ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάτω τα χέρια από του λαού το βιος!

Νέα κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό λαϊκής περιουσίας, τον οποίο υπεράσπισε η κυβέρνηση κινητοποιώντας τις δυνάμεις καταστολής

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Eurobank
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Eurobank
Με συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια από του λαού το βιος» και «Τέρμα πια στους εκβιασμούς, απάντησε λαέ στους πλειστηριασμούς», συνδικάτα και εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ έδωσαν χτες με συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Eurobank στην Αθήνα άλλη μια μάχη ενάντια σε πλειστηριασμό σε βάρος λαϊκής περιουσίας και πρώτης κατοικίας λαϊκής οικογένειας.

Απέναντί τους, η τράπεζα και η κυβέρνηση έστησαν για μια ακόμα φορά σκηνικό καταστολής: Κατέβασαν από τα χαράματα τα ρολά των γραφείων της τράπεζας. Παρέταξαν μπροστά αστυνομικές δυνάμεις και ακροβόλισαν μερικούς ακόμα ασφαλίτες στη διπλανή πλατεία Συντάγματος. Πίσω από μια τέτοια «τράπεζα - φρούριο» προχώρησαν στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Αυτήν τη φορά, στο στόχαστρο μπήκε ένας αγρότης, ο οποίος ενώ έχει κάνει επανειλημμένα προσπάθεια να ρυθμίσει το χρέος του, η τράπεζα αρνείται να προχωρήσει σε ρύθμιση για ακίνητό του που βρίσκεται στο Ελληνικό, βάζοντας στον πλειστηριασμό και την πρώτη κατοικία των γονιών του.

Για πάνω από τρεις ώρες οι συγκεντρωμένοι «πολιόρκησαν» τα γραφεία της τράπεζας, απαιτώντας την αναστολή του προγραμματισμένου πλειστηριασμού και συνάντηση αντιπροσωπείας και του οφειλέτη με υπεύθυνο της τράπεζας προκειμένου να δοθεί μια λύση. Στελέχη της Επιτροπής του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς κατήγγειλαν την παρελκυστική τακτική της τράπεζας, η οποία στις επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες τους παρέπεμπε «από τον Αννα στον Καϊάφα», δεν έδινε ξεκάθαρη απάντηση, προκειμένου να περάσει ο χρόνος και να αρχίσει ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός...

Λίγο πριν αποχωρήσουν οι διαδηλωτές έγραψαν συνθήματα στα κατεβασμένα ρολά, ενάντια στους πλειστηριασμούς, καταγγέλλοντας την τράπεζα για κοροϊδία και εμπαιγμό.

Στην κινητοποίηση το «παρών» έδωσε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Με όπλο τη συλλογική πάλη και την αλληλεγγύη απέναντι σε τραπεζίτες - κυβέρνηση

Μετά το τέλος της κινητοποίησης, το ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει:

«Για μια ακόμη φορά η τράπεζα επεδίωκε να προχωρήσει σε πλειστηριασμό για να αρπάξει την πρώτη κατοικία μιας οικογένειας, παρά τις συνεχείς προσπάθειές της να γίνει διακανονισμός.

Για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες της σχεδιασμένης προσπάθειας των τραπεζιτών, οι οποίοι επιδιώκουν να ξεσπιτώσουν χιλιάδες οικογένειες, ώστε να αυγατίσουν τα κέρδη τους, αξιοποιώντας πλήρως το "οπλοστάσιο" και τη στήριξη των κυβερνήσεων της ΝΔ αλλά και πριν του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τραπεζίτες που κρυβόντουσαν κλειδαμπαρωμένοι στα γραφεία τους απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι καλά τους έχει βαφτίσει ο λαός μας κοράκια και ληστές, που πίνουν το αίμα του κοσμάκη.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ιδιαίτερα την προκλητική στάση της κυβέρνησης και της Eurobank, που γέμισαν το Σύνταγμα με δυνάμεις καταστολής, ασφαλίτες και διάφορους "μισθοφόρους", με μόνο στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων και το ξεσπίτωμα μιας οικογένειας. Μάλιστα, ήταν τέτοιος ο ζήλος των ασφαλιτών, που επιχείρησαν να ακολουθήσουν τους εργαζόμενους και όταν αποχωρούσαν συγκροτημένα από την κινητοποίηση.

Τα φαινόμενα των πλειστηριασμών θα πληθύνουν. Γι' αυτό και καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, όσους επιδιώκουν οι τράπεζες να αρπάξουν το βιος τους, να έρθουν σε επαφή με την Επιτροπή του ΠΑΜΕ κατά των Πλειστηριασμών στα παρακάτω τηλέφωνα: 210.33.01.847, 210.33.01.842, 210.38.33.786.

Απέναντι στο ενιαίο αυτό μέτωπο τραπεζιτών - κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες έχουμε τα όπλα της Συλλογικής Πάλης και της Αλληλεγγύης.

Το σύνθημα "Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" να γίνει οδηγός της πάλης των συνδικάτων σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά».

Αθώοι οι 11 κατηγορούμενοι για τις κινητοποιήσεις στην Πρέβεζα

Στο μεταξύ, αθώοι κρίθηκαν τελικά οι 11 κατηγορούμενοι στην Πρέβεζα για τη συμμετοχή τους σε εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς. Σημειώνεται ότι η χτεσινή ήταν η τέταρτη κατά σειρά δίκη και μάλιστα αυτήν τη φορά με πιο αυστηρό κατηγορητήριο.

Οι 11 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ήταν μέλη σωματείων, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σύρθηκαν χτες σε δύο δίκες για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, ωστόσο το κατηγορητήριο κατέπεσε.

Την ίδια ώρα, η Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια, ενάντια στην ποινικοποίηση των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Προτάσσοντας το αίτημα «Κανένα σπίτι στα χέρια αρπαχτικού ή τραπεζίτη», καλεί όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα Σωματεία τους, να οργανώσουν Επιτροπές Αγώνα, να δυναμώσουν τη μάχη με ταξικό προσανατολισμό.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Χαράτσι πάνω στο χαράτσι για την αύξηση της κερδοφορίας τους

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τις νέες χρεώσεις που φορτώνουν στην πλάτη του λαού

Νέες χρεώσεις, ακόμα και για την αλλαγή του τετραψήφιου αριθμού PIN (!), θέτουν σε εφαρμογή οι τράπεζες, σε συνέχεια της αύξησης των χρεώσεων για τις διατραπεζικές αναλήψεις μετρητών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι τράπεζες προβάλλουν ως δικαιολογία την προσπάθεια να στρέψουν το κοινό στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών, «που έχουν χαμηλότερα λειτουργικά κόστη», ομολογώντας ωστόσο ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν την αλυσίδα των μέτρων για τη βελτίωση της κερδοφορίας τους.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προμήθειες θα εισπράττονται πλέον όχι μόνο για τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές, όπως τα εμβάσματα, αλλά και για μια σειρά υπηρεσιών που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν, όπως η επανέκδοση ή η ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η έκδοση PIN σε περίπτωση που ο κάτοχος της κάρτας ξέχασε το αρχικό ή ακόμη και η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού όταν ο πελάτης ζητάει εκτύπωση μέσω του ATM!

Ειδικά γι' αυτήν την τελευταία «υπηρεσία» υπάρχει τράπεζα που όρισε προμήθεια 3 ευρώ, ενώ με 5 ευρώ επιβαρύνεται η διαδικασία επανέκδοσης χρεωστικής κάρτας. Χρέωση προβλέπεται πλέον και για τη συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, που ξεκινάει από 25 έως 30 ευρώ για τις απλές κάρτες MasterCard ή Visa.

Το ΠΑΜΕ

Σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις, το ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά από τη φοροληστεία και τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, οι ελληνικές τράπεζες έρχονται να επιβάλουν νέα χαράτσια, νέα βάρη προκειμένου να βελτιώσουν την κερδοφορία τους. Οι χρεώσεις που επιβάλλουν προκειμένου να χρησιμοποιήσουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα τα νέα μέσα, τα ΑΤΜ, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αυξάνονται σε όλες τις τράπεζες κάθε μήνα και πιο πολύ.

Οι τράπεζες βρήκαν νέο πεδίο κερδοφορίας με τη στήριξη των προηγούμενων κυβερνήσεων και βέβαια με τη σημερινή της ΝΔ (...) Φτάνει πια! Η ληστεία των τραπεζών ξεπερνά κάθε όριο!

Δεν αρκούνται στην καταλήστευση της λαϊκής κατοικίας με τους χιλιάδες πλειστηριασμούς που διενεργούν. Θέλουν παραπάνω. Τα θέλουν όλα. Το παραμύθι τους ότι η ψηφιοποίηση της εργασίας και η ηλεκτρονική τραπεζική θα χαμηλώσουν τάχα τα κόστη των πελατών τους, "...αφού πλέον δεν θα χρειάζονται τόσοι τραπεζοϋπάλληλοι για να απασχολούνται", τελείωσε. Τώρα λένε πως επιβάλλονται αυτά τα χαράτσια λόγω των επενδύσεων που έχουν κάνει οι τράπεζες για να στραφούν στα εναλλακτικά δίκτυα! "Και κερατάδες και δαρμένοι" δηλαδή. Και απολύονται οι εργαζόμενοι των τραπεζών και πληρώνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι την ψηφιοποίησή τους!

Απαιτούμε καμία επιβάρυνση του λαού για τις τραπεζικές συναλλαγές! Οχι άλλα χαράτσια στις πλάτες του λαού».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Ξανά τη Δευτέρα έξω από το υπουργείο Εργασίας

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες και σε άλλες πόλεις

Σε νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Παναττική Επιτροπή Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη, στις 2.30 μ.μ., διεκδικώντας σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων «για την ανακύκλωση της ανεργίας και το χτύπημα των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», το Συνδικάτο και η Επιτροπή διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα. «Καλούμε κάθε συνάδελφο στην κοινωφελή εργασία να μετατρέψει την οργή και την αγανάκτησή του απέναντι στην κατάσταση που βιώνει, στην ανεργία που καραδοκεί στη γωνία, σε οργανωμένο αγώνα για εργασία και ζωή με δικαιώματα», σημειώνουν στο κάλεσμά τους.

«Ξέρουμε καλά πως ο αγώνας για δουλειά με δικαιώματα σε ένα σύστημα που έχει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων πάνω από τη ζωή μας είναι μία σκληρή ταξική πάλη απέναντι σε αυτούς που ενώ δεν παράγουν τίποτα, τα έχουν όλα, είτε στην κρίση είτε στην ανάπτυξη», τονίζουν.

Σύσκεψη για τους συμβασιούχους στην Κεφαλονιά

Το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί τους συμβασιούχους του Δημοσίου, που οι συμβάσεις τους λήγουν το επόμενο διάστημα, σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του τοπικού Εργατικού Κέντρου. «Οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την ελαστική εργασία και τη "μερική ζωή". Δεν αντέχουμε άλλες θυσίες για τα κέρδη και την ανάπτυξη για τους μονοπωλιακούς ομίλους», σημειώνει το Νομαρχιακό Τμήμα και καλεί εργαζόμενους και σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση «το αίτημα για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Στις Δασικές Υπηρεσίες

Σε σύσκεψη για το δικαίωμα των συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες στη δουλειά καλεί η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) την Τετάρτη 16 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΟΓΕ (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί η οργάνωση του αγώνα για την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ομοσπονδία καλεί σε δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής για τη Νότια Ελλάδα και σε ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή που ήδη δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα.

«Οι πρώτες απολύσεις της κυβέρνησης ξεκίνησαν με τους 100 εργαζόμενους στο Κτηματολόγιο», σημειώνει και ξεκαθαρίζει πως στέκεται στο πλευρό των 5.066 συμβασιούχων της «κοινωφελούς εργασίας» στην πυροπροστασία και στον δίκαιο αγώνα που δίνουν για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Στη Θεσσαλονίκη

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης οργανώνει σύσκεψη για τους εργαζομένους στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας», σήμερα Πέμπτη, στις 4 μ.μ., στο ΕΚΘ. Στόχος η οργάνωση του αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ο συντονισμός της πάλης των εργαζομένων στους ΟΤΑ με όσους εργάζονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στα Κέντρα Φιλοξενίας και στις Περιφέρειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ