«Τα σχέδιά σας αφήνουν έξω τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες», κατήγγειλε εκ μέρους του ΚΚΕ η Δ. Μανωλάκου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή
Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο παραχωρείται έκταση ιδιοκτησίας της ΓΑΙΟΣΕ για διάστημα 60 ετών και στο επενδυτικό σχήμα παρέχεται η δυνατότητα δόμησης περίπου 900.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων. Σημειώνεται ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν για 235.000 στρέμματα, ωστόσο με τροπολογία ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης άλλαξε προς όφελος των μονοπωλίων τον συντελεστή δόμησης.
Το τίμημα ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από ευνοϊκά δάνεια, κοινοτικά κονδύλια, αναπτυξιακό νόμο κ.λπ. Η κοινοπραξία απαλλάσσεται ακόμα και από την καταβολή δημοτικών τελών για τα σκουπίδια της και την ηλεκτροδότηση, ενώ της δίνεται το δικαίωμα «εμπορικής εκμετάλλευσης των πάσης φύσεως επιτρεπόμενων χρήσεων, καθώς και της απόληψης οποιουδήποτε εσόδου που απορρέει από αυτές, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά του δικαιώματος κατασκευής και εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
Η πρώτη συνεδρίαση, στην οποία τοποθετήθηκαν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, ήταν αποκαλυπτική για τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων έδωσαν τα εύσημα προς την κυβέρνηση για την προσφορά της στη «μεγάλη υπόθεση» για το εγχώριο κεφάλαιο, που είναι η μετατροπή της χώρας σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, ώστε να αναβαθμίσει τον ειδικό του ρόλο στην περιοχή και να εξασφαλίσει νέες μπίζνες για την κερδοφορία του.
Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της διοίκησης της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL), Ν. Ροδόπουλος, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «προέρχεται από το master plan που είχε καθοριστεί από το 2012, με τη συμμετοχή και του ΣΕΒ».
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κ. Κόλλιας, ανέφερε ότι «η ανάπτυξη του εθνικού συστήματος μεταφορών, με την αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης και την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο μεταφορών των Βαλκανίων και της Μεσογείου, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», ενώ ζήτησε «κίνητρα», «ασφαλές και σταθερό οικονομικό περιβάλλον», για την «προσέλκυση επενδύσεων», γιατί έτσι «θα νιώθουν ασφαλείς οι επενδυτές»...
Στη συνεδρίαση επί των άρθρων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τις διαδικασίες του διαγωνισμού, υπονοώντας ότι είναι «φωτογραφικοί» για συγκεκριμένα επιχειρηματικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.
Για παράδειγμα, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης έκανε λόγο για σκάνδαλο και κάλεσε τον υπουργό Υποδομών σε παραίτηση, επειδή σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση με τους όρους της σύμβασης δεν έδωσε δυνατότητα να συμμετάσχουν επιχειρηματικοί όμιλοι που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον.
Αντίστοιχα, ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, είπε ότι «διαπιστώνουμε σε πολλά σημεία της σύμβασης αλλαγές, σε σχέση με το τι προβλεπόταν στην προκήρυξη», και ότι για την προκήρυξη δεν ελήφθη υπόψη η «Cosco», «που έδωσε πραγματικά άλλες δυνατότητες για τη βιομηχανία των logistics». Είπε ακόμα πως «η ΕΤΒΑ ΓΚΟΛΝΤΑΙΡ σάς ζητούσαν εμμέσως από το 2016 να προβείτε σε αυτές τις ρυθμίσεις» που αναφέρονται στη σύμβαση.
Παρεμβαίνοντας, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, σχετικά με την αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι συμφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση», ενώ τα περί «υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος» που αναμασούν σε κάθε καβγά είναι για να αποπροσανατολίζουν και να ταυτίζουν «τα συμφέροντα του εκμεταλλευτή με τα συμφέροντα του εκμεταλλευόμενου».
«Είτε έτσι ή αλλιώς», πρόσθεσε, «τα σχέδια αυτά αφήνουν έξω τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες, τόσο στις υποδομές και μεταφορές, όσο και ευρύτερα του λαού για ασφαλείς μεταφορές και φτηνά προϊόντα, πολύ δε περισσότερο που οι ανταγωνισμοί για τα συμφέροντα του κεφαλαίου συσσωρεύουν επικίνδυνη ενέργεια για τους λαούς.
Συνεπώς, το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι αυτή η πολιτική που ακολουθείτε όλες οι κυβερνήσεις, και μάλιστα στήνετε και φιέστες "αναπτυξιακών" συνεδρίων με έργα που δεν είναι ούτε καν για την ανακούφιση των κατοίκων που έχουν υποστεί καταστροφές, όπως η πλημμύρα της Μάνδρας, ούτε για τις αναγκαίες υποδομές που χρειάζονται. Σε αυτά είσαστε σύμφωνοι».
Παρέμβαση στη συζήτηση με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς έκαναν και εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, δίνοντας ορισμένες επιπλέον πλευρές των διευκολύνσεων που απολαμβάνουν τα μονοπώλια και των κινδύνων που ελλοχεύουν για το λαό από την επένδυση στο Θριάσιο και την παραπέρα επιβάρυνση της περιοχής.
Για παράδειγμα, αν και υπέρμαχοι των επενδύσεων, διαμαρτύρονται επειδή στα 14 χρόνια που ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί για το Θριάσιο «δεν διευθετήθηκε το ρέμα του Αγίου Ιωάννου, στο οποίο απορρέουν τα νερά της Αττικής οδού, αλλά κυρίως του ΟΣΕ», δημιουργώντας προϋποθέσεις να «πνίγονται» οι κάτοικοι στον Ασπρόπυργο με την πρώτη βροχή όταν ολοκληρωθεί το έργο.
Καταγγέλλουν ακόμα ότι δεν ολοκληρώθηκαν τα απαραίτητα οδικά έργα, με αποτέλεσμα τα χιλιάδες φορτηγά που θα πηγαινοέρχονται να περνάνε μέσα από τον οικιστικό ιστό, και ότι οι επενδυτές απαλλάσσονται και από την «υποχρέωση καταβολής ανταποδοτικών τελών», ενώ ο δήμος Ασπρόπυργου θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη συντήρηση των οδών, το φωτισμό, την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τα καυσαέρια, μετακυλώντας βέβαια κι αυτό το κόστος στο λαό.
Καταγγέλθηκε τέλος ότι η κατάργηση της υποχρέωσης για φύτευση πρασίνου και η αύξηση του συντελεστή κάλυψης κατά 50% δημιουργούν μια επιχείρηση που λειτουργεί εντελώς εκτός των περιβαλλοντικών προδιαγραφών.
Τον αποπροσανατολιστικό καβγά γύρω από την ΕΡΤ συντηρούν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αφορμή στάθηκε χτες η συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ, όπου η βουλευτής της, Α. Ασημακοπούλου, είπε ότι «η ΕΡΤ μετατράπηκε σε όργανο της κυβερνητικής προπαγάνδας» και επιτέθηκε στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, λέγοντας ότι «μαύρο στην ΕΡΤ» είναι και οι απεργίες.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς υπερασπίστηκε τη σημερινή ΕΡΤ, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτήν των προηγούμενων κυβερνήσεων, επικαλούμενος μάλιστα την κερδοφορία της λόγω των ποδοσφαιρικών αγώνων και τη διαφάνεια στα οικονομικά της.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ανέφερε ότι «η ΕΡΤ είναι μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, ενώ συμφωνούν στην ουσία της πολιτικής, τσακώνονται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Από τη μια μεριά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει την ΕΡΤ σε κυβερνητικό φερέφωνο, όταν το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι δικές τους κυβερνήσεις, φτάνοντας στο σημείο να κλείσουν την ΕΡΤ. Και από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, αναζητά άλλοθι στο "μαύρο" της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογήσει τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, όπου η ΕΡΤ μετατρέπεται σε αντίγραφο εκείνης της εποχής, που καμία σχέση δεν έχει με αυτό για το οποίο πάλεψαν οι εργαζόμενοί της την εποχή του "μαύρου"».
Οπως τόνισε, τα δεδομένα για την ΕΡΤ είναι απροκάλυπτη κυβερνητική προπαγάνδα, απουσία αντικειμενικής ενημέρωσης, μη τήρηση ακόμα και του απαράδεκτου νόμου για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ που παρουσίασε, το 2017 στις μεν τηλεοπτικές εκπομπές η συμμετοχή του ΚΚΕ ήταν 4,8%, ενώ όσον αφορά τα δελτία ειδήσεων στην ΕΡΤ ήταν 3,1%.
Ειδική αναφορά έκανε και για τους εργαζόμενους, καθώς πέρα από το γεγονός ότι παραγκωνίζονται οι μόνιμοι για να γίνονται εξωτερικές παραγωγές σε σύμπραξη με εταιρείες, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα ισχύουν όλες οι βλαπτικές αντεργατικές μεταβολές που έγιναν στο παρελθόν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στους συμβασιούχους οφείλονται ακόμα υπερωρίες και αργίες, πριν ακόμα και από το «μαύρο» στην ΕΡΤ.
Σημαντική ενίσχυση στους επιχειρηματικούς ομίλους παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συνιστά η απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη, να καταργηθούν η «χρέωση προμηθευτή» και το ειδικό «τέλος λιγνίτη» από το νέο έτος.
Ο υπουργός, με χτεσινή δήλωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία εκτιμάται ότι «θα έχει σημαντικά οφέλη για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας», ενώ ειδικότερα για τη ΔΕΗ, η απόφαση αυτή υπολογίζεται σε οικονομική ελάφρυνση τουλάχιστον 200 - 250 εκατ. ευρώ από το 2018 έως το 2020.
Οι παραπάνω χρεώσεις, που το υπουργείο Περιβάλλοντος προτίθεται να καταργήσει, προστίθενται στον ειδικό λογαριασμό ενίσχυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που μαζί με το «χαράτσι» του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που κυρίως καταβάλλεται από τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και τα έσοδα από τις δημοπρασίες εκπομπών ρύπων, αποτελούν το «ζεστό χρήμα» που χορηγείται όλα αυτά τα χρόνια στους επιχειρηματίες της «πράσινης» Ενέργειας.
Η απόφαση αυτή του υπουργείου Περιβάλλοντος συνδέεται άμεσα με τη διαρκή αύξηση που εμφανίζουν τους τελευταίους μήνες οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και την αντίστοιχη επιβάρυνση στα ταμεία της ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας, σε πλήρη σύμπνοια με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προετοίμαζε το τελευταίο διάστημα για την επερχόμενη μετακύλιση αυτού του κόστους στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια απόφαση στοχεύει να καθησυχάσει τους υποψήφιους αγοραστές των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι οποίοι εκφράζουν έντονες «ανησυχίες» για την αύξηση της τιμής των ρύπων, και να καταστήσει πιο «δελεαστική» την επένδυση στα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, βγάζοντας από πάνω τους ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, όπως είναι η «χρέωση προμηθευτή» και το «τέλος λιγνίτη».
Πάντως, παρά τη σημαντική αυτή ελάφρυνση στους προμηθευτές ηλεκτρισμού, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επιβολή «ρήτρας ρύπων» στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.
Στην ουσία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προσπαθεί να διευθετήσει τις σχέσεις μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με συμβατικά «βρώμικα» καύσιμα, νέες «πράσινες» τεχνολογίες αλλά και ομίλους - καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, με κριτήριο την κερδοφορία τους και όχι βέβαια τις ανάγκες του λαού, που καλείται διαρκώς να πληρώσει το μάρμαρο της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου βρέθηκε χτες ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς για να δώσει εξηγήσεις για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το κατηγορητήριο αφορά «μίζα» 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων για να προωθήσει τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού από τη γαλλική εταιρεία «Thales». Το παράνομο χρήμα φαίνεται να κατευθύνθηκε προς τον Γ. Παπαντωνίου μέσω εξωχώριων εταιρειών συμφερόντων αποβιώσαντος επιχειρηματία που εκπροσωπούσε την «Thales» στην Ελλάδα. Το εν λόγω ποσό μάλιστα αποτελεί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέρος μιας πολύ σημαντικής ροής που διαπιστώθηκε σε ελβετικές τράπεζες, με τελικό αποδέκτη τον πρώην υπουργό, ύψους 4,6 εκατ. ελβετικών φράγκων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.