Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13110

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Νομιμότητα» στον αγώνα της νεολαίας δίνουν τα οξυμένα προβλήματα από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Οργάνωσης με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Παιδείας


ΣΕΛ.  18
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εντείνουν την προετοιμασία για την επιτυχία της απεργίας στις 14 Νοέμβρη

Καθημερινό πρόγραμμα συνελεύσεων και περιοδειών, ενώ αυξάνονται οι αποφάσεις συμμετοχής


ΣΕΛ.  7

Τώρα ξεσηκωμός ενάντια στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και την ελληνική εμπλοκή

Δ. Κουτσούμπας: Να καταδικαστεί μαζικά η πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε σημαιοφόρο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, προκαλώντας μεγάλους κινδύνους για τη χώρα και τον λαό μας

  • Μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, όπου λειτουργούν ή σχεδιάζονται νέες βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, οργάνωσαν χτες το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.
  • Μετά τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Αμυνας, όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ακολούθησε μαχητική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.
  • Το ΚΚΕ πρωτοστατεί για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα, στο μαζικό κίνημα, για να μπουν νέες δυνάμεις και να αναληφθούν νέες πολύμορφες δράσεις, απαιτώντας: «Εξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα».
  • Ο συνεπής αγώνας για την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που γεννά εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.
ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ

ΣΕΛ.  11   -   15

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Διάλεξε τι θα χάσεις»...

Προπαγανδιστική επίθεση επιχειρεί η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες μέρες σκοπεύει να φέρει τμηματικά στη Βουλή τα λεγόμενα «μέτρα υπέρ της κοινωνίας», αξιοποιώντας μεταξύ άλλων την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ περίπου.

Η αίσθηση που προσπαθεί να καλλιεργήσει είναι ότι με αυτά τα μέτρα μπαίνει ουσιαστικό τέλος στις «μνημονιακές πολιτικές» και ότι εγκαινιάζεται τάχα μια νέα πορεία «αποκατάστασης των αδικιών» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Η πραγματικότητα είναι όμως διαφορετική. Και μόνο το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά θα στηριχθούν στις αιματηρές περικοπές του προηγούμενου διαστήματος σε κρατικές δαπάνες που αφορούν στοιχειώδεις εργατικές ανάγκες, δείχνει πως δεν αναιρούν το συνολικό αντιλαϊκό πλαίσιο.

Στο «πακέτο» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ και ετοιμάζεται τώρα να εφαρμόσει, υπάρχουν μέτρα που δεν αποκαθιστούν σταθερά απώλειες των προηγούμενων χρόνων και πολύ περισσότερο δεν αντιμετωπίζουν τις νέες απώλειες που θα έρθουν από την αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση, η οποία θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, παρόλο που μπορεί να δίνουν την αίσθηση ανακούφισης σε ορισμένα λαϊκά στρώματα.

Δεν αντισταθμίζουν την ένταση της φοροληστείας και της εκμετάλλευσης, που αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για την ανάκαμψη της οικονομίας. Γι' αυτό άλλωστε η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι οι όποιες παρεμβάσεις δεν θέτουν σε αμφισβήτηση τους δημοσιονομικούς ή άλλους στόχους που συμφωνήθηκαν με τα μνημόνια, ενώ η εφαρμογή τους γίνεται αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του «δημοσιονομικού χώρου» που προκύπτει από τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και την υπεραπόδοσή τους.

Επίσης, στην πλειοψηφία τους περιέχονται μέτρα που από τη μια στηρίζουν την καπιταλιστική κερδοφορία και από την άλλη διαμοιράζουν τη φτώχεια στο λαό.

Σε αυτήν την κατηγορία κατατάσσονται και οι «παροχές» του «κοινωνικού μερίσματος» στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, που δίνονται εφάπαξ και με αυστηρά οικονομικά κριτήρια, σε αντίθεση με τις διευκολύνσεις στο κεφάλαιο (μείωση/επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση φόρου επιτηδεύματος κ.ά.) που είναι μόνιμες και πολλαπλάσιας απόδοσης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης με «ξένα κόλλυβα» να εμφανίσει «φιλολαϊκή πολιτική». Δηλαδή, να αξιοποιήσει αποφάσεις δικαστικές και άλλες που πάρθηκαν κάτω από την πίεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ορισμένες κάτω και από τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ, προκειμένου να τις βαφτίσει «κυβερνητικές παροχές».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ανακοινώνει την καταβολή των αναδρομικών, που κέρδισαν δικαστικά ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων για τις περικοπές στο μισθό τους. Πρόκειται για χρωστούμενα που ένα μέρος τους θα καταβληθεί από την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα διαχυθεί δηλαδή μέσα στη συνολικότερη και μόνιμη χασούρα που έχει ο λαός από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Η κυβερνητική κοροϊδία απογειώνεται με την εξαγγελία για μείωση του ΦΠΑ από το ...2021 («ζήσε Μαύρε μου», δηλαδή), αλλά και για τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ορισμένα από τα φτωχότερα λαϊκά νοικοκυριά, όταν είναι γνωστό ότι ο καθορισμός εκ νέου των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που θα επηρεάσει προς τα πάνω και τον ΕΝΦΙΑ, θα εξανεμίσει γρήγορα την όποια μείωση.

Απέναντι λοιπόν στην κυβερνητική επιχείρηση κοροϊδίας, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να δουν καθαρά: Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ουσιαστική ανακούφιση και αποκατάσταση απωλειών μέσα στο αντεργατικό - αντιλαϊκό μνημονιακό πλαίσιο χωρίς σύγκρουση με τα παλιά και νέα αντεργατικά μέτρα.

Δεν μπορεί να ανοίξει κανένας δρόμος προς όφελος των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών με τους δημοσιονομικούς «κόφτες», τα μέτρα μοιράσματος της φτώχειας, τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Ο λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τις μειωμένες απαιτήσεις, με τη λογική «διάλεξε τι θα χάσεις». Ο,τι και σήμερα εμποδίζεται ή αποσπάται, έστω και ως μικροβελτίωση, είναι αποτέλεσμα της πάλης, της δράσης και της παρέμβασης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, δεν χαρίζεται από κανέναν.

Γι' αυτό χρειάζεται η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και στην κοροϊδία της κυβέρνησης να κάνει κρότο! Μπροστά στην απεργία στις 14 Νοέμβρη να δοθεί το στίγμα της αντεπίθεσης, με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων!».



ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Σε εξέλιξη το 10ήμερο αγωνιστικής δράσης

ΣΕΛ.  6
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού

ΣΕΛ.  10
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απειλητικές δηλώσεις για το ενδεχόμενο επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης

Διατηρεί ψηλά την ένταση και στην Ανατ. Μεσόγειο, απαιτώντας συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων


ΣΕΛ.  5
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΙΤΑΛΙΑ
Νέος κύκλος έντασης μετά την απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού

ΣΕΛ.  17

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ