Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Νέες διευκολύνσεις στους ομίλους ενόψει ανατιμήσεων για το λαό

Σημαντική ενίσχυση στους επιχειρηματικούς ομίλους παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συνιστά η απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη, να καταργηθούν η «χρέωση προμηθευτή» και το ειδικό «τέλος λιγνίτη» από το νέο έτος.

Ο υπουργός, με χτεσινή δήλωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία εκτιμάται ότι «θα έχει σημαντικά οφέλη για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας», ενώ ειδικότερα για τη ΔΕΗ, η απόφαση αυτή υπολογίζεται σε οικονομική ελάφρυνση τουλάχιστον 200 - 250 εκατ. ευρώ από το 2018 έως το 2020.

Οι παραπάνω χρεώσεις, που το υπουργείο Περιβάλλοντος προτίθεται να καταργήσει, προστίθενται στον ειδικό λογαριασμό ενίσχυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που μαζί με το «χαράτσι» του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που κυρίως καταβάλλεται από τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και τα έσοδα από τις δημοπρασίες εκπομπών ρύπων, αποτελούν το «ζεστό χρήμα» που χορηγείται όλα αυτά τα χρόνια στους επιχειρηματίες της «πράσινης» Ενέργειας.

Η απόφαση αυτή του υπουργείου Περιβάλλοντος συνδέεται άμεσα με τη διαρκή αύξηση που εμφανίζουν τους τελευταίους μήνες οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και την αντίστοιχη επιβάρυνση στα ταμεία της ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας, σε πλήρη σύμπνοια με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προετοίμαζε το τελευταίο διάστημα για την επερχόμενη μετακύλιση αυτού του κόστους στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια απόφαση στοχεύει να καθησυχάσει τους υποψήφιους αγοραστές των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι οποίοι εκφράζουν έντονες «ανησυχίες» για την αύξηση της τιμής των ρύπων, και να καταστήσει πιο «δελεαστική» την επένδυση στα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, βγάζοντας από πάνω τους ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, όπως είναι η «χρέωση προμηθευτή» και το «τέλος λιγνίτη».

Πάντως, παρά τη σημαντική αυτή ελάφρυνση στους προμηθευτές ηλεκτρισμού, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επιβολή «ρήτρας ρύπων» στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Στην ουσία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προσπαθεί να διευθετήσει τις σχέσεις μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με συμβατικά «βρώμικα» καύσιμα, νέες «πράσινες» τεχνολογίες αλλά και ομίλους - καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, με κριτήριο την κερδοφορία τους και όχι βέβαια τις ανάγκες του λαού, που καλείται διαρκώς να πληρώσει το μάρμαρο της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ