ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Παζάρια και κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα

Από τις μάχες στα περίχωρα της Τρίπολης
Από τις μάχες στα περίχωρα της Τρίπολης
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εντονη διπλωματική και στρατιωτική κινητικότητα αναπτύσσεται τα τελευταία 24ωρα με επίκεντρο τις συγκρούσεις σε ανοιχτά μέτωπα της δυτικής Λιβύης, σε μια περίοδο κατά την οποία δείχνουν να υπερτερούν στα πεδία των μαχών οι ένοπλες δυνάμεις ισλαμιστών, Σύρων μισθοφόρων και Τούρκων στρατιωτικών που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης οι εξελίξεις στη Λιβύη απασχόλησαν τους Προέδρους των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για την «επιδείνωση της ξένης ανάμειξης» στη Λιβύη και «συμφώνησαν στην ανάγκη επείγουσας αποκλιμάκωσης».

Ακολούθησε χτες το πρωί η τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αφού αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη που έχουν θέσει σε υποχώρηση τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, σημείωσαν τη σημασία τερματισμού των εχθροπραξιών «χωρίς καθυστέρηση». Τάχθηκαν δε υπέρ της επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας του ΟΗΕ, με «απαραίτητη τη συμμετοχή των λιβυκών πλευρών», και συμφώνησαν σε ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ Μόσχας - Αγκυρας για τη «γενικότερη διευθέτηση» στη Συρία.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του Σάρατζ εμφανίστηκαν χτες να θέτουν υπό έλεγχο και την πόλη Αλ Ασαμπα, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Χάφταρ. Οι δυνάμεις του τελευταίου φέρεται πως απέκτησαν 8 ρωσικά επανδρωμένα - με πιλότους από Σερβία και Ρωσία - μαχητικά αεροσκάφη τύπου «MiG-29», σε μια προσπάθεια να χτυπήσουν τις αντίπαλες δυνάμεις. Ακολούθησε η δήλωση του επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας του LNA, Σακρ αλ Τζαρούσι, πως το προσεχές διάστημα επίκειται «μεγάλη αεροπορική επιχείρηση» κατά εχθρικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι πλέον είναι «στόχοι» όλες οι θέσεις τουρκικών δυνάμεων και συμφερόντων στη Λιβύη.

Το ίδιο διάστημα, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φαίνεται ότι έχουν άρει την υποστήριξή τους στον Χάφταρ και ότι έχουν βρει πιθανό αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του προέδρου της εκλεγμένης Βουλής που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ. Ο Σάλεχ, που μέχρι πρότινος στήριζε τον Χάφταρ, φαίνεται πως αξιοποιεί την παρούσα συγκυρία προς όφελός του. Φέρεται μάλιστα να προωθεί έναν νέο «οδικό χάρτη» με στόχο την επίλυση της κρίσης, αναζητώντας τη στήριξη Βρετανίας, Αιγύπτου και ΗΑΕ.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ερχεται πείνα, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός...

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επέλαση της πείνας και της φτώχειας στον Λίβανο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή χτύπησε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας, Χασάν Ντιάμπ, με άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post».

«Πριν από μερικές βδομάδες πραγματοποιήθηκαν στον Λίβανο οι πρώτες διαμαρτυρίες πείνας. Πολλοί Λιβανέζοι έχουν ήδη σταματήσει να αγοράζουν κρέας, φρούτα και λαχανικά και σύντομα ίσως δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη και ψωμί», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η χώρα κατάντησε να εισάγει σήμερα πάνω από το 50% των τροφίμων που χρειάζεται, «παρά το εύκρατο κλίμα, το γόνιμο έδαφος και τους ικανούς αγρότες». Επικαλούμενος μακροχρόνια προβλήματα διαφθοράς και δραματική μείωση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, στον οποίο δουλεύει το 25% του εργατικού δυναμικού, ανέφερε πως η αγροτική παραγωγή συνεισφέρει μόλις στο 3% της οικονομίας. Προέβλεψε πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από θεσμικά όργανα του διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και από τις 20 πλουσιότερες χώρες (G20), τότε θα αυξηθούν σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, με αποσταθεροποιητικές συνέπειες τόσο για την ίδια όσο και για τη Μέση Ανατολή.

Πρότεινε να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές τροφίμων, όπως αυτοί που επέβαλε πρόσφατα η Ρωσία και σχεδιάζει η Ουκρανία, εξηγώντας ότι μειώνουν τη διάθεση τροφίμων και φουντώνουν την ακρίβεια. Κάλεσε ΗΠΑ, G20 και Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης να συντονίσουν τις πολιτικές τους «ώστε να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική κρίση σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» και να αποτραπούν οι πληθωριστικές αυξήσεις στα τρόφιμα. Τέλος, κάλεσε ΗΠΑ και ΕΕ να θεσπίσουν ειδικό έκτακτο ταμείο για να βοηθήσουν τη Μέση Ανατολή να αποφύγει την επισιτιστική κρίση.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα παρέμβαση ΗΠΑ για την «ειρηνευτική διαδικασία»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ έκανε νέα έκκληση για «περιορισμό της βίας» από «όλες τις πλευρές», λίγα 24ωρα μετά την επίτευξη συνεργασίας μεταξύ των δύο (πρόσφατων) αντιπάλων για την προεδρία της χώρας, Ασράφ Γάνι και Αμπντουλά Αμπντουλά, που αν και εκτιμήθηκε ότι θα δώσει ώθηση και στις συνομιλίες με τους «Ταλιμπάν», αυτό δεν έγινε, προς το παρόν.

Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει μια σειρά από επιθέσεις αυτοκτονίας στη χώρα, για τις οποίες βέβαια δεν έχουν αναλάβει οι «Ταλιμπάν» την ευθύνη για όλες, αλλά επιβεβαιώνουν με έμφαση ότι η «ειρηνευτική διαδικασία» παραμένει στόχος σύνθετος και πολλαπλά «μπλεγμένος» σε ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις. Τα τελευταία χρόνια ισχυρό «παρών» στη χώρα έχει δηλώσει και το «Ισλαμικό Κράτος», ενώ ενδιαφέρον και «πρωτοβουλίες» για την ανάπτυξή της εκφράζουν και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, Ρωσία, Κίνα κ.τ.λ.

Ο Χαλιλζάντ, επαναλαμβάνοντας τις προσδοκίες για συνομιλίες, εξέφρασε ουσιαστικά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για το αν η συμφωνία που (τέλη Φλεβάρη) «έκλεισαν» «Ταλιμπάν» - Καμπούλ με δική της παρέμβαση θα έχει τελικά κάποιο αποτέλεσμα ή θα αναπτυχθεί νέο περιθώριο για την παρέμβαση άλλων δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι συναντήθηκε με ηγέτες των «Ταλιμπάν» και συζήτησαν το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων αλλά και της μείωσης της βίας. Να σημειωθεί ότι προχτές, Τετάρτη, ο επικεφαλής των «Ταλιμπάν» Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα ισχυρίστηκε ότι η οργάνωση θα σεβαστεί τη συμφωνία που υπέγραψε, καλώντας και την αφγανική κυβέρνηση να μην αφεθεί να πάει χαμένη αυτή η «ευκαιρία».

ΓΑΛΛΙΑ
Απεργούν οι εργαζόμενοι στον όμιλο διανομής Τύπου «Presstalis»

Συμπαράσταση από την Ομοσπονδία Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου της Ελλάδας

Αντιμέτωποι με την ανεργία είναι εκατοντάδες εργαζόμενοι στον όμιλο διανομής Τύπου «Presstalis», στη Γαλλία, μετά την εκκαθάριση που διατάχτηκε για θυγατρικές του ομίλου SAD και «Soprocom», που οδήγησε με τη σειρά της σε «λουκέτα» πολλών παραρτημάτων στην επαρχία. Η εκκαθάριση διατάχτηκε μετά από χρέη της ιδιοκτήτριας εταιρείας, με άξονα φυσικά τους νόμους που λειτουργεί η ελεύθερη αγορά και όχι την ανάγκη (και) του γαλλικού λαού στην ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση. Τις συνέπειες «λούζονται» πρώτοι 512 εργαζόμενοι που πετιούνται στο δρόμο, εν μέσω συνεχιζόμενης πανδημίας και ενώ τα σχέδια αντιμετώπισής της που καταρτίζει το κεφάλαιο σηματοδοτούν μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα πεδία (Εργασιακά, Υγεία κ.τ.λ.). Αντιδρώντας στις εκατοντάδες απολύσεις, οι εργαζόμενοι του ομίλου προχώρησαν σε απεργία, από την προηγούμενη βδομάδα.

Τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της «Presstalis» και τον απεργιακό τους αγώνα εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου της Ελλάδας. «Γίνεται αυτό που έγινε και στην Ελλάδα πριν από 3 χρόνια περίπου, όταν ένα από τα δύο πρακτορεία Τύπου έβαλε λουκέτο και βρέθηκαν περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι άνεργοι», αναφέρει στην ανακοίνωσή της, που τονίζει:

«H διανομή του Τύπου βασιζόταν όλα αυτά τα χρόνια στην εκμετάλλευση και τη σκληρή δουλειά των συναδέλφων που τώρα πετιούνται στο δρόμο από τη μια μέρα στην άλλη. Στην Ελλάδα, όπως και στη Γαλλία, με την αφορμή της πανδημίας, οι κυβερνήσεις πήραν μέτρα που οι εργοδότες ονειρεύονταν χρόνια, τους έδωσαν δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που οι εργάτες πετιούνται στον δρόμο και καλούνται να δουλέψουν εκ περιτροπής με "μισή δουλειά - μισή ζωή"». Και καταλήγει: «Ομως και στην Ελλάδα και στη Γαλλία, οι εργάτες δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Με οργάνωση και διεθνιστική αλληλεγγύη θα καταφέρουμε να σταματήσουμε τα σχέδιά τους και να περάσουμε στην αντεπίθεση! Πληρώσαμε ήδη πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους!».

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Δήλωσε ότι καταργεί τις μεθοριακές ζώνες διέλευσης

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Η Ουγγαρία συμφώνησε να καταργήσει τις μεθοριακές ζώνες διέλευσης, όπου αιτούντες άσυλο κρατούνται σε καταυλισμούς μέχρι οι αρχές να εξετάσουν τις αιτήσεις τους. Η απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης αποτελεί συμβιβασμό και συμμόρφωση με απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, που έκρινε παράνομη αυτή την πρακτική, στο πλαίσιο και της «δίκαιης κατανομής βαρών» προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο της ΕΕ, τέσσερις αιτούντες άσυλο (δύο από το Αφγανιστάν και δύο από το Ιράν), που έχουν εγκλωβιστεί στη ζώνη διέλευσης στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία από τα τέλη του 2018, βρίσκονται στην ουσία υπό κράτηση και θα πρέπει να απελευθερωθούν από ένα τοπικό δικαστήριο.

«Η ουγγρική κυβέρνηση διαφωνεί με την απόφαση, τη θεωρούμε επικίνδυνη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, όμως ως κράτος - μέλος της ΕΕ θα συμμορφωθούμε με όλες τις αποφάσεις του δικαστηρίου», δήλωσε σε ηλεκτρονική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, η κυβέρνηση του οποίου έχει σφραγίσει από το 2015 τα νότια σύνορα, εμποδίζοντας τη διέλευση μεταναστών και προσφύγων προς τη Δυτική Ευρώπη.

Ο εκπρόσωπος του Ορμπαν σημείωσε ότι οι τέσσερις αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν αλλού υπό κράτηση, ενώ άλλοι 280 άνθρωποι θα μεταφερθούν σε μια εγκατάσταση για αιτούντες άσυλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ