Αγωνιστική απάντηση στην κοροϊδία κυβέρνησης - εργοδοσίας για την κατάσταση στον κλάδο
Σε στάση εργασίας την Τετάρτη 27/3 (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, στις 2.30 μ.μ., προχωρούν οι εργαζόμενοι στον κλάδου του Επισιτισμού - Τουρισμού.
Για την οργάνωση της κινητοποίησης συζήτησε τη Δευτέρα το απόγευμα το Συντονιστικό των σωματείων του κλάδου, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.
«Η κοροϊδία της κυβέρνησης και των εργοδοτών σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας πρέπει να πάρει απάντηση από όλο τον κλάδο και κυρίως από το οργανωμένο κίνημα», τόνισε στην εισηγητική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. Οπως υπογράμμισε, η ανάπτυξη που προπαγανδίζουν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους, όπως και οι επενδύσεις στον κλάδο, συνοδεύονται από «ευέλικτους» εργαζόμενους, «δουλεμπορικά» γραφεία, εργολαβίες και συμβάσεις ομηρίας. «Δεν είδαμε καμία ικανοποιητική αύξηση στο εισόδημά μας, καμία βελτίωση στις συνθήκες που εργαζόμαστε», ανέφερε, προσθέτοντας πως αντιθέτως «η εντατικοποίηση τσακίζει κόκαλα, η πολυαπασχόληση και η κατάργηση ειδικοτήτων έχουν οδηγήσει στο ουσιαστικό ξεθεμέλιωμα των δικαιωμάτων μας».
Οσον αφορά τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, υπενθύμισε τις μειώσεις μισθών και την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας που έχουν συμπεριληφθεί στην κλαδική Σύμβαση, ενώ κατήγγειλε ότι στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων επιβάλλονται ακόμα χειρότερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας.
Παράλληλα, προειδοποίησε τους εργαζόμενους και τα σωματεία για τις νέες απαιτήσεις των ξενοδόχων, που μπροστά στην έναρξη της σεζόν και ενώ η Σύμβαση λήγει στο τέλος του 2019, ζητάνε... «υποκατώτατο» μισθό για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο! «Τους άνοιξε τόσο πολύ η όρεξη που απαίτησαν πρόσφατα από το μονοπαραταξιακό προεδρείο της Ομοσπονδίας να υπογραφεί νέα σύμβαση στα ξενοδοχεία, πριν λήξει αυτή που είναι σε ισχύ, ώστε να δημιουργηθεί και 5η κατηγορία, "υποκατώτατου" μισθού, που θα αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους για 2 χρόνια, προσδοκώντας για άλλη μια φορά να εκβιάσουν στη λογική του "μικρότερου κακού", της ύπαρξης ή όχι Σύμβασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου.
Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στον Επισιτισμό και τις μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τον κατώτατο μισθό, χωρίς Δώρα και επιδόματα. «Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, από "δουλεμπόρους", εργολάβους, με συμβάσεις μίας μέρας, μίας βδομάδας, όπου στην καλύτερη περίπτωση απασχολούνται μέχρι 15 μεροκάματα το μήνα, που αντιστοιχούν το πολύ σε 400 ευρώ», επισήμανε ο Γ. Στεφανάκης.
Την παραπάνω εικόνα και την ανάγκη να δοθεί απάντηση από τα σωματεία επιβεβαίωσαν οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ομηρίας επισήμαναν την αξιοποίηση αυτών των άθλιων εργασιακών σχέσεων ως εργαλείων για την τρομοκράτηση και την απομάκρυνσή τους από τη συλλογική δράση. «Μείνε μακριά από τα σωματεία για να έχεις δουλειά», είναι οι «συμβουλές» που η εργοδοσία φροντίζει να φτάνουν στα αυτιά τους, όπως κατήγγειλαν, μεταξύ άλλων.
Τα σωματεία προετοιμάζουν την κινητοποίησή τους με πρόγραμμα εξορμήσεων, συσκέψεων, Γενικών Συνελεύσεων αλλά και παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς.
Στην κατεύθυνση αυτή, το επιχειρησιακό σωματείο στην «Select» στο αεροδρόμιο έχει ήδη καλέσει σε συνέλευση στις 13/3.
Αντίστοιχα, το επιχειρησιακό Σωματείο στο «Royal Olympic» σχεδιάζει να συνδυάσει τη Γενική του Συνέλευση με στάση εργασίας και παρέμβαση στην εργοδοσία ενάντια στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας.
Το Συντονιστικό αποφασίστηκε να συνεδριάσει ξανά στις αρχές Απρίλη, με βασικό θέμα την προετοιμασία της απεργίας της Πρωτομαγιάς.
Eurokinissi |
Από τη χτεσινή κινητοποίηση |
Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση είχε απευθύνει και το ΠΑΜΕ προβάλλοντας τα αιτήματα για: Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Καταβολή αναδρομικά όλων των Δώρων που έχουν κοπεί σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Κάλυψη όλων των μισθολογικών απωλειών. Αυξήσεις στους μισθούς, «ξεπάγωμα» μισθολογικών κλιμακίων.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με διακριτά μπλοκ, μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, κ.ά.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, χωρίς όμως εκείνος να δεσμευθεί για τίποτα. Ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επισήμανε στη συνάντηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά υποσχόταν επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ αλλά και στο Δημόσιο του 13ου και 14ου μισθού. Δεν έκανε τίποτα από αυτά και ούτε και τώρα δεσμεύεται να κάνει.
...και την επίσκεψη στους απεργούς οδηγούς λεωφορείων στη Σερβία |
Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συμμετείχε στο συνέδριο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Μεταφορών της ΠΣΟ, που διοργανώθηκε στις 1 - 2 Μάρτη στην Κωνσταντινούπολη από το Συνδικάτο Μεταφορών NAKLIYAT-IS. Το συνέδριο έκανε απολογισμό της δράσης της Διεθνούς το προηγούμενο διάστημα, συζήτησε το σχέδιο δράσης για τη συνέχεια και εξέλεξε νέα ηγεσία.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ ΡΕΑΛ - ΜΕΤΡΟ, ενώ απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς της Πρωτομαγιάς του '77 στην πλατεία Ταξίμ.
Αντίστοιχα, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο του Συνδικάτου ΣΛΟΓΚΑ της Σερβίας, που ξεκίνησε στις 2 Μάρτη στο Βελιγράδι.
Με την ευκαιρία του συνεδρίου, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε τους απεργούς οδηγούς λεωφορείων του Μλαντένοβατς. Στη συγκέντρωσή τους μίλησε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Μετώπου στον αγώνα τους για μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Επίσης επισκέφτηκε εγκαταστάσεις και περιοχές οι οποίες είχαν χτυπηθεί από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ το 1999.
Από τη συνεδρίαση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Μεταφορών της ΠΣΟ... |
Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 14/3, με συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή, οργανώνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών και Σωματείων στο Δημόσιο, με κεντρικό αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την άρση κάθε σχετικής συνταγματικής απαγόρευσης.
Πάνω από 150 συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου έχουν υιοθετήσει και στηρίζουν το δίκαιο αίτημα.
Συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε συλλαλητήριο στις 12 Φλεβάρη, καταθέτοντας το αίτημά τους στα κόμματα της Βουλής, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να φέρει το αίτημα για ψήφιση στη Βουλή, ενώ κατά της μονιμοποίησης των συμβασιούχων τάχθηκαν σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ποταμιού και Ενωσης Κεντρώων.
Τη λήψη άμεσων μέτρων για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες απαίτησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη.
Οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν ολόκληρο το νησί άφησαν σοβαρές καταστροφές και στο νομό Χανίων, στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια και καταστήματα, αλλά και σε πολλές αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ενώ υπάρχουν χωριά όπου ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση. Σοβαρές ζημιές εντοπίζονται ειδικά στα εσπεριδοειδή, στα αβοκάντο και στις ελαιοκαλλιέργειες, ενώ μεγάλος αριθμός ζώων έχει χαθεί και ολόκληρα κοπάδια είναι ακόμα αποκλεισμένα.
Θυμίζουμε ότι σε κινητοποίηση που πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα, η ΕΟΑΣ Χανίων κατέθεσε υπόμνημα στην Αντιπεριφέρεια ζητώντας την άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στις περιουσίες των αγροτοκτηνοτρόφων, ενώ και κατά τη χτεσινή σύσκεψη με τον αρμόδιο υπουργό κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και άμεσα να προχωρήσουν οι εργασίες καταγραφής από τα αρμόδια κλιμάκια, αλλά και μέτρα στήριξης των παραγωγών.
Η Ομοσπονδία διεκδικεί μεταξύ άλλων: Απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ. Πάγωμα οφειλών σε Εφορία, τράπεζες και ΕΦΚΑ. Αμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων με κρατικά κονδύλια για την κάλυψη αναγκών σε στέγαση, σίτιση και ένδυση. Αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο. Να αποζημιωθεί το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο.