ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επικοινωνία Ερντογάν - Τραμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι Πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ, Ρ. Τ. Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ, αντίστοιχα, επικοινώνησαν χτες τηλεφωνικά για να εξετάσουν τις διαφορές τους στη Συρία. Επικέντρωσαν στις κόντρες τους στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ (στην οποία τηρείται ρωσο-τουρκική συμφωνία για εκεχειρία) και τον κουρδικό θύλακα Μανμπίτζ που ελέγχεται από πολιτοφυλακή της οργάνωσης YPG, η οποία αντιμετωπίζεται από την Αγκυρα ως «τρομοκρατική» αλλά συνεργάζεται στενά με τον αμερικανικό στρατό, μεταξύ άλλων, και κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Προχτές, οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG που συμμετέχουν στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) ανακοίνωσαν αναστολή των πολεμικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία επειδή οι Τούρκοι είχαν κλιμακώσει τις επιθέσεις και σε περιοχές που βρίσκονται ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» υποστήριξε ότι εκτός από τις εξελίξεις στη Συρία οι Πρόεδροι Τραμπ και Ερντογάν συζήτησαν διάφορα «διμερή θέματα» τονίζοντας τη «δέσμευσή» τους να κάνουν «εποικοδομητικά βήματα» προς ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν συνέπεσε με την έναρξη κοινών περιπολιών Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτών στο Μανμπίτζ.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την ανησυχία της για τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού σε Κούρδους μαχητές ανατολικά του Ευφράτη. Χτες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρόμπερτ Παλαντίνο, σημείωσε: «Μονομερή στρατιωτικά πλήγματα στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, απ' όπου κι αν προέρχονται, την ώρα που θα μπορούσε να είναι παρόν στην περιοχή ή στα περίχωρα αμερικανικό προσωπικό, μας ανησυχούν πολύ».

Μια ενδιαφέρουσα είδηση δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel», που υποστήριξε σε σχετικό ρεπορτάζ ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών «ξόδεψε 48,8 εκατομμύρια ευρώ» στη χρηματοδότηση «ομάδων της αντιπολίτευσης» στην επαρχία Ιντλίμπ, δηλαδή ουσιαστικά δυνάμεων τζιχαντιστών.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο Κίεβο η Μέρκελ

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Π. Ποροσένκο

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Π. Ποροσένκο
ΚΙΕΒΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την Ουκρανία επισκέφτηκε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις Γερμανίας - Ουκρανίας αλλά και διεθνή ζητήματα. Ιδιαίτερα απασχόλησε τις συνομιλίες της με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια, ενώ τονίστηκε από τη γερμανική πλευρά ότι «η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ σημειώνει πολύ αργή πρόοδο». «Η ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή του Ντονμπάς εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», επισημαίνει η καγκελαρία.

Στη συνέχεια, η καγκελάριος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Χρόισμαν, όπου συζήτησαν για διμερή οικονομικά και διεθνή ζητήματα. Ενα σημαντικό θέμα ήταν η αυξημένη συνεργασία τους σε αστικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία, όπως στην «καταπολέμηση της διαφθοράς», καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είχαν προγραμματιστεί επίσης συζητήσεις με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων και με φοιτητές.

Στο μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες κυρώσεις σε εκατοντάδες πρόσωπα και επιχειρήσεις της Ουκρανίας. Στη λίστα περιλαμβάνονται 322 άτομα από την πολιτική σκηνή (αρκετά μέλη της κυβέρνησης) και την οικονομία, καθώς και 68 επιχειρήσεις, κυρίως της χημικής βιομηχανίας, ωστόσο δεν επηρεάζονται εταιρείες που έχουν εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν ως απάντηση σε «εχθρικά μέτρα της Ουκρανίας», όπως απαγορεύσεις εισόδου και οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία.

ΟΗΕ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Πιέσεις Γκουτέρες για αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά του Λιβάνου επιχείρησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σε έκθεσή του που στάλθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς Οργανισμού την Τετάρτη, κατηγόρησε τη σιιτική λιβανέζικη οργάνωση «Χεζμπολάχ» πως επιχειρεί «να σύρει τον Λίβανο στον πόλεμο». Απαίτησε δε τον αφοπλισμό της οργάνωσης, λέγοντας ότι «οι ενέργειες της "Χεζμπολάχ" θέτουν σοβαρή περιφερειακή και διεθνή απειλή». Βέβαια δεν είπε ούτε λέξη για τις επεμβάσεις του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, χτες ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν προέβλεψε ότι η μεγάλη «δυστοκία» που παρατηρείται από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μάη θα συνεχιστεί. Ο ίδιος επισήμανε «διαφορές» ανάμεσα στον εντολοδόχο Σουνίτη πρωθυπουργό Σάαντ Χαρίρι και στις πιέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τις περισσότερες ευθύνες στην απαίτηση της «Χεζμπολάχ» για επιτελικές θέσεις πολιτικών συμμάχων της σε υπουργεία - κλειδιά.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Συμφωνία για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 2 δισ. δολαρίων, από το δάνειο των 10 δισ. που πήρε η Αίγυπτος το Νοέμβρη του 2016 από το ΔΝΤ, ανακοινώθηκε χτες. Ο επικεφαλής αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Αίγυπτο, Σουμπίρ Λαλ, έκρινε πως είναι θετικές οι επιδόσεις της αιγυπτιακής οικονομίας, έπειτα από το τελευταίο «μαχαίρι» που μπήκε σε κρατικές επιδοτήσεις βασικών αγαθών (ψωμί, λάδι) που έπαιρναν εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά, την τεράστια αύξηση στις τιμές των καυσίμων (γύρω στο 50%) και την αύξηση - «φωτιά» στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που ανέβηκαν 25%.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Ο απεσταλμένος του σουλτάνου του Ομάν, Καμπούς μπιν Σαΐντ, έφτασε χτες στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και παρέδωσε στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς «μήνυμα», μετά τη συνάντηση του πρώτου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Ομάν την περασμένη Πέμπτη.

ΓΑΛΛΙΑ
Εκκλήσεις Μακρόν για την «αντίσταση υπέρ της δημοκρατίας»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές του Μάη αλλά και σε διεργασίες και αντιθέσεις που επιδρούν σημαντικά στην εξέλιξη της ΕΕ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε χτες «πνευματική διαύγεια και αντίσταση» υπέρ της (αστικής) δημοκρατίας.

Δηλώνοντας «κατάπληκτος από την ομοιότητα ανάμεσα στην κατάσταση που ζούμε και την κατάσταση του Μεσοπολέμου», ο Μακρόν είπε ότι «σε μία Ευρώπη διαιρεμένη από τους φόβους, την εθνικιστική αναδίπλωση, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, βλέπουμε να ανασυντίθεται ό,τι συνιστούσε τη ζωή στην Ευρώπη από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την κρίση του 1929». Πρόσθεσε λοιπόν ότι «πρέπει να το έχουμε στο νου μας, να έχουμε πνευματική διαύγεια, να γνωρίζουμε πώς αντιστεκόμαστε, στηριζόμενοι στο σφρίγος της Δημοκρατίας» και μεταξύ άλλων κατέληξε, αναφέροντας πιο συγκεκριμένα προβληματισμούς που έχει και το γαλλικό κεφάλαιο (αλλά και συνολικότερα το ευρωπαϊκό), για τον κίνδυνο η ΕΕ να χάσει την ορμή που μέχρι σήμερα έχει θωρακίσει σημαντικά τα συμφέροντά του: «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν κίνδυνο: Τον κίνδυνο του διαμελισμού από την εθνικιστική λέπρα και της αποσταθεροποίησης από εξωτερικές δυνάμεις. Και, κατά συνέπεια, απώλειας της κυριαρχίας της».

Αναδεικνύοντας ότι βασικό ζήτημα είναι η ισχυροποίηση της ΕΕ ως όχημα αναμέτρησης με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εξέφρασε προβληματισμό επειδή «η ΕΕ εξαρτά την ασφάλειά της από τις αμερικανικές επιλογές και τις μεταβολές τους». Επισήμανε επίσης ότι έχει «μια Κίνα όλο και περισσότερο παρούσα στις ουσιαστικές υποδομές της και μια Ρωσία που τείνει προς τη χειραγώγησή της».

«GOOGLE»
Κινητοποιήσεις για πρακτικές σε βάρος γυναικών

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.--

Πρωτοφανείς κινητοποιήσεις κατά των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και των ανισοτήτων στις αμοιβές, στις προαγωγές και τη γενικότερη αντιμετώπιση γυναικών εργαζομένων στο πολυεθνικό μονοπώλιο υψηλής τεχνολογίας «Google» πραγματοποίησαν, χτες, δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι της εταιρείας στην έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο και σε παραρτήματά της σε Τόκιο, Δουβλίνο, Σιγκαπούρη κ.α.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απαιτώντας την αντιμετώπιση κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης, με πρώτο τον τερματισμό της «αναγκαστικής διαιτησίας» που ουσιαστικά εμποδίζει την προσφυγή των θυμάτων στα δικαστήρια. Ο γενικός διευθυντής της «Google», Σουντάρ Πιτσάι, έχει ενημερώσει τους υπαλλήλους ότι θα στηρίξει το αίτημά τους να αναλάβουν νομική δράση σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Αφορμή για το ξέσπασμα των εργαζομένων ήταν η αποζημίωση των 90 εκατ. δολαρίων που δόθηκε στο υψηλόβαθμο στέλεχος της «Google» Αντι Ρούμπιν παρότι υπήρχαν σε βάρος του «αξιόπιστες» κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Διαψεύδουν συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αξιωματούχοι σε ΕΕ και Βρετανία διέψευσαν δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times» που υποστήριζε πως έχει επιτευχθεί μια «προσωρινή συμφωνία» που θα καλύπτει τις μελλοντικές χρηματοπιστωτικές, οικονομικές υπηρεσίες και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, χαρακτήρισε τις πληροφορίες «εικασίες», μολονότι παραδέχτηκε πως τα παζάρια συνεχίζονται και «συνεχίζουμε να σημειώνουμε καλή πρόοδο στο να καταλήξουμε σε νέες ρυθμίσεις για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες».

Παρόμοια αντίδραση επιφύλαξε και ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Επιτροπής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, που διέψευσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με την οποία θα δίνεται στις βρετανικές εταιρείες πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ και μετά την αποχώρηση. Ο Μπαρνιέ χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το ρεπορτάζ που συνέβαλε στην αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας με το δολάριο στα 1,29.

Το ίδιο 24ωρο, η βρετανική υπηρεσία δίωξης εγκλήματος, NCA, ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνα σε βάρος του Βρετανού επιχειρηματία Αρον Μπανκς, που χρηματοδότησε μία από τις μεγαλύτερες εκστρατείες υπέρ του Brexit. Ο Μπανκς, που έχει φωτογραφηθεί στο παρελθόν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και τον βασικό υπέρμαχο του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ, δήλωσε ότι «καλωσορίζει» την έρευνα, γιατί θα του δοθεί «η ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα».

Παράλληλα, ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να υποστεί «οικονομικό σοκ» εάν αποχωρήσει από την ΕΕ δίχως συμφωνία που να ρυθμίζει τις μελλοντικές σχέσεις».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ