ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ (ΟΕΦΣΕΕ)
Καταγγέλλει τις νέες δεκάδες απολύσεις στο χώρο της ιατρικής ενημέρωσης

Τις απολύσεις 50 ιατρικών επισκεπτών από την εταιρεία «Angelini», μέσω της μορφής της «οικειοθελούς αποχώρησης», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα που έρχεται να προστεθεί στις χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας στο χώρο της ιατρικής ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια.

«Η εταιρεία - λόγω κατάργησης τμήματος πωλήσεων - προχώρησε στην απόλυση 50 συναδέλφων, ιατρικών επισκεπτών, με τη μορφή της "οικειοθελούς αποχώρησης", μια πρακτική αρκετά διαδομένη στις φαρμακευτικές εταιρείες. Πληρώνοντας κάτι παραπάνω από την προβλεπόμενη αποζημίωση, ξεφορτώνονται νόμιμα, γρήγορα και μαζικά, εργαζόμενους που θεωρούν ότι αποτελούν "βαρίδια" στην κερδοφορία τους», επισημαίνει η Ομοσπονδία, υπενθυμίζοντας ότι έχει καταγγείλει πολλές φορές στο παρελθόν αυτές τις μεθόδους, που οδηγούν εργαζόμενους εκβιαστικά να «συναινούν» στην ανεργία τους, με αντίτιμο μερικά ευρώ παραπάνω.

Πίσω από το «ανθρωποκεντρικό» προφίλ βρίσκεται ο αμείλικτος νόμος του κέρδους

«Η περίπτωση της "Angelini" έρχεται να μας υπενθυμίσει πως πίσω από το "ανθρωποκεντρικό" προφίλ που πλασάρουν οι φαρμακευτικές εταιρείες κρύβεται το γεγονός ότι τόσο το Φάρμακο όσο και η εργατική δύναμη είναι εμπορεύματα που υποτάσσονται στους αμείλικτους κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς», προσθέτει η Ομοσπονδία.

«Είναι, σε τελική ανάλυση, ο νόμος του κέρδους που καθορίζει ποιοι εργαζόμενοι "περισσεύουν", ποια φάρμακα θα πουλιούνται και ποια θα αποσυρθούν, ποιοι θα έχουν πρόσβαση στην καινοτομία των ακριβών θεραπειών, είναι ο νόμος αυτός που βάζει τις εταιρείες στον "πειρασμό" να αποκλίνουν ενίοτε και από την ίδια τη νομιμότητα του δικού τους καπιταλιστικού κράτους.

Δεν είναι η έλλειψη "αναπτυξιακών κινήτρων", όπως ισχυρίζονται όσοι δεν βλέπουν τίποτα πέρα από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ανάμεσά τους και "συνδικαλιστές" των διασπαστικών ομοσπονδιών στον κλάδο του Φαρμάκου, ΠΟΙΕ, ΠΟΣΥΦΕ, και της ΓΣΕΕ. Τέτοια κίνητρα και τούτη και η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσαν πολλά. Φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, αλλά κυρίως φτηνή εργατική δύναμη, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων, ενοικιαζόμενη εργασία και μερική απασχόληση, είναι μόνο μερικά από τα κίνητρα που το κράτος προσφέρει στις επιχειρήσεις. Κι όμως, οι απολύσεις δεν σταμάτησαν, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια συνεχίζουν να είναι καθεστώς σε όλους τους εργασιακούς χώρους».

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές της και στα ταξικά σωματεία, και μαζί με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να παλέψουν για δουλειά με δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Αγωνιστικός συντονισμός ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης

Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και την πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας αποφάσισαν σωματεία και φορείς της περιοχής σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 17/10 στη Μεγαλόπολη, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου (ΣΕΕΝΠ).

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 30 Οκτώβρη, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα καθώς και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης.

Στη σύσκεψη, πέρα από το ΣΕΕΝΠ, συμμετείχαν τα εξής σωματεία και φορείς: Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΔΕΗ Μεγαλόπολης, Επιχειρησιακό Σωματείο Ενέργειας ΔΕΗ «Προμηθέας», ΤΔΕ ΕΤΕ / ΑΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Α', Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αστρους, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αρκαδίας, ΤΔΕ ΕΤΕ ΛΚΜ, Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και ΑΕ Αρκαδίας, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μεγαλόπολης, Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ - ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, Σωματείο Ορυχείων - Σταθμών Μεγαλόπολης - ΣΟΣ, Σωματείο Οικοδόμων Αρκαδίας, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΕΤΕ ΔΕΗ, Αθλητική Ενωση Μεγαλόπολης «Πολύβιος».

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΕΝΠ, «κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι φτάσαμε στην απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο των μονάδων ως αποτέλεσμα της πολιτικής "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών ομίλων. Αποκλείεται ο λιγνίτης για να αφήσει χώρο σε άλλες μορφές Ενέργειας κυρίως Ανανεώσιμες (ΑΠΕ) και φυσικό αέριο. Κλείνουν τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που παράγουν φθηνό ρεύμα, για να ανοίξει ο δρόμος να μπουν μέσα στο σύστημα όλο και περισσότερες ιδιωτικές μονάδες ΑΠΕ, που πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο και να έχουν ως μονάδες βάσης για την ευστάθεια του συστήματος τις μονάδες φυσικού αερίου. Το κλείσιμο εδώ και τώρα της Νο 3 μονάδας που είναι καθ' όλα αξιόπιστη και αποδοτική δείχνει να συνδυάζεται με την καύση των απορριμμάτων, τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ και λοιπών εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης».

Σοβαρή υποστελέχωση στις οικονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών

Καταγγελία από την ΟΣΥΑΠΕ

Την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των οικονομικών υπηρεσιών των Περιφερειών λόγω της υποστελέχωσης αναδεικνύει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως η μόνιμη υποστελέχωση «σε συνδυασμό με τις διαχειριστικές ευθύνες που έχουν επωμιστεί οι οικονομικές υπηρεσίες, ο τεράστιος όγκος δουλειάς και η πίεση που υπάρχει για να διεκπεραιωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, προκαλούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών και στις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε συχνά περιστατικά κρίσης άγχους, λιποθυμικά επεισόδια κ.λπ., που φέρνουν με οξύ τρόπο την πίεση και την εντατικοποίηση που υφίστανται.

Η κατάσταση στα 3 περίπου χρόνια που πέρασαν οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) στις Οικονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειών, παραβιάζοντας επί της ουσίας τη βασική ελεγκτική αρχή για τη μη σύμπτωση στο ίδιο πρόσωπο της ιδιότητας του ελέγχοντος και του ελεγχομένου, όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά συνεχώς οξύνεται. Οπως είναι γνωστό, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων αυτών έγινε χωρίς τη μεταβίβαση ανθρώπινου δυναμικού και γενικότερων πόρων, οι δε περιφερειακές αρχές, κοιτάζοντας να "μπαλώσουν" καταστάσεις, αγνόησαν επιδεικτικά τις υπουργικές εγκυκλίους για τη στελέχωση των οικονομικών διευθύνσεων με εργαζόμενους τυπικών προσόντων και αριθμού ικανών για τη στελέχωσή τους».

Η ΟΣΥΑΠΕ προβάλλει τα εξής αιτήματα: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ειδικοτήτων που απαιτούνται στις οικονομικές υπηρεσίες. Οργανωτική συγκρότηση, που μειώνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και διευκολύνει την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων. Στελέχωση των συγκεκριμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων με εργαζόμενους που διαθέτουν τις απαιτούμενες ειδικότητες. Απλοποίηση της σχετικής νομοθεσίας και των προβλεπόμενων διαδικασιών σε όλα τα στάδια της οικονομικής διαχείρισης κ.ά.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Παρασκευή στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή για το βιβλίο.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Time Machine», με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη.

Συνελεύσεις σωματείων

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους στη σύσκεψη που οργανώνει για τη συγκρότηση Επιτροπής Εργαζομένων στις Εταιρείες Δημοσκοπήσεων, την Κυριακή 10/11 στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο (3ος όροφος, γραφείο 317).

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3/11, στις 10 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 11/11, στις 4.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».

Παρέμβαση ενάντια στην απόλυση οδηγού στη «ΣΤΑΜΟΥ ΑΒΕΕ»

Την απόλυση εργαζόμενου από την εταιρεία «ΣΤΑΜΟΥ ΑΒΕΕ», μετά από 20 χρόνια δουλειάς, καταγγέλλει το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού, επισημαίνοντας ότι αυτή ήρθε αφότου ο εργαζόμενος μπήκε μπροστά στη διεκδίκηση εργατικών δικαιωμάτων. «Ο συνάδελφος απολύθηκε γιατί είχε μπει μπροστά στη διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας, γιατί πίεσε την εταιρεία να αμείβει τη νυχτερινή και υπερωριακή απασχόληση, γιατί δεν δέχθηκε να υπογράψει τη βλαπτική μεταβολή της σύμβασης που του παρουσίασαν», αναφέρει το Σωματείο και απαιτεί την ακύρωση της απόλυσης και την επιστροφή του εργαζόμενου στη δουλειά.

Χτες το πρωί, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών μαζί με το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής πραγματοποίησαν παρέμβαση στο κέντρο διανομής της γαλακτοβιομηχανίας «ΣΤΑΜΟΥ» στο Μενίδι, απαιτώντας την ακύρωση της απόλυσης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για τις θέσεις εργασίας

Αντιμέτωποι με την απόλυση και την ανεργία βρίσκονται οι 60 εργαζόμενοι στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης. Καθώς η σύμβαση του Μουσείου με την εταιρεία που διαχειρίζεται το εστιατόριο λήγει και αναμένεται η σκυτάλη να περάσει σε άλλον εργολάβο, οι εργαζόμενοι, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους βρίσκονται «στον αέρα».

Οπως καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής στο εστιατόριο - αναψυκτήριο του Μουσείου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, εδώ και δέκα περίπου χρόνια το εστιατόριο διαχειρίζονται επιχειρήσεις εστίασης «με μοναδικό σκοπό το επιχειρηματικό κέρδος».

«Με αποκλειστική ευθύνη του ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης και της κυβέρνησης δεν έχει προβλεφθεί απολύτως κανένα μέτρο ούτε στην προκήρυξη, ούτε και από τη νομοθεσία, που να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας μας», καθώς ο ένας επιχειρηματίας διαδέχεται τον άλλο. Μάλιστα, δεν υπάρχει στην προκήρυξη καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για τις θέσεις εργασίας που απαιτούνται ανά τμήμα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μαζί με το Συνδικάτο μας, ώστε να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας. Θα παλέψουμε οργανωμένα με κινητοποιήσεις, απεργίες, στάσεις εργασίας μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Διεκδικούν: Ολοι οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο να μείνουν στα πόστα τους. Να μη γίνει καμία απόλυση. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβίας που καθιστά τους εργαζόμενους ομήρους του κάθε εργολάβου και το εστιατόριο να λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη του Μουσείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ