ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργιακή απάντηση από τους εργαζόμενους στους δήμους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα, στην οποία μαζική ήταν και η συμμετοχή εργαζομένων του δήμου Πατρέων
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα, στην οποία μαζική ήταν και η συμμετοχή εργαζομένων του δήμου Πατρέων
Πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στους δήμους, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, το οποίο, εκτός των αντιλαϊκών χτυπημάτων στις ΣΣΕ και τη συνδικαλιστική δράση, διευκολύνει την εκχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες.

Στην Αθήνα οι απεργοί πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή, ενώ προηγήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στο πλευρό των απεργών έξω από τη Βουλή βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος αρνήθηκε να αποσύρει το Αρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου που διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων.

Μαζί με τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών

Νωρίτερα το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης, όπου έδωσαν το «παρών» εργαζόμενοι από αρκετά Σωματεία δήμων και από την επαρχία, όπως Πάτρα και Λάρισα.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε και ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος χαιρέτισε στην κινητοποίηση και ήταν παρών σε όλη τη διάρκειά της. Μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Είναι χαρά να βρισκόμαστε με τους εργαζόμενους που χτίζουν και δημιουργούν τις πόλεις μας, που διαχειρίζονται την καθαριότητα και αποδεικνύουν στην πράξη ποιος είναι αυτός που πραγματικά δημιουργεί. Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που κινούν τα πάντα. Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου μεταφέρουμε τον θερμότατο χαιρετισμό. Θα είμαστε στους αγώνες για προκοπή, να υπάρχουν μόνιμες θέσεις εργασίας, να μην υπάρχει καμιά ιδιωτικοποίηση». Να σημειωθεί ότι προχτές συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία ψήφισμα που έφερε η δημοτική αρχή, με βάση το ομόφωνο ψήφισμα όλων των Σωματείων Εργαζομένων του δήμου, με το οποίο καταδικάζεται το πολυνομοσχέδιο και το Αρθρο 179 της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο Γιώργος Δασκαλάκης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε έναν φυσικό σύμμαχο στον οποίο απευθυνθήκαμε με θάρρος. Τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους επαγγελματίες, τους νέους και τις γυναίκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών που κατοικούν στους δήμους μας. Γιατί μπορεί ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά να δήλωνε ότι "όταν η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος, αυτό πρέπει να ενθαρρύνεται και όχι να αποθαρρύνεται", δίνοντας ως παράδειγμα την αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Μεγάλο μέρος των δήμων έχουν ήδη παραχωρήσει την αρμοδιότητα της αποκομιδής της καθαριότητας σε εργολάβους και όμως, τα τέλη και οι φόροι ανεβαίνουν και η διαχείριση των απορριμμάτων ανά τη χώρα απειλεί περιβάλλον και δημόσια υγεία.

Ενα είναι το βέβαιο. Η ιδιωτικοποίηση αυτών των κρίσιμων τομέων θα αφήσει τους δήμους πολύ γρήγορα γυμνούς από τέτοιες κρίσιμες υποδομές. Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον οι δημότες θα γίνουν αποδέκτες του ωμού εκβιασμού εργολάβων και δημοτικών αρχών που θα πιέζουν ενιαία ώστε να απογειωθούν τέλη και φόροι για αυτές τις υπηρεσίες και όχι μόνο. Μια ματιά στις πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και τα φορολογικά βάρη που σηκώνουν οι εργαζόμενοι σε αυτές, θα πείσει κάθε καλόπιστο ότι το παραμύθι της ανάπτυξης με κορμό τα επιχειρηματικά κέρδη, που προτάσσει η κυβέρνηση, έχει "δράκο" και στους δήμους. Τα λαϊκά νοικοκυριά είναι αυτά που θα πληρώσουν το μάρμαρο αυτής της ανάπτυξης».

Η χτεσινή απεργία ήταν συνέχεια των πολύμορφων κινητοποιήσεων που έκαναν οι εργαζόμενοι του κλάδου τις προηγούμενες μέρες, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με συντονισμένες πρωτοβουλίες όπως η κοινή κινητοποίηση που έκαναν την περασμένη Τετάρτη στους δρόμους των Αγίων Αναργύρων τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Αγίων Αναργύρων, Ιλίου και Πετρούπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ