ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κινητοποίηση ενάντια στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

Οικογένεια χτυπημένη τραγικά από πυρκαγιά κινδυνεύει τώρα να βρεθεί και στο δρόμο

Με σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καμία οικογένεια στο δρόμο!», το ΠΑΜΕ οργανώνει σήμερα Τετάρτη, μαζί με σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές, κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας που γίνεται από τράπεζα.

Η κινητοποίηση γίνεται σε συμβολαιογραφείο στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 13), στις 9 π.μ., ενώ κάλεσμα απευθύνει και η ΟΒΣΑ.

«Μετά την "κανονικότητα", με το πολυνομοσχέδιο "σκούπα" που ήρθε να σαρώσει μισθούς και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός αυτής της "κανονικότητας" η πρώτη κατοικία», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Οπως καταγγέλλει, σήμερα θα γίνει απόπειρα πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας οικογένειας από τον Μαραθώνα, που την έπνιξαν τα χρέη και της οποίας το σπίτι καταστράφηκε από πυρκαγιά. Στην πυρκαγιά μάλιστα έχασε τη ζωή του ο πατέρας της οικογένειας...

Το ΠΑΜΕ τονίζει πως αυτή «δεν είναι η μόνη περίπτωση, οι καταγγελίες για κατασχέσεις έρχονται βροχή. Καλούμε το λαό να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του με την προστασία της λαϊκής περιουσίας από τα κοράκια που τους έχει ανοίξει η όρεξη να αρπάξουν τον ιδρώτα και το μόχθο για ένα κεραμίδι. Θέλουν να ξεσπιτώσουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Να μην το επιτρέψουμε».

Αποκαλυπτικό παράδειγμα της κλιμάκωσης της επίθεσης στα λαϊκά νοικοκυριά

Η περίπτωση της οικογένειας από τον Μαραθώνα είναι αποκαλυπτική για το κυνήγι που έχουν εξαπολύσει οι τράπεζες, αλλά και για τους κυβερνητικούς μύθους περί «προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Οπως μας εξιστορεί η μητέρα, Γ. Λ., η οικογένειά της είχε εμπορικό κατάστημα στον Μαραθώνα και είχε λάβει στα τέλη του 2008 επιχειρηματικό δάνειο ύψους 80.000 ευρώ, το οποίο αποπλήρωνε κανονικά. Ομως η έλευση της κρίσης οδηγεί στο κλείσιμο της οικογενειακής επιχείρησης, στην οποία εργάζονταν και τα δύο νέα παιδιά τους. Τα δύο παιδιά μένουν άνεργα για πάνω από τρία χρόνια και όταν βρίσκουν δουλειές αυτές είναι περιστασιακές, με μερική απασχόληση ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το χρέος προς την τράπεζα πνίγει την οικογένεια.

Τον Απρίλη του 2018 και ενώ αγωνίζονται να επιβιώσουν, το ακίνητο καίγεται και στην πυρκαγιά χάνει τη ζωή του και ο πατέρας, που ήδη είναι συνταξιούχος.

Στις αρχές του 2019, η τράπεζα ξεκινά τις διαδικασίες για πλειστηριασμό. Η οικογένεια καταφεύγει στο υπουργείο Οικονομικών, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Επειδή όμως το δάνειο είναι επιχειρηματικό, δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη και τους παραπέμπουν σε ρύθμιση δόσεων, παρότι αναγνωρίζουν πως η οικογένεια βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Το μόνο που καταφέρνουν είναι το ακίνητο να αφαιρεθεί προσωρινά από τις λίστες των πλειστηριασμών.

Τελικά, αρχές Σεπτέμβρη και χωρίς κάποια επίσημη ενημέρωση από την τράπεζα, το σπίτι τους βγαίνει και πάλι στον πλειστηριασμό, που προγραμματίζεται να γίνει σήμερα.

Οπως μας λέει η Γ. Λ., το χρέος σύμφωνα με το κατασχετήριο έχει φτάσει τα 168.000 ευρώ, ενώ όσο αποπληρώνονταν κανονικά από το αρχικό ποσό είχε πληρωθεί το 40% του δανείου!

Και προσθέτει: «Εμείς το σπίτι το φτιάξαμε με τη δουλειά μας. Το δάνειο το αποπληρώναμε κανονικά. Δεν φταίμε εμείς. Οταν ξέσπασε η κρίση και κλείσαμε την επιχείρηση, τα παιδιά έμειναν άνεργα. Η τράπεζα δεν δέχεται διακανονισμό. Παίρνω τη σύνταξη χηρείας του συζύγου, που είναι 340 ευρώ...».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ στο Κορωπί

Από την κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ
Από την κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Κορωπίου οργάνωσε χτες το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, ενάντια στις αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης, καταγγέλλοντας επίσης τις ενοχλήσεις που έχουν υποστεί από εισπρακτικές εταιρείες ακόμα και πυρόπληκτοι της περιοχής, για ανεξόφλητους λογαριασμούς σε καμένες κατοικίες.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν μεταξύ άλλων: Οχι στις αυξήσεις των τιμολογίων. Ρεύμα φθηνό για το λαό. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, σε οικογένειες που έχουν ΑμεΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες. Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ και των ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη ΔΕΗ. Οχι στην εντατικοποίηση και στο «δουλεμπόριο» των εργολάβων.

Καταγγελία της ΟΒΣΑ για πυρόπληκτο

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα, οργάνωση και αλληλεγγύη ενάντια στο κυνηγητό ελεύθερων επαγγελματιών για χρέη προς τη ΔΕΗ ΑΕ καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

Μάλιστα, καταγγέλλει πως η επιχείρηση έφτασε σε σημείο να απαιτεί την πληρωμή λογαριασμού από σπίτι πυρόπληκτου στην περιοχή της Ραφήνας, από τη φονική πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2018!

Οπως επισημαίνει, η ΔΕΗ έστειλε λογαριασμό σε μέλος του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων Δήμου Αθήνας, «που το σπίτι του κάηκε ολοσχερώς στη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε την περιοχή το καλοκαίρι του 2018. Ο συνάδελφος και η σύζυγός του είναι και οι δύο μέλη του Συλλόγου και έχουν δύο μικρά παιδιά».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα, Τετάρτη, στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Λαϊκό Πάλκο». Ο Αναστάσης Κατσαβός και το επιτελείο της εκπομπής παρουσιάζουν το πρώτο μέρος του αφιερώματος στον μουσικοσυνθέτη Μάνο Λοΐζο.

Περιφερειακές συσκέψεις συνταξιούχων
  • Σύσκεψη των συνταξιουχικών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στο αμφιθέατρο της πρώην νομαρχίας Καβάλας (αίθουσα «Γ. Παυλίδη»). Σκοπός της σύσκεψης είναι η ενημέρωση όλων των Διοικητικών Συμβουλίων της περιοχής, η συζήτηση για τα προβλήματα των συνταξιούχων και για την κλιμάκωση του αγώνα.
  • Σήμερα, επίσης, θα πραγματοποιηθεί με αντίστοιχο περιεχόμενο περιφερειακή σύσκεψη των συνταξιουχικών οργανώσεων της Θεσσαλίας, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρέμβαση ενάντια στην απόλυση στο ξενοδοχείο «Εγνατία»

Κινητοποίηση έξω από το ξενοδοχείο «Εγνατία» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε χτες, με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης που έγινε από την εργοδοσία, με πρόσχημα το κλείσιμο του τμήματος πλυντηρίων.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής καταγγέλλει ότι πρόκειται για εκδικητική απόλυση, τονίζοντας ότι «στοχεύει στη συνδικαλιστική δράση της συναδέλφισσας και στη συνέπεια με την οποία δρούσε, για τη συσπείρωση των εργαζομένων για την προστασία των δικαιωμάτων τους».

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία του Σωματείου πραγματοποίησε παρέμβαση στην εργοδοσία, η οποία όχι μόνο εμφανίστηκε αμετακίνητη στην απόφαση της απόλυσης, αλλά προανήγγειλε νέες απολύσεις και δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Σύμφωνα με καταγγελία εργαζομένων, η εργοδοσία, που λειτουργεί τρία ξενοδοχεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ήδη έδωσε σε εργολάβο την καθαριότητα, από τα τέλη Αυγούστου έδωσε σε ιδιωτική εταιρεία και το πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων κ.λπ., κλείνοντας το τμήμα πλυντηρίων, ενώ αναμένεται συνέχεια στην εργολαβοποίηση των υπηρεσιών.

Σημειώνουμε ότι στο τμήμα πλυντηρίων δεν απασχολούνταν ειδικευμένο προσωπικό, αλλά λειτουργούσε εκ περιτροπής από τις καμαριέρες, μία εκ των οποίων ήταν και η εργαζόμενη που απολύθηκε.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η τουριστική ανάπτυξη στηρίζεται στο πολύμορφο τσάκισμα των εργαζομένων του κλάδου.

Το κλαδικό Συνδικάτο υπογράμμισε ότι θα κλιμακώσει τον αγώνα το επόμενο διάστημα.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ - ΟΜΙΛΟΥ «ΝΗΡΕΑΣ»
Παλεύουν για τη διασφάλιση των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους

Τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων στον όμιλο «Νηρέας» διεκδικούν πέντε σωματεία εργαζομένων στον υποκλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας και τον όμιλο.

Συγκεκριμένα, τα Σωματεία Εργαζομένων στις Ιχθυοκαλλιέργειες ν. Χίου, Εργαζομένων στις Ιχθυοκαλλιέργειες, Εργαζομένων Ομίλου «Νηρεύς ιχθυοκαλλιέργειες» Εύβοιας, Θεσπρωτίας και Αιτωλοακαρνανίας συναντήθηκαν με τη διοίκηση της επιχείρησης στις 10 Σεπτέμβρη και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις στην επιχείρηση και στον κλάδο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση υπογραμμίζουν την ανάγκη η εταιρεία άμεσα να επαναφέρει τους μισθούς «στα προ μειώσεων επίπεδα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα γίνει από 1/1/2016», αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει. Ξεκαθαρίζουν ότι «δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας» αλλά να διατηρηθούν θέσεις δουλειάς και δικαιώματα.

«Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών είναι από τους πιο δυναμικούς και εξαγωγικούς στη χώρα. Η παραγωγή είναι σε ανοδικά επίπεδα με μεγάλες προοπτικές τα επόμενα χρόνια και κυρίαρχη θέση της χώρας στον κλάδο σε επίπεδο ΕΕ. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο, ο οποίος με τη δική τους σκληρή δουλειά αναπτύχθηκε στις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες του επαγγέλματος, το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να έχουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα», σημειώνουν τα σωματεία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Αγωνιστικές δράσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά
  • Σε στάση εργασίας (12.30 μ.μ. έως 2.30 μ.μ.) προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ στο δήμο Ηρακλείου Κρήτης. Στο πλαίσιο της στάσης θα κάνουν συγκέντρωση, στη 1 μ.μ., στα γραφεία του ΟΑΕΔ (λεωφ. Κνωσού). Μεταξύ άλλων, διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, ίσες αμοιβές και δικαιώματα με τους συναδέλφους τους, ασφάλιση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα εργασίας. Την υποστήριξή της στην κινητοποίηση και τα αιτήματά της εκφράζει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.
  • Σε σύσκεψη καλεί η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων της «κοινωφελούς εργασίας» στο δήμο Ρόδου το Σάββατο 21/9, στις 12 μ., στο Εργατικό Κέντρο. «Είμαστε εργαζόμενοι και όχι "ωφελούμενοι"», τονίζει η Επιτροπή στο κάλεσμά της και διεκδικεί σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
  • Τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» στην Περιφέρεια Αττικής εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ). «Η τεράστια υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, όπως και των άλλων Περιφερειών, δείχνει τις μεγάλες ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες υλοποίησης των αρμοδιοτήτων», σημειώνει.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ