ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ
Εξυπηρετήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες και χαράτσια για το λαό

Ανακοίνωση - καταγγελία των Κομματικών Οργανώσεων Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ

Τη στάση της διοίκησης του δήμου Νίκαιας - Ρέντη, που «δίνει "καρότο" στους μεγαλοεπιχειρηματίες και "μαστίγιο" στο λαό», καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ.

Αναλυτικά, επισημαίνουν:

«Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκε το ζήτημα της εκ νέου δημοπράτησης του χώρου των 19 στρεμμάτων όπου σήμερα εδράζεται το Allou Fan Park. Χρειάζεται να αναφέρουμε ότι σε μία πάγια τακτική της δημοτικής αρχής, οι ελεύθεροι χώροι του δήμου δημοπρατούνται για ενοικίαση και εκμετάλλευση από ιδιώτες επιχειρηματίες (όπως ήδη συμβαίνει με τον πολυχώρο "Μάνος Λοΐζος", τους κινηματογράφους "Ονειρο" και "Νίκαια", το πάρκο Αγίας Αννης κ.ά.). Αυτό είχε συμβεί και στην περίπτωση του συγκεκριμένου χώρου πριν 12 χρόνια, ορίζοντας τότε το μίσθωμα στα 224.000 ευρώ. Σήμερα, ο εν λόγω επιχειρηματίας χρωστά περίπου 500.000 ευρώ, ενώ ο δήμος έχει ήδη προχωρήσει σε ρύθμιση 100 δόσεων από το 2014. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος, εκπροσωπώντας ουσιαστικά τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, υπερασπίστηκε το "δικαίωμά" του να πάρει ξανά μέρος στη δημοπρασία, δίνοντας ασαφείς απαντήσεις για τα χρωστούμενα. Αντίστοιχα έπραξε και για άλλους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με συνολικά χρέη προς το δήμο 13 εκατομμύρια ευρώ, όπως η "Rolco-Vianil ΑΕ", "Αργυράκης Εταιρεία Μεταφορών" κ.ά.

Την ίδια ώρα, η δημοτική αρχή παρουσιάζεται αμείλικτη για τους δημότες.

-- Αύξησε τα δημοτικά τέλη κατά 10% και 20% για τους δημότες, ενώ τα άφησε παγωμένα για τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στου Ρέντη.

-- Εχει στείλει χιλιάδες "ραβασάκια" στα σπίτια, απειλώντας με κατασχέσεις ακόμα και για μικροποσά.

-- Εχει βάλει χαράτσι για κάθε κοινωνική υπηρεσία.

-- Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς βασιλεύουν και το προσωπικό μειώνεται, ενώ την ίδια ώρα το Νομικό Πρόσωπο παρουσιάζει κάθε χρόνο πλεόνασμα της τάξης του 1 εκατομμυρίου.

-- Σχολεία της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη, σοφάδες πέφτουν από τα ταβάνια, ενώ την ίδια ώρα οι σχολικές επιτροπές έχουν και αυτές μεγάλα πλεονάσματα.

Η δημοτική αρχή βγήκε με περηφάνια να πει ότι την περσινή χρονιά μάζεψε από τους δημότες συνολικά 19 εκατομμύρια ευρώ. Πού; Σε μια περιοχή όπου στην πλειοψηφία τους ζουν εργάτες, μεροκαματιάρηδες, που πολύ δύσκολα τα φέρνουν βόλτα.

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί λοιπόν που μια τέτοια δημοτική αρχή στηρίζεται ανοιχτά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο φορομπήχτες, εκλεκτούς του κεφαλαίου θα μπορούσε να στηρίξει, και αυτό κάνει!

Ο λαός πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη, να κοιτάξει το δικό του συμφέρον. Να βάλει στην άκρη τις δυνάμεις εκείνες που προσφέρουν απλόχερη στήριξη στο μεγάλο κεφάλαιο και "μαστίγιο" στο λαό. Ο λαός χρειάζεται αποφασιστικά να στηρίξει τις δυνάμεις του ΚΚΕ».

Ξεκίνησαν οι μπίζνες με την καλλιέργεια κάνναβης

Η ισραηλινή εταιρεία «Tikun Olam» LTD είναι η επιχείρηση που έλαβε την πρώτη αδειοδότηση για την καλλιέργεια της υποτιθέμενης «φαρμακευτικής» κάνναβης στην Ελλάδα, καθώς πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ολοκληρωμένη Μονάδα Καλλιέργειας και Επεξεργασίας Φαρμακευτικής Κάνναβης» (αρ. Πρωτ. 234688).

Η μονάδα θα λειτουργήσει στην περιοχή «Λούτσα Παππά», στα Εξαμίλια (πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα), στον δήμο Κορίνθου, σε έκταση 40.000 τ.μ.! Η λειτουργία της αφορά τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια και βιομηχανική επεξεργασία των ανθέων της κάνναβης για την παραγωγή προϊόντων της (αποξηραμένα μπουμπούκια ανθέων, έλαια, κάψουλες κ.ά., όσα δηλαδή πωλούνται ήδη «παράνομα» από ιστοσελίδες). Κι όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η απόφαση αφορά «μόνο τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του έργου χωρίς να εξετάζονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας, δεν αφορά θέματα ασφάλειας των εγκαταστάσεων έναντι ατυχημάτων, ή ασφάλειας και υγιεινής του προσωπικού».

Η «Tikun Olam» (στα εβραϊκά σημαίνει... «βελτίωση του κόσμου») είναι ο πρώτος, μεγαλύτερος και πρωταρχικός προμηθευτής ιατρικής κάνναβης στο Ισραήλ και, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, το έργο της αφορά «πράξεις καλοσύνης και αλτρουισμού», με τζίρο πολλών εκατομμυρίων. Από το 2014 δραστηριοποιείται στον Καναδά, από το 2016 σε Νεβάδα, Ουάσιγκτον, Ρόουντ Αϊλαντ, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Ιλινόις και Καλιφόρνια, από το 2017 στην Αυστραλία, από τις αρχές του χρόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ στα διευθυντικά στελέχη της «Tikun Olam» συγκαταλέγεται και ο καθηγητής Zvi Bentwich, μέλος του ΔΣ της ΜΚΟ «Γιατροί για τα ανθρώπινα δικαιώματα», η οποία δραστηριοποιείται κυρίως σε εμπόλεμες ζώνες... Πάντα οι ίδιες «συμπτώσεις» πίσω από το καπιταλιστικό κουβάρι, στο οποίο διαπλέκονται ναρκωτικά, πόλεμοι, κέρδη.

Υπενθυμίζεται:

  • Απ' όλες τις έρευνες, δεν προκύπτει για καμία ασθένεια να είναι η κάνναβη το φάρμακο επιλογής. Ακόμη και στην πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση ερευνών για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναφέρεται η ανάγκη αξιολόγησης της ουσίας για «τους κινδύνους σοβαρών παρενεργειών, όπως οι γενικές ψυχιατρικές διαταραχές, η κατάθλιψη, η σύγχυση, η κατάχρηση και η εξάρτηση».
  • Η συνταγογράφηση μιας τέτοιας ουσίας θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Ενας στους 3 μαθητές των ΗΠΑ αναφέρει ότι προμηθεύτηκε κάνναβη με ιατρική συνταγή που δόθηκε σε κάποιον άλλον.
  • Οπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη για «φαρμακευτική/ιατρική» χρήση, σταδιακά ακολούθησε και η νομιμοποίησή της για «ψυχαγωγικούς» λόγους. Στις ίδιες χώρες παρατηρήθηκε αύξηση των ποσοστών χρήσης και εξάρτησης, όχι μόνο κάνναβης αλλά και των υπόλοιπων ναρκωτικών. Τρανταχτό παράδειγμα οι ΗΠΑ, όπου η χρήση φτάνει στο 36% των μαθητών.
  • Τα προϊόντα κάνναβης αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο (38%) της λιανικής αγοράς παράνομων ουσιών στην ΕΕ, με αξία η οποία εκτιμάται σε τουλάχιστον 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ (πιθανό εύρος τιμών από 8,4 έως 12,9 δισεκατομμύρια ευρώ). Οσοι στηρίζουν τη νομιμοποίηση της κάνναβης αποσκοπούν σε πολιτικοοικονομικά οφέλη. Ακόμα και στις νόμιμες ουσίες (καπνός, αλκοόλ) τα τεράστια κέρδη έρχονται από το λαθρεμπόριο, που ανθεί δίπλα στο νόμιμο εμπόριο και αποτελεί πρόβλημα για τις καπιταλιστικές οικονομίες, όχι για τις συνέπειές τους στο άτομο και την κοινωνία, αλλά για την απώλεια εσόδων από τη φορολογία.

Η προπαγάνδα και η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται για την υπεράσπιση της κάνναβης, διευκολύνουν την αθώωση στη συνείδηση των νέων και την αποδοχή της χρήσης της, παραγνωρίζοντας τους κινδύνους από τους οποίους δεν θα είναι ποτέ απαλλαγμένη, δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυνητικά εξαρτησιογόνα ουσία.Στη χώρα μας, μέσα σε 4 χρόνια (2011 - 2015) το ποσοστό ανοχής ως προς τη χρήση κάνναβης στους 16χρονους μαθητές διπλασιάστηκε (από το 12% ανέβηκε στο 23%). Στην Αττική το 42,4% των μαθητών τη θεωρούν ακίνδυνη και στο νομό Θεσσαλονίκης το 39,6%. Η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η κοινωνική αποδοχή μιας ουσίας είναι παράγοντες που αυξάνουν τη χρήση της. Με αυτόν τον τρόπο πριονίζονται τα θεμέλια κάθε προσπάθειας για ουσιαστική και αποτελεσματική πρόληψη.

ΠΕΡΑΜΑ
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών

Από τις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών
Από τις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών
Σήμερα Παρασκευή, στις 11 το πρωί στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα, θα γίνει η κινητοποίηση που διοργανώνει η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, να συνεχίσουμε να διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς κυβέρνησης, Περιφέρειας και δημοτικής αρχής.

Να διεκδικήσουμε την ΑΜΕΣΗ μετεγκατάσταση των καζανιών του θανάτου εκτός οικιστικού ιστού, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον, την ανάπλαση του Αρμού, ώστε να αξιοποιείται από το λαό του Περάματος για την αναψυχή του.

Ο χώρος των δεξαμενών να αποδοθεί στο λαό του Περάματος, να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσας για το λαό, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού».

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στο Ιόνιο, όπου 16 λεπτά πριν από τις 5 χτες το πρωί οι σεισμογράφοι του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν νέο σεισμό 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο νέος σεισμός είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 52 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 287 χιλιόμετρα δυτικά - νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Οι μετασεισμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ωστόσο επιστήμονες επισημαίνουν ότι αναμένεται και πιο ισχυρή δόνηση η οποία μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 6 Ρίχτερ.

ΠΑΤΡΑ
Σύσκεψη για την αντισεισμική θωράκιση

Σύσκεψη με θέμα την αντισεισμική θωράκιση της Πάτρας πραγματοποιείται αύριο, Σάββατο 3 Νοέμβρη, στην Αγορά Αργύρη, στις 11 π.μ., μετά από σχετική πρωτοβουλία και πρόσκληση που απηύθυνε στους φορείς της πόλης ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Την εισηγητική παρέμβαση θα κάνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ