ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Προετοιμάζουν νέες μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντισυνταξιουχική πολιτική

Κορύφωση με πανελλαδική συγκέντρωση στις 15/12 στην Αθήνα

Σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα, ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση διαρκείας.

Συγκεκριμένα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις οργανώνουν το επόμενο διάστημα τρεις μεγάλες περιφερειακές συγκεντρώσεις και ένα πανελλαδικό συλλαλητήριο:

-- Στις 31/10 θα γίνει παγκρήτια συγκέντρωση στο Ρέθυμνο.

-- Στις 19/11 στη Θεσσαλονίκη θα διαδηλώσουν συνταξιούχοι από τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

-- Στις 20/11 στην Αθήνα θα γίνει διαδήλωση με τη συμμετοχή συνταξιούχων από τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και τα νησιά.

-- Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με πανελλαδική συγκέντρωση στις 15/12 στην Αθήνα και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απηύθυνε μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, τονίζοντας ότι «το σύνθημά μας "Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι" είναι επίκαιρο όσο ποτέ».

Το Συνέδριο χαιρέτισε επίσης την απεργία του εργατικού κινήματος στις 14 Νοέμβρη, καλώντας τους συνταξιούχους μαζί με τους εργαζόμενους να δώσουν «μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή - αντεργατική - αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης».

Το 22ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ έγινε στις 18/10 και 19/10, με τη συμμετοχή 277 εκλεγμένων αντιπροσώπων από 97 σωματεία. Συζήτησε για τα προβλήματα των συνταξιούχων, την πορεία και δράση του συνταξιουχικού κινήματος και εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Σε δελτίο Τύπου για τις εργασίες του Συνεδρίου της η Ομοσπονδία σημειώνει: «Το Συνέδριο ενέκρινε και επιβεβαίωσε την ορθότητα του αγώνα, χωρίς αναμονές και συμβιβασμούς, μέχρι τη δικαίωση των συνταξιούχων, τοποθετώντας στην πρώτη γραμμή της πάλης του τα προβλήματά τους. Καλεί όλους τους συνταξιούχους να μαζικοποιήσουν τα Σωματεία τους, να συμμετέχουν καθημερινά στον αγώνα και στην προσπάθεια που κάνει η Ομοσπονδία για τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στις μάχες που έχουμε μπροστά μας, από κοινού με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που πάνω από 20 χρόνια με τις αποφάσεις της βοηθά την ανάπτυξη του διεκδικητικού κινήματος των συνταξιούχων όλων των Ταμείων».

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ακόμα ότι στην πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα που θα καταλήξει στο Μέγαρο Μαξίμου, οι συνταξιούχοι θα θέσουν στον πρωθυπουργό το ζήτημα των δικαστικών προσφυγών, «καλώντας την κυβέρνηση να κάνει υποχρεωτικά εκτελεστή για όλους τους συνταξιούχους όποια θετική απάντηση σ' αυτούς που σπρώχνουν τους συνταξιούχους σε ατελέσφορες αιτήσεις».

Συνέλευση στη Μαγνησία

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Θα γίνει ενημέρωση για τις αποφάσεις του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας και θα συζητηθεί ο προγραμματισμός δράσης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Θα παραβρεθεί ο Παν. Πάλμος, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Σε εξέλιξη το 10ήμερο αγωνιστικής δράσης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Εφορία Καλλιθέας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Εφορία Καλλιθέας
Συνεχίζονται με κατά τόπους κινητοποιήσεις οι αγωνιστικές δράσεις των αυτοαπασχολούμενων στο πλαίσιο του 10ήμερου αγωνιστικής δράσης που οργανώνουν Ενώσεις ΕΒΕ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ. Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα κορυφωθούν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις την Τετάρτη 31 Οκτώβρη.

Χτες το πρωί, οι Ενώσεις ΕΒΕ Καλλιθέας και Αγ. Δημητρίου μαζί με τις Επιτροπές Αγώνα ΕΒΕ Μοσχάτου - Ταύρου, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ν. Σμύρνης, και το παράρτημα Καλλιθέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Καλλιθέας. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση επέδωσαν ψήφισμα αιτημάτων, ενώ φώναζαν συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή φοροληστεία της κυβέρνησης και μοίρασαν το κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ για συμμετοχή στην κεντρική κινητοποίηση στις 31/10.

Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής κινητοποιήσεις:

  • Αύριο, Πέμπτη

-- Στο Περιστέρι στις 9 π.μ. η Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Α' ΔΟΥ (Τζων Κέννεντυ 146). Την κινητοποίηση στηρίζει και η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου.

-- Στην Αθήνα, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Δήμου Αθήνας καλεί σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια («Hondos Center»). Στη συνέχεια η κινητοποίηση θα συνεχιστεί στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

-- Στη Λάρισα, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία.

  • Τη Δευτέρα 29/10

-- Στη Λάρισα θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΑΟ.

-- Στα Τρίκαλα κινητοποίηση στην εφορία.

  • Την Τετάρτη 31/10

-- Στην Αθήνα στις 7 μ.μ., κινητοποίηση στην πλατεία Κάνιγγος.

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 8.30 π.μ., συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

-- Στη Λάρισα συγκέντρωση - πικετοφορία στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

-- Στα Γιάννενα συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τετάρτη από το webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Οι αρχαιρεσίες στη «Σκλαβενίτης» και οι εργοδοτικές «ανησυχίες». Η Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού Σωματείου «Practiker». Για το χώρο του βιβλίου και το τέλος (;) του «Σχολικού Σεπτέμβρη». Απεργία 14 Νοέμβρη.

-- Στις 8 μ.μ., την εκπομπή «Λαϊκό πάλκο». Ο Αναστάσης Κατσαβός θα παρουσιάσει ένα ειδικό αφιέρωμα στον σημαντικό λαϊκό συνθέτη Μπάμπη Μπακάλη.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Παραμένουν «στον αέρα» με ευθύνη κυβέρνησης - υπουργείου - διοίκησης ΟΑΕΔ

Αγωνιστικό κάλεσμα από το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα στους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ να ενισχύσουν τον αγώνα για το δικαίωμά τους για άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, για σταθερή ημερομηνία πληρωμής του μισθού ανά μήνα, για μόνιμη και σταθερή εργασία, απευθύνει το ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΟΑΕΔ για τη συνεχιζόμενη απληρωσιά των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ, αν και έχουν πάρει κάθε είδους διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις, κυνηγώντας από ημερομηνία σε ημερομηνία την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, βρίσκονται ακόμα "στον αέρα" σε ένα συνεχές γαϊτανάκι κοροϊδίας και υποσχέσεων.

Αρκετοί από τους εργαζόμενους σε διάφορες πόλεις της χώρας δεν έχουν δει ακόμα το χρώμα του χρήματος. Είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν καθημερινά από τα τέλη Μάη για 330 ευρώ και παρά τις τάχα εγγυήσεις και τα "δάκρυα" των κυβερνητικών στελεχών, δεν έχουν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που ήταν "τυχεροί" και πήραν σε πρώτη φάση το 80% των δεδουλευμένων τους μέχρι τον Αύγουστο και αυτά ύστερα από εντάλματα και προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, βρίσκονται ακόμα "στον αέρα" ως προς το υπόλοιπο 20%, αλλά και για τα υπόλοιπα δεδουλευμένα τους, έως σήμερα. Δηλαδή, μπαίνει Νοέμβρης και ενώ οι συμβάσεις υπογράφτηκαν τον περασμένο Μάη, υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί τίποτα απολύτως, αλλά και εργαζόμενοι που βρίσκονται σταθερά πίσω στη μισθοδοσία τους.

Η ευθύνη συνεχίζει να βαραίνει την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, που ενώ έχει προσλάβει εργαζόμενους, δεν τους πληρώνει! Οι εργαζόμενοι για λόγους που δεν τους αφορούν βρίσκονται όμηροι σε μία κατάσταση που δεν έχουν επιλέξει.

Καλούμε τους συναδέλφους εργαζόμενους να αυξήσουν την πίεσή τους, να απευθυνθούν στα σωματεία τους (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα), στην Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Καθαριστών ΟΑΕΔ που έχει συγκροτηθεί από συναδέλφους σε αρκετές πόλεις. Επιτροπή Αγώνα που δεν κινείται στη λογική της διαρκούς "αναμονής" και των ψευτο-υποσχέσεων, αλλά βάζει μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων, το αυτονόητο για τους ίδιους δικαίωμα για άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, για σταθερή ημερομηνία πληρωμής του μισθού ανά μήνα, για μόνιμη και σταθερή εργασία».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα στήριξης του αγώνα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ

Να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), για να εμποδιστεί η κυβέρνηση να βάλει ταφόπλακα στο Ινστιτούτο μέσα από σχέδιο νόμου που προετοιμάζει, καλεί Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και όλους τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ στηρίζει και συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, που αγωνίζονται ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προετοιμάζει ψήφιση νόμου για τη μετατροπή του ΙΓΜΕ σε ΝΠΔΔ με την ονομασία ΕΑΓΜΕ, για να βάλει ουσιαστικά ταφόπλακα στην έρευνα του Ορυκτού Πλούτου προκειμένου να "απελευθερώσει" το πεδίο για την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της μεταλλευτικής εξόρυξης, για να διευκολύνει το ξεπούλημα των ορυκτών πρώτων υλών, του νερού και γενικότερα του περιβάλλοντος.

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπει ταυτόχρονη "εκκαθάριση" της περιουσίας και του προσωπικού και δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματα που έχουν μέχρι σήμερα κατοχυρώσει οι εργαζόμενοι μέσω των ΣΣΕ και του ΚΚΠ του ΙΓΜΕ. Παράλληλα, με την "αξιολόγηση", όχι μόνο θα υπάρξουν μειώσεις μισθών για μεγάλο μέρος προσωπικού, αλλά και απολύσεις.

Στη θέση του ΙΓΜΕ δημιουργείται μια "Αρχή" που δεν έχει καμιά σχέση με κρατικό φορέα έρευνας, υποδομής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα των γεωεπιστημών, όπως είναι το ΙΓΜΕ. Προβλέπει μόλις 220 οργανικές θέσεις, ενώ το αναγκαίο προσωπικό είναι 520 εργαζόμενοι, με βάση μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας».

«Στην πραγματικότητα», επισημαίνει η ανακοίνωση, «το ΕΑΓΜΕ θα είναι ένα γραφειοκρατικό "μικρό και ευέλικτο σχήμα διαχείρισης γεωδεδομένων, κονδυλίων και προσωπικού", με ελαστικές σχέσεις εργασίας» και το οποίο θα υλοποιήσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί από το ΔΣ του ΙΓΜΕ, παρά την αντίθεση του εκπροσώπου των εργαζομένων.

Και προσθέτει: «Ολοκληρώνεται στην ουσία η βρώμικη δουλειά που ξεκίνησαν όλες οι κυβερνήσεις σταδιακά από το 1992, απαξιώνοντας το ρόλο του ΙΓΜΕ και αποδημώντας ταυτόχρονα το ανθρώπινο δυναμικό του. Παρότι αυτήν τη στιγμή έχουν μείνει 189 εργαζόμενοι, από 1.284 το 1992, δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να το "βγάλουν από τη μέση", χάρη στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Συνδικάτου ΙΓΜΕ.

Καλούμε Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και όλους τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς να στηρίξουν και να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων του Συνδικάτου ΙΓΜΕ. Το νομοσχέδιο διάλυσης του ΙΓΜΕ δεν θα περάσει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ