραμένει, και είναι η δραστική περικοπή έως και κατάργηση της επιχορήγησης του ασφαλιστικού συστήματος, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων. Η θέση της κυβέρνησης ότι συζητάει πλέον από μηδενική βάση είναι παραπλανητική. Μηδενική βάση δεν μπορεί να υπάρξει. Εμείς συζητάμε στη βάση των ήδη υπαρχόντων κεκτημένων και διεκδικούμε τη βελτίωσή τους. β) Διότι, η λογική της συναίνεσης, των πλειοψηφιών των ηγεσιών των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αν και κάτω από την πίεση της γενικής κατακραυγής των ΕΒΕ έχει κάπως υποχωρήσει, ωστόσο οι προθέσεις για συμμετοχή σε στημένους διαλόγους δεν έχει εξαλειφθεί. Γι' αυτό πρέπει να ΕΒΕ να αναπτύξουν και να εντείνουν τις προσπάθειες με τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους συνταξιούχους σε έναν ανυποχώρητο αγώνα. Μόνο έτσι μπορούν να σταματήσουν αυτήν την πολιτική και να μην επιτρέψουν την κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, και να διεκδικήσουν τη βελτίωση ακόμη περισσότερο των παροχών Υγείας. Η επιτυχία της κινητοποίησης στις 17 του Μάη, με το καθολικό κλείσιμο των μαγαζιών και την πανελλαδική απεργία των εργαζομένων, δημιουργεί βασικές προϋποθέσεις για την ευόδωση των προσπαθειών για τη συνέχεια του αγώνα».

ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αυτά τα μέτρα «βλάπτουν σοβαρά» και την υγεία μας

Περιοδείες και εξορμήσεις σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και πολυιατρεία του ΙΚΑ. Συζήτηση για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και τον καλύτερο συντονισμό των αγώνων

Για τις επιπτώσεις των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης, όχι μόνο στην Aσφάλιση και στη σύνταξη, αλλά και στην Yγεία και στην Κοινωνική Πρόνοια συζητούν με τους εργαζόμενους στο χώρο της Yγείας και γενικότερα με το λαό της περιοχής, οι κομμουνιστές της Θεσσαλίας. Στην ανάπτυξη ενός πλατιού, ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου με τους εργαζόμενους, αλλά και στην οργάνωση της πάλης του λαού κατά των αντιασφαλιστικών, «ανθυγιεινών» μέτρων της κυβέρνησης, αποσκοπούν πολλές από τις δραστηριότητες των κομματικών οργανώσεων Θεσσαλίας του ΚΚΕ, αυτό το διάστημα.

Στις περιοδείες και εξορμήσεις στα νοσοκομεία, σε Kέντρα Yγείας, στα πολυιατρεία του ΙΚΑ που πραγματοποιούνται και σε άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στους νομούς της περιοχής, οι θέσεις και οι προτάσεις του Κόμματος και για το περιεχόμενο των κυβερνητικών μέτρων και για την ανάγκη έντασης της λαϊκής πάλης, βρίσκουν απήχηση και αποδοχή στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού. Ταυτόχρονα, «ζυμώνεται» η θέση του ΚΚΕ για την ανάγκη συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου, το οποίο θα αναδείξει τη Λαϊκή Εξουσία, για να εφαρμοστεί η Λαϊκή Οικονομία.

Συνομιλώντας με τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι τ' αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης θα δώσουν καίριο «χτύπημα» και στο δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος Yγείας, βοηθώντας ακόμα περισσότερο τη διείσδυση των ιδιωτών στο χώρο και την εμπορευματοποίηση ενός δημόσιου αγαθού, όπως της υγείας του λαού μας. Και προσθέτουν ότι σ' αυτή την κατεύθυνση κινούνται ο νόμος για τη συγκρότηση των ΠΕΣΥ, αλλά και άλλα μέτρα που παίρνει το υπουργείο Υγείας.

Τονίζουν, δε, πως ο μόνος δρόμος για τη διατήρηση και αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας, είναι ο κοινός αγώνας όλων των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αλλά και ενάντια στον περιβόητο «εκσυγχρονισμό» του ΕΣΥ.

Στη Λάρισα, η Κομματική Οργάνωση Υγείας του ΚΚΕ έχει πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες, με στόχο την ενεργοποίηση των μαζικών φορέων του νομού για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη δημόσια δωρεάν Υγεία. Οπως επισημαίνει στο «Ρ», ο γραμματέας της, Παναγιώτης Σπήλιος, «ήδη από πέρσι, με πρωτοβουλία της οργάνωσης έγινε ανοιχτή εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων και μαζικών φορέων για τα προβλήματα της Υγείας. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν περιοδείες, εξορμήσεις στο Πανεπιστημιακό και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο, στα πολυιατρεία του ΙΚΑ, όπου μοιράστηκαν έντυπα με τις θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, για τις οποίες έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εργαζόμενοι, καθώς έγινε γόνιμος και "πλούσιος" διάλογος».

Περιοδείες και εξορμήσεις έγιναν και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου, από αντιπροσωπείες της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Μιλώντας στο «Ρ» ο Γιώργος Λούμας, γραμματέας της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας Μαγνησίας του ΚΚΕ σημειώνει πως «οι θέσεις του Κόμματος «συναντούν» την αποδοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων, που δηλώνουν αγανακτισμένοι και οργισμένοι με τ' αντιασφαλιστικά μέτρα και με την κυβερνητική επιχείρηση εμπορευματοποίησης της Υγείας. Πολλοί είναι αυτοί, δε, που πιστεύουν ότι πρέπει να παλέψουν για να γίνουν πράξη οι θέσεις του ΚΚΕ».

Στα Τρίκαλα, χτες, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ - συμμετείχαν η Ελένη Κουτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Κούλα Τζιτζιά, μέλος του γραφείου της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ και ο Κ. Μπαλλάς, μέλος της ΝΕ Τρικάλων του Κόμματος - πραγματοποίησε περιοδεία στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο, συζητώντας με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για το χαρακτήρα των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης και για την αναγκαιότητα της κοινής πάλης τους με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για να μην «περάσουν». Οπως, τονίζει, μιλώντας στο «Ρ» ο Δ. Αρμάγος, γραμματέας της Αχτίδας Εργατοϋπαλλήλων Τρικάλων του ΚΚΕ «οι δραστηριότητες του Κόμματος σ' αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, καθώς τα ζητήματα της Υγείας και η επιχείρηση της κυβέρνησης να "χτυπήσει" το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της, "καίει" την πλειοψηφία των φτωχών και μεσαίων λαϊκών στρωμάτων». Και επισημαίνει πως «οι θέσεις του ΚΚΕ, μπορούν και πρέπει ν' αποτελέσουν στόχους πάλης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη δημόσια δωρεάν Υγεία, που κατακτήθηκαν μ' αγώνες».

Κάλεσμα αγώνα για να μην «περάσουν» τ' αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και για να μη μετατραπεί η Υγεία σε εμπόρευμα, απηύθυνε αντιπροσωπεία της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, όπου περιόδευσε πρόσφατα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ
Απεργοσπασία από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ

Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας και περιφρουρήστε την απεργία, τονίζει η «Ενωτική Συνεργασία Υγειονομικών»

Σε επιχείρηση εκφυλισμού της σημερινής απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου προχώρησαν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, καθώς αρνήθηκαν την πρόταση της «Ενωτικής Συνεργασίας Υγειονομικών» (ΕΣΥ) να βγάλουν προσωπικό ασφαλείας, μιας και το σωματείο βρίσκεται σε διαδικασίες εκλογών και ήδη έχει εκλεγεί Εφορευτική Επιτροπή.

Εκπληκτικό ήταν και το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν: ότι δηλαδή η σημερινή απεργία είναι διασπαστική ενόψει της κινητοποίησης της 17ης Μάη 2001. Η πρακτική αυτή αποτελεί συνέχεια της στάσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, όπου την περασμένη δευτέρα η ΕΣΑΚ Υγειονομικών κατέθεσε διεκδικητικό πλαίσιο και έκανε την πρόταση να γίνει συγκέντρωση σήμερα. Η απάντηση ήταν επίθεση κατά... ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΥ καταγγέλλει την «ανοιχτή απεργοσπασία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Νοσοκομείο του Ρίου» και υπογραμμίζει: «Είναι οι ίδιες παρατάξεις που στην ΠΟΕΔΗΝ προχώρησαν στην προκήρυξη αυτής της απεργίας με πλαίσιο διασπαστικό, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους από το κύριο μέτωπο για τη διεκδίκηση δημόσιας, καθολικής, υποχρεωτικής Ασφάλειας - Πρόνοιας - Υγείας. Δε μας ξαφνιάζει η στάση αυτών των παρατάξεων. Είναι οι ίδιες παρατάξεις που βλογάνε τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης, που στηρίζουν πλέρια την αντιλαϊκή πολιτική, την κατάργηση του 8ωρου, την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας».

Η ΕΣΥ καλεί τους εργαζόμενους να μαυρίσουν μαζικά τις παραπάνω παρατάξεις στις εκλογές του σωματείου στις 15 και 16 Μάη 2001 και να στηρίξουν αποφασιστικά το αγωνιστικό, ταξικό, ενωτικό ψηφοδέλτιο της ΕΣΥ.

Και η ανακοίνωσή της καταλήγει: «Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας. Περιφρουρήστε την απεργία. Δώστε το αγωνιστικό σας "παρών" στην απεργιακή συγκέντρωση, ώρα 10 της 10.5.2001, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας στην απεργία στις 17 του μήνα για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, για να διεκδικήσουμε με βάση τις ανάγκες μας, για δημόσια καθολική, υποχρεωτική Ασφάλιση - Υγεία - Πρόνοια».


ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Εγκύκλιος για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς

Επίδειξη αποφασιστικότητας για την εφαρμογή του νόμου 2889/01 με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ» έκανε χτες - παραμονή της μεγάλης απεργίας - ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος.

Ετσι, λοιπόν, με εγκύκλιό του υπενθυμίζει τις διατάξεις του νόμου που αναφέρονται στους πανεπιστημιακούς και απαγορεύουν την άσκηση ιδιωτικού ιατρείου απ' την 1.1.2001. Βέβαια, στην εγκύκλιο ο υπουργός δεν αναφέρει ότι απ' την ίδια ημερομηνία οι πανεπιστημιακοί - όπως και μια μερίδα των νοσοκομειακών γιατρών - θα μπορούν να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο τα απογεύματα μέσα στα νοσοκομεία και την επίσκεψη θα την πληρώνουν οι ασθενείς ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Απαγορεύεται από την 1.6.2001 στους πανεπιστημιακούς που εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες που είναι εγκαταστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ, η παροχή υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά η θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν ασφαλιστικά υπηρεσίες υγείας, καθώς και η εγκατάσταση ιδιωτικών ιατρείων ή ιατρικών μηχανημάτων εντός των παραπάνω ιδιωτικών φορέων. Για τους πανεπιστημιακούς του εργαστηριακού τομέα, που δεν έχουν ιδιωτικό εργαστήριο, αλλά διατηρούν, μόνο, εργαστήριο εντός ιδιωτικών φορέων, η απαγόρευση αρχίζει από 1.1.2002.

Τέλος, αναφέρεται ότι οι γιατροί του ΕΣΥ που κατέχουν θέση μέλους ΔΕΠ στα ΤΕΦΑΑ μπορούν να ανακαλέσουν - μέσα σε 60 μέρες απ' τη δημοσίευση του 2889/2001 - τη δήλωση παραίτησης την οποία είχαν καταθέσει σε εφαρμογή του άρθρου 24 παρ. 6 του Ν. 2530/1997 από μέλη ΔΕΠ των ΤΕΦΑΑ. Για τους γιατρούς αυτούς εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 1 του Ν. 2188/19994 (ΦΕΚ 18Α').

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ενας δωδεκάλογος για την ασφάλιση

Το ΠΑΜΕ επεξεργάστηκε και δίνει σήμερα στους εργαζόμενους δώδεκα σημεία «κλειδιά» για την Κοινωνική Ασφάλιση.

1.Δημόσια, Καθολική, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό.

2.Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, των μεταναστών, των εργαζόμενων με μερική απασχόληση.

3.Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τα όρια ηλικίας να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα - ανθυγιεινά επαγγέλματα).

4.Κατοχύρωση του κατώτερου ορίου συντάξεων με 4.050 ημέρες εργασίας - κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) ή το 80% του μισθού.

5.Βάση υπολογισμού της σύνταξης ο μέσος όρος όλων των αποδοχών της τελευταίας 3ετίας για τον ιδιωτικό τομέα και ο τελευταίος μισθός για το Δημόσιο.

6.Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9.000 ημέρες ασφάλισης με προσμέτρηση όλων των ενσήμων.

7.Καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους εργαζόμενους. Να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής των εργαζόμενων στην κατεύθυνση της απαλλαγής τους από τις ασφαλιστικές εισφορές. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία που καταληστεύουν χρόνια τα Ταμεία.

8.Πάταξη εισφοροδιαφυγής, επιστροφή των κλεμμένων, των τεράστιων ποσών που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία το κράτος και η εργοδοσία, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

9.Δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλο το λαό, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας.

10.Υπεράσπιση, επέκταση του θεσμού των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Εφαρμογή αυστηρού πλαισίου για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους τόπους δουλιάς.

11.Πλήρη - σταθερή εργασία, 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις.

12.Αύξηση των μισθών και των συντάξεων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Αγωνιστική απάντηση για το «ασφαληστρικό»

Συγκέντρωση των καλλιτεχνικών φορέων σήμερα, στις 11πμ, στο Σύνταγμα και πορεία στο ΥΠΠΟ

Με ήχους μουσικών οργάνων, που θα συντονιστούν στους παλμούς της καρδιάς τους που δε βολεύεται, με πικέτες που απεικονίζουν τα σκίτσα όσων σκιτσογράφων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και «μιλούν» εύγλωττα για το ασφαλιστικό - «ασφαληστρικό», με πανώ και συνθήματα, μα πάνω απ' όλα με το κεφάλι ψηλά, οι άνθρωποι του Πνεύματος και των Τεχνών θα συγκεντρωθούν σήμερα, στις 11 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος, απ' όπου στη συνέχεια θα ξεκινήσει και πορεία προς το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών μέτρων για το ασφαλιστικό, που διοργανώνουν η ΠΟΘΑ, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, η Ενωση Μουσουργών, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, το Σωματείο Χορού και Ρυθμικής, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, το Σωματείο Χορευτών ΕΛΣ, η Εταιρεία Συγγραφέων, η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, ηΕνωση Συνταξιούχων Ηθοποιών, το Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, η Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης, το Σωματείο Ταξιθετών Θεάτρου, Κινηματογράφου, Αθλητικών Χώρων, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Φωτιστών Ηχητικών Θεάτρου, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Μουσικών Κέρκυρας, η Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών, ο Σύλλογος Μουσικών Ν. Σερρών, το Σωματείο Μουσικών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ο Σύλλογος Πρωταγωνιστών ΕΛΣ. Η σημερινή συγκέντρωση - πορεία είναι συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους, οι οποίες θα συνεχιστούν με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών στην απεργία στις 17 του μήνα. Γιατί ο πολιτισμός είναι συνταγματικό δικαίωμα του λαού μας. Γιατί οι δημιουργοί και καλλιτέχνες πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια και να μην πεθαίνουν στα φτωχοκομεία.

«Οι καλλιτέχνες - δημιουργοί» αναφέρεται στο αγωνιστικό κάλεσμα των καλλιτεχνικών φορέων, «ηθοποιοί, μουσικοί, εικαστικοί, συγγραφείς, σκηνοθέτες, μουσουργοί, τραγουδιστές, χορευτές και οι εργαζόμενοι ως τεχνίτες θεάτρου, κινηματογράφου, συμπορευόμαστε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον αγώνα ενάντια στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό. Οχι μόνο γιατί μας θίγουν άμεσα, αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι η κατεδάφιση αυτών των μακρόχρονων κατακτήσεων θα συμπαρασύρει και άλλες στον εργασιακό και πολιτιστικό τομέα». Παράλληλα, υπογραμμίζουν την αντίθεσή τους στον υποτιθέμενο «διάλογο από μηδενική βάση», που απαλλάσσει το κράτος και τους ιδιώτες μεγαλοοφειλέτες από τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

  • Η «Αγωνιστική Πανδημοκρατική Ενότητα Λογοτεχνών - Συνεργαζομένων» καλεί τα μέλη της, όλους τους ανθρώπους των Γραμμάτων να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση - διαμαρτυρία.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ