Προκλητικές διαβεβαιώσεις στους μεγαλοξενοδόχους πως με το κυβερνητικό σχέδιο «δεν θα έχουν το φόβο ότι εάν προσλάβουν εργαζόμενους θα "μπούνε μέσα"»
Eurokinissi |
Κατά πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο φέρεται να προβλέπει μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές και εστίαση, «επιδότηση των εργαζομένων», όπως προκλητικά βαφτίζεται το ευρωενωσιακό πρόγραμμα SURE, που απαλλάσσει την εργοδοσία από μέρος του μισθού για όσους θα δουλεύουν με μειωμένο ωράριο, οικονομική «αποζημίωση» των ιδιοκτητών που υπέστησαν μείωση εισοδήματος από το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων, «στοχευμένη» και με «κριτήρια» επιδότηση των δανειοληπτών για χρονικό διάστημα 6 έως 9 μηνών, και μείωση της προκαταβολής φόρου μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν «αποδεδειγμένα» πληγεί από τον κορονοϊό. Επίσης, εξετάζεται να εφαρμοστεί «κατά προτεραιότητα» η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πάγιο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων.
Σε ό,τι αφορά πιο ειδικά τον τουρισμό, δίνοντας πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, είπε χτες ότι αυτό «δεν θα έχει μόνο τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα», με τα μέτρα - λάστιχο που προκαλούν πολύ μεγάλους κινδύνους για την υγεία του λαού, «αλλά θα περιλαμβάνει τη στήριξη για την εργασία, τη φορολογία και τη ρευστότητα (...) για να μπορέσουν οι άνθρωποι του χώρου να καταλάβουν ότι τους συμφέρει ν' ανοίξουν και όχι να παραμείνουν κλειστοί», όπως και ότι η κυβέρνηση θα στηρίζει το «χώρο» «για ένα ικανό διάστημα, μέχρι να επανέλθει ο τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα».
Μάλιστα, ξεπερνώντας τα όρια της πρόκλησης, την ώρα που το τουριστικό κεφάλαιο έχει αφήσει στον «αέρα», στην ανεργία και χωρίς εισόδημα δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους, είπε για τις... ανησυχίες των μεγαλοξενοδόχων πως όσοι «σκέφτονται να ανοίξουν στις 25/5 (και) έχουν το φόβο ότι εάν προσλάβουν εργαζόμενους (...) θα "μπούνε μέσα" (...) με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε δεν θα συμβεί αυτό».
Καθόλου τυχαία άλλωστε ο υπουργός, χωρίζοντας τους εργαζόμενους στον κλάδο, είπε πως «οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό κόστος», και «οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης που έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στο Ταμείο Ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν, να επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν (...) θα τύχουν στήριξης από την πολιτεία», χωρίς δηλαδή η κυβέρνηση να αναλαμβάνει καμία δέσμευση για πλήρη διασφάλιση του εισοδήματός τους και των θέσεων εργασίας, όπως προβλέπουν και τα στοιχειώδη των Συλλογικών Συμβάσεων.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα των συνόρων για τον εισερχόμενο τουρισμό από όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς και εκτός ΕΕ χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), όπως και για το Ισραήλ, από την 1/7 το αργότερο, ενδεχομένως και από τις 15/6.
Σήμερα εξάλλου αναμένεται και η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν τις κατευθύνσεις για τον τουρισμό και τις μεταφορές που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13/5, με την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα, να προσδοκά ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υπάρχει μία ικανοποιητική λύση, χωρίς διμερείς συμφωνίες».
Γύρω από τις «προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση του διασυνοριακού τουρισμού και των μεταφορών» και την «αμοιβαία άρση των περιοριστικών μέτρων», περιστράφηκε στο μεταξύ και η χτεσινή 4μερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να λέει στους ομολόγους του ότι «και φέτος η Ελλάδα περιμένει τους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες που μας τιμούν κάθε χρόνο».
Στο μεταξύ, επαφές «αναφορικά με την ανάπτυξη υγειονομικών πρωτοκόλλων για ξενοδοχεία και καταλύματα και (...) τα κριτήρια, για την ασφαλή και σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας», και άλλα μέτρα για τη στήριξη του τουριστικού κεφαλαίου, ανακοίνωσαν κατά τη χτεσινή τους τηλεδιάσκεψη και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας και όλων των Δ. Βαλκανίων.
Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη», με το οποίο η κυβέρνηση, αφού με το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα νομιμοποίησε την επιχειρηματική δράση σε βουνά και δάση, ακόμα και σε ειδικά προστατευόμενες περιοχές Natura, τώρα έρχεται να νομιμοποιήσει την επιχειρηματική δράση πάνω σε κάθε σπιθαμή ελεύθερης παραλίας στο όνομα του κορονοϊού, σε ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους όπως ναυάγια - μνημεία, προστατευόμενα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα και περιοχές που βρίσκονται σε δίκτυο Ναtura 2000, καταδυτικά πάρκα, ακόμα και νησιωτικά συμπλέγματα, δέλτα ποταμών κ.ά.
Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου κατήγγειλε έντονα ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, λέγοντας ότι «μετά τα θαλάσσια οικόπεδα που παραχώρησαν στους διεθνείς ενεργειακούς μονοπωλιακούς ομίλους για υδρογονάνθρακες, τώρα παραχωρούν θαλάσσια οικόπεδα και ποτάμια στους μονοπωλιακούς ομίλους του τουρισμού».
Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «παραχωρείτε, με συνοπτικές διαδικασίες, τη χρήση αιγιαλού και παραλίας για επιχειρηματική εκμετάλλευση με την προσκόμιση κάποιων απλών δικαιολογητικών - όπως προβλεπόταν σε διάταξη του αναπτυξιακού νόμου - που είχε αποσυρθεί λόγω των έντονων αντιδράσεων».
Επεσήμανε ακόμη τις διατάξεις του νομοσχεδίου όπως αυτές για τον καταδυτικό τουρισμό, με τις οποίες αυξάνεται ο χώρος σε παραλία και αιγιαλό μέσα στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ αίρονται οι όποιοι περιορισμοί για την επιχειρηματική εκμετάλλευση που θα αφορά ειδικά προστατευόμενους ενάλιους χώρους, αρχαιολογικούς, Natura, σπήλαια, ευαίσθητα προστατευμένα θαλάσσια οικοσυστήματα που παραδίδονται προς εκμετάλλευση, ο δε «πάροχος» καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής θα είναι ο ίδιος ο «επιχειρηματίας». «Δίνεται έως και η δυνατότητα παραχώρησης βυθών για καταδυτικά πάρκα, ενώ η εκμετάλλευση παραχώρησης μπορεί να διαρκέσει έως 30 έτη! Μάλιστα, γίνεται και σκόντο στην παραχώρηση προς τον επενδυτή να μην πληρώσει για τον πρώτο χρόνο. Παράλληλα, περιορίζεται η παράκτια αλιεία, δηλαδή διώχνονται οι μικροί, αυτοαπασχολούμενοι αλιείς», σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος.
Σημείωσε ακόμη πως προβλέπονται ειδικά οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων, όπως αυτά που αφορούν δαπάνες για την ανάπτυξη και προβολή του καταδυτικού τουρισμού, υπαγωγή της επενδυτικής δαπάνης για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ 9 οπών, επιδότηση δημιουργίας και λειτουργίας καταδυτικών αξιοθέατων, καθώς προβλέπεται ότι οι επιχειρηματίες μπορούν να ποντίσουν διάφορα αντικείμενα, η επέκταση των Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), όπως αυτές στη Μεσσηνία («Costa Navarino») του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και μία που προετοιμάζεται στην Αταλάντη, για τη δημιουργία των οποίων προβλέπονται αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, η ενσωμάτωση δημόσιου χώρου, όπως τα ρέματα, σε ιδιωτικές εκτάσεις και η αύξηση δόμησης. Παράλληλα, ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε και τα όσα ακούγονται ότι στο στόχαστρο επενδυτών φαίνεται να βρίσκονται μέχρι και η Γυάρος και η Μακρόνησος.
Ο υπουργός Χ. Θεοχάρης εμφάνισε το νομοσχέδιο αυτό ως «επίτευγμα» για την ενίσχυση της «τουριστικής βαριάς εγχώριας βιομηχανίας», παρουσιάζοντας το «ξεσάλωμα» των επιχειρηματικών συμφερόντων ως «προϋπόθεση» δήθεν για την «προστασία των θέσεων εργασίας».
Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαρακτηριστικά τα όσα είπε η εισηγήτριά του Κ. Νοτοπούλου, που πέρα αυτών που προβλέπει το νομοσχέδιο, ζήτησε και... επιπλέον ρευστότητα για τις επιχειρήσεις και εξάλειψη της γραφειοκρατίας!
Στο 6ο διαδικτυακό δεκάλεπτο μιλάει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
Με τη συμπλήρωση 15 χρόνων από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη (καπετάν Γιώτη), η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ οργανώνει πολιτικό μνημόσυνο στον Αη - Λια στο Παλιοζογλώπι την Κυριακή 24 Μάη, στις 10.30 π.μ.