ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνονται οι τριβές με αφορμή τους «S-400»

Ο τύπος του αντιπυραυλικού συστήματος που θέλει να αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία
Ο τύπος του αντιπυραυλικού συστήματος που θέλει να αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία
ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Η Τουρκία ενδέχεται να αγοράσει και άλλα συστήματα αεροπορικής άμυνας από τη Ρωσία, αν δεν καταφέρει να αγοράσει το αμερικανικό σύστημα «Πάτριοτ», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς συνεχίζονται οι διμερείς τριβές με αφορμή την αγορά ρωσικών «S-400», από την οποία η Αγκυρα δηλώνει αμετακίνητη. Για το δε ζήτημα των αμερικανικών αεροσκαφών «F-35», ο Τσαβούσογλου είπε ότι αν η χώρα του δεν τα παραλάβει, επίσης θα ζητήσει εναλλακτικές. Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμα απαντήσει στην τουρκική πρόταση για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τις συνέπειες της αγοράς των «S-400» και επέμεινε ότι είναι παράλογο να αμφισβητείται η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας της συμφωνίας για τα ρωσικά συστήματα.

Συνέχεια στις αμερικανοτουρκικές εντάσεις έδωσε πάντως και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, που είπε ότι οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν στην Τουρκία πως «η ίδια κατασκευάζει σημαντικά εξαρτήματα για τα "F-35" και δεν είναι μόνο αγοραστής, αλλά και μέρος της αλυσίδας των πωλήσεων» (τουρκικές εταιρείες φτιάχνουν τμήματα των «F-35»), συμπληρώνοντας ότι «τους «καταστήσαμε σαφές ότι τίποτα απ' αυτά δεν μπορεί να συνεχιστεί αν αγοράσουν τους "S-400"». Παράλληλα, επανέφερε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εκ μέρους των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον νόμο CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), με δεδομένο ότι η εταιρεία που φτιάχνει τους «S-400» περιλαμβάνεται σε λίστα ομίλων που έχουν υποστεί αμερικανικές κυρώσεις.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο σύναψης και νέων συμβολαίων που θα αφορούν πωλήσεις «S-400» στην Τουρκία και πρόσθεσε: «Η Ρωσία είναι ανοιχτή, η Ρωσία έχει τις κατάλληλες δυνατότητες και την τεχνογνωσία. Και είναι φυσικό η Ρωσία να αναζητεί δυνατότητες για να διευρύνει αυτήν τη συνεργασία της. Είναι μια απολύτως φυσιολογική πρακτική (...) Η υλοποίηση μιας τέτοιου είδους συνεργασίας (σ.σ. αμυντικής - στρατιωτικής) είναι χαρακτηριστική για το ιδιαίτερο επίπεδο ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Αυτό αφορά και την Τουρκία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ παρουσίασε χτες νέα δέσμη μέτρων υπέρ του τουρκικού κεφαλαίου, δίνοντας στη δημοσιότητα έναν «οδικό χάρτη» για την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την κεφαλαιακή ενίσχυση των κρατικών τραπεζών μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων ύψους 28 δισ. τουρκικών λιρών (4,3 δισ. ευρώ), ενώ για τις ιδιωτικές τράπεζες θα σχεδιαστούν ενισχύσεις «εφόσον είναι αναγκαίο». Ανήγγειλε ακόμα νέα φορολογική μεταρρύθμιση για την αύξηση των εσόδων του κράτους, ένα «master plan» για την ενίσχυση του κλάδου του Τουρισμού κ.λπ.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Επικίνδυνες «ευκαιρίες»

Με «πανηγύρια» υποδέχτηκαν χτες τα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα την είδηση για το νομοσχέδιο «για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», που κατέθεσαν στην αμερικανική Γερουσία οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μπ. Μενέντεζ και Μ. Ρούμπιο.

Από την κυβέρνηση έως τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, όλοι παρουσίασαν την εξέλιξη αυτή στο φόντο της παραπέρα επιδείνωσης των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ και των πρόσφατων ανακαλύψεων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως «χρυσή ευκαιρία» για την «αναβάθμιση» τάχα της χώρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να την αδράξει με αποφασιστικότητα και με μοναδικό «αστερίσκο» το ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας.

***

Πρόκειται για επικίνδυνη προπαγάνδα, που πρέπει «να φάει πόρτα» από τον λαό μας και που κρύβει σκόπιμα το τι σηματοδοτεί η ανάδειξη της χώρας σε «μεντεσέ» των σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Καμία «ευκαιρία» δεν αποτελεί για τον λαό η προσπάθεια η κυβέρνηση να παίξει το ρόλο «διαύλου» για τον αμερικανικό σχεδιασμό απέναντι στην Τουρκία. Είτε με «έντιμους» συμβιβασμούς που θα θίγουν με μαθηματική ακρίβεια τα κυριαρχικά δικαιώματα, για την παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, είτε ως «αιχμή του δόρατος» σε ενδεχόμενο παραπέρα κλιμάκωσης των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, όπως π.χ. στην περίπτωση κυρώσεων που προτείνει το νομοσχέδιο αν τελικά η Τουρκιά προμηθευτεί τους ρωσικούς «S-400», ο λαός μας και συνολικά οι λαοί της περιοχής βρίσκονται απέναντι σε μεγάλους κινδύνους.

«Ευκαιρία» αποτελεί για την αστική τάξη και την «αναβάθμισή» της στην περιοχή μέσα από την αναβάθμισή της στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, για τους επιχειρηματικούς ομίλους που «φιλοδοξούν» για μεγαλύτερο κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας της Ενέργειας και των Μεταφορών στην περιοχή, κι ενώ οι σχέσεις συνεργασίας συνυπάρχουν με τις σχέσεις ανταγωνισμού με την τουρκική αστική τάξη.

Εξάλλου, μόνο ως «κρύο αστείο» ακούγονται τα περί «καταγραφής των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο» και «σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», τα οποία υποτίθεται θα εξετάζει το Κογκρέσο, τη στιγμή που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο και μιλάνε για «διμερείς διαφορές» σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, δίνοντας «αέρα στα πανιά» στις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης. Αλλά και την ώρα που στο τραπέζι των ΑμερικανοΝΑΤΟικών βρίσκονται σχέδια συνεκμετάλλευσης, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, όσο και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, να αναγνωρίζει δικαιώματα της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Εξάλλου, αν έχουν απορίες για τις παραβιάσεις, ας ρωτήσουν τα κοινά τους ΝΑΤΟικά στρατηγεία και ας μη μας δουλεύουν...

***

Καμία «ευκαιρία» δεν αποτελεί για τον λαό μας η προτροπή που καταγράφεται στο νομοσχέδιο οι ΗΠΑ «να συνεχίσουν να έχουν ισχυρή στρατιωτική παρουσία στη Σούδα», όπως βέβαια και σε όλη την υπόλοιπη χώρα, που η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε δολοφονικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή και αντίστοιχα σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Ευκαιρία» ακόμα μεγαλύτερων κινδύνων αποτελούν και τα σχέδια για παραπέρα στρατιωτικοποίηση της Κύπρου, με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων, τις προτάσεις για την «κατάρτιση» των Ενόπλων Δυνάμεών της, συνολικά για τη στενότερη στρατιωτική «συνεργασία» ΗΠΑ - Κύπρου, για τη ΝΑΤΟποίησή της, τα σχέδια για ΝΑΤΟικές «εγγυήσεις» στις διχοτομικές λύσεις που δρομολογούνται στο Κυπριακό.

«Ευκαιρία» αποτελούν για τους ενεργειακούς κολοσσούς των ΗΠΑ και τα υπόλοιπα «βουβάλια» που τσακώνονται πάνω από τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου, για να πιάσουν θέσεις και πόστα, για να μπουν «σφήνα» στο ρωσικό «μονοπώλιο» της προμήθειας της ΕΕ με φυσικό αέριο, όπως άλλωστε είναι και ο διακηρυγμένος στόχος τους.

Γι' αυτούς αποτελούν «ευκαιρία» τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και με την παραπέρα ενίσχυση του τριμερούς σχήματος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, «με στόχο τη διευκόλυνση της συνεργασίας στην Ενέργεια και την Ασφάλεια».

Από την εξέλιξη αυτή οι λαοί το μόνο που έχουν να «ελπίζουν» είναι ενεργειακή φτώχεια και πολύ μεγάλους κινδύνους, όπως δείχνουν και η τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και συνολικά η κατάσταση στην περιοχή, από τη Συρία έως τη Λιβύη, εκεί όπου οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου και των σφαιρών επιρροής δεν έχουν αφήσει «πέτρα πάνω στην πέτρα».

***

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα απέναντι σε όλα αυτά έχουν όντως μια ευκαιρία: Να αξιοποιήσουν και τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις για να δώσουν απάντηση στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε αυτά, τη μετατροπή της σε «μεντεσέ» των αμερικανικών σχεδίων που μυρίζουν μπαρούτι. Να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, που μπαίνει μπροστά για να οργανωθεί η πάλη του λαού απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την πολιτική του κεφαλαίου, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη με τους γείτονες λαούς. Που προβάλλει τη διέξοδο για τον λαό από το επικίνδυνο αυτό κουβάρι, την αποδέσμευση από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του λαού.


Τ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ