ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2019 - Κυριακή 14 Ιούλη 2019
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
«Ακραίες» ελλείψεις για τις ανάγκες του λαού αποκαλύπτει η επόμενη μέρα
  • Στα «έντονα καιρικά φαινόμενα» και στην «ατομική ευθύνη» αποδίδει η κυβέρνηση της ΝΔ το μέγεθος των καταστροφών και των απωλειών, όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογες περιπτώσεις, κουκουλώνοντας τις ευθύνες τους
  • Κάτοικοι της περιοχής που επλήγησαν προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν

MotionTeam

Τις πληγές από τη φονική καταιγίδα, που έπληξε την περιοχή το βράδυ της Τετάρτης, προσπαθούν να κλείσουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής.

Εχοντας την εμπειρία και από προηγούμενες καταστροφές, αυτό που επείγει τώρα είναι να οργανωθεί η διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα αποζημίωσης και αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και ενίσχυσης της πρόληψης, μαζί με τη θωράκιση της περιοχής από μελλοντικά καταστροφικά φαινόμενα.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της τραγωδίας σε ανθρώπινες ζωές είναι 7 νεκροί και δεκάδες τραυματίες, από τους οποίους μέχρι την Παρασκευή εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και του Πολυγύρου 13 ενήλικες, μεταξύ τους μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ και ένα ανήλικο παιδί.

Οπως στο Μάτι και στη Μάνδρα, έτσι και στη Χαλκιδική, ένα ισχυρό φαινόμενο, στην προκειμένη περίπτωση ένα δυνατό μπουρίνι, έφερε στην επιφάνεια τη γύμνια του κράτους, που εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή του λαού, εξαιτίας της «ακραίας» έλλειψης σχεδίου, μέσων, κονδυλίων και υποδομών πρόληψης τέτοιων έκτακτων περιστατικών, που γίνονται ολοένα και πιο συχνά.

Και η πραγματική αιτία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός στο σύνολό του είναι προσανατολισμένος στην υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αναγκών.

INTIME NEWS

Αυτήν την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, που ζει από πρώτο χέρι ο λαός κάθε φορά που συμβαίνει μια πυρκαγιά, μια πλημμύρα ή ένας σεισμός, προσπάθησε τις προηγούμενες μέρες να συγκαλύψει η κυβέρνηση της ΝΔ, επισείοντας τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και παρουσιάζοντας την «ατομική ευθύνη» ως το κύριο μέσο «προστασίας» από τις φυσικές καταστροφές, για να βγάλει λάδι το κράτος και να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του. Τα ίδια έλεγε άλλωστε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογες μεγάλες καταστροφές, χρησιμοποιώντας την ίδια επιχειρηματολογία με προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση, οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν και να επισκευάσουν ό,τι επισκευάζεται, προκειμένου να κάνουν λειτουργικά τα σπίτια και τα καταστήματά τους, ελπίζοντας ταυτόχρονα να γίνει γρήγορα καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς είδαν τη σοδειά τους να τσακίζεται και άλλη μια χρονιά να μετρούν χασούρα.

Κάτοικοι και μικροεπαγγελματίες της περιοχής, που το εισόδημά τους εξαρτάται από τον τουρισμό, σημείωναν ότι το πλήγμα που δέχθηκαν μέσα στο «φουλ» της τουριστικής περιόδου θα είναι ανεπανόρθωτο.

Συνολικά οι πληγέντες εκφράζουν δικαιολογημένα το φόβο τους ότι οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις που μοιράζει η κυβέρνηση θα μείνουν λόγια. Η προηγούμενη πείρα από τις διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης που ακολουθήθηκαν μετά από πλημμύρες ή φωτιές ενισχύει αυτές τις ανησυχίες.

MotionTeam

Ζητούν άμεση στήριξη του κράτους για την αποκατάσταση των ζημιών σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, ώστε γρήγορα να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν με την καταιγίδα. Ζητούν επίσης ενίσχυση των υποδομών σε Υγεία και Παιδεία, καθώς αποκαλύφθηκαν η τρωτότητα και η υποστελέχωσή τους.

Ειδικά στα Κέντρα Υγείας και στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, που κάθε καλοκαίρι καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες δεκαπλάσιου πληθυσμού από τους μόνιμους κατοίκους, απαιτείται ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ασθενοφόρα.

Το ΚΥ Μουδανιών, που παρουσιάζεται ως ένα από τα πιο στελεχωμένα της Περιφέρειας, καθημερινά αναγκάζεται να εξυπηρετεί 120 και 130 περιστατικά με δύο εφημερεύοντες γενικούς γιατρούς και μία νοσηλεύτρια, που δουλεύουν στα όρια των αντοχών τους.

Επανέρχεται σταδιακά το ρεύμα

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής αναμενόταν σταδιακά να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, καθώς έγιναν παρεμβάσεις στους πέντε μεταλλικούς ιστούς του συστήματος, που είχαν υποστεί σημαντικές βλάβες. Ανοιξε επίσης ο δρόμος Μουδανιών - Κασσάνδρας στο ρεύμα προς Κασσάνδρα, που είχε κλείσει την Τετάρτη, από τις κολώνες που έπεσαν στο οδόστρωμα και εμπόδιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο νομός Χαλκιδικής εξακολουθεί να είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και τα συνεργεία μηχανικών και γεωπόνων ξεκίνησαν τις καταγραφές των ζημιών, ενώ παράλληλα οι πληγέντες καλούνται να καταθέσουν αιτήσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

MotionTeam

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο πλευρό των πληγέντων για άμεσα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης

Κλιμάκιο του Κόμματος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή, ενώ το Σαββατοκύριακο συνεχίζονται οι εξορμήσεις με την ανακοίνωση - κάλεσμα του ΚΚΕ

Στα μέτωπα της καταστροφής βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Δελή, ο οποίος συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες, ενώ επισκέφθηκε και το Κέντρο Υγείας Ν. Μουδανιών. Παράλληλα, η ΤΕ Χαλκιδικής συνεχίζει τις παρεμβάσεις της το Σαββατοκύριακο, οργανώνοντας εξορμήσεις με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ την Πέμπτη.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Θυμίζουμε ότι στην ανακοίνωση, πέρα από την έκφραση της αλληλεγγύης στους πληγέντες, αναφερόταν επίσης: «Οι καταστροφές αυτές έρχονται να αναδείξουν για ακόμα μια φορά την ανάγκη ολοκληρωμένου μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης, αλλά και δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές, γιατί πέρα από τα "ακραία" καιρικά φαινόμενα υπάρχουν και "ακραίες" ελλείψεις σε αυτούς τους τομείς, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών. Για πολλοστή φορά η Χαλκιδική μοιάζει ανοχύρωτη απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

(...) Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Τοπική - Περιφερειακή Διοίκηση:

  • Αμεσα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και υγείας.
  • Αμεση και ασφαλή αποκατάσταση του οδικού δικτύου, της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών στις πληγείσες περιοχές.
  • Ενίσχυση του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης έκτακτων καιρικών φαινομένων και λήψη ανάλογων μέτρων.
  • Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αμεσα να προχωρήσει η αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές.

Το ΚΚΕ καλεί τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του Κόμματος στην περιοχή να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές».

Χρειάζεται αγωνιστική ετοιμότητα

Στις επαφές που είχε την Πέμπτη το κλιμάκιο του ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής ανέδειξε ότι η καταιγίδα που έπληξε την περιοχή «αποκάλυψε τα πολύ σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, προβλήματα τα οποία έρχονται και επανέρχονται κάθε χρόνο με κάθε ανάλογο καιρικό φαινόμενο». Σ' αυτά τα προβλήματα πρόσθεσε και αυτό της έγκαιρης προειδοποίησης, «βασικό στοιχείο της πρόληψης».

Κάλεσε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια και να προχωρήσει άμεσα σε αποζημίωση όσων επλήγησαν - επαγγελματιών, αγροτών, λαϊκών νοικοκυριών - στο 100% της ζημιάς. Ταυτόχρονα κάλεσε το λαό της περιοχής να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα και να διεκδικήσει, παράλληλα με την αποζημίωση των πληγέντων και τον σχεδιασμό, την υλοποίηση αναγκαίων υποδομών και τη συντήρησή τους.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση στην Κομισιόν για αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών

Την άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στη Χαλκιδική ζητά με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ερώτησή τους αναφέρονται στις απώλειες ζωών και στις μεγάλες καταστροφές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Αναδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η Χαλκιδική, που αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων του κλάδου, όπως και πολλές περιοχές της χώρας, είναι ανοχύρωτη για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων.

Η διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις με αντίστοιχες συνέπειες και στους πόρους σε δήμους και Περιφέρειες έχει οδηγήσει σε εγκληματικές ελλείψεις αναγκαίων έργων και υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων. Με κριτήριο τη λογική "κόστους - οφέλους" της ΕΕ, την απόρριψη έργων σε "περιοχές χαμηλής επικινδυνότητας" με βάση τη σχετική Οδηγία της ΕΕ, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά και αντισεισμικά έργα, αλλά και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης δεν αποτελούν προτεραιότητα, καθώς δεν αποφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Προτίθεται να αποζημιώσει λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες των περιοχών που επλήγησαν και να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των άλλων κατεστραμμένων υποδομών από το λεγόμενο "Ταμείο Αλληλεγγύης" της ΕΕ αίροντας τους απαγορευτικούς όρους και προϋποθέσεις που θέτει ο σχετικός κανονισμός για την ενεργοποίησή του;».

Πυρκαγιές σε πολλά σημεία

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στα Προκοπάτα Κεφαλονιάς. Λόγω της έκτασης που πήρε, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν σταδιακά. Αλλη μια πυρκαγιά, από τις πολλές που έχουν πλήξει τη φετινή αντιπυρική περίοδο την Εύβοια, ξέσπασε στην περιοχή Πλατάνια του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων. Φωτιά έκαιγε και σε δασική περιοχή λίγο έξω από τη Νικήτη με κατεύθυνση προς Νέο Μαρμαρά, στη Χαλκιδική. Πυρκαγιά είχε ξεσπάσει την Παρασκευή και σε αγροτοδασική έκταση του δήμου Ασπροπύργου, στη τοποθεσία Σοφός. Πρόκειται για την πέμπτη πυρκαγιά στην περιοχή το φετινό καλοκαίρι. Φωτιά έκαιγε, τέλος, στο Κάτω Σούλι του Μαραθώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ