Eurokinissi |
Από τη συνάντηση με τους περιφερειάρχες |
Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρωτοβουλία που έχει στόχο να προσλάβει μόνιμα και «θεσμικά» χαρακτηριστικά, με κύριο στόχο την εξειδίκευση της στρατηγικής του κεφαλαίου ανά Περιφέρεια, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και την απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν τους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης, αφού, όπως είπε - απευθυνόμενος προς τους περιφερειάρχες - «τα ποσά τα οποία καλείστε να διαχειριστείτε είναι πάρα πολύ σημαντικά, 5,6 δισ. στο σύνολό τους» και «είναι απολύτως κρίσιμο να μην έχουμε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και οι πολιτικές αυτές να είναι εναρμονισμένες με την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική». Στην ίδια κατεύθυνση, προανήγγειλε την κατάθεση το επόμενο διάστημα ενός «τολμηρού νομοθετήματος», το οποίο «θα καθορίζει με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων» των Περιφερειών.
Παράλληλα, έθεσε τους περιφερειάρχες προ των ευθυνών τους σε ό,τι αφορά την υλοποίηση μέτρων χειραγώγησης του λαού και διαχείρισης της ακραίας φτώχειας ή όπως το ονόμασε «κοινωνικής συνοχής», επαναλαμβάνοντας ότι «το κεντρικό μήνυμα ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης είναι: Ανάπτυξη για όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Και οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής που δρομολογούνται από τις Περιφέρειες είναι εξαιρετικά σημαντικές για να εξασφαλίσουμε ότι, καθώς η χώρα επιστρέφει σε μια τροχιά ευημερίας, όλοι οι Ελληνες πολίτες θα καρπωθούν αυτήν την ευημερία».
Η προσπάθεια χειραγώγησης και στοίχισης του λαού πίσω απ' τις σημαίες του κεφαλαίου αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο Στ. Πέτσας ισχυρίστηκε ότι αυτές οι αλλαγές «αυξάνουν τις επενδύσεις, φέρνουν δουλειές και υψηλότερη ανάπτυξη στη χώρα, κάνοντας τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη», επιχειρώντας να κρύψει ότι η ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου γίνεται πάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων και υπονομεύει παραπέρα τις λαϊκές ανάγκες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εγκωμίασε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων, δηλώνοντας πως «πέρα από τις νομοθετικές, μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για τη δραστική βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να ξεμπλοκάρουν μεγάλες επενδύσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της νέας πιο φιλικής προς τις επενδύσεις φιλοσοφίας να αποτελούν το "Ελληνικό", το επενδυτικό πρόγραμμα της COSCO στον Πειραιά και η επένδυση της "Ελληνικός Χρυσός" στη Χαλκιδική».
Προανήγγειλε ξανά την κατάθεση τις αμέσως επόμενες μέρες του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου, με τα αμέτρητα νέα προνόμια για το κεφάλαιο και με το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, λέγοντας ότι «καταλαμβάνει πάρα πολλά ζητήματα, από αδειοδοτήσεις, χωροθετήσεις, θέματα τα οποία απλοποιούν τις διαδικασίες και διευκολύνουν τη ζωή των συναλλασσομένων πολιτών, αλλά, ταυτόχρονα, φέρνουν και την πολυπόθητη αύξηση των επενδύσεων».
Σε ερώτηση για το Προσφυγικό υπερασπίστηκε την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, την απαράδεκτη συμφωνία με την Τουρκία, επιμένοντας στην εφαρμογή της παρά τα τραγικά της αποτελέσματα με τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στα ελληνικά νησιά, με αυξημένες επιστροφές, αλλά και τις πρόσφατες απαράδεκτες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.
Ισχνό ρυθμό ανάκαμψης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στην ελληνική οικονομία καταγράφουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και για το β' τρίμηνο του 2019, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με τη γενικότερη «κόπωση» της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ.
Ειδικότερα, η ανάκαμψη εμφανίζει ρυθμό 1,9% σε ετήσια βάση (σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2018), πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις που υπάρχουν για το 12μηνο του 2019. Μάλιστα, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε υποβάθμιση της αρχικής εκτίμησης και για το α' τρίμηνο του 2019, συγκεκριμένα στο 1,1%, από 1,3% που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνη.
Οπως προκύπτει, για το α' εξάμηνο, η σχετική ενίσχυση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε μόλις στο 1,5%. Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ανάκαμψη 2,5% για το φετινό 12μηνο, αλλά στις προβλέψεις που έστειλε η κυβέρνηση τον Απρίλη στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», έριξε τον πήχη στο 2,3%.
Από την πλευρά τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 2,2% φέτος, η Τράπεζα της Ελλάδας 1,9%, «υπό την προϋπόθεση ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις», το ΙΟΒΕ 2% κ.ο.κ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (β' τρίμηνο 2019):
-- Η αναιμική ανάκαμψη στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη συνεχιζόμενη ενίσχυση των εξαγωγών, που η αξία τους ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,4% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2018. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές εμφανίζουν αύξηση 3,6%.
-- Ο «ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου» (νέες επενδύσεις χωρίς τις αποσβέσεις) εμφανίζει πτώση 4,8% έναντι αύξησης 10,9% στο α' τρίμηνο του έτους.
Να σημειωθεί ότι και αυτοί οι αναιμικοί ρυθμοί ανάκαμψης εμφανίζονται μετά τη βύθιση του ΑΕΠ σε ποσοστό 25%, από το 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση μέχρι και πρόσφατα.
Σε ό,τι αφορά αυτό, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «για τη σημερινή κυβέρνηση, η βελτίωση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί στόχο πρώτης εθνικής προτεραιότητας». Παράλληλα, σχολιάζοντας την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας, επισημαίνει ότι «ο ρυθμός μεγέθυνσης υπήρξε γενικά αναιμικός, σε φθίνουσα πορεία μεταξύ των δύο αντίστοιχων εξαμήνων των τελευταίων δύο ετών, χαμηλότερος των στόχων της προηγούμενης κυβέρνησης».
Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί «θεσμοί» εξετάζουν σχέδια μείωσης του στόχου (σήμερα 3,5% του ΑΕΠ) για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», έτσι ώστε να διασφαλιστεί πρόσθετος «δημοσιονομικός χώρος» για παρεμβάσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Παρέμβαση στον συγκεκριμένο άξονα έκανε χτες και η απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, βάζοντας πλάτες στον συγκεκριμένο σχεδιασμό με γνώμονα βέβαια την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Η ίδια, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο ακρόασης ενόψει του διορισμού της στη θέση διοικητή της ΕΚΤ, σημείωσε ότι «ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ».
Βέβαια, υπογράμμισε ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες...
Με αφορμή τη δήλωση Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έσπευσε να σχολιάσει ότι «φαίνεται ότι δημιουργείται μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών».
Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του αγωγού ΤΑP, L. Schieppati, και άλλα μέλη της διοίκησής του είχε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, επισήμως για να ενημερωθεί για την πορεία κατασκευής του, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Η διοίκηση του TAP έθεσε στον υπουργό τις νέες απαιτήσεις της, για παρεμβάσεις «για την αντιμετώπιση ρυθμιστικών και τεχνικών ζητημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του αγωγού».
Με τη σειρά του, ο υπουργός, θυμίζοντας το πώς ο αγωγός «κουμπώνει» με τα σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ για «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και τους στόχους της αστικής τάξης για τη μετατροπή της χώρας σε κόμβο Ενέργειας προς την ΕΕ, μίλησε για «έργο γεωστρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, που την μετατρέπει σε κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή», σημειώνοντας ότι «συμβάλλει στους στόχους της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και την απανθρακοποίηση της οικονομίας». Πρόσθεσε ακόμη πως «είναι ταυτόχρονα μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», κρύβοντας βέβαια ότι, όπως αποδεικνύεται και σ' αυτήν την περίπτωση, οι θέσεις αυτές είναι προσωρινές και με βάση το άθλιο αντεργατικό πλαίσιο.