Ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)», με το οποίο η κυβέρνηση εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση στο Ασφαλιστικό, θεμελιώνοντας σε πιο στέρεες βάσεις το νόμο Κατρούγκαλου και όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, στρώνοντας το έδαφος για την επόμενη φάση της επίθεσης στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα συνταξιούχων και εργαζομένων, που είναι η πλήρης εφαρμογή του λεγόμενου «συστήματος των τριών πυλώνων», δηλαδή η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα για ονοματική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου. Παράλληλα, οι βουλευτές του Κόμματος που πήραν και χτες το λόγο αποκάλυψαν πλήρως τα ασύστολα ψέματα της κυβέρνησης περί «αύξησης των συντάξεων», «δίκαιου συστήματος», «τομής» κ.ο.κ., παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα και στοιχεία, για την παραπέρα σφαγή που γίνεται σε βάρος των συντάξεων και συνολικά του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, της ληστείας του κόπου και του ιδρώτα των εργαζομένων, για να εξασφαλίζονται η «ρευστότητα» που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και νέα πεδία κερδοφορίας.
Από την άλλη πλευρά, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, παρά τις όποιες αντιπαραθέσεις τους στα επιμέρους και πίσω από τις κούφιες διακηρύξεις περί ευαισθησίας για τους αδύναμους, με τον γνωστό φερετζέ της «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος στο όνομα της οποίας έχουν γίνει όλες οι ανατροπές, ταυτίστηκαν στην αντιδραστική λογική της ανταποδοτικότητας, συνολικά του συστήματος «τριών πυλώνων», που βάζει ταφόπλακα στον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.
Ενδεικτικά εξάλλου για τη σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων στη στρατηγική της αστικής τάξης είναι τα όσα είπε ξανά χτες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Οπως σημείωσε, «αν ήμασταν απελευθερωμένοι από κομματικές αναφορές θα ψήφιζαν θετικά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ» και αυτό, όπως σημείωσε, επειδή το νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να διατηρεί την «αρχιτεκτονική δομή του συστήματος που έχει βασικό πυλώνα τη βασική, ανταποδοτική σύνταξη» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που απλά εκείνος τη βάφτισε «εθνική αναλογική», να «υπολογίζει όλο τον εργάσιμο βίο» όπως ο νόμος Κατρούγκαλου, να διατηρεί «τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα να ενοποιούμε όλους τους φορείς σε έναν» κ.ο.κ. Χαρακτηριστική και η αποστροφή του πως «πρέπει να το παραδεχτώ ότι δεν άκουσα και καμία υπερβολή από τον ΣΥΡΙΖΑ», ότι τάχα θα τα καταργήσει. «Η παρέμβασή μου αυτή έρχεται να πει ότι εδώ τελικά με ψύχραιμο τρόπο, αν αφαιρέσουμε κομματικές μας αναφορές, το νομοσχέδιο αυτό ενώνει», σημείωσε.
Εξάλλου, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε και χτες η υπεράσπιση του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ σε μία προσπάθεια για δημιουργία εντυπώσεων ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου και για το άρθρο που καταργεί την υποτιθέμενη 13η σύνταξη. Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Τσακαλώτος, αποφεύγοντας να απαντήσει στα όσα ανέφερε ο υπουργός, είπε ότι στο πρόγραμμα που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως νέα παγίδα εγκλωβισμού του λαού, «θα δείτε ένα ασφαλιστικό σύστημα που η αρχή της βιωσιμότητας, της οικουμενικότητας και της αναδιανομής είναι στο κέντρο. Τρίπτυχο που μας δίνει χώρο για ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και στο τέλος προγραμματικές συγκλίσεις».
Από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδ. Λοβέρδος «περηφανεύτηκε» ότι η αρχή της ανταποδοτικότητας θεσπίστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για την κλοπή του λαού από άλλο δρόμο, με μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου σε «αναπτυξιακή τράπεζα», που από την πώληση περιουσιακών στοιχείων θα δίνει έσοδα στα Ταμεία, ενώ από τον πρόεδρο της Ελ. Λύσης Κ. Βελόπουλο επαναλήφθηκαν τα ρατσιστικά παραληρήματα, για να «βγει λάδι» το κεφάλαιο και η πολιτική του, που και το κόμμα του στηρίζει και που λήστεψαν διαχρονικά τα Ταμεία.
Eurokinissi |
Σημείωσε ότι η επίθεση στην Ασφάλιση συμπεριλαμβάνεται στη γενικότερη επίθεση που έχει εξαπολυθεί συνολικά στα εργασιακά δικαιώματα από τα μέσα της 10ετίας του '70 «και συγκεκριμένα μετά την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1973», όπου «αποφασίστηκε τέρμα οι όποιες κατακτήσεις υπήρχαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη ή σε κάποια άλλα κράτη και ο καπιταλισμός έπρεπε να περάσει σε νέα φάση και να δημιουργήσει μία σύγχρονη φτηνή εργατική δύναμη».
Πρόσθεσε ότι «οι εκσυγχρονισμοί που κάνει το σύστημα υπηρετούν το κεφάλαιο και χρησιμοποιούνται για την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων».
Χαρακτήρισε πρόκληση το επιχείρημα του υπουργού Εργασίας ότι το σύστημα είναι δίκαιο επειδή δήθεν δικαιώνονται αυτοί με πάνω από 30 χρόνια δουλειάς. Επισήμανε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι «να περιορίσετε σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων αυτούς που θα πάρουν κάτι παραπάνω», δηλαδή «από 9 ως 209 ευρώ», όταν «έχει χαθεί το 50 και το 60% για πολλούς στη διάρκεια της κρίσης». Ενώ σημείωσε ότι μεγάλο μέρος εργαζομένων και ειδικά οι γυναίκες ακόμα και πριν από την κρίση δεν μπορούσαν να συμπληρώσουν τόσα χρόνια δουλειάς.
Οι θέσεις που διατυπώνει το ΚΚΕ για το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, δεν ξεκινούν γενικά από κάποια ευαισθησία, αλλά οικοδομούνται «σε ένα αντικειμενικό γεγονός, την ασυμφιλίωτη αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας. Αν θέλουν οι εργαζόμενοι να βελτιώσουν τη θέση τους πρέπει να χάσει το κεφάλαιο», εξήγησε, τονίζοντας: «Εμείς ξεκινάμε από τη θέση ότι ο εργαζόμενος αμείβεται ή εισπράττει ένα μικρό μέρος από την υπεραξία που παράγει. Οι ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας βγαίνουν από την κλοπή των εργαζομένων. Ενα μέρος το επιστρέφουν με τη μορφή των ασφαλιστικών εισφορών. Τώρα ούτε αυτό αφήνετε όρθιο, μειώνετε τις ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας, ανεβάζετε τη νομιμοποιημένη κλοπή σε βάρος των εργαζομένων».
Οπως επισήμανε, τα αστικά κόμματα αντιστρέφοντας την πραγματικότητα κοροϊδεύουν το λαό ότι «μπορούν να υπάρχουν μέτρα που ωφελούν και την επιχειρηματικότητα - μιλάτε για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα θηρία και τους δορυφόρους τους - και τους εργαζόμενους. Οχι! Ο ένας θα ωφελείται και ο άλλος θα ζημιώνεται», υπογράμμισε και ανέδειξε ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα έχει τραγικές κοινωνικές συνέπειες και σύγχρονες μορφές φτώχειας.
Πρόκληση και κοροϊδία απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης το «ο γέγονε γέγονε» για την κλοπή των ασφαλιστικών ταμείων που διακηρύσσουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.
Τόνισε ότι πρόκειται για τεράστια ληστεία του ιδρώτα των εργαζομένων από όλες τις κυβερνήσεις. «Από το 1952 έως το 1983 τα λεφτά που έβαζαν οι εργαζόμενοι πήγαιναν άτοκα στην ΕΤΒΑ και στην ΤτΕ και από εκεί στους Μποδοσάκηδες και όλους τους υπόλοιπους με δανεικά και αγύριστα και με χαριστικούς όρους, έτσι έγινε η περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη. Τι βάλανε αυτοί ρωτήσατε ποτέ;». Με το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων, που ήταν αποκλειστικά λεφτά των εργαζομένων, ούτε καν από την κρατική χρηματοδότηση, σημείωσε ότι χάθηκαν 3,5 δισ. ευρώ, ρωτώντας: «Ποιος θα πληρώσει γι' αυτά;».
Στη διάρκεια της κρίσης με το PSI χάθηκαν άλλα 12 δισ. ευρώ «και βάλε» από τα αποθεματικά. «Τα δώσατε στους τραπεζίτες για ανακεφαλαιοποίηση. Κι εσείς της "ελεύθερης" οικονομίας, όταν οι τραπεζίτες παίρνουν ρίσκο γιατί δεν το πληρώνουν και οι εργαζόμενοι "πληρώνουν ακριβά" όταν δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους», ανέφερε.
Συνολικά, επισήμανε, με τα μνημόνια άρπαξαν από τις τσέπες των εργαζομένων πάνω από 100 δισ. ευρώ. «Δώστε πίσω τα κλεμμένα για να δούμε αν είναι βιώσιμο το Ασφαλιστικό... Πάρτε από εκείνους που τα φάγανε, που κολυμπάνε στον πλούτο, βάλτε τους φόρους». Ομως, σημείωσε, αντί αυτού «τους δίνετε και άλλες απαλλαγές, μειώνοντας στο 5% το φόρο για τα διανεμόμενα κέρδη και από την άλλη 22% φόρος για τον εργαζόμενο που έχει εισόδημα λιγότερο από 9.000 ευρώ το χρόνο».
«Ποιος σας είπε - επισήμανε ο Θ. Παφίλης - ότι είχατε το δικαίωμα να μειώσετε 40% έως 50% τις συντάξεις; Των εργαζομένων δεν ήταν τα λεφτά, δεν τα δούλεψαν; Με αίμα, ιδρώτα, στην οικοδομή, στην οξυγονοκόλληση, στα ξενοδοχεία, στα κλωστοϋφαντουργεία, παντού. Και μιλάτε από πάνω και λέτε ότι φταίνε για το Ασφαλιστικό οι υψηλές συντάξεις;». «Σε ένα βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε την κατώτατη σύνταξη από 712 σε 403 ευρώ». «Διαχειριστές είστε όλοι του καπιταλισμού, άλλος διαχειρίζεται πιο άγρια, άλλος πιο μαλακά», σημείωσε.
«Ξεφτίλα» χαρακτήρισε και τα όσα διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι τάχα δεν μειώνονται οι συντάξεις. «Τους πήγατε από 1.200, 1.300, 1.500 ευρώ σε 500 και 400 και τώρα λέτε ότι δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται. Να πάρουν 600 ευρώ για 30 ολόκληρα χρόνια δουλειάς!».
Ενώ έθεσε το ερώτημα λέγοντας ότι εδώ φαίνεται «και η προστυχιά. Για πέστε όλοι εσείς ...της προόδου της κοινωνίας, πώς γίνεται με την έκρηξη της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας το εγγόνι να παίρνει λιγότερη σύνταξη από τον παππού; Αυτό είναι ένα δείγμα του αδιεξόδου και της χρεοκοπίας του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετείτε».
Κάλεσε τους εργαζόμενους, πέρα και έξω από το τι ψηφίζουν, να ενωθούν σε μία κοινωνική συμμαχία, να αναχαιτίσουν την επίθεση, τα συνδικάτα να συσπειρωθούν σε ταξική βάση, να βάλουν στο περιθώριο την ξεπουλημένη και εξαγορασμένη μειοψηφία στη ΓΣΕΕ που έχει κάτσει στο σβέρκο των εργαζομένων και να οργανώσουν την πάλη τους βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, αναφερόμενος στους αυτοαπασχολούμενους επισήμανε ότι «εμφανίζετε την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας ως ελευθερία επιλογής, ενώ πρόκειται για ελευθερία επιλογής της σφαγής τους». Οπως εξήγησε, «ένας επιχειρηματίας, για παράδειγμα, με 80.000 ευρώ εισόδημα θα πληρώνει τα ίδια με αυτοαπασχολούμενο που έχει 8.000 ευρώ εισόδημα, θα μπορεί να επιλέξει κατηγορία της αρεσκείας του, να απαλλαγεί από το αχρείαστο βάρος της εισφοράς στα Ταμεία και αν θέλει μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης. Αντίθετα, τα χαμηλότερα εισοδηματικά τμήματα αναγκαστικά θα επιλέγουν χαμηλές εισφορές, που μόνο χαμηλές δεν είναι όταν η κατώτατη εισφορά ανεβαίνει στα 220 ευρώ από τα 185. Αρα σημαίνει χαμηλές συντάξεις, είτε θα είναι χρεωμένος στα ταμεία, πράγμα που οδηγεί στην απώλεια του συνταξιοδοτικού δικαιώματος».
Οσο για το επιχείρημα του υπουργού ότι μπορεί να αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές όμως έχει μειωθεί στους αυτοαπασχολούμενους κατά πολύ η φορολογία, ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε πως ο υπουργός «κρύβει συνειδητά ότι οι αυτοαπασχολούμενοι με χαμηλότερα εισοδήματα πληρώνουν φόρο εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά κατά πολύ μεγαλύτερη, επιβαρύνονται για πολλά χρόνια με χρέη σε Εφορία, Ταμείο, τράπεζες, ΔΕΗ, προμηθευτές και πάει λέγοντας, με τη χατζάρα των κατασχέσεων πάνω από το κεφάλι τους», χώρια τα χαράτσια του τέλους επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, έμμεσους φόρους κ.ο.κ. «Καμία ουσιαστική ελάφρυνση δεν πρόκειται να δουν. Μόνο το άθροισμα φόρου εισοδήματος, τέλους επιτηδεύματος και ασφαλιστικών εισφορών αγγίζει το 50% με εισοδήματα 8.000 ευρώ, ενώ το 40% των αυτοαπασχολούμενων σήμερα αδυνατεί να πληρώσει κανονικά την εισφορά του», τόνισε.
Στους μεγάλους χαμένους, ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης, είναι και «οι γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, των άθλιων εργασιακών σχέσεων χωρίς προστασία της μητρότητας, με την απαράδεκτη εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη και τις εξευτελιστικές συντάξεις. Είναι αμφίβολο αν θα συγκεντρώσουν 40 έτη ασφαλιστικών εισφορών για την πλήρη σύνταξη, όταν πολλές απασχολούνται για πολλά χρόνια ως βοηθούντα μέλη στην οικογενειακή επιχείρηση».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέφερε ότι ο νόμος της ΝΔ, όπως όλοι οι προηγούμενοι στο «αντιασφαλιστικό γαϊτανάκι που έχει ξεκινήσει από τη 10ετία του '90, όπου καθένας από αυτούς ενσωματώνει όλους τους προηγούμενους, όπως οι μπάμπουσκες, αφομοιώνει, ρετουσάρει και εφαρμόζει κατά γράμμα το νόμο Κατρούγκαλου».
Χαρακτήρισε τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ «πολιτικούς συνεργούς στη μεγάλη ληστεία που έχει γίνει από συστάσεως του ελληνικού κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία», δηλαδή «στον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων», για να ενισχυθούν βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες κ.λπ.
Εκανε ειδική αναφορά στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, συνολικά στη νεολαία, καλώντας την «να προσέξει τι λένε αυτοί οι νόμοι γιατί σημαδεύουν τους νέους». Οπως σημείωσε, μέρος του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να είναι η προστασία της μητρότητας από το κράτος, η ασφάλιση των παιδιών των νέων ζευγαριών, τα φάρμακα για τους νέους γονείς και τα παιδιά, οι εξετάσεις, η προστασία από επαγγελματικές ασθένειες και κινδύνους κ.ο.κ., τα οποία πλέον σταδιακά διαγράφονται.
Οι μελλοντικές συντάξεις θα κινούνται γύρω από την εθνική σύνταξη των 380 ευρώ μεικτά αφού με τις «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, την ανεργία θα είναι άπιαστο όνειρο να συγκεντρώσει νέος εργαζόμενος, άνεργος, περιπλανώμενος των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός επιστήμονας με μπλοκάκι από 9.000 έως 12.000 ένσημα. «Ποιος νέος θα καταφέρει να έχει 35 με 40 χρόνια συνεχούς 8ωρης εργασίας;», σημείωσε, προσθέτοντας: «Σπρώχνετε τους νέους στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Η νεολαία πρέπει να μπει και θα μπει στον αγώνα ενάντια στο νόμο Βρούτση - Κατρούγκαλου, ενάντια συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική που χαντακώνει και τους σημερινούς και τους αυριανούς εργαζόμενους και συνταξιούχους».
Για να συμπληρώσει ένας εργαζόμενος 9.000 ένσημα χρειάζονται 60 χρόνια εργάσιμου βίου με 150 μεροκάματα μέσο όρο το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος δεν θα δει σύνταξη. Τα παραπάνω ανέδειξε η Λιάνα Κανέλλη μιλώντας στη Βουλή και επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βαδίζει στο δρόμο που της έστρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «και από και πέρα ανταγωνίζονται στα ψίχουλα», στα οποία «δίνουν την έννοια της Ασφάλισης».
«Δεχτήκατε όλοι την ανταποδοτικότητα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θα το κάνετε το Ασφαλιστικό ελκυστικό. Ο εργαζόμενος θα κάνει επένδυση. Δηλαδή, θα κάνει τι; Θα κάνει fund και αμοιβαία κεφάλαια με τα γηρατειά, την αρρώστια και το θάνατό του;».
Αναφέρθηκε και στη διάταξη για την επιστροφή των συνταξιούχων στη δουλειά, λέγοντας: «Στα 70, στα 75, στα 80, θα πρέπει να δουλεύει και του λέτε ότι θα του δίνετε και την άνεση να παίρνει κάτι από τη σύνταξη για να τσοντάρει. Αυτό το παρουσιάζετε ως απελευθέρωση. Οχι. Τσόντα στην ταπεινή σύνταξη είναι. Και επειδή είναι μικρή η σύνταξη, τον αφήνετε να δουλεύει».
«Πλησιάζετε το Ασφαλιστικό αντί για δικαίωμα ως φιλανθρωπία», πρόσθεσε, και τόνισε ότι τα ασφαλιστικά συστήματα που έφτιαξαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις «αντιμετωπίζονται μόνο με κινητοποιήσεις για την ανατροπή τους».
Στα πλήγματα σε βάρος των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων που δέχονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.
Οπως σημείωσε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τσακίζονται «με μπαράζ αντιασφαλιστικών μέτρων».
Ανέφερε ως παράδειγμα ότι «το 2010, όσον αφορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με το ν. 3865/10 οι καταταγέντες από την 1/7/1990 έως τις 31/12/1992 διαχωρίστηκαν βίαια από το σώμα των παλαιών ασφαλισμένων. Εκτοτε αντιμετωπίζονται ως "νέοι"». Θύμισε ότι το συγκεκριμένο θέμα το έχει παρουσιάζει επανειλημμένα η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, η ΠΟΕΣ, που έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις. «Σαν αντιπολίτευση η ΝΔ τις είχατε αποδεχτεί. Τότε είχατε λόγο να το κάνετε, ψηφοθηρικό λόγο. Σαν κυβέρνηση σήμερα τους γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια», τόνισε.
Το ΚΚΕ «στήριξε και στηρίζει καθημερινά τα στελέχη των τριών κλάδων των ΕΔ, αλλά και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Η στήριξη αυτή είναι στην κατεύθυνση λύσης των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν», ανέφερε και μετέφερε στη Βουλή τα αιτήματά τους για την αύξηση των συντάξεων, αναγνώριση πολυετιών (τριετίας κ.λπ.), δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών συντάξιμης υπηρεσίας για κάθε τέκνο των στρατιωτικών, «όπως ακριβώς συμβαίνει και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα», ένταξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων στρατιωτικών που εργάζονται σε επιβαρυμένα περιβάλλοντα, στα ΒΑΕ, «όπως ακριβώς συμβαίνει με τους πολιτικούς υπαλλήλους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας - προσέξτε - που εργάζονται στους ίδιους χώρους» κ.ά. Κατέθεσε στα πρακτικά το διεκδικητικό πλαίσιο των στελεχών τόσο των ΕΔ όσο και των ΣΑ και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέδειξε ότι το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα πέρα από τη σύνταξη αφορά και τις παροχές Υγείας, όπως προστασία μητρότητας, ασφάλιση των παιδιών και τα εμβόλιά τους, φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά.
Οπως επισήμανε, το κράτος με την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και με βάση τη στρατηγική ΕΕ - κεφαλαίου «για όσο γίνεται πιο φτηνούς εργαζόμενους, αποσύρεται σταδιακά, μέσω της μείωσης της χρηματοδότησης, από τη δημόσια υγεία, ώστε να διοχετευτεί χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους».
Εφερε ως παράδειγμα τον ΕΟΠΥΥ, όπου το κράτος το μόνο που δίνει είναι 100 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους «που δεν φτάνουν ούτε για τα εμβόλιά τους». Από εκεί και πέρα τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ προέρχονται από τις συνεχώς αυξανόμενες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και το χαράτσι του 6% που επιβλήθηκε το 2015 και διατηρείται στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. «Μόνο από αυτό το χαράτσι, πέραν των περικοπών στις συντάξεις, οι συνταξιούχοι έχασαν πάνω από 3 δισ. σε 4 χρόνια. Οι ασθενείς την τελευταία 10ετία πλήρωσαν κατά 57% περισσότερα για φάρμακα, ενώ το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν κατά 43% λιγότερο», τόνισε, συμπληρώνοντας πως παράλληλα μια σειρά παροχές (π.χ. φυσιοθεραπείες κ.ά.), που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι είναι άκρως απαραίτητες για την υγεία, περικόπτονται.
Δηλαδή, σημείωσε, το κράτος «μαζί με την κατώτατη λεγόμενη εθνική σύνταξη ψίχουλο, εγγυάται και ένα μίνιμουμ ελάχιστο στοιχειώδες πακέτο παροχών υγείας» και από εκεί και πέρα οι ανάγκες καλύπτονται με το λαό να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη ή πληρώνοντας την ώρα της ανάγκης ή προσφεύγοντας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που ακονίζουν τα μαχαίρια τους. «Να πώς κουμπώνει, σημείωσε, το Ασφαλιστικό» συνολικά με την καρατόμηση των υπηρεσιών στην Υγεία.
Τόνισε ότι η πολιτική στην Κοινωνική Ασφάλιση, τόσο πριν με τις μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τον νόμο Κατρούγκαλου και τώρα το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της ΝΔ είναι «ξεκάθαρη διατίμηση της ανθρώπινης ζωής».