Ο δολοφονημένος στις 31/10/2018 Λουίς Φαχάρντο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΒ και αγροτοσυνδικαλιστής (στο κέντρο) |
Οπως σημειώνει στην καταγγελία του το ΚΚ Βενεζουέλας, «η ηγεσία του είχε καταγγείλει πάρα πολλές φορές τις απειλές κατά της ζωής του που δεχόταν ο σ. Φαχάρντο, αλλά οι κρατικές αρχές δεν πήραν κανένα μέτρο προστασίας του.
Θεωρούμε υπεύθυνους για τη δολοφονία του συντρόφου μας τους γαιοκτήμονες του Σουρ ντελ Λάγκο, τα μέλη της Εθνοφρουράς, τους διεφθαρμένους πολιτικούς που τον απειλούσαν δημόσια. Απαιτούμε από την κυβέρνηση την πλήρη έρευνα της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων.
Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στα μέλη του Κόμματος, στο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα στο Κάνιο Ρίκο και στις υπόλοιπες κολεκτίβες αγωνιστών στο Σουρ ντελ Λάγκο, στους συγγενείς και φίλους.
Τιμή και δόξα στους δολοφονημένους συντρόφους, συνεχίζουμε την πάλη για να νικήσουμε, για τα δικαιώματα του λαού, για κυρίαρχη πατρίδα».
Το ψήφισμα για την άρση του χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ κατά της Κούβας κατέθεσε την Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η κουβανική κυβέρνηση και η ψηφοφορία που έγινε χτες κατέγραψε για άλλη μια φορά, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, τη συντριπτική διεθνή καταδίκη της πολιτικής των ΗΠΑ. Υπέρ της άρσης ψήφισαν 189 χώρες και, όπως κάθε χρόνο, κατά ήταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ απείχαν Ουκρανία και Μολδαβία.
Αυτό που ξεχώρισε στη φετινή διαδικασία ήταν η κατάθεση από την αμερικανική κυβέρνηση 8 προσχηματικών τροπολογιών στο ψήφισμα (για τη λεγόμενη αειφόρο ανάπτυξη και τους στόχους του ΟΗΕ για το 2030 και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο νησί), ώστε από τη μια να επηρεαστούν χώρες και, από την άλλη, να υπάρξει κωλυσιεργία στη διαδικασία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, κατήγγειλε την απόπειρα αυτή - που δεν πέτυχε τον σκοπό της - και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει την ηθική εξουσία να ασκεί κριτική στη χώρα μου ή σε οποιονδήποτε άλλον σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα». Υπογράμμισε ότι ο αποκλεισμός των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη του νησιού και την επίτευξη της «Ατζέντας 2030». Είπε ότι ο αποκλεισμός είναι μια «πράξη επιθετικότητας και οικονομικού πολέμου, που παραβιάζει την ειρήνη και τη διεθνή τάξη, εμποδίζει την άσκηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, την ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη του κουβανικού λαού και παραβιάζει διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες του εμπορίου και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας». Ανέφερε ότι οι μετρήσιμες ζημιές, που συσσωρεύτηκαν από τον αποκλεισμό κατά τη διάρκεια σχεδόν έξι δεκαετιών εφαρμογής, ξεπερνάει το 1 τρισ. δολάρια και μόνο για τον τελευταίο χρόνο τα 4,4 εκατομμύρια δολάρια.
Παρά τις δυσκολίες, τόνισε «η Κούβα έχει σημειώσει πρόοδο στην οικονομία της και προσφέρει ευρεία αλληλεγγύη και διεθνή συνεργασία, ενώ το επίπεδο ανθρώπινης ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης που έχει πετύχει, αναγνωρίζεται παγκοσμίως». Αναφέρθηκε επίσης στους εξωεδαφικούς νόμους όπως οι «Χελμς - Μπάρτον» και «Τοριτσέλι» που πλήττουν και τρίτες χώρες που συναλλάσσονται με την Κούβα, ενώ σημείωσε ότι δυστυχώς, τη χρονιά που πέρασε, πέθαναν 224 άνθρωποι σε κάθε 100.000 του πληθυσμού, λόγω του ότι δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν πολύ εξειδικευμένη θεραπεία για τις ασθένειές τους, εξαιτίας του αποκλεισμού της χώρας του.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κουβανός Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούντες έφτασε χτες στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι στην προχτεσινή συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες με ανοικτό τέλος (δίχως καταληκτική ημερομηνία)» και αναφέρθηκε στη διαδικασία «που πρέπει να ακολουθηθεί, έτσι ώστε να υπάρξουν συνομιλίες που θα φέρουν αποτέλεσμα».
Ο κατοχικός ηγέτης εστίασε ακόμα μια φορά στην ανάγκη διασφάλισης της πολιτικής ισότητας των δύο πλευρών αλλά και της «αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις σε ενδεχόμενη λύση».
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομου Προδρόμου, μετά από τη (χωριστή) συνάντηση που είχε η Λουτ πρώτα με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Ο Πρόδρομου χαρακτήρισε τη συνάντηση «ιδιαίτερα παραγωγική» και εξήγησε ότι μεταφέρθηκε η θέση του γγ ότι «θα πρέπει τα μέρη να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν τους όρους αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο εγγύς μέλλον». Πρόσθεσε ότι ο Κύπριος ηγέτης «χαιρέτισε τη θέση του γγ ότι προ της επανέναρξης των συνομιλιών απαιτείται καλή προετοιμασία, ενώ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει και τις θέσεις του για το πώς μπορεί να πετύχουμε μια λειτουργική λύση μέσα από την αποκέντρωση εξουσιών, χωρίς, ωστόσο, να αλλοιώνεται η δεδομένη βάση της επιδιωκόμενης λύσης».
Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν όλοι οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Την Τρίτη ο Κύπριος Πρόεδρος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.
Στο μεταξύ, μιλώντας στο δίκτυο «Active», ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. «Φαίνεται ότι έχουν βάλει πλώρη για άλλα πράγματα», είπε ακόμα και υποστήριξε ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν συγχύσεις για τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης (μετά από μια λύση) και ποια όργανα θα τις εξασκούν. Ο Κυπριανού είπε ακόμα ότι έτσι δεν λύνονται σημαντικά ζητήματα όπως αυτά της ασφάλειας, των εγγυήσεων, του περιουσιακού, του εδαφικού. Ακόμα, όπως αναμετέδωσε και ο «Φιλελεύθερος», ο Κυπριανού είπε ότι με αφορμή τη συμμετοχή του σε εκδήλωση ερευνητικού κέντρου στην Τουρκία, θα επιδιώξει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Παρέμβαση εκ μέρους του ΑΚΕΛ έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, που είπε ότι ενώ τόσο καιρό ο Πρόεδρος δήλωνε και δηλώνει ότι θέλει επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ο ίδιος θέτει όρους και προϋποθέσεις. Είπε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ μαθαίνει από διπλωμάτες κι άλλους παράγοντες ότι ο Κύπριος Πρόεδρος συζητά μαζί τους την ιδέα των δύο κρατών.
ΡΩΜΗ.--
Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε χτες παρέμβαση ζητώντας τη διαμόρφωση ενός κρατικού προϋπολογισμού που μεταξύ άλλων θα ενισχύει «την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και όσων δραστηριοποιούνται στον οικονομικό τομέα» και θα «προστατεύει την Ιταλία από την χρηματοοικονομική αστάθεια». Η παρέμβαση έγινε με επιστολή που έστειλε με αφορμή τη Μέρα της Αποταμίευσης και ενώ στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση για το σχέδιο προϋπολογισμού που έχει συντάξει η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση «Κινήματος 5 Αστέρων» - «Λέγκας», προκαλώντας αντιδράσεις σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο κ.α.
Ανάμεσα σε άλλα, ο Ματαρέλα έχει πει ότι η διασφάλιση ισορροπίας στα δημόσια οικονομικά είναι βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική άσκηση της κυριαρχίας της χώρας.
Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στην «Κοριέρε ντε λα Σέρα», τόνισε ότι ο διάλογος μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό δεν θα είναι «ανταλλαγή υποχωρήσεων». Υπερασπίστηκε τα σχέδια της κυβέρνησής του να θέσει ως στόχο τη διαμόρφωση σχέσης ελλείμματος - ΑΕΠ στο 2,4% το 2019 και υποστήριξε ότι «είναι παράλογο και βαθιά άδικο» να κατηγορείται η νυν κυβέρνηση για τα άσχημα οικονομικά στοιχεία της ιταλικής οικονομίας (της οποίας η ανάπτυξη εμφανίζεται και επίσημα να έχει «παγώσει»), διότι - όπως είπε - οι επιπτώσεις των «μεταρρυθμίσεων» της σημερινής κυβέρνησης θα είναι ορατές μετά το 2019.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, άλλοι 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βόρειες περιφέρειες της Ιταλίας Βάλε Ντ' Αόστα και Τρεντίνο, που έχουν πληγεί από σφοδρή κακοκαιρία.
Η περιφέρεια Λάτιο κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στα περίχωρα της πόλης Μπελούνο, εκατοντάδες σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό και θέρμανση μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Στο Παλέρμο, πολλοί εγκλωβίστηκαν σε ανισόπεδες γέφυρες όταν πλημμύρισαν δρόμοι.
Σε μήνυμά του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει αποφασιστικά τη δολοφονία του σ. Λουίς Φαχάρντο, μέλους της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας και αγροτοσυνδικαλιστή, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του το βράδυ της 31ης Οκτώβρη, και του σ. Χαβιέρ Αλντάνα, κουνιάδου του και αγροτoσυνδικαλιστή, που τον συνόδευε.
Ο σ. Λουίς Φαχάρντο είχε δεχθεί αρκετές φορές απειλές, τόσο από γαιοκτήμονες της περιοχής Σουρ ντελ Λάγκο, όσο κι από πολιτικούς τους εκπροσώπους. Οι αρχές έχουν σοβαρές ευθύνες, γιατί παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και καταγγελίες του ΚΚ Βενεζουέλας δεν πάρθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.
Το ΚΚΕ απαιτεί την πλήρη διερεύνηση της δολοφονίας και την τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών.
Το ΚΚΕ εκφράζει τη διεθνιστική αλληλεγγύη και τα συλλυπητήρια στο ΚΚ Βενεζουέλας και την οικογένεια του σ. Λουίς Φαχάρντο. Διαβεβαιώνει τους κομμουνιστές της χώρας και τους συναγωνιστές του στο αγροτικό και λαϊκό κίνημα, ότι θα βρίσκεται αποφασιστικά στο πλευρό τους».