ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Οι θάνατοι πυροσβεστών είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κυβερνητικής αδιαφορίας

Ανακοίνωση με αφορμή το θάνατο του πυροσβέστη στη Σίνδο την περασμένη Παρασκευή

Πυροσβέστης μέσα στις φλόγες

Eurokinissi

Πυροσβέστης μέσα στις φλόγες
«

Οι συνεχόμενοι θάνατοι πυροσβεστών εν ώρα υπηρεσίας δεν είναι αποτέλεσμα της "κακιάς στιγμής" ούτε "θέλημα Θεού", αλλά αναμενόμενη και επαναλαμβανόμενη συνέπεια της διαχρονικής και εγκληματικής κυβερνητικής αδιαφορίας για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των πυροσβεστών από τους επαγγελματικούς κινδύνους και τις ασθένειες». Αυτό τονίζει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» με αφορμή το θάνατο εν ώρα καθήκοντος του πυροσβέστη Δ. Τσαλή στη Σίνδο.

Η ΕΑΚΠ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συγγενείς και στους οικείους του πυροσβέστη και σημειώνει ότι «μόλις πέντε μήνες μετά τον άδικο θάνατο του συναδέλφου Σάββαρη Σάββα, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στις Σέρρες, ο τραγικός θάνατος του συναδέλφου Τσαλή Δημήτρη έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους και αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις αναμφισβήτητα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε, και που καμία κυβέρνηση δεν το έχει εμπράκτως αναγνωρίσει και δεν έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τους επαγγελματικούς κινδύνους και από τις επαγγελματικές ασθένειες.

Η άρνηση όλων των κυβερνήσεων εδώ και 16 χρόνια να θεσπίσουν το σχετικό ΠΔ για την υγιεινή και ασφάλεια για τις εγγενείς δραστηριότητες στο Πυροσβεστικό Σώμα, κατ' εφαρμογή του νόμου 3144/2003, που αποτέλεσε κατάκτηση για τους πυροσβέστες και απόρροια των αγώνων που οργανώθηκαν την περίοδο 2001 - 2003, είναι η βασική αιτία των επαναλαμβανόμενων θανάτων, των σοβαρών τραυματισμών και των αιφνίδιων θανάτων από παθολογικά αίτια νεαρής κυρίως ηλικίας πυροσβεστών».

Πρόκειται για την «καθολική απουσία: Καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών και των συνεπειών τους, καθώς και των βλαπτικών παραγόντων με τους οποίους έρχονται σε επαφή οι πυροσβέστες κατά τη διάρκεια των συμβάντων και επηρεάζουν επιβαρυντικά την υγεία τους. Προληπτικών ελέγχων των εμπλεκόμενων πυροσβεστών μετά από επέμβαση και συμμετοχή σε ύποπτα για τη φύση τους συμβάντα. Τακτικών προληπτικών εξετάσεων με ευθύνη της υπηρεσίας τουλάχιστον ανά εξάμηνο, με ατομικό μητρώο όλων των πυροσβεστών για να προλαμβάνονται παρόμοια με την περίπτωση του συναδέλφου μας Τσαλή Δημήτρη αιφνίδια περιστατικά, όπως και με την περίπτωση των τριών συναδέλφων μας στη Χίο, που μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2012 στο νησί, σε διάστημα τεσσάρων μηνών, κατέληξαν συνέπεια κυρίως καρδιολογικών παθήσεων. Καθορισμού ανώτατων χρονικών ορίων εμπλοκής σε επιχειρησιακά συμβάντα των πυροσβεστών. Ιατρών εργασίας και ασθενοφόρων πλήρως επανδρωμένων και εξοπλισμένων, που θα είναι σε άμεση ετοιμότητα και θα ακολουθούν σε κάθε μεγάλο συμβάν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλήρωμα του ασθενοφόρου που παρέλαβε τον συνάδελφό μας δεν υπήρχε διασώστης γιατρός».

Απαιτούμε μέτρα πρόληψης και προστασίας

Είναι καιρός πλέον όλοι εμείς οι πυροσβέστες να πάψουμε να είμαστε απλοί θεατές και να συνεχίσουμε να ξεπροβοδίζουμε τους συναδέλφους μας νεκρούς, ανεχόμενοι την υποκρισία όλων αυτών που ενώ μας βαφτίζουν ήρωες αρνούνται να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, για δημοσιονομικούς πάντα λόγους (...)

Η "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών", με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο του συναδέλφου Τσαλή Δημήτρη και για να έχει ουσιαστική και έμπρακτη σημασία η έκφραση συλλυπητηρίων εκ μέρους της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας, απαιτεί από την κυβέρνηση:

1. Να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της οικογένειας του εκλιπόντος συναδέλφου.

2. Να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι κατά τη διάρκεια επέμβασης στο συμβάν που τυχόν σχετίζονται με το θάνατο του συναδέλφου μας και τον τραυματισμό ενός ακόμη.

3. Την άμεση θεσμοθέτηση όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης των συμβάντων και να εφαρμοστούν πλήρως οι σχετικές διατάξεις για τους χώρους εργασίας των πυροσβεστών.

4. Την άμεση κάλυψη, με ευθύνη του κράτους, όλων των αναγκών σε μέσα ατομικής προστασίας.

5. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πραγματικών κενών του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μονιμοποίηση όλων των πενταετών και εποχικών πυροσβεστών, για να σταματήσει επιτέλους η ολοένα και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας μας, που είναι η κύρια αιτία των δεκάδων θανάτων από το 1998 και μετά».

Ποινικές διώξεις για την πυρκαγιά στο Μάτι

Συνολικά 20 άτομα από το χώρο της Τοπικής Διοίκησης και κρατικοί αξιωματούχοι διώκονται ποινικά για πλημμελήματα που συνδέονται με την πυρκαγιά στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι και στην οποία έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών για τους οποίους είχαν κατατεθεί μηνύσεις και οι εισαγγελείς άσκησαν δίωξη, είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ι. Καπάκης, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής, καθώς και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Η δίωξη αφορά τα πλημμελήματα, εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως σωματικές βλάβες κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή. Παράλληλα, οι εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα, Ηλ. Ζαγοραίος, πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, και οι συνάδελφοί του Ν. Φιστόπουλος και Κ. Σπυρόπουλος προχώρησαν στην έκδοση απαλλακτικής διάταξης για 4 άτομα που δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης. Η σχετική διάταξη αφορά τον Κ. Τσουβάλα, πρώην αρχηγό ΕΛ.ΑΣ., τον διευθυντή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής ταξίαρχο Ν. Σπανουδάκη, την περιφερειακή σύμβουλο Αττικής Ι. Τσούπρα, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Κ. Καλύβα.

Παράλληλα, παραμένουν «ανοικτές» 6 ακόμα δικογραφίες και ειδικότερα στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου, στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών, μια δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός), μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής, μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Η δικογραφία, να σημειωθεί, έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Σχολιάζοντας τη δίωξη που της ασκήθηκε, με γραπτή δήλωσή της, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επανέλαβε ως αιτίες για την καταστροφή τα περί κλιματικής αλλαγής και αυθαίρετης δόμησης, καθώς και την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη του συστήματος και του κράτους, και μάλιστα διαχρονικά». Επιπλέον, προσθέτει πως «οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, για τις οποίες φέρω την πολιτική ευθύνη, έπραξαν το καθήκον τους».

Συνελήφθη ξανά ο 56χρονος που πυροβολούσε στη Μόρια

Για άλλη μια φορά συνελήφθη, λίγες μέρες προτού δικαστεί για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, ο 56χρονος κτηνοτρόφος από τη Μόρια που πέρυσι τον Φλεβάρη αρχικά επιτέθηκε με ξύλο και στη συνέχεια πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο στον αέρα, προκειμένου αιτούντες άσυλο να φύγουν από την ιδιοκτησία του, που βρίσκεται κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Οπως είχε υποστηρίξει τότε, οι αλλοδαποί είχαν πάει για να του κλέψουν ζώα. Η ιστορία επαναλήφθηκε, μόνο που αυτήν τη φορά οι δύο Αφγανοί που κατηγορούνται για απόπειρα ζωοκλοπής καταγγέλλουν ότι ο κτηνοτρόφος δεν πυροβόλησε στον αέρα αλλά εναντίον τους. Ως αποτέλεσμα, ο 56χρονος κατηγορήθηκε ξανά και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα, με τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας και της παράνομης απασχόλησης αλλοδαπού.

Εντοπίστηκαν μετανάστες σε ακυβέρνητη λέμβο

Εντοπίστηκαν τελικά και μεταφέρθηκαν στη Σάμο οι μετανάστες που βρίσκονταν χτες σε ακυβέρνητη λέμβο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου, Ικαρίας και Χίου. Στη λέμβο επέβαιναν περίπου 40 μετανάστες. Στην περιοχή έπνεαν νότιοι άνεμοι έντασης 5 μποφόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους επιβάτες της επικοινώνησε με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και ανέφερε πως λόγω μηχανικής βλάβης το σκάφος στο οποίο επιβαίνουν είναι ακυβέρνητο.

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο συζυγοκτόνος

Συγκλονιστικά είναι τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για το στραγγαλισμό της 32χρονης Κατερίνας στη Σητεία, μητέρας δύο παιδιών (18 και 6 μηνών), από τον εν διαστάσει 36χρονο σύζυγό της, Γ. Ρ. Ο 36χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Λασιθίου, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, καθώς και για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο, δεδομένου ότι τα δύο μωρά του ζευγαριού βρίσκονταν στο διπλανό δωμάτιο τη στιγμή που η μητέρα τους άφηνε την τελευταία της πνοή.

Η 32χρονη, που κηδεύτηκε χτες, πέθανε από ασφυξία που προήλθε από στραγγαλισμό. Ο 36χρονος φαίνεται πως δεν μπορούσε να αποδεχτεί ότι η γυναίκα του τον εγκατέλειψε παίρνοντας μαζί και τα δύο τους παιδιά, και έτσι, ενώ είχαν συναντηθεί για να τα μεταφέρουν στο νοσοκομείο για εξετάσεις, καβγάδισαν με αποτέλεσμα ο άνδρας να στραγγαλίσει την κοπέλα. Η 32χρονη είχε πέσει και στο παρελθόν θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 36χρονος την κακοποιούσε και την απειλούσε με μαχαίρια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ