ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Μετονομασία σε Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Ισπανίας

Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας (ΚΚΛΙ) με Γενικό Γραμματέα τον Αστορ Γκαρσία με απόφασή της στις 3/3/19 προχωράει στη μετονομασία του κόμματος σε Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Ισπανίας. Η κίνηση αυτή σημειώνεται ότι αποσκοπεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προέκυψε από τον Απρίλη του 2017, ότι δύο διαφορετικά κόμματα χρησιμοποιούν την ίδια επωνυμία ΚΚΛΙ, κάτι που προκαλεί συγχύσεις.

Αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Στη διάρκεια των περίπου δύο χρόνων διαπιστώσαμε ότι αυτή η κατάσταση της δυαδικότητας είχε γίνει όλο και περισσότερο ένα πρόβλημα πρώτης τάξεως για την ανάπτυξη της πολιτικής δουλειάς μας, αφού υπήρχε το ρίσκο να μας αποδίδουν λαθεμένα - όπως συνέβη - πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις που δεν μοιραζόμαστε και είναι προϊόν του ιδεολογικού εκλεκτικισμού και των αποκλίσεων των παλιότερων συντρόφων μας (σ.σ. ηγεσία του Καρμέλο Σουάρες), που καταγγέλθηκαν τη συγκεκριμένη στιγμή από την πλειοψηφία των Οργανώσεων Βάσης και των Επιτροπών του ΚΚΛΙ, από την πλειοψηφία των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών, από την Κεντρική Συνδιάσκεψη και το Εκτακτο Συνέδριο».

Η απόφαση καταλήγει: «Από σήμερα 3 Μάρτη 2019, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη συγκρότηση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, το κόμμα μετονομάζεται σε ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας, διατηρώντας τις λειτουργίες και όλα τα όργανά του, διατηρώντας ως οργάνωση νεολαίας του τις Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών (CJC), την εφημερίδα του "Νuevo Rumbo" (Νέα Πορεία), το θεωρητικό του περιοδικό "Nuestra Politica" (Η Δική μας Πολιτική) και τη συμμετοχή στην Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης και τις Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων».

Σε διακήρυξη που εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας προς τον εργαζόμενο λαό σημειώνει: «Δηλώνουμε ότι η κομμουνιστική πάλη στη χώρα μας θα συνεχιστεί ο κόσμος να χαλάσει και παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν για τη διάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος είτε οδηγώντας το στη σύμφυση με τη σοσιαλδημοκρατία είτε οδηγώντας το στην ανυπαρξία μέσα στη λαϊκή - εργατική πάλη.

Απευθυνόμαστε σε όλους, λέγοντας ότι η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός με το Κομμουνιστικό Κόμμα γίνεται πιο ισχυρός. Με ένα ΚΚ ανεξάρτητο, με καθορισμένη στρατηγική, με σχέδιο για την εργατική τάξη, με διεθνιστικές θέσεις αρχών, με παρουσία στους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, που παλεύει για την ανάπτυξη του ταξικού συνδικαλισμού σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε κλάδο.

Σας καλούμε όλους και όλες σε συστράτευση στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού στην Ισπανία. Για μια χώρα για την εργατική τάξη».

BREXIT
Παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Σχετική πρόοδο» στις τελευταίες διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες διαπίστωσε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, αναφερόμενος στην αποστολή του αρμόδιου υπουργού για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ και του γενικού εισαγγελέα του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέφρι Κοξ για συνάντηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Πιστεύω ότι οι ενδείξεις που έχουμε είναι λογικά θετικές, αλλά δεν θέλω να υπερβάλω σχετικά με αυτές, επειδή πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», πρόσθεσε ο Χαντ. Αλλωστε, βρετανικά ΜΜΕ δεν απέκλειαν μία ακόμη έκτακτη επίσκεψη της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες αυτό το Σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει, λίγο πριν την ψηφοφορία της 12ης Μάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, μία «επιπρόσθετη προσθήκη» στο σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ που ανακοινώθηκε το Νοέμβρη. Στόχος της κυβέρνησης Μέι είναι να αποτραπούν αφενός οι αυστηροί τελωνειακοί και συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Ιρλανδίας (κράτος - μέλος της ΕΕ) και της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) και αφετέρου η επ' αόριστον παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ (την οποία δεν επιθυμούν οι υπέρμαχοι του Brexit).

Από την άλλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας στις Βρυξέλλες, σχολίασε πως «εξωτερικές δυνάμεις» έκαναν παρέμβαση στο δημοψήφισμα του 2016 στη Βρετανία, καλώντας τις χώρες - μέλη της ΕΕ να πάρουν μέτρα ώστε να εμποδίσουν παρόμοιες απόπειρες στις ευρωεκλογές του Μάη.

Σε κάθε περίπτωση, στενεύουν τα περιθώρια μέχρι τις 29 Μάρτη, οπότε έχει προγραμματιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Το αν και πώς θα γίνει το Brexit θα κριθεί στις ψηφοφορίες της επόμενης βδομάδας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Γεγονός είναι πως η αβεβαιότητα αυξάνει τις πιέσεις σε μονοπώλια, όπως αυτά της αυτοκινητοβιομηχανίας, που αντιδρούν μπροστά στο ενδεχόμενο ενός «άτακτου» Brexit. Χτες, εκπρόσωποι των αυτοκινητοβιομηχανιών BMW και «Toyota» απείλησαν με κλείσιμο των εργοστασίων που έχουν στη Βρετανία (όπως έκαναν πρόσφατα οι ιαπωνικές βιομηχανίες «Ηonda» και «Νissan»). Επιπλέον, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισαν τη σύσταση ενός μηχανισμού ανταλλαγής νομισμάτων ώστε να αποτραπούν τα προβλήματα στον ανεφοδιασμό βρετανικών τραπεζών με ευρώ.

Παράλληλα, σε νεότερη έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας εκτιμάται πως το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να υποβληθεί σε δεινή δοκιμασία στην περίπτωση του Brexit χωρίς συμφωνία.

  • Βόμβες περιείχαν τελικά τα ύποπτα δέματα που βρέθηκαν χτες το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Χίθροου» του Λονδίνου και στον σιδηροδρομικό σταθμό «Γουότερλου». Αυτό επιβεβαίωσαν χτες ειδικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, εξετάζοντας μηχανισμούς που βρέθηκαν σε φακέλους μεγέθους Α4.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΛΓΕΡΙ.-- Εκατοντάδες φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια διαδήλωσαν και χτες στο κέντρο του Αλγερίου κατά της υποψηφιότητας του Προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα για πέμπτη προεδρική θητεία. Οι φοιτητές κινητοποιήθηκαν μέσω των «κοινωνικών δικτύων» στην πλατεία του Μεγάλου Ταχυδρομείου, του εμβληματικού κτιρίου στην καρδιά του Αλγερίου, υπό την παρακολούθηση μεγάλης αστυνομικής δύναμης που απέφυγε να προκαλέσει τους νεαρούς. Ο 82χρονος Μπουτεφλίκα, καθηλωμένος μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2013, προκαλεί εδώ και 2,5 βδομάδες μεγάλες κινητοποιήσεις σε πολλές αλγερινές πόλεις, καθώς πολλοί αμφισβητούν πλέον τις ικανότητές του να διαχειριστεί την εξουσία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν χτες στο κάλεσμα της Ενωσης Σουδανών Επαγγελματιών και άλλων συνδικάτων για 24ωρη απεργία, με αιτήματα την παραίτηση του Προέδρου Ομάρ Μπασίρ και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ούτε καν δίωξη δεν θα ασκηθεί σε δύο αστυνομικούς της Καλιφόρνιας οι οποίοι σκότωσαν με πολλές σφαίρες στην πλάτη τον 22χρονο Αφροαμερικανό Στέφον Κλαρκ τον Μάρτη του 2018, επειδή νόμιζαν ότι ήταν όπλο το κινητό τηλέφωνο που κρατούσε. Αυτό αποφάσισε χτες ο εισαγγελέας του Σακραμέντο, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συγγενών του θύματος και της κοινότητας των Αφροαμερικανών.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς συνιστά υγειονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα, εκτιμά ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, Ντέιβιντ Μπόιντ. Ο ίδιος τόνισε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν εξαιτίας ασθενειών που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι.

«HUAWEI»
Εγκαινίασε Κέντρο Κυβερνοασφάλειας στις Βρυξέλλες...

«Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαφάνειας της Κυβερνοασφάλειας» στις Βρυξέλλες, στην «καρδιά» της ΕΕ, εγκαινίασαν χτες διευθυντικά στελέχη του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου «Huawei» σε μία περίοδο που η εταιρεία υφίσταται τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών που προσπαθούν να περιορίσουν το δικό της μερτικό στις διεθνείς αγορές σε ό,τι αφορά το στήσιμο τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς G5, που είναι απαραίτητο για την ψηφιοποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας.

Το «Κέντρο Ευρωπαϊκής Κυβερνοασφάλειας», που χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σχεδιάζεται να επιτρέψει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής ασύρματων υπηρεσιών και είναι πελάτες της «Huawei» να ερευνήσουν εξονυχιστικά την πηγή του κώδικα των δικτύων τους ώστε να διασφαλίσουν ότι αυτά είναι ασφαλή από απόπειρες κυβερνο-κατασκοπείας (π.χ. υπέρ των σινικών κρατικών αρχών όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ).

Η «Huawei», σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τον αποκλεισμό της από αγορές της Δύσης, εγκαινίασε τον περασμένο Νοέμβρη ένα παρόμοιο ερευνητικό κέντρο στη Βόννη της Γερμανίας. Επίσης, το 2010 άνοιξε το κέντρο έρευνας HCSEC σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας και ασφάλειας δικτύων στο Μπάνμπερι της Βρετανίας, που επιχορηγείται και από τη βρετανική κυβέρνηση.

Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες της «Huawei» στο εξωτερικό, η οποία επιδιώκει την ανάληψη έργου για το στήσιμο των δικτύων 5G σε αρκετές χώρες - μέλη της ΕΕ, έχοντας να ανταγωνιστεί ευρωπαϊκά τηλεπικοινωνιακά μονοπώλια όπως οι εταιρείες «Ericsson» και «Nokia».

Οι τριβές με τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι πιέσεις που ασκούνται σε βάρος της εταιρείας, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ. Πληροφορίες της εφημερίδας «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ανέφεραν πως ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος «Huawei» σχεδιάζει σύντομα να μηνύσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ με αφορμή νομοσχέδιο του Πενταγώνου (γνωστό ως NDAA), που κατά τα στελέχη της εταιρείας προσπαθεί να εκτοπίσει από τις αμερικανικές και άλλες δυτικές αγορές τις κινεζικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.

Οι συγκρούσεις μονοπωλιακών και άλλων συμφερόντων στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας «απλώνονται» μέχρι τον Καναδά, όπου παραμένει φυλακισμένη η οικονομική διευθύντρια της «Huawei», Μενγκ Ουάνγκζου.

Εκτός «προνομιακής» λίστας Ινδία και Τουρκία

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να άρει το προνομιακό εμπορικό καθεστώς που είχε εξασφαλιστεί από τη δεκαετία του '70 σε Τουρκία και Ινδία, εκτιμώντας ότι αφενός πλέον δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων χωρών, αφετέρου τις κατηγόρησε ότι επιβάλλουν περιοριστικούς δασμούς σε αμερικανικά εξαγώγιμα προϊόντα.

Ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου αποδοκίμασε την απόφαση εκτιμώντας ότι θα βλάψει τα συμφέροντα αμερικανικών μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μονάδων μεταποίησης αυξάνοντας τα κόστη. Στο Νέο Δελχί Ινδοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι αποδέχονται την απόφαση των ΗΠΑ και δεν θα επιδιώξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Λέει ότι «απομάκρυνε» υποβρύχιο της Ινδίας

Εκπρόσωπος του πακιστανικού Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσε χτες ότι ένα υποβρύχιο της Ινδίας αποπειράθηκε να εισέλθει στα «χωρικά ύδατα» του Πακιστάν και ότι «χάρη στις εξειδικευμένες ικανότητες απομάκρυνσης, αυτό εμποδίστηκε». Χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι «το υποβρύχιο θα μπορούσε εύκολα να γίνει στόχος πυρών και να καταστραφεί αλλά κάτι τέτοιο αποφεύχθηκε χάρη στην πολιτική αυτοσυγκράτησης του Πακιστάν απέναντι στην ινδική επιθετικότητα και για να δοθεί στην ειρήνη μια ευκαιρία επικράτησης». Από το Νέο Δελχί δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στο νέο γύρο όξυνσης της διμερούς έντασης, μιας παλιάς ιστορίας που αναζωπυρώνεται στο φόντο σφοδρών και ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για όλη την Ασία και τον Ειρηνικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ