ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η επίκληση της κλιματικής αλλαγής αποκρύπτει τις ευθύνες των κυβερνήσεων

Παρέμβαση για τις καταστροφικές φωτιές στην Αυστραλία

Παρέμβαση στη συζήτηση για τις «καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Η επίκληση της κλιματικής αλλαγής ως αιτίας των πυρκαγιών που στοίχισαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές και ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές αποκρύπτει ότι υπάρχουν σήμερα επιστήμη και τεχνολογία ικανές να περιορίζουν, να προλαμβάνουν και να καταστέλλουν τις συνέπειες φυσικών φαινομένων.

Δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία οι όποιες αλλαγές στο κλίμα. Αντίθετα, θα έπρεπε να σημαίνουν ακόμα περισσότερες πολιτικές ευθύνες στις κυβερνήσεις, που όχι μόνο δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα αλλά αντίστροφα αποδυναμώνουν την πολιτική προστασία και πυρόσβεση.

Η Αυστραλία αντιμετωπίζει αυτήν την καταστροφή χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με λιγοστό προσωπικό, 80% εθελοντές πυροσβέστες, με μέσα "δανεικά" από άλλες χώρες. Ανάλογο σχεδιασμό προβλέπει το RescEU για τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Οι περικοπές με βάση το απαράδεκτο κριτήριο κόστους - οφέλους, που δεν περιορίζονται στην Αυστραλία, αποτελούν κατεύθυνση της ΕΕ και των κυβερνήσεών της.

Να μη συμβιβαστεί ο λαός με τις φυσικές καταστροφές, με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Η λαϊκή οργή να γίνει οργανωμένος αγώνας για περιβάλλον και γη λαϊκή περιουσία, για μέτρα ασφάλειας και προστασίας του λαού».

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψίχουλα στους συνταξιούχους και «όριο της φτώχειας» για τους εργαζόμενους

Αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και δημοσιονομική σταθερότητα «υποσχέθηκε» ακόμα η συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών - «Ουνίδας Ποδέμος»

Ο Π. Σάντσεθ και ο Π. Ιγκλέσιας

Copyright 2020 The Associated

Ο Π. Σάντσεθ και ο Π. Ιγκλέσιας
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ενα μέτρο σκέτη κοροϊδία για τους συνταξιούχους επέλεξε να ανακοινώσει χτες ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της μειοψηφικής συγκυβέρνησης Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) - «Ουνίδας Ποδέμος» (σοσιαλδημοκρατικό σχήμα όπου συμμετέχουν οι «Ποδέμος», η Ενωμένη Αριστερά και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας).

Συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση των συντάξεων κατά το ...ιλιγγιώδες ποσοστό 0,9% σε σχέση με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, για περίπου 10 εκατ. συνταξιούχους. Παράλληλα, βέβαια, υπενθύμισε τη δέσμευση της συγκυβέρνησης για ασφαλιστική μεταρρύθμιση ώστε «να διασφαλίσουμε τη μελλοντική βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος».

Εξάλλου, ο Σάντσεθ σημείωσε πως με τους «κοινωνικούς εταίρους» και τα υπόλοιπα κόμματα θα πρέπει να συζητηθεί η επικαιροποίηση του λεγόμενου «Συμφώνου του Τολέδο», μέσω του οποίου από το 1995 όλες οι ισπανικές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των εισφορών των εργαζομένων, ανταποδοτικότητα στις παροχές κ.ο.κ.

Καθόλου τυχαία, μια μέρα πριν, ο πρόεδρος της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Οργανώσεων (CEOE), Αντόνιο Γκαραμέντι, είχε ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση τη σύγκληση του «Συμφώνου του Τολέδο» για τη μεταρρύθμιση του συστήματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κυβερνητικός εταίρος, «Ουνίδας Ποδέμος», θα το πράξει.

Στο μεταξύ, τα «παχιά λόγια» περί αύξησης του κατώτατου μισθού - όπως αναφερόταν στην κυβερνητική συμφωνία - αποδείχθηκαν χτες απάτη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε πως δέσμευση της συγκυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός «να φτάσει στο 60% του μέσου μισθού» (το όριο της φτώχειας όπως ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη) και μάλιστα «στο τέλος της νομοθετικής περιόδου». Εν ολίγοις, στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να αγγίξει το - επίσημο - όριο της φτώχειας, κι αυτό σε βάθος τετραετίας!

Για το θέμα του κατώτατου μισθού έχουν προγραμματιστεί επαφές της συγκυβέρνησης με τα συνδικάτα και τους εργοδότες, ενώ PSOE και «Ουνίδας Ποδέμος» εκφράζουν τη βεβαιότητα πως η αρχική πρόθεση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ (από περίπου 900) είναι προς το παρόν ανέφικτη, αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ.

Επίσης, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε χτες την ήδη συμφωνημένη αύξηση των μισθών δημοσίων υπαλλήλων και αξιωματούχων για το 2020.

Πάντως ξεκαθάρισε πως «ένα από τα κύρια καθήκοντα της ισπανικής κυβέρνησης είναι ο ορίζοντας της δημοσιονομικής σταθερότητας (...) Οι οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει εδώ και μερικούς μήνες. Ξεκινάμε διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν με την Κομισιόν».

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι το συντομότερο θα ξεκινήσει η διαδικασία διαλόγου για το καθεστώς της Καταλονίας, ώστε να επιλυθεί η «πολιτική κρίση», μια προϋπόθεση για να εξασφαλίσει την αποχή των 13 βουλευτών της αυτονομιστικής «Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς Καταλονίας» (ERC) στην κοινοβουλευτική διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Η συναίνεση της ERC απαιτείται και για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ετσι, η συγκυβέρνηση ενδέχεται να «δώσει» ορισμένα οικονομικά και κοινωνικά προνόμια στην πλούσια σε βιομηχανίες καταλανική περιφέρεια.

Από τα 22 μέλη της κυβέρνησης (χωρίς τον Σάντσεθ), τα 17 προέρχονται από το PSOE και 5 από τους «Ουνίδας Ποδέμος», ενώ η έντονη παρουσία γυναικών - ως τέτοια - παρουσιάζεται ως στοιχείο προόδου. Ο επικεφαλής των «Ποδέμος», Πάμπλο Ιγκλέσιας, θα είναι ένας από τους τέσσερις αντιπροέδρους της ισπανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και την «Ατζέντα 2030» για την «εξάλειψη της φτώχειας». Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει η Αράντσα Γκονθάλεθ, η οποία προηγουμένως ήταν αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Στο υπουργείο Οικονομίας πάει η Νάδια Καλβίνιο, που θεωρείται «εκλεκτή της ΕΕ».

Μεταξύ άλλων η Γιολάντα Ντίαθ (από την Ενωμένη Αριστερά και το ΚΚ Ισπανίας) αναλαμβάνει υπουργός Εργασίας και υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ο Χοσέ Λουίς Εσκριβά (PSOE), γνωστός υπέρμαχος της «βιωσιμότητας» και «σταθερότητας» του συστήματος. Επίσης από το ΚΚ Ισπανίας ο Αλμπέρτο Γκαρθόν αναλαμβάνει το υπουργείο Κατανάλωσης και ο Μανουέλ Καστέλς (προτεινόμενος από τους «Ποδέμος») το υπουργείο Πανεπιστημίων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Νέες διαδηλώσεις, μετά από ολιγοήμερη διακοπή, πραγματοποιούν από προχτές Δευτέρα χιλιάδες Λιβανέζοι διαδηλωτές πέριξ και εντός της πρωτεύουσας Βηρυτού, ενάντια στην αντιλαϊκή κυβέρνηση. Λιβανέζικα ΜΜΕ αναφέρουν πως δεκάδες συνδικάτα προετοιμάζουν γενική απεργία για αύριο Πέμπτη και για την Παρασκευή 17 Γενάρη, ενώ το ερχόμενο Σάββατο προγραμματίζουν μεγάλη διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τα αναμενόμενα άκουσαν αρμόδιοι Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την ομάδα τεχνοκρατών που έστειλε τη Δευτέρα στο Λονδίνο η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να τους πείσει για τους «κινδύνους ασφαλείας» που μπορεί να αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση που αναλάβει το δίκτυο 5G η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Huawei». Ετσι, οι Βρετανοί αξιωματούχοι τόνισαν πως δεν πείστηκαν να αλλάξουν την πεποίθηση πως είναι «διαχειρίσιμα» τα ρίσκα που θα μπορούσε να θέσει τυχόν ανάληψη στησίματος του δικτύου τηλεπικοινωνιών 5G από το κινεζικό μονοπώλιο.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης και ένας χωροφύλακας σκοτώθηκαν στη διάρκεια «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ, στην περιοχή Χαφτάνιν. Πρόκειται για περιοχή όπου η Αγκυρα εξαπολύει επιθέσεις κατά δυνάμεων του ΡΚΚ, που εκτιμάται ότι έχει εκεί τη βασική του στρατιωτική έδρα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τους 60 πλησιάζουν οι νεκροί στο Πακιστάν, που τις τελευταίες μέρες «χτυπά» σφοδρό κύμα κακοκαιρίας. Μάλιστα αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πολλά χωριά έχουν αποκλειστεί και υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι και η προσέγγιση των σωστικών συνεργείων είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη ακόμα 176 στρατιωτικών που φέρεται να συνδέονται με το δίκτυο του ισλαμιστή επιχειρηματία, πρώην συνεργάτη του Ερντογάν και νυν αντιπάλου του, Φετουλάχ Γκιουλέν. Τη νέα επιχείρηση συντόνισε η αστυνομική διεύθυνση της Σμύρνης.

ΣΟΥΔΑΝ
Ενταση μετά από διαμαρτυρίες στρατιωτικών

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Αναστάτωση προκλήθηκε χτες στο Σουδάν έπειτα από ένοπλη «απόπειρα διαμαρτυρίας» μερικών δεκάδων ανώτερων αξιωματούχων των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας, που φάνηκε να επικεντρώνεται στις έδρες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και των Δυνάμεων Ασφαλείας, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Νωρίς το απόγευμα αξιωματούχοι της μεταβατικής κυβέρνησης υποστήριξαν πως η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο. Ωστόσο, ώσπου να διαπιστωθεί η κατάληξη της διαμαρτυρίας των στελεχών ασφαλείας, κατά την οποία ακούστηκαν καταιγιστικά πυρά έξω από τις δύο βάσεις, σταμάτησαν η οδική πρόσβαση προς το αεροδρόμιο του Χαρτούμ καθώς και οι κινήσεις αεροσκαφών στο Διεθνές Αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Ο Σουδανός υπουργός Πληροφοριών, Φαϊσάλ Μοχάμεντ Σάλαχ, αναφέρθηκε σε «δυνάμεις στασιαστών», καλώντας τες να παραδώσουν τα όπλα. Υποστήριξε πως στη διάρκεια των πυρών που ακούστηκαν δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός στρατιωτικού ή πολίτη. Στη συνέχεια, αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, αναφερόμενος στην υπόθεση, δήλωσε πως αποπέμφθηκαν ορισμένα στελέχη που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες γιατί δυσαρεστήθηκαν από το πακέτο κρατικών επιδομάτων που τους πρόσφερε η κυβέρνηση, ενόψει διαμόρφωσης του νέου προϋπολογισμού.

Νωρίτερα, πάντως, προκλήθηκε έντονη ανησυχία για πιθανό πραξικόπημα καθώς σε ορισμένες περιοχές του Χαρτούμ εμφανίστηκαν δυνάμεις στρατιωτών και των δυνάμεων ασφαλείας που έστησαν μπλόκα προς το αεροδρόμιο, πυροβολώντας στον αέρα.

Τη Δευτέρα, ο Σουδανός υπουργός Οικονομικών της μεταβατικής κυβέρνησης, μετά την ανατροπή του Μπασάρ, Ιμπραχίμ Αλ Μπαντάουι, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό έκανε λόγο για «διαβεβαιώσεις από διεθνείς επενδυτές για 2 δισ. δολάρια» και ότι προβλέπει δωρεάν φοίτηση, δωρεάν γεύμα για τους Σουδανούς μαθητές και δωρεάν νοσηλευτική περίθαλψη αλλά και αύξηση 100% του μισθού εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ανακοίνωσε επίσης πως θα συνεχιστεί η κρατική επιδότηση σιτηρών και αγοράς υγραερίου για μαγείρεμα σε φτωχά νοικοκυριά ενόψει της σταδιακής άρσης των κρατικών επιδοτήσεων.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκρηξη σε πετροχημικό εργοστάσιο

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μεγάλη έκρηξη έγινε χτες το απόγευμα, μετά τις 6 τοπική ώρα, σε βιομηχανική ζώνη στην περιοχή Ταραγόνα της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έκρηξη έγινε σε πετροχημική μονάδα, ενώ η μεγάλη φωτιά που ακολούθησε σήμανε συναγερμό στις αρχές, εξαιτίας των επικίνδυνων υλικών που ίσως απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα. Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους όλης της γύρω περιοχής να μείνουν στα σπίτια τους. Αργότερα έγινε γνωστό ότι υπήρχαν τουλάχιστον 1 νεκρός, 3 σοβαρά τραυματίες και τουλάχιστον 1 αγνοούμενος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ