Τετάρτη 15 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψίχουλα στους συνταξιούχους και «όριο της φτώχειας» για τους εργαζόμενους

Αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και δημοσιονομική σταθερότητα «υποσχέθηκε» ακόμα η συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών - «Ουνίδας Ποδέμος»

Ο Π. Σάντσεθ και ο Π. Ιγκλέσιας

Copyright 2020 The Associated

Ο Π. Σάντσεθ και ο Π. Ιγκλέσιας
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ενα μέτρο σκέτη κοροϊδία για τους συνταξιούχους επέλεξε να ανακοινώσει χτες ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της μειοψηφικής συγκυβέρνησης Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) - «Ουνίδας Ποδέμος» (σοσιαλδημοκρατικό σχήμα όπου συμμετέχουν οι «Ποδέμος», η Ενωμένη Αριστερά και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας).

Συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση των συντάξεων κατά το ...ιλιγγιώδες ποσοστό 0,9% σε σχέση με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, για περίπου 10 εκατ. συνταξιούχους. Παράλληλα, βέβαια, υπενθύμισε τη δέσμευση της συγκυβέρνησης για ασφαλιστική μεταρρύθμιση ώστε «να διασφαλίσουμε τη μελλοντική βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος».

Εξάλλου, ο Σάντσεθ σημείωσε πως με τους «κοινωνικούς εταίρους» και τα υπόλοιπα κόμματα θα πρέπει να συζητηθεί η επικαιροποίηση του λεγόμενου «Συμφώνου του Τολέδο», μέσω του οποίου από το 1995 όλες οι ισπανικές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των εισφορών των εργαζομένων, ανταποδοτικότητα στις παροχές κ.ο.κ.

Καθόλου τυχαία, μια μέρα πριν, ο πρόεδρος της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Οργανώσεων (CEOE), Αντόνιο Γκαραμέντι, είχε ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση τη σύγκληση του «Συμφώνου του Τολέδο» για τη μεταρρύθμιση του συστήματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κυβερνητικός εταίρος, «Ουνίδας Ποδέμος», θα το πράξει.

Στο μεταξύ, τα «παχιά λόγια» περί αύξησης του κατώτατου μισθού - όπως αναφερόταν στην κυβερνητική συμφωνία - αποδείχθηκαν χτες απάτη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε πως δέσμευση της συγκυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός «να φτάσει στο 60% του μέσου μισθού» (το όριο της φτώχειας όπως ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη) και μάλιστα «στο τέλος της νομοθετικής περιόδου». Εν ολίγοις, στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να αγγίξει το - επίσημο - όριο της φτώχειας, κι αυτό σε βάθος τετραετίας!

Για το θέμα του κατώτατου μισθού έχουν προγραμματιστεί επαφές της συγκυβέρνησης με τα συνδικάτα και τους εργοδότες, ενώ PSOE και «Ουνίδας Ποδέμος» εκφράζουν τη βεβαιότητα πως η αρχική πρόθεση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ (από περίπου 900) είναι προς το παρόν ανέφικτη, αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ.

Επίσης, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε χτες την ήδη συμφωνημένη αύξηση των μισθών δημοσίων υπαλλήλων και αξιωματούχων για το 2020.

Πάντως ξεκαθάρισε πως «ένα από τα κύρια καθήκοντα της ισπανικής κυβέρνησης είναι ο ορίζοντας της δημοσιονομικής σταθερότητας (...) Οι οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει εδώ και μερικούς μήνες. Ξεκινάμε διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν με την Κομισιόν».

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι το συντομότερο θα ξεκινήσει η διαδικασία διαλόγου για το καθεστώς της Καταλονίας, ώστε να επιλυθεί η «πολιτική κρίση», μια προϋπόθεση για να εξασφαλίσει την αποχή των 13 βουλευτών της αυτονομιστικής «Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς Καταλονίας» (ERC) στην κοινοβουλευτική διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Η συναίνεση της ERC απαιτείται και για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ετσι, η συγκυβέρνηση ενδέχεται να «δώσει» ορισμένα οικονομικά και κοινωνικά προνόμια στην πλούσια σε βιομηχανίες καταλανική περιφέρεια.

Από τα 22 μέλη της κυβέρνησης (χωρίς τον Σάντσεθ), τα 17 προέρχονται από το PSOE και 5 από τους «Ουνίδας Ποδέμος», ενώ η έντονη παρουσία γυναικών - ως τέτοια - παρουσιάζεται ως στοιχείο προόδου. Ο επικεφαλής των «Ποδέμος», Πάμπλο Ιγκλέσιας, θα είναι ένας από τους τέσσερις αντιπροέδρους της ισπανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και την «Ατζέντα 2030» για την «εξάλειψη της φτώχειας». Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει η Αράντσα Γκονθάλεθ, η οποία προηγουμένως ήταν αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Στο υπουργείο Οικονομίας πάει η Νάδια Καλβίνιο, που θεωρείται «εκλεκτή της ΕΕ».

Μεταξύ άλλων η Γιολάντα Ντίαθ (από την Ενωμένη Αριστερά και το ΚΚ Ισπανίας) αναλαμβάνει υπουργός Εργασίας και υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ο Χοσέ Λουίς Εσκριβά (PSOE), γνωστός υπέρμαχος της «βιωσιμότητας» και «σταθερότητας» του συστήματος. Επίσης από το ΚΚ Ισπανίας ο Αλμπέρτο Γκαρθόν αναλαμβάνει το υπουργείο Κατανάλωσης και ο Μανουέλ Καστέλς (προτεινόμενος από τους «Ποδέμος») το υπουργείο Πανεπιστημίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ