ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ - «ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ»
Μεταρρυθμίσεις στην ένωση του κεφαλαίου ενάντια στους λαούς

Περισσότερα «σύνορα», «στρατιωτική αυτάρκεια», παρέμβαση του καπιταλιστικού κράτους και «ελάχιστο μισθό» προτάσσει ο Γάλλος Πρόεδρος

Από παλιότερη ομιλία του Εμ. Μακρόν στο Ευρωκοινοβούλιο

AP

Από παλιότερη ομιλία του Εμ. Μακρόν στο Ευρωκοινοβούλιο
Με την επισήμανση ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές «θα είναι αποφασιστικές για το μέλλον της ηπείρου μας» καθώς από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο «ποτέ η Ευρώπη δεν βρέθηκε μπροστά σε έναν τόσο μεγάλο κίνδυνο», ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, παραθέτει σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες των 28 κρατών - μελών, ένα «σχέδιο για την Ευρώπη». Οι προτάσεις Μακρόν κινούνται στο πλαίσιο που προβάλλει ο γαλλογερμανικός «άξονας», δηλαδή των μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν μεγαλύτερη σύγκλιση και ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ, δηλαδή του ευρωενωσιακού κεφαλαίου έναντι ανταγωνιστών σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιπαραθέτοντάς το με θέσεις εθνικιστικών αστικών δυνάμεων που ζητούν περισσότερες αρμοδιότητες στα κράτη - μέλη, στις αστικές τάξεις.

«Το Brexit είναι το σύμβολο (...) της κρίσης της Ευρώπης που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί (...) στις μεγάλες ανακατατάξεις του σύγχρονου κόσμου», σημειώνει στο άρθρο και αναφέρει βασικές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Σκληρότερα σύνορα, «ασφάλεια» και οικονομικός ανταγωνισμός

Για την καλύτερη προσαρμογή της μετανάστευσης στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων προτείνει πιο ελεγχόμενες μεταναστευτικές ροές. «Πρέπει να επανεξετάσουμε τη ζώνη Σένγκεν: Ολοι αυτοί που επιθυμούν να λάβουν μέρος πρέπει να ανταποκρίνονται σε υποχρεώσεις ευθύνης (αυστηρός έλεγχος των συνόρων) και αλληλεγγύης (ενιαία πολιτική ασύλου, με τους ίδιους κανόνες υποδοχής και άρνησης χορήγησης)», γράφει ο Εμ. Μακρόν και συμπληρώνει: Κοινή αστυνομία συνόρων και ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου, αυστηρές υποχρεώσεις ελέγχου, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην οποία συμβάλλει κάθε χώρα, υπό την αιγίδα ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Επαναφέρει το ζήτημα της στρατιωτικής αυτονομίας και αυτάρκειας της ΕΕ ώστε να μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο «παίκτη» στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές ανακατατάξεις. Αλλωστε, η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες μιλούν για δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. «Τα δύο τελευταία χρόνια σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά η γραμμή που καλούμαστε να χαράξουμε πρέπει να είναι σαφής. Μια συνθήκη άμυνας και ασφάλειας πρέπει να καθορίζει τις αναγκαίες υποχρεώσεις μας, σε σχέση με το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας: Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ρήτρα αμοιβαίας άμυνας με διασφαλισμένη αποτελεσματικότητα, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου θα συμμετέχει και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την προετοιμασία των συλλογικών μας αποφάσεων», σημειώνει.

Αναφορικά με τον οικονομικό ανταγωνισμό καλεί σε μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ανταγωνισμού, δηλαδή, ανάμεσα σε άλλα, να επιτρέπονται και μεγαλύτερης κλίμακας ευρωπαϊκές συγχωνεύσεις και μονοπώλια. Ακόμη (πρέπει) «να αναμορφώσουμε την εμπορική πολιτική μας: Τιμωρώντας ή απαγορεύοντας στην Ευρώπη τις επιχειρήσεις που θίγουν τα στρατηγικά μας συμφέροντα και τις θεμελιώδεις αξίες μας, όπως τα περιβαλλοντικά πρότυπα, την προστασία των δεδομένων και τη δίκαιη πληρωμή των φόρων». Και για τις στρατηγικές βιομηχανίες και τις δημόσιες προμήθειες (πρέπει) «να προτιμάμε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως κάνουν οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι ανταγωνιστές μας», τονίζει ο Γάλλος Πρόεδρος.

Επίσης, στο πλαίσιο του «θεμιτού» ανταγωνισμού προτάσσει πανευρωπαϊκά «ίδια αμοιβή στον ίδιο χώρο εργασίας, και έναν ελάχιστο ευρωπαϊκό μισθό που θα προσαρμόζεται σε κάθε χώρα και θα αποτελεί αντικείμενο συλλογικής συζήτησης σε ετήσια βάση». Πρόκειται για σύγκλιση των μισθών «προς τα κάτω» με ευρωπαϊκή απόφαση, που είτε αδυνατίζει είτε καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αντίστοιχη πρόταση διατυπώνει και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας, ζητώντας ευρωπαϊκό ελάχιστο μισθό στο 60% του μέσου μισθού της κάθε χώρας, δηλαδή ακριβώς στο όριο της φτώχειας.

ΚΙΝΑ
Σταθερά σε υψηλά επίπεδα οι στρατιωτικές δαπάνες

ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας θα αυξηθούν τη νέα χρονιά κατά 7,5%, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε και στην 13η ετήσια Σύνοδο του Λαϊκού Κογκρέσου (Βουλή), η οποία γίνεται αυτές τις μέρες στο Πεκίνο.

Το δελτίο Τύπου του υπουργείου Αμυνας αναφέρει «μείωση ποσοστού του αμυντικού προϋπολογισμού» συμπληρώνοντας ότι πέρυσι οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας αυξήθηκαν κατά 8,1% (φτάνοντας το 1,3% του ΑΕΠ) και ότι είναι η 4η συνεχή χρονιά που αυτές κινούνται σε μονοψήφια επίπεδα, μετά το 2016 που έκλεισε μια 5ετία συνεχών διψήφιων ποσοστών αύξησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου, Ζανγκ Γεσουί, χαρακτήρισε τον «αμυντικό προϋπολογισμό» της χώρας «λογικό και κατάλληλο», που επιδιώκει «να ανταποκριθεί στην απαίτηση της χώρας να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια και τη στρατιωτική μεταρρύθμιση με κινεζικά χαρακτηριστικά». Απαντώντας σε σχόλια δημοσιογράφων για το μεγάλο ρυθμό αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας σε σχέση με αυτό άλλων χωρών, ο Ζανγκ σχολίασε ότι σε άλλες χώρες (όπως πολλά μέλη του ΝΑΤΟ) οι στρατιωτικές δαπάνες προσεγγίζουν το 2% του ΑΕΠ και υποστήριξε ότι το αν μια χώρα αποτελεί στρατιωτική απειλή για άλλες δεν καθορίζεται από την αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών αλλά από τη διπλωματική και «αμυντική» στρατηγική που ακολουθεί συνολικότερα. Πρόσθεσε δε ότι «οι περιορισμένες αμυντικές δαπάνες της Κίνας, που προσανατολίζονται στη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας, ασφάλειας και της εδαφικής της ακεραιότητας δεν αποτελούν απειλή για άλλη χώρα».

Σύμφωνα και με το πρακτορείο «Σινχουά», ο Ζανγκ ανέφερε ότι η Κίνα είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό γειτόνων και τα μακρύτερα σύνορα στον κόσμο, ενώ έχει εδαφικές διαφορές με πολλές χώρες. Μίλησε μάλιστα συγκεκριμένα για το ζήτημα της Ταϊβάν, το αυτονομιστικό κίνημα του «ανατολικού Τουρκεστάν», το ζήτημα του Θιβέτ κ.τ.λ. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε μια διεθνή κατάσταση με αλλαγές μεγαλύτερες από ποτέ, για να επαναλάβει ότι είναι «λογική και έννομη» η «σθεναρή ενίσχυση της συνολικής εθνικής δύναμης της Κίνας», η «μέτρια ανάπτυξη των εθνικών αμυντικών δαπανών της Κίνας», που «ταιριάζουν με την τάση και τις ανάγκες της κατάστασης». Επέμεινε ακόμα ότι οι στρατιωτικές δαπάνες επιβάλλονται από τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων (βλ. αλλαγές που προχωρούν για την «προσαρμογή» των Ενόπλων Δυνάμεων σε νέες συνθήκες, όπως ο «αντιτρομοκρατικός πόλεμος» κ.τ.λ.). Κατά τ' άλλα, ισχυρίστηκε ότι η Κίνα «είναι δεσμευμένη στο μονοπάτι της ειρηνικής ανάπτυξης και της παροχής περισσότερων αγαθών για τη δημόσια ασφάλεια στην παγκόσμια κοινότητα», εκφράζοντας και έτσι την ετοιμότητα του Πεκίνου να εμπλακεί ακόμα περισσότερο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που γίνονται ανά την υφήλιο, με διάφορες ταμπέλες, «ειρηνευτικές» κ.λπ.

Και νέα προνόμια στις επιχειρήσεις

Οπως είναι φυσικό, ένα μεγάλο μέρος της ετήσιας Συνόδου του Κογκρέσου θα αφορά την οικονομική πολιτική της χώρας, με δεδομένη τη γοργή επέκταση και εμβάθυνση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προϋπολογισμού περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων, με μείωση της φορολογίας, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με υπολογισμούς, από τέτοια μέτρα οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν τη νέα χρονιά κατά περίπου 298 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην επίσημη έναρξη των εργασιών της Συνόδου του Λαϊκού Κογκρέσου παραβρέθηκε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, που τόνισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή για τις ελληνο-κινεζικές σχέσεις».

ΡΩΣΙΑ
Κυρώσεις και αμερικανικά πυρηνικά «αγκάθι» στις σχέσεις με την ΕΕ

Την πεποίθηση ότι η ΕΕ παραμένει ένας σημαντικός εμπορικός και οικονομικός εταίρος της Ρωσίας «παρά τις επίμονες προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των σχέσεών μας», εξέφρασε χτες από το Λουξεμβούργο ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει «ιδιαίτερος ενθουσιασμός στο Λουξεμβούργο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τις αντι-ρωσικές κυρώσεις» καθώς «όλοι χάνουν από αυτές».

Προσπαθώντας να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις ΗΠΑ - ΕΕ, αλλά και εντός των μελών του ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη «όλα τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ να επιστρέψουν σε αμερικανικό έδαφος και να εξαλειφθούν οι υποδομές στην Ευρώπη που επιτρέπουν την αποθήκευση και ανάπτυξη αυτών των όπλων». Οι στρατιωτικές ασκήσεις «για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων που βρίσκονται σε κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ» αποτελούν κίνδυνο πρώτα και κύρια για τις χώρες του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF για την απαγόρευση πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, από την οποία αποχώρησε και τυπικά η Ρωσία τη Δευτέρα.

Σχετικά με τη συνέχιση της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας είπε ότι «υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις γι' αυτό», όπως «η επίλυση ζητημάτων μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιρειών, οι οικονομικές και εμπορικές παράμετροι της συμφωνίας, η σταθερή πολιτική κατάσταση». Πάντως, εξέφρασε την πρόθεση να διατηρηθούν η Ουκρανία και άλλες χώρες διέλευσης μετά την ολοκλήρωση του «Nord Stream 2» (στη Βόρεια Γερμανία) και του «Turkish Stream» (στην Τουρκία).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ