ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέχρι το λαιμό η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Από τις χτεσινές επαφές

INTIME NEWS

Από τις χτεσινές επαφές
Στον απόηχο της επίσκεψης Πομπέο, ξεκίνησε χτες στην Αθήνα ο β' γύρος του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, που σηματοδοτεί γενικευμένη εμπλοκή σε όλα τα επίπεδα στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Μ. Ανατολή.

Οπως διαχέεται από πλευράς της κυβέρνησης, σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ υψηλόβαθμων Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ασφάλεια, η Ενέργεια, το εμπόριο, η οικονομία, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός και η Παιδεία.

Οι ίδιες πηγές προσδιορίζουν ως κεντρικό σημείο του «Στρατηγικού Διαλόγου» τα θέματα περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, όπως, μεταξύ άλλων, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Συρία και η Ανατολική Μεσόγειος, ο ρόλος της Ελλάδας εκεί ως «παράγοντα σταθερότητας», αλλά και τα σχήματα «συνεργασίας» που με τις «ευλογίες» των Αμερικανών έχει αναπτύξει με μια σειρά χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Θέματα αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», κυβερνοασφάλειας, αντιμετώπισης διασυνοριακού εγκλήματος και του Προσφυγικού θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο συζήτησης, με το περιεχόμενο που δίνουν οι ιμπεριαλιστές στα τέτοια ζητήματα.

Η προώθηση του διμερούς εμπορίου, του τουρισμού, των «επενδύσεων», της «επιχειρηματικότητας» και της καινοτομίας μέσω στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών, ενώ συζήτηση θα γίνει και για το «ψητό» της Ενέργειας, την ανάπτυξη του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου, των αγωγών ΤΑΡ, IGB και «EastMed», του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, του σχεδιαζόμενου πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), όπως και τις συμφωνίες με αμερικανικές εταιρείες στον τομέα των ΑΠΕ.

Στον «Στρατηγικό Διάλογο» περιλαμβάνονται, τέλος, μια σειρά δράσεις που έχουν στόχο την προπαγάνδιση των «αξιών» του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού μέσω υποτροφιών, προγραμμάτων ανταλλαγών κ.ο.κ. Σημειώνεται ότι έχει συμφωνηθεί η ενεργοποίηση δύο διεθνών προγραμμάτων υποτροφιών, του «Gilman International Scholarship Program» και του «Future Leaders Exchange Program» (FLEX), ενώ επίσης η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα υποτροφιών του ιδρύματος Fulbright.

«Στρατηγική επένδυση» απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μαζί με τον επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς, υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ασίας.

Τον Ρίκερ στην αμερικανική αντιπροσωπεία πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ο υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας και εκτελών χρέη υπουργού Στρατηγικής Τσ. Γουλφ, η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για οικονομικές και επιχειρηματικές υποθέσεις Μανίσα Σινγκ, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ενεργειακά Κ. Λόνγκσντον, ο βοηθός υφυπουργός Αμυνας, αρμόδιος για θέματα ΝΑΤΟ και Ευρώπης, Α. Γουίντερνιτζ, ο βοηθός υφυπουργός Ενέργειας Τζ. Ούντο, το στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης Κ. Χάρις κ.ά.

Ο Ρίκερ έσπευσε να σημειώσει στον εναρκτήριο λόγο του ότι «η Ελλάδα είναι βασικός σύμμαχος και εταίρος των ΗΠΑ (...) αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή αυτή. Οταν ξεκινήσαμε τη διαδικασία του Στρατηγικού Διαλόγου τον περασμένο Δεκέμβριο (σ.σ. στην Ουάσιγκτον, επί ΣΥΡΙΖΑ), κάναμε μια στρατηγική επένδυση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, και σε μια εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική στιγμή.

Και αν κοιτάξετε πίσω σε αυτό που καταφέραμε μαζί το περασμένο έτος, θα έλεγα ότι η επένδυση αυτή έχει ήδη κάνει απόσβεση (...) και θα συνεχίσει να το κάνει με έναν πολύ ολοκληρωμένο τρόπο που πηγαίνει στο μέλλον».

Σε μια έμμεση αναγνώριση της βρωμοδουλειάς που έκανε σε όφελός τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι σε καθέναν από τους κλάδους όπου εστιάζουν οι συζητήσεις τους, «υπήρξαν τόσα πραγματικά εντυπωσιακά επιτεύγματα από τον Δεκέμβρη του 2018. Εχουμε πολλά να επισημάνουμε και πολλά να γιορτάσουμε, καθώς προσβλέπουμε σε αυτό που θα θέλαμε να πετύχουμε το επόμενο έτος. Βασιζόμενοι στις επιτυχίες αυτές, εάν ο Διάλογος του περασμένου έτους ήταν μια ευκαιρία να σκεφτούμε στρατηγικά για τη σχέση, θα προσκαλούσα όλους μας να δούμε το επόμενο έτος ως μια ευκαιρία να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο για να μετατρέψουμε τη στρατηγική σκέψη σε δράση που θα ενισχύσει τη συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας σε πολλούς τομείς».

Δράση εναντίον συγκεκριμένων αντιπάλων: «Φέτος, οι στρατηγικές προκλήσεις σε αυτήν τη ζωτική περιοχή δεν είναι λιγότερο σημαντικές. Τα κίνητρα («inroads») της Κίνας και η επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα της Ρωσίας προσδίδουν επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η συμμαχία και η συνεργασία μας, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η Ενέργεια (...) και οι διαπροσωπικές επαφές («people-to-people contacts») και η δέσμευση που είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές γενιές», είπε ο Ρίκερ.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η περιλάλητη «επικαιροποίηση» της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας «είναι ίσως η πιο διακεκριμένη επίδειξη ότι ΗΠΑ και Ελλάδα εφαρμόζουν την αμοιβαία δέσμευσή μας να εμβαθύνουμε τη διμερή σχέση».

Συναντήσεις για «ασφάλεια», Μεταναστευτικό και Παιδεία

Ηδη ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις του «Στρατηγικού Διαλόγου» που καλύπτουν, επισήμως, ζητήματα ασφάλειας, με έμφαση την τρομοκρατία, θέματα αστυνομικής συνεργασίας και κυβερνοασφάλειας και τη διεθνή διάσταση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος, με τη συμμετοχή των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη και του αναπ. υπουργού αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γ. Κουμουτσάκου.

Σύμφωνα με το ΥΠΡΟΠΟ, «η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό και ιδιαίτερα παραγωγικό κλίμα. Επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία κατανόηση των δύο μερών, η πολύ καλή εξέλιξη της διμερούς συνεργασίας και επισφραγίστηκε η περαιτέρω ενίσχυσή της», ενώ συμφωνήθηκε επίσκεψη Κουμουτσάκου στην Ουάσιγκτον.

Συνάντηση έγινε και στο υπουργείο Παιδείας, όπου από ελληνικής πλευράς αναφέρεται ότι «επιβεβαιώθηκε η αμφίπλευρη διάθεση ενίσχυσης των συνεργασιών και ανταλλαγών ανθρώπινου δυναμικού και καλών πρακτικών μεταξύ σχολείων και Πανεπιστημίων».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Ενέργεια και ευρωατλαντικά σχήματα «συνεργασίας» στο μενού

Στο Κάιρο αναμένεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην 7η κατά σειρά Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου (με τους Προέδρους Ν. Αναστασιάδη και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αντίστοιχα).

Στη συνάντηση αναμένεται να υπογραφούν τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και αντίστοιχα διμερή προγράμματα (Ελλάδας - Αιγύπτου και Κύπρου - Αιγύπτου), ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν τα σχήματα για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή, με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα, σχήματα τα οποία λειτουργούν και ως όχημα ευρύτερων «διευθετήσεων», στο φόντο και των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης άλλωστε σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Al Ahram», ενόψει της επίσκεψης, έβαλε στα ζητήματα που θα συζητήσουν «τα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας», στέλνοντας παράλληλα σήμα ότι είναι πρόθυμος να καθίσει στο τραπέζι του παζαριού με την Αγκυρα, σημειώνοντας ότι «η συνεργασία Ελλάδος - Αιγύπτου, όπως εξάλλου και η τριμερής μας συνεργασία με τη συμμετοχή της Κύπρου, λειτουργούν ως πρότυπο διαλόγου και συνεργασίας, το οποίο δύναται να συμπεριλάβει στο μέλλον και άλλες χώρες της περιοχής».

«Ακριβώς ο τερματισμός των προκλήσεων που οδηγούν σε εντάσεις θα συμβάλει στην "επανεκκίνηση" των διμερών μας σχέσεων», έστειλε ξανά σήμα στην τουρκική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η πρόσφατη συνάντησή του με Ερντογάν, στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, «ήταν ανοικτή και ειλικρινής, με στόχο τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας και τη βελτίωση του κλίματος».

Σε κάθε περίπτωση επέμεινε ότι «η επιθυμία μας να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, να καταβάλουμε σοβαρή προσπάθεια για την επανεκκίνηση των διμερών μας σχέσεων με την Αγκυρα, αλλά και η αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, όταν αυτά διακυβεύονται, είναι αδιαμφισβήτητες παράμετροι της πολιτικής μας».

Οσον αφορά τις σχέσεις με την Αίγυπτο είπε ότι «ήδη αναπτύσσουμε με σταθερά βήματα τη συνεργασία μας στους τομείς της Ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού, της αγροτικής ανάπτυξης αλλά και στον στρατιωτικό τομέα. Και, βεβαίως, συνεργαζόμαστε στη ναυτιλία και στις θαλάσσιες μεταφορές. Ουδείς μπορεί να αγνοήσει τη σημασία της Διώρυγας του Σουέζ, αλλά και ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο». Πρόσθεσε ότι «η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στις δραστηριότητες της Οικονομικής Ζώνης της Διώρυγας του Σουέζ (Suez Canal Economic Zone) αποτελεί προοπτική που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα».

Θύμισε ότι «οι ελληνικές εταιρείες επέδειξαν, από την πρώτη στιγμή, ενδιαφέρον να εξερευνήσουν τους ενεργειακούς πόρους της Αιγύπτου (...) Αλλωστε, η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και δη στην Αίγυπτο, είναι αυτή που άλλαξε τη δυναμική της περιοχής, αλλά και των σχέσεων των διαφόρων χωρών μεταξύ τους, αναδεικνύοντας τη σημασία των σχημάτων πολυδιάστατης συνεργασίας», χαρακτηρίζοντας την «αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την σύσταση του East Mediterranean Gas Forum (EMGF)», που φέρει τη σφραγίδα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, «εξαιρετικά σημαντική».

Προανήγγειλε, ακόμα, ότι η διμερής «συνεργασία» απέναντι στην τρομοκρατία «θα εξελιχθεί και θα διευρυνθεί».

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Κάιρο, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο επικεφαλής του «Enterprise Greece», Γ. Φιλιόπουλος.

Υπερπτήσεις και εμπλοκή

Στα μεθεόρτια της επίσκεψης Πομπέο στην Αθήνα και της έναρξης του β' γύρου του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, χτες το μεσημέρι, στις 14.37, δύο τουρκικά «F-16» πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι στα 22.000 πόδια ενώ συνέχισαν την πορεία τους πάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι στο σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας. Λίγα λεπτά αργότερα, δύο τουρκικά «F-4» πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από τα ίδια νησιά, αυτήν τη φορά στα 20.000 πόδια. Δύο ώρες αργότερα, στις 16.24, τα τουρκικά «F-16» επέστρεψαν και έκαναν υπερπτήσεις, στα 28.000 πόδια, πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά Οινουσσών. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, συνολικά χτες 8 τουρκικά μαχητικά, τα 6 οπλισμένα, προχώρησαν σε 56 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ