ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Παγκρήτια παράσταση διαμαρτυρίας για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας...
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας...
Παγκρήτια παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) πραγματοποιήθηκε χτες, στο πλαίσιο της κοινής αγωνιστικής δράσης πρωτοβάθμιων Σωματείων Εργαζομένων σε δομές Υγείας και Πρόνοιας του νησιού. Η απόφαση για τη χτεσινή κινητοποίηση είχε παρθεί στη σύσκεψη που οργανώθηκε τις προηγούμενες μέρες με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Εκπρόσωποι από τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ, Χανίων, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου, Βενιζέλειου, Ιεράπετρας, τα Σωματεία Εργαζομένων ΘΨΠΧ, ΠΕΔΥ, 7ης ΥΠΕ, των εργαζομένων από τα Κέντρα Υγείας και εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας καθώς και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου ανέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας και Πρόνοιας του νησιού. Σημείωσαν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και κατήγγειλαν τις προωθούμενες απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων, την καθοδική πορεία της κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας και την επέκταση των ΣΔΙΤ.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, «η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ επιχείρησε να αποδώσει ένα ανθρώπινο προφίλ στην απάνθρωπη πολιτική στον τομέα της Υγείας, που συνεχίζει με φόρα και η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της. Για άλλη μια φορά ακούσαμε λόγια κατανόησης και προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων, κι ας έχουν απολυθεί από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα 19 εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ. Υποτίθεται ότι η ΥΠΕ θεωρεί τους εργαζόμενους αρωγούς, ενώ τους αλλάζει σαν τα πουκάμισα».

...και τη συνάντηση με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ
...και τη συνάντηση με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ
Οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων: Την απόσυρση του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου. Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων ανάλογα με τις ανάγκες. Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, στους εργολάβους, στις ΣΔΙΤ. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Στάση εργασίας στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο

Στο μεταξύ, σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) προχωρά σήμερα Τρίτη το νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό του «Θριάσιου» Νοσοκομείου. Στο πλαίσιό της θα γίνει συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου, στις 8 π.μ.

Κύρια αιτήματα που προτάσσει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου είναι τα εξής: Να ενισχυθεί με μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό το νοσοκομείο, ξεκινώντας με την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Να σταματήσουν οι μετακινήσεις βοηθών θαλάμου από κλινική σε κλινική. Να καλύπτονται τα ΤΕΠ, τα χειρουργεία και η «κίνηση» με επαρκή αριθμό τραυματιοφορέων σε όλες τις βάρδιες.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ (ΟΕΝΓΕ)
Καμία πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση και την ανθυγιεινή πολιτική της

Το σύνολο των ζητημάτων του κλάδου, καθώς και τα υπομνήματα των Ενώσεων στα οποία περιγράφονται αναλυτικά οι ανάγκες για ενίσχυση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, έθεσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στην ηγεσία του υπουργού Υγείας, σε συνάντηση που είχε μαζί της πριν λίγες μέρες.

Συγκεκριμένα, η ΟΕΝΓΕ ανέδειξε τις τραγικές ελλείψεις και την ανάγκη μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σύμφωνα με τις ανάγκες. Απέναντι στις επικείμενες απολύσεις επικουρικών, εξαιτίας των οποίων μάλιστα απειλούνται με κλείσιμο τμήματα και κλινικές, αντέταξε την απαίτηση να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος, να πληρωθούν άμεσα μισθούς και εφημερίες οι επικουρικοί γιατροί που δουλεύουν απλήρωτοι για μήνες.

Ανέδειξε ακόμα μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, μεταξύ των οποίων:

-- Το αίτημα αποκατάστασης του ιατρικού μισθολογίου και επαναφοράς των μισθών στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

-- Τις οριζόντιες περικοπές στην πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών.

-- Την ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης της Ιατρικής Εκπαίδευσης και την κατάργηση του συνόλου των σχετικών αντιδραστικών Υπουργικών Αποφάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

-- Την επιτακτική ανάγκη γενναίας αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Την ανάγκη θέσπισης ειδικών κινήτρων για την κάλυψη των άγονων και απομακρυσμένων περιοχών.

Επίσης, έθιξε το θέμα της ιατρικής περίθαλψης των προσφύγων και των μεταναστών, απαιτώντας να καταργηθεί η ανάλγητη εγκύκλιος Βρούτση που καταργεί τη δυνατότητα χορήγησης ΑΜΚΑ.«Οι γιατροί θα κάνουμε αυτό που υπαγορεύουν η συνείδησή μας και η ιατρική δεοντολογία και δεν θα επιτρέψουμε τον αποκλεισμό ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τη δημόσια περίθαλψη», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο διορισμό 174 γιατρών σε μόνιμες θέσεις στα ΤΕΠ του Λεκανοπεδίου, οι διαδικασίες για τον οποίο έχουν ολοκληρωθεί από τον Ιούνη. Σε σχέση με αυτό το ζήτημα, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης «αρχικά είπε ότι το πρακτικό των ΤΕΠ θα αναπεμφθεί γιατί εντοπίστηκαν σωρεία παρατυπιών. Οταν του ζητήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, ανέφερε μία και μοναδική περίπτωση». Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσουν δικαιολογία τυχόν παρατυπίες για να ακυρωθεί όλη η διαδικασία της κρίσης και το σύνολο των διορισμών».

Επιχειρηματολογία - καρμπόν για να συγκαλύψουν την ουσία της πολιτικής τους

Για όλα τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει ότι «δεν πήραμε καμία θετική απάντηση, καμία ουσιαστική δέσμευση για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται μονότονα και από τη σημερινή κυβέρνηση όπως και από την προηγούμενη: "Παραλάβαμε χάος. Το σύστημα Υγείας είναι υπό κατάρρευση. Επιδίωξή μας να το ανατάξουμε...". Αυτή είναι η επιχειρηματολογία - καρμπόν που χρησιμοποιούν για να συγκαλύψουν την ουσία της πολιτικής που υπηρετούν. Της πολιτικής που συνοψίζεται στην τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ: "Υποστηρίζουμε ένα σύστημα Υγείας δημόσιο, όχι κατ' ανάγκη κρατικό"».

«Δηλαδή δημόσια νοσοκομεία μόνο κατ' όνομα», τονίζει η ΟΕΝΓΕ, «που θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, με μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση και έσοδα από την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών και τα λεηλατημένα από το κράτος και την εργοδοσία ασφαλιστικά ταμεία».

«Καμία πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση της ΝΔ. Καμία ανοχή στην ανθυγιεινή της πολιτική», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και θέτει επόμενο αγωνιστικό σταθμό την κινητοποίηση των υγειονομικών στις 23 Οκτώβρη.

Σύσκεψη για το θέμα των μόνιμων προσλήψεων γιατρών ΤΕΠ

Για το σοβαρότατο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τις κρίσεις για πρόσληψη μόνιμων ειδικευμένων γιατρών ΤΕΠ 1ης και 2ης ΥΠΕ, η ΟΕΝΓΕ καλεί σε σύσκεψη τους ενδιαφερόμενους ειδικευμένους γιατρούς, σήμερα Τρίτη στις 5 μ.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Λαμίας 2, Αμπελόκηποι). Θα παρίσταται νομικός σύμβουλος της ΟΕΝΓΕ.

ΣΕΑΑΝ
Διαμαρτυρία για ΑμεΑ πολιτικό πρόσφυγα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, Ομόνοια) προχωρά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., απαιτώντας άμεση συνεδρίαση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής για να αναγνωρίσει σε Τούρκο πολιτικό πρόσφυγα, βαριά ανάπηρο από βασανιστήρια, την ιδιότητα του δικαιούχου του εξωιδρυματικού επιδόματος - παραπληγίας και να του αποδώσει ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Οπως επισημαίνει η ΣΕΑΑΝ, ο Κουρτ Τζαφέρ, μετά από αλλεπάλληλες εξετάσεις από Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές, αναγνωρισμένος από διεθνείς οργανισμούς ως διωκόμενος Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας, για χρόνια έπαιρνε το επίδομα παραπληγίας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, σειρά από αποφάσεις των ΚΕΠΑ μειώνουν το επίδομά του από 700 σε 300 ευρώ, καταδικάζοντάς τον στην πείνα και στην εξαθλίωση.

ΛΑΡΙΣΑ
Γενική Συνέλευση Αγροτικών Συλλόγων

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου - Λυγαριάς απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής στη Γενική Συνέλευση που διοργανώνουν, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο στον Τύρναβο. Θέματα συζήτησης είναι τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο σε σχέση με τις χαμηλές τιμές δεντροκαλλιέργειας - αμπελοκαλλιέργειας, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, τις εξελίξεις στην απόσταξη διημέρων, καθώς και η οργάνωση της δράσης των Αγροτικών Συλλόγων το επόμενο διάστημα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενες στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Απλήρωτες παραμένουν εδώ και 6 μήνες οι εργαζόμενες στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Λαρισαίων.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του δήμου τονίζει μεταξύ άλλων: «Τα ψέματα, ο αποπροσανατολισμός και ο εφησυχασμός αποδεικνύεται πως είναι βασική στρατηγική της δημοτικής αρχής Λάρισας απέναντι στους εργαζόμενους με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εργαζόμενους στο "Βοήθεια στο Σπίτι" (...) Με διάφορες δικαιολογίες, οι εργαζόμενες είναι απλήρωτες εδώ και 6 μήνες (από τον Απρίλη του 2019). Για όλα αυτά τα προβλήματα η δημοτική αρχή φέρνει τη βασική ευθύνη. Δεν μπορεί οι συνάδελφοι να παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες, να είναι ανασφάλιστοι - με ό,τι αυτό συνεπάγεται - και το μόνο που κάνει είναι να παραπέμπει σ' άλλους τις ευθύνες».

Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας όλους τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση, απαιτώντας να πληρωθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org