ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αποκαλυπτικά στοιχεία στην αγόρευση του συνηγόρου των Αιγύπτιων αλιεργατών

Την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, για να μην είναι «το αίμα του Παύλου Φύσσα η αρχή της δράσης της και όχι το τέλος», ζήτησε χτες ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης ο Κώστας Σκαρμέας, εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών που δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου της ΧΑ στις 12/6/2012 στο Πέραμα. «Εχετε ένα τεράστιο ιστορικό βάρος στα χέρια σας. Γιατί και από νομική και από ιστορική και από εγκληματολογική πλευρά, η δίκη αυτή είναι η πρώτη δίκη ναζιστικού κόμματος στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τις δίκες της Νυρεμβέργης, είναι η ελληνική Νυρεμβέργη», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στα πολλά και ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία, πρόσθεσε: «Είναι στοιχεία που έχουν δει μέσα από τη δημοσιότητα της δίκης εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα. Ευελπιστούμε ότι θα τα λάβετε σοβαρά υπόψη σας και ότι η απόφασή σας θα είναι μία, ομόφωνη και συνεπής με τα στοιχεία αυτά: Ολοι ένοχοι όπως κατηγορούνται».

Μεταξύ των πολλών στοιχείων και επιχειρημάτων στην αγόρευσή του, ο Κ. Σκαρμέας είπε: «Η εισαγγελική πρόταση αγνόησε παντελώς την έννοια της στοχοποίησης όπως την αναφέρει το βούλευμα και όπως εισφέρθηκε από τόσους μάρτυρες. Η Χρυσή Αυγή σπάνια στοχοποιεί άτομα προσωπικά, η ΧΑ στοχοποιεί ομάδες πληθυσμού, μετανάστες, αναρχικούς, αριστερούς (...) Δεν ασχολιόταν ο Μιχαλολιάκος για το αν θα χτυπηθεί ειδικά ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο Σαχζάτ Λουκμάν ή ο Μηλιαράκης από το "Αντίπνοια" κ.λπ. Αυτό ήταν δουλειά του Πανταζή, του Στεργιόπουλου και του Σιατούνη. Τη ΧΑ την ενδιέφερε να χτυπιούνται μετανάστες και ιδεολογικοί αντίπαλοι όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες, για να χτίζεται το βίαιο και δυναμικό προφίλ του κόμματος».

Ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Αμπουζίντ Εμπάρακ
Ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Αμπουζίντ Εμπάρακ
Ενδεικτικό αυτής της στοχοποίησης, συνέχισε, είναι άρθρο εφημερίδας της Χρυσής Αυγής το 2009 που κατηγορούσε τους Αιγύπτιους αλιεργάτες γενικά ότι κλέβουν τη δουλειά των Ελλήνων ψαράδων. «Υπήρχε ένας ευρύτερος σχεδιασμός κατά των μεταναστών που σύμφωνα με τη ΧΑ κλέβουν τις δουλειές των Ελλήνων, ένας σχεδιασμός που εν τέλει χρησιμοποίησε για παραδειγματισμό τους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα και εκατοντάδες άλλους χτυπημένους μετανάστες», πρόσθεσε.

«Περιμέναμε βέβαια να ακούσουμε στην εισαγγελική πρόταση τουλάχιστον μία αναφορά στην ομιλία του Λαγού στο Πέραμα στις 11/6/2012 (...), λίγες ώρες πριν από την επίθεση και λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το σπίτι των Αιγυπτίων, ο οποίος λέει ότι "οι Αιγύπτιοι ψαράδες από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή" και "προσπαθούμε αργά αργά, έστω και τώρα, να βγάλουμε όλους τους Πακιστανούς, όλους τους αλλοδαπούς, όλους τους λαθρομετανάστες" (...) Στις 9 το βράδυ ο Λαγός λέει τα παραπάνω και 6 ώρες μετά ο Πανταζής φωνάζει, την ώρα της επίθεσης στο σπίτι, "έλα έξω να μάθεις τι σημαίνει Χρυσή Αυγή"», συμπλήρωσε.

Ιδιος τρόπος και στη συγκάλυψη

Η κορυφή της συγκάλυψης, συνέχισε ο Κ. Σκαρμέας, ήταν με το βίντεο από την επόμενη μέρα της επίθεσης το οποίο προβλήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή. «Το είδαμε αυτό το βίντεο και στον σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου και το φέραμε (...) στα έγγραφα της Πολιτικής Αγωγής. Εκεί, ρωτάει ο δημοσιογράφος τον Μιχαλολιάκο αν έκανε η Χρυσή Αυγή την επίθεση, αυτός έξαλλος απαντάει "Προβοκάτσια, πράκτορες ήτανε που φοράνε μια κουκούλα και μια μπλούζα "Χρυσή Αυγή". Δεν είναι δικοί μας άνθρωποι" (...) Ο Πανταζής και οι υπόλοιποι έχουν συλληφθεί το βράδυ της επίθεσης, έχει έρθει στη ΓΑΔΑ δικηγόρος της ΧΑ, ξέρουνε δηλαδή ότι ο Πανταζής έχει συλληφθεί, και ο Μιχαλολιάκος λέει ότι δεν είναι δικοί τους άνθρωποι και ότι είναι πράκτορες. Είναι ακριβώς ο ίδιος τρόπος συγκάλυψης, όπως είδαμε στον Ρουπακιά: Κάνουμε ότι δεν τους ξέρουμε και λέμε ψέματα εν ψυχρώ, και στις δικαστικές αρχές και φυσικά στον κόσμο», τόνισε.

«Ο Πανταζής, ο οποίος βάσει των δεκάδων στοιχείων ήταν ο οργανωτής της ΧΑ σε όλο το Πέραμα, κάτω από τον Λαγό, και αυτός που κανόνιζε προσωπικά για τον Μιχαλολιάκο την ομιλία του στο δημαρχείο Περάματος (...) είναι παντού. Είναι ο επικεφαλής της επίθεσης στους Αιγύπτιους και στο ΠΑΜΕ και ο μεσολαβητής ανάμεσα στους φυσικούς αυτουργούς και τον Λαγό, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στα τηλεφωνήματα (...) Ο Πανταζής όχι μόνο ήταν και είναι ενεργό μέλος της Χρυσής Αυγής, αλλά και τώρα, στις εκλογές του Μαΐου 2019, παραλίγο να ήταν και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Πέραμα με τη ΧΑ. Τον αποσύρανε τελευταία στιγμή, προφανώς επειδή αποκαλύφθηκε εδώ στο δικαστήριο από μάρτυρες υπεράσπισης».

Υπογράμμισε επίσης πως μετά από όλα τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία και τις φωτογραφίες με το διαλυμένο κεφάλι του Αμπουζίντ Εμπάρακ, «η εισαγγελική πρόταση ανέφερε ότι οι δράστες υποκειμενικά δεν είχαν ούτε καν ενδεχόμενο δόλο να σκοτώσουν. Είχαν αποκλείσει δηλαδή από τη συνείδησή τους το ενδεχόμενο ότι όταν χτυπάς το κεφάλι κάποιου με σίδερα και ξύλα μπορεί και να τον σκοτώσεις. Κι ότι αφού δεν πέθανε ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, δεν υπήρχε δόλος ανθρωποκτονίας».

«Αν γίνει δεκτή νομικά η φράση "αν είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό οι δράστες, θα τον είχαν υλοποιήσει", καταργείται στην ουσία από το Ποινικό Δίκαιο η απόπειρα ανθρωποκτονίας, καθώς μόνο ο θάνατος του παθόντος θα μπορεί να είναι απόδειξη του ανθρωποκτόνου δόλου. Σημαίνει ότι έκανε λάθος ο Αρειος Πάγος στην απόφαση Κουσουρή που διαβάσαμε, όπου δέχεται την απόπειρα ανθρωποκτονίας για ακριβώς ίδια επίθεση με ξύλα και χτυπήματα στο κεφάλι του Κουσουρή, όπου επίσης οι δράστες φεύγουν μόνοι τους από το σημείο της επίθεσης. Σημαίνει ότι έκαναν λάθος το ΜΟΔ και το ΜΟΕ Αθηνών στην απόφαση του "Αντίπνοια" που διαβάσαμε, όπου ο Σιατούνης και ο Στράτος μαχαιρώνουν τον Μηλιαράκη και αποχωρούν και πάλι μόνοι τους. Η πρόταση αυτή είναι ενάντια σε όλη τη νομολογία του Αρείου Πάγου για τον ανθρωποκτόνο δόλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Σκαρμέας.

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η εισαγγελέας «κατηγόρησε εμμέσως και τα θύματα, τους Αιγύπτιους, ότι λένε ψέματα για τις μπλούζες και τις φράσεις "έλα έξω να μάθεις τι σημαίνει Χρυσή Αυγή"», ο δικηγόρος τόνισε: «Από τη διαδικασία προέκυψε ακριβώς το αντίθετο από όσα είπε η κυρία εισαγγελέας! Από την πρώτη στιγμή και οι Αιγύπτιοι και οι αυτόπτες μάρτυρες λένε και για επίθεση της Χρυσής Αυγής και για απειλές που είχαν δεχτεί».

Σχετικά με τον ισχυρισμό στην εισαγγελική πρόταση ότι η Χρυσή Αυγή δεν έκανε στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και ότι αυτό υποστηρίχθηκε από τους «προστατευόμενους μάρτυρες» και δεν ευσταθεί, ο συνήγορος είπε ότι δεν τα λένε μόνο οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» αλλά και το πρώην στέλεχος της οργάνωσης, Ηλίας Σταύρου, καθώς και ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα Κ. Κορκοβίλης, που μετά τις διώξεις παραδέχεται σε τηλεφωνική συνομιλία του ότι «εντάξει, το μόνο που είναι αλήθεια είναι ότι γίνονταν στρατιωτικές εκπαιδεύσεις». Αποδεικνύονται επίσης από τις πολλές φωτογραφίες και τα βίντεο που βρέθηκαν στα κινητά και στους υπολογιστές των χρυσαυγιτών.

«Η επιχειρησιακή δομή της Χρυσής Αυγής αποτελείται από άτομα που κάνουν στρατιωτικές εκπαιδεύσεις, κατέχουν παράνομα όπλα και επιτίθενται σε ομάδες - στόχους. Αυτά τα άτομα στα εσωτερικά έγγραφα της Χρυσής Αυγής λέγονται ομάδες ασφαλείας, στις μπλούζες τους είδαμε να αναγράφουν ομάδες κρούσης, οι μάρτυρες κατηγορητηρίου τα χαρακτήρισαν τάγματα ασφαλείας, οι κατηγορούμενοι έκαναν λόγο για ομάδες περιφρούρησης. Δεν έχει σημασία το όνομά τους, αλλά η εγκληματική δράση τους», υπογράμμισε ο Κ. Σκαρμέας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη για την οργάνωση συναυλίας καταδίκης της Χρυσής Αυγής

Σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας οργανώνει σύσκεψη, με θέμα την πραγματοποίηση συναυλίας - παρέμβασης για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών, την Κυριακή 26 Γενάρη.

Α' ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Για την επιχείρηση αθώωσης της Χρυσής Αυγής

Το ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την επιχείρηση αθώωσης της εγκληματικής, ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με την πρόταση της εισαγγελέα της έδρας κ. Αδαμαντίας Οικονόμου.

Οπως σημειώνει, «η πρόταση της εισαγγελέα είναι απαράδεκτη και προκλητική απέναντι στα θύματα της ναζιστικής οργάνωσης, αλλά δεν έρχεται από το πουθενά. Η δίκη της Χρυσής Αυγής με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων τράβηξε πάνω από 6 χρόνια.

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη εισαγγελέας ουσιαστικά αποσιώπησε αλλά και διαστρέβλωσε το τεράστιο αποδεικτικό υλικό που παρουσιάστηκε στην πολύχρονη ακροαματική διαδικασία (καταθέσεις μαρτύρων, βίντεο, έγγραφα της δικογραφίας, ακόμα και τις δηλώσεις των ίδιων των κατηγορουμένων). Ουσιαστικά αναπαρήγαγε όλους τους ισχυρισμούς των κατηγορούμενων ναζιστών.

(...) Αυτή της η στάση δείχνει την πρόθεσή της να λειτουργήσει ως πλυντήριο των εγκλημάτων της ναζιστικής οργάνωσης και με την πρότασή της να ανοίξει το δρόμο για την τελική αθώωση των δολοφόνων - φασιστών».

Τέλος, σημειώνει ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης, οι εκπαιδευτικοί έχουν χρέος «με αμείωτη ένταση να ανοίξουμε τη συζήτηση στις σχολικές αίθουσες, να αποκαλύψουμε το ρόλο και το χαρακτήρα του φασισμού και της Χρυσής Αυγής. Να διδάξουμε στους μαθητές μας αξίες όπως συλλογικός αγώνας, αλληλεγγύη, ειρήνη, να μην επιτρέψουμε τη διαστρέβλωση της Ιστορίας, να αναδείξουμε τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τον φασισμό και που δεν είναι άλλες από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε».

Και καλεί τους εκπαιδευτικούς από κοινού με τους μαθητές να πάρουν πρωτοβουλίες για την απομόνωση και αποκάλυψη του εγκληματικού, ρατσιστικού ρόλου των ναζιστών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ