Ας δούμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα:
-- Ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως σαφής σχετικά με το ρόλο δήμων και Περιφερειών. Και είπε: «Σήμανε η ώρα του Δήμου - πολεοδόμου, του Δήμου - τεχνολόγου, του Δήμου - μάνατζερ. Και του πετυχημένου επιχειρηματία».
Βέβαια, εδώ και χρόνια οι δήμοι παίζουν ακριβώς αυτόν το ρόλο. Του τμήματος του αστικού κράτους που με τις αποφάσεις του εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι συμπράξεις με ιδιώτες, η αύξηση της φορολογίας των δημοτών, το αίτημα για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ ώστε να έχουν έσοδα, η υλοποίηση της πολιτικής των περικοπών της χρηματοδότησης και βέβαια η υλοποίηση της μερικής απασχόλησης, του άθλιου καθεστώτος των συμβασιούχων ακόμα και της μιας μέρας, είναι ακριβώς όσα υλοποιούν ήδη. Και αναμένεται αυτό να κλιμακωθεί σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.
-- Ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε «την ενεργότερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και στην Πρωτοβάθμια Υγεία». Δηλαδή, σε ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την υγεία του λαού, που το ζήσαμε με αφορμή τον κορονοϊό και την ευθύνη του οποίου θα έπρεπε να έχει αποκλειστικά το κράτος και το υπουργείο Υγείας, τώρα θα εμπλακούν εκτός από ΜΚΟ και διάφορες ιδιωτικές εταιρείες... «μη κερδοσκοπικές» και οι δήμοι. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει, με δεδομένη τη διαρκή μείωση της χρηματοδότησής της.
-- Ο Κυρ. Μητσοτάκης με θράσος αναφέρθηκε σε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργήσει το πρόγραμμα. Είπε: «Θα δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης. (...) παντού στην Ελλάδα, πρωτίστως στην ελληνική περιφέρεια».
Και το λέει αυτό, όταν ακόμα και εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση δεν έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν νέες προσλήψεις σχολικών καθαριστριών, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενες, οι μαθητές, οι καθηγητές και οι οικογένειές τους. Και ανάγκασαν τις εργαζόμενες να τρέχουν από Δημοτικό σε Γυμνάσιο και από παιδικό σταθμό σε Λύκειο για να καθαρίζουν... Τέτοια ευαισθησία.
-- Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Δήμοι και Περιφέρειες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών με κάλυψη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων». Δηλαδή, με απλά λόγια, νέα δάνεια που η αποπληρωμή τους θα βαρύνει τους εργαζόμενους, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι δήμοι εδώ και χρόνια οδηγούνται σε οικονομικό στραγγαλισμό, εξαιτίας των περικοπών και των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων. Ετσι, θα κληθούν πάλι να πληρώσουν οι ίδιοι, που είναι οι λαϊκές οικογένειες.
-- Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και ήταν ξεκάθαρος για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Είπε: «Από τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ (...) για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους». Το τι σημαίνει ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια το έχει ζήσει ο λαός με την περίπτωση της Φυλής. Αυτήν τη στιγμή παίζεται ένα τεράστιο παιχνίδι επιχειρηματικών συμφερόντων για την υλοποίηση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού της Αττικής, που παρουσίασε πρόσφατα ο Γ. Πατούλης. Βασικός λοιπόν άξονας είναι η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, που δηλητηριάζει τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας, καθώς και η δημιουργία νέας χωματερής. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι ακονίζουν τα μαχαίρια στις πλάτες των εργατικών οικογενειών και της δημόσιας υγείας. Και αυτό γίνεται ακριβώς γιατί αυτός ο σχεδιασμός, που περνά και από την Τοπική Διοίκηση, έχει καταρτιστεί με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας των ομίλων και όχι των λαϊκών αναγκών.
-- «Το τεράστιο αυτό έργο που αναλαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση (...) παρά τα προβλήματα και τους πενιχρούς πόρους (...) έχει βάλει πολλές φορές τα γυαλιά στην κεντρική Διοίκηση». Ετσι είπε ο πρωθυπουργός. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ένας δήμος, εξαιτίας της πενιχρής χρηματοδότησης, αναθέτει σε επιχειρηματίες και σε εταιρείες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να εκτελέσουν οι εργαζόμενοι του δήμου, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα. Βέβαια, τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής τις βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά με την αύξηση τελών και φόρων, αλλά αυτή είναι η κεντρική πολιτική επιλογή και η Τοπική Διοίκηση έχει τον δικό της καταμερισμό στην υλοποίησή της.
Την απόπειρα 8 μελών του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, να προκαταλάβουν και να δεσμεύσουν την κρίση του Δικαστηρίου ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ, καταγγέλλουν οι Χριστόφορος Σεβαστίδης, απερχόμενος πρόεδρος, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, αντιπρόεδρος και Παντελής Μποροδήμος, γενικός γραμματέας.
Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ανάμεσα σε άλλα:
«Τα γνωστά 8 μέλη της προσωρινής διοίκησης (Σαλάτας, Λυμπερόπουλος, Στενιώτη, Κώνστα, Βεργώνης, Βουλγαρίδης, Φούκας και Κομπολίτης) ζήτησαν με σημερινή πρόσκλησή τους τη σύγκληση της προσωρινής διοίκησης, όχι όμως μόνο προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα και να διαχειριστεί τα ζητήματα επείγοντος χαρακτήρα, αλλά με επιπλέον θέματα α) τον καθορισμό ημερομηνίας εκλογών, έως τις αρχές Οκτωβρίου 2020 και β) τον καθορισμό συνάντησης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Π. Πικραμμένο για τα θέματα της επικαιρότητας.
Είναι ολοφάνερο ότι τα 8 μέλη του ΔΣ, κινούμενα εκτός των ορίων της προσωρινής διαταγής, που εξουσιοδοτεί το ΔΣ μόνο για εντελώς επείγοντα θέματα, προσπαθούν να προκαταλάβουν και να δεσμεύσουν την κρίση του Δικαστηρίου ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, φοβούμενοι το ενδεχόμενο να γίνει δεκτό το αίτημά μας και το αίτημα των 17 προσθέτως παρεμβαινόντων για διενέργειά τους το νωρίτερο δυνατό και πάντως εντός του Σεπτεμβρίου 2020. Πραγματικά, ποιο θα είναι το νόημα της δικαστικής απόφασης εάν η προσωρινή διοίκηση έχει ορίσει ήδη ημερομηνία εκλογών; Οταν υποβάλαμε αίτημα στη Δικαστή για ορισμό ημερομηνίας εκλογών στα πλαίσια της προσωρινής διαταγής, τα 8 μέλη αντέδρασαν, θεωρώντας ότι πρέπει να αναμείνουμε την έκδοση της οριστικής απόφασης. Σήμερα, σπεύδουν να καθορίσουν μόνοι τους ημερομηνία αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η υπόθεση είναι εκκρεμής στο Δικαστήριο. Επιπλέον, επιδιώκουν χωρίς να έχουν εξουσιοδότηση προς τούτο από το Δικαστήριο να ασκήσουν ουσιαστική διοίκηση και να εκπροσωπήσουν την Ενωση ενώπιον του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, που εξήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Υπάρχει στ' αλήθεια περιθώριο συζήτησης για θέματα όπως η κατάργηση της ισοβιότητας των Δικαστών, ο διορισμός Δικαστών επί θητεία, η κατάργηση της επετηρίδας ως τρόπου προαγωγής και η μείωση του αριθμού των Δικαστών;».
Και καταλήγουν: «Εχει γίνει ξεκάθαρο και στον πιο δύσπιστο ότι η αγωνία τους ήταν να καταλάβουν πραξικοπηματικά το Προεδρείο και να ασκούν ουσιαστική εκπροσώπηση. Για τις ενέργειές τους δεν έχουν καμία σχετική νομιμοποίηση ούτε από την προσωρινή διαταγή του Δικαστηρίου ούτε από το Δικαστικό Σώμα, το οποίο συνεχίζουν να αγνοούν».
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη, μέλη, εργαζόμενοι, Σύλλογοι Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ πραγματοποιούν πληθώρα εκδηλώσεων, προσαρμοσμένες στα μέτρα προστασίας και τους σχετικούς περιορισμούς. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την παρουσίαση του νέου προγράμματος της Τοπικής Διοίκησης από τον πρωθυπουργό, στην οποία επισημαίνει:
«"Ηρθε η ώρα του Δήμου - Επιχειρηματία", ανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, με άξονα τους Δήμους και τις Περιφέρειες, που καλούνται σε αυτήν τη φάση να συνεισφέρουν στην επανεκκίνηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα, με επίκεντρο πάντα τις ιεραρχήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες στις πόλεις και τα χωριά της χώρας που υπονομεύονται διαχρονικά.
Αλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης δεν μας αναγγέλλει κάτι καινούριο. Η επιχειρηματική δραστηριότητα των Δήμων και ακόμη περισσότερο αυτή των Περιφερειών είναι γεγονός εδώ και χρόνια, στόχος και αποτέλεσμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο κράτος και την Τοπική Διοίκηση που υπηρετούν με συνέπεια όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Είναι αυτή η αντιδραστική πολιτική που έχει αναδείξει τους Δήμους χρόνια τώρα σε έναν διευρυμένο φορομπηχτικό μηχανισμό, που δρα μόνιμα και σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, έχει εμπορευματοποιήσει και συρρικνώσει κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές, ιδιωτικοποιεί ακόμη περισσότερες και ανατρέπει εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα εργαζομένων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Η εξαγγελία δε διά στόματος πρωθυπουργού ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα περάσει στην αρμοδιότητα της Τοπικής Διοίκησης σίγουρα δεν ξαφνιάζει κανέναν. Η εμπορευματοποίησή της είναι στρατηγική της κυβέρνησης, όπως και των άλλων αστικών κομμάτων, και η Τοπική Διοίκηση καλείται να παίξει το ρόλο του "Δούρειου Ιππου" στο αντιλαϊκό έργο στο χώρο της Υγείας, που ο λαός μας το ζει στο πετσί του και εν μέσω πανδημίας.
Ας γνωρίζουν, όμως, ότι ο λαός δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα».