ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΣΕΕ
Κλαψουρίζει για αναβάθμιση του ρόλου της ως «κοινωνικού εταίρου»

Την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που για άλλη μια φορά επιζητεί να ενισχύσει το ρόλο της ως εταίρου και στηρίγματος των επιχειρηματικών ομίλων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με επιστολή της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας στις 7 Οκτώβρη, η ομάδα αυτή ζητά από το υπουργείο την αναβάθμιση του ρόλου της, από συνδικαλιστική οργάνωση σε Σύμβουλο των εργοδοτών μέσω των λεγόμενων "Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων" (ΕΣΕ).

Δεν έχουν ίχνος ντροπής. Ο ρόλος τους ως Δούρειου Ιππου με στόχο να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε όργανα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά με την προώθηση των ΕΣΕ, όπου οι εργοδότες θα "ενημερώνουν" και θα ζητούν τη γνώμη των εργαζομένων για το πώς θα τους σφαγιάσουν.

Με ένα κείμενό της, στο οποίο δεν εμφανίζονται ούτε μια φορά οι λέξεις ΔΙΕΚΔΙΚΩ, ΑΠΕΡΓΙΑ, ή η λέξη ΑΓΩΝΑΣ, η δοτή και νόθα διοίκηση της ΓΣΕΕ, πλήρως ενταγμένη στη λογική του "κοινωνικού εταιρισμού" και της ταξικής συνεργασίας, διαγράφει τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις των τελευταίων χρόνων, τους εργάτες που σκοτώνονται στον αγώνα για το μεροκάματο κάθε μέρα, τις μειώσεις μισθών, το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων που βιώνουν οι εργαζόμενοι, και θεωρεί κύριο πρόβλημα το ότι "η εφαρμογή στην πράξη των κρίσιμων δικαιωμάτων ενημέρωσης και διαβούλευσης συχνά δεν γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο και η παροχή πληροφόρησης γίνεται με σημαντική καθυστέρηση".

Το ζήτημα δηλαδή δεν είναι ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις επιβάλλουν μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, ή ότι απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους κάθε μέρα, αλλά όλα αυτά να γίνονται "μετά από ενημέρωση".

Παρακαλούν για το ρόλο... του διευθυντή προσωπικού που θα φέρνει τα κακά μαντάτα!

Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που οι εργαζόμενοι ονόμασαν συνδικαλιστική μαφία, κλαίγεται γιατί οι εργοδότες δεν την αξιοποιούν ως μηχανισμό απορρόφησης των εργατικών αντιδράσεων. Ζητά από τους εργοδότες καρέκλα στο τραπέζι τους, ώστε να παίζει το ρόλο του διευθυντή προσωπικού που θα μεταφέρει τα κακά μαντάτα στους εργαζόμενους.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να βάλει στο γύψο τα συνδικάτα, να φακελώσει τους συνδικαλισμένους εργάτες και να απαγορεύσει τις απεργίες, την ίδια στιγμή η ΓΣΕΕ ζητά την επιβολή των σχεδιασμών της ΕΕ για τα ΕΣΕ. Μηχανισμούς που έχουν μόνο ρόλο και λογική την προώθηση των αποφάσεων των εταιρειών μέσα στους εργαζόμενους. Η εταιρεία θα μπορεί να απολύει, να μειώνει μισθούς, να κλείνει τα καταστήματά της και να πηγαίνει αλλού, αρκεί να έχει ενημερώσει "έγκαιρα" και με τον "κατάλληλο τρόπο".

Τα ΕΣΕ είναι μηχανισμός της ΕΕ και των εργοδοτών. Στην Ελλάδα τα προωθεί η ΓΣΕΕ, κάτω από την καθοδήγηση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εργασιακή ειρήνη στα ευρωπαϊκά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η εργατική τάξη δεν έχει ανάγκη να γίνει συνέταιρος των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους.

Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από μαζικά, αγωνιστικά, ζωντανά συνδικάτα, ενάντια στους σχεδιασμούς των εργοδοτών. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα - κάτω τα ξερά σας από την απεργία».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Διαμαρτυρία για την ουσιαστική ακύρωση 208 προσλήψεων σε ΤΕΠ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας προχωρά σήμερα, Πέμπτη, στη 1 μ.μ., η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αντιδρώντας στην απαράδεκτη ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να προχωρήσει ουσιαστικά στην ακύρωση των διορισμών των 208 ειδικευμένων γιατρών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων της Α' και Β' ΥΠΕ, τρεις ολόκληρους μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των κρίσεων και έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων.

«Οι συγκεκριμένοι διορισμοί που κινδυνεύουν να ακυρωθούν είναι παραπάνω από αναγκαίοι για την κάλυψη έστω ενός μικρού μέρους των τραγικών ελλείψεων που ξεπερνούν τις 6.500 με βάση τους σημερινούς ανεπαρκέστατους οργανισμούς», τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

«Χαρακτηριστικό του εμπαιγμού σε βάρος των συναδέλφων», προσθέτει, «είναι ότι τη στιγμή που ο υφυπουργός υπέγραφε την αναπομπή των κρίσεων, έπαιζε "κρυφτούλι", αποφεύγοντας να ενημερώσει επίσημα την ΟΕΝΓΕ για το τι προτίθεται να κάνει, αν και είχε δεσμευτεί γι' αυτό στη συνάντηση με την ΕΓ της ΟΕΝΓΕ στις 2/10».

Παράλληλα με τη σημερινή κινητοποίηση, η ΟΕΝΓΕ οργανώνει συγκέντρωση στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» τη Δευτέρα 14/10, απαιτώντας:

  • Να διοριστούν άμεσα οι 208 συνάδελφοι
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκηρύσσει για σήμερα στάση εργασίας (12 μ. μέχρι λήξη ωραρίου), ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση να λύσει το θέμα με τους επικουρικούς γιατρούς που έχουν απολυθεί από τον Ιούνη του 2019 μέχρι σήμερα και δεν έχουν επαναπροσληφθεί, διότι αδικαιολόγητα παρατείνεται το πάγωμα των διαδικασιών που είχαν ξεκινήσει λόγω βουλευτικών εκλογών. «Τα νοσοκομεία έχουν μεγάλο πρόβλημα έλλειψης ιατρικού προσωπικού και μέχρι το τέλος του χρόνου, μαζί με τις συνταξιοδοτήσεις των μόνιμων γιατρών, θα αδειάσουν. Αλλωστε, παρακολουθούμε ότι οι προσλήψεις προσωπικού των προκηρυγμένων θέσεων γίνονται με το σταγονόμετρο», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ.

Κινητοποίηση για το Κέντρο Υγείας Μεγάρων

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νέα Πέραμο οργανώνουν σωματεία και φορείς, το Σάββατο 12/10, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων.

Διεκδικούν: Να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Μεγάρων για να επανέλθει σε καθημερινή 24ωρη λειτουργία. Να δημιουργηθεί Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στη Ν. Πέραμο. Να ενισχυθεί το «Θριάσιο» Νοσοκομείο με προσωπικό.

Η κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια των διαδοχικών συσκέψεων φορέων σε Ν. Πέραμο και Μέγαρα που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Καθημερινές κινητοποιήσεις στη «Χαλυβουργική»

Από τον χτεσινό συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού
Από τον χτεσινό συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού
Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος του εργοστασίου, προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής», καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες. Διεκδικούν την καταβολή της μισθοδοσίας τους και την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σήμερα Πέμπτη, με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. και συγκέντρωση στην πύλη, και αύριο Παρασκευή, με στάση εργασίας από τις 9 π.μ. και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας, στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα.

Η ΔΑΣ «Χαλυβουργικής» χαιρετίζει τη χτεσινή μαζική κινητοποίηση και καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. «Η διοίκηση της "Χαλυβουργικής" μαζί με το σύνολο των μετόχων της εταιρείας, εκμεταλλευόμενοι πλήρως το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας, έχουν επιλέξει συνειδητά να μας κρατάνε ομήρους και να μας έχουν αφήσει απλήρωτους σχεδόν 3 μήνες», σημειώνει σε ανακοίνωσή της. Καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν να τους αξιοποιούν οι ιδιοκτήτες της εταιρείας - από τη μια ο Κ. Αγγελόπουλος και από την άλλη οι γιοι του - στη μεταξύ τους διαμάχη, αλλά να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

ΣΕΑΑΝ
Κινητοποίηση για πολιτικό πρόσφυγα ΑμεΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ πραγματοποίησε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), απαιτώντας άμεση συνεδρίαση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής για να αναγνωρίσει σε Τούρκο πολιτικό πρόσφυγα, βαριά ανάπηρο από βασανιστήρια, την ιδιότητα του δικαιούχου του εξωιδρυματικού επιδόματος - παραπληγίας και να του αποδώσει ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Ο πολιτικός πρόσφυγας Τζαφέρ Κουρτ, βαριά ανάπηρος από τα βασανιστήρια που είχε υποστεί στις φυλακές της Τουρκίας το 1999, ενώ μετά από αλλεπάλληλες εξετάσεις έπαιρνε για χρόνια το επίδομα παραπληγίας, τα τελευταία χρόνια με σειρά από αποφάσεις των ΚΕΠΑ υπέστη συντριπτική μείωση του επιδόματός του. Στο πλαίσιο του συνολικότερου τσεκουρώματος των προνοιακών επιδομάτων, οι επιτροπές του ΚΕΠΑ μείωσαν το ποσοστό αναπηρίας του, αποχαρακτηρίζοντάς τον από παραπληγικό (επίδομα 700 ευρώ) σε ανάπηρο (επίδομα 300 ευρώ).

Η ΣΕΑΑΝ συναντήθηκε χτες με τον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ καταθέτοντας το αίτημά της. Από τη μεριά της, η διοίκηση του ΕΦΚΑ περιορίστηκε να πει ότι θα απαντήσει εντός της βδομάδας για το πότε θα περάσει από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή.

Διαμαρτυρία έξω από το ΠΙΚΠΑ Βούλας

Κινητοποίηση έξω από το ΠΙΚΠΑ Βούλας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, στις 8 π.μ., ενάντια στην απόφαση για μεταφορά του Ιδρύματος Χρόνιων Παθήσεων Ανατολικής Αθήνας (δομή Γλυφάδας) στο ΠΙΚΠΑ Βούλας.

Η «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων» στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ) καλεί σε αγώνα ενάντια σε μια απόφαση που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση και των δύο ιδρυμάτων. Διεκδικεί: Να μπει τέρμα στη διάλυση του Ιδρύματος Χρόνιων Παθήσεων και του ΠΙΚΠΑ με πρόσχημα τη μεταφορά. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δοθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις για τη μεταφορά του Ιδρύματος Χρόνιων Παθήσεων Γλυφάδας σε νέες εγκαταστάσεις με σύγχρονες προδιαγραφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών, για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και περίθαλψης στο Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Γλυφάδας και στο ΠΙΚΠΑ Βούλας. Γενναία χρηματοδότηση συνολικά της Πρόνοιας και των ιδρυμάτων για αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών και την ίδρυση νέων, δημόσιων, με δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στον τομέα της αποκατάστασης και της περίθαλψης βαριά αναπήρων και χρονίως πασχόντων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ