Την πρωτοβουλία της κινητοποίησης είχαν αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δραπετσώνας «Τερψηχώρος» και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερατσινίου «Η Χαραυγή», ενώ αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έλαβαν μετά από Γενικές Συνελεύσεις και συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων πάνω από 20 συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς της περιοχής του Πειραιά, ανάμεσά τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, το παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συνταξιουχικά σωματεία, ο Σύλλογος Δασκάλων Κερατσινίου και Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», η ΕΛΜΕ Πειραιά, γυναικείοι Σύλλογοι (μέλη της ΟΓΕ), η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κερατσινίου κ.ά. Μαζικά ήταν τα μπλοκ των Λαϊκών Επιτροπών. Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, όπως και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από δήμους του Πειραιά.
Με προμετωπίδα το σύνθημα «Εξω τα καζάνια του θανάτου από τη γειτονιά μας. Ανάπλαση των Λιπασμάτων για υγεία, αναψυχή, Αθλητισμό, Πολιτισμό», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στο παλιό δημαρχείο Δραπετσώνας. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Μιχάλης Κομνηνός, πρόεδρος του «Τερψηχώρος», ο οποίος αναφέρθηκε στα δηλητηριώδη αέρια που εκπέμπουν οι δεξαμενές πετρελαιοειδών όπως το καρκινογόνο βενζόλιο, το οποίο από μετρήσεις που έγιναν προκύπτει ότι βρίσκεται «στα ύψη» και εισβάλλει στα σπίτια και τα σχολεία της περιοχής, με αρκετά από αυτά να είναι μια ανάσα από τα καζάνια. Οπως τόνισε, «οι δεξαμενές, αυτές οι ρυπογόνες και καρκινογόνες βιομηχανίες, στηρίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που εκπροσωπούν το μεγάλο κεφάλαιο και τα κέρδη του» και πως είναι μέρος της συνολικής «ανάπτυξης» που προωθούν σε όλη την παραλιακή μετόπη του Πειραιά από το Πέραμα έως την Ακτή Ξαβέρη οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως η «Oil One», η COSCO κ.ο.κ. Κάλεσε σε ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση του αγώνα, ο οποίος, όπως τόνισε, το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Δασκάλων «Ν. Πλουμπίδης», Βασίλης Βατίστας, επισημαίνοντας ότι τα «καζάνια του θανάτου» είναι παραταγμένα από το Πέραμα έως το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, δείχνοντας τι σημαίνει η «ανάπτυξη» των μονοπωλίων για το λαό, απειλώντας τη ζωή των κατοίκων και των παιδιών τους. Αναδεικνύοντας ότι η μία αντιλαϊκή κυβέρνηση κόβει και η άλλη ράβει, επισήμανε τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που πρόσφεραν το χώρο, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που μονιμοποίησε τα καζάνια ψηφίζοντας νομοθετική ρύθμιση για την παραμονή τους τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια και δίνοντας στην «Οil One» δώρο και 1,5 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση, και βέβαια της σημερινής που διαφυλάττει όλα αυτά ως κόρη οφθαλμού.
Χαιρετισμό απηύθυνε από το Συνδικάτο Μετάλλου ο Δημήτρης Δημόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η μπόχα και η δυσωδία είναι η πολιτική της ανάπτυξής τους, που στο όνομα της καπιταλιστικής κερδοφορίας δεν λογαριάζει τίποτα. Ούτε την υγεία του λαού ούτε τις πολύ επικίνδυνες συνέπειες που θα υπάρξουν στο ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος» και πρόσθεσε ότι «εμείς οι μεταλλεργάτες γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη», γιατί την πληρώνουν κάθε τόσο ακόμα και με το αίμα των εργατών.
Ακολούθησε μαχητική πορεία προς τις εγκαταστάσεις της «Oil One», με τα συνθήματα να διαδέχονταν το ένα το άλλο και κυρίαρχα: «Φόροι, καζάνια, ανεργία. Ετσι κερδίζει η πλουτοκρατία», «πάρτε τα καζάνια σας και φύγετε από δω, η πόλη και η θάλασσα ανήκουν στο λαό», «από το Πέραμα ως το Κερατσίνι, με οργάνωση και αγώνα καζάνι δεν θα μείνει» κ.ά.
Παρέμβαση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα
Ωστόσο, όπως ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, με τα μέτρα που περιέχονται στην ΠΝΠ, συν αυτά που προστέθηκαν με το νομοσχέδιο, αντί για την πραγματική ανακούφιση των πληγέντων, διαχέονται οι ευθύνες που έχει το κράτος, σε ιδιωτικές αστικές εταιρείες και σε επαγγελματικούς φορείς. Πυρήνας του νομοσχεδίου είναι ότι όλος ο σχεδιασμός και η ανάπλαση της περιοχής ανατίθενται σε μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία επιπρόσθετα θα είναι αυτή που θα διαχειριστεί τα ποσά που βρίσκονται στον Ειδικό Λογαριασμό Αποκατάστασης των Πληγέντων, αφού οι πόροι της θα προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από αυτόν τον Λογαριασμό.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, είπε για το νομοσχέδιο και την εταιρεία ότι «δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ταχεία ανάπλαση και αποκατάσταση των περιοχών σε σωστές βάσεις», ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Ταγαράς χαρακτήρισε πιλοτικό το «μοντέλο» αποκατάστασης από τέτοιες καταστροφές που προβάλλεται από το νομοσχέδιο. Το κυβερνητικό νομοθέτημα υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο και αυτό γιατί, όπως ξεκαθάρισε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, περιέχονται οι διατάξεις που αφορούν την προστασία και κάλυψη των εγκαυματιών και κάποιες παρατάσεις όσον αφορά την υποβολή αιτήσεων, διαφορετικά θα καταψήφιζε.
Οπως εξήγησε καταρχήν, η επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και αυτό αφορά την αποζημίωση στο 100% των κατοίκων, επισκευές και ανακατασκευές των κατοικιών, την επίλυση του δασικού προβλήματος, την απορρύπανση από βλαβερά υλικά όπως ο αμίαντος, την ικανοποίηση συνολικά των αιτημάτων των κατοίκων όπως η δημιουργία δημόσιου νοσοκομείου Ανατ. Αττικής, σχεδιασμό και υλοποίηση αναγκαίων έργων και υποδομών που να προστατεύουν και να διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων.
Αντί αυτών, έρχεται η κυβέρνηση και με το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για τη μετάθεση ευθυνών του κράτους για το σχεδιασμό και την ανάπλαση περιοχών μετά από τέτοιες καταστροφές σε αστικές εταιρείες, στην προκειμένη περίπτωση στην αμφιλεγόμενη ως προς τον σκοπό, τον τρόπο λειτουργίας και αρμοδιότητες εταιρεία «Μάτι Ξανά», είτε στο ΤΕΕ σε ό,τι αφορά τον ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό.
Οπως τόνισε ο Γ. Γκιόκας, «ο λόγος που επικαλέστηκε η κυβέρνηση γι' αυτές τις ρυθμίσεις ήταν η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την επίλυση των προβλημάτων. Εδώ, όμως, πρέπει να απαντηθεί το εξής ερώτημα που αφορά και το Μάτι, όμως είναι ένα ερώτημα γενικότερο. Οι καθυστερήσεις που διαχρονικά υπάρχουν και οι ελλείψεις στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών, στην πρόληψή τους, στην επίλυση κρίσιμων προβλημάτων, όπως το να υπάρχουν πόλεις με σύγχρονα σχέδια, με αντιπλημμυρικά έργα, ασφαλείς για όσους είναι εκεί, με σύγχρονες υποδομές, είναι ένα ζήτημα διαδικαστικό, τεχνικό, είναι κάτι αντικειμενικό, με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε; Και αν είναι έτσι, πώς εξηγείται το γεγονός ότι όταν πρόκειται για άλλα έργα, μεγάλα, να υπάρχει και ταχύτητα και αποτελεσματικότητα του κράτους, ενώ όταν πρόκειται για έργα και υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός, εκεί να εμφανίζονται πάντα, μα, πάντα, όλες οι καθυστερήσεις και όλα τα εμπόδια;».
Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα το Ελληνικό και τις Σκουριές, όπου οι πράξεις της διοίκησης βγήκαν πολύ γρήγορα, αλλά και την «Αττική Οδό» όπου σχεδιάστηκε, χωροθετήθηκε, έγιναν οι απαλλοτριώσεις και εκτελέστηκε σε χρόνο ρεκόρ. Αντίθετα, 20 χρόνια μετά το σεισμό του 1999, δεν έχουν γίνει οι στοιχειώδεις έλεγχοι αντισεισμικής ικανότητας σε δημόσια κτίρια και σε κτίρια κοινωφελούς χρήσης ή σχολεία παραμένουν ακατάλληλα μετά τον τελευταίο σεισμό του Ιούλη.
Επισήμανε ότι η ταχύτητα στην επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων είναι ζήτημα πολιτικό, «γιατί η επίλυση αυτών των προβλημάτων, από όλες τις κυβερνήσεις, θυσιάζεται πάντα στο βωμό των πλεονασμάτων και στο βωμό των προτεραιοτήτων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για έργα, υποδομές, χωροταξικά σχέδια κ.ο.κ.».
Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα συζητηθεί σε Πετρούπολη και Φυλή
Συσκέψεις με θέμα την οργάνωση της πάλης και τις νέες πρωτοβουλίες που θα πάρουν για να μην περάσει το νέο έγκλημα λειτουργίας μιας ακόμα χωματερής δίπλα στην υγειονομική βόμβα του ΧΥΤΑ Φυλής πραγματοποιούν σωματεία της Δυτικής Αθήνας και Αττικής την επόμενη βδομάδα.
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν δύο συσκέψεις ως εξής:
Θυμίζουμε ότι οι σχεδιασμοί για νέα χωματερή στη Φυλή, αλλά και για αξιοποίηση ανενεργών λατομείων στην Αττική, όπως αυτό στη θέση «Μουσαμά» του δήμου Πετρούπολης, δρομολογήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι με εν κρυπτώ και απαράδεκτες διαδικασίες από την απελθούσα πλέον περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεννόηση με τη νέα περιφερειακή αρχή της ΝΔ. Μάλιστα, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), με προεδρεύουσα την Ρ. Δούρου (φορέας που διαχειρίζεται τα απορρίμματα της Αττικής) προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για τη δημιουργία της νέας χωματερής σε μια περιοχή που γειτνιάζει με τον οικισμό «Γεννηματά 2» στη Φυλή. Το προηγούμενο διάστημα σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις τόσο στον ΕΔΣΝΑ όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, διεκδικώντας την ακύρωση των επικίνδυνων αυτών σχεδιασμών.