ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΖΩΞΕΙΣ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στήνουν φιέστα για τον εξωραϊσμό της λυκοσυμμαχίας

Την ώρα που με γρήγορους ρυθμούς η κυβέρνηση μετατρέπει όλη τη χώρα σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, μπλέκοντας το λαό βαθύτερα σε επικίνδυνα σχέδια και ανταγωνισμούς, οι ΝΑΤΟικοί στήνουν φιέστες ανά την Ελλάδα για να διαφημίσουν και να νομιμοποιήσουν στις λαϊκές συνειδήσεις τη βρώμικη δράση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, κάτω από τον γενικό τίτλο - πρόκληση «Παρέχοντας Ασφάλεια σε μια ανασφαλή περιοχή», η «Ελληνική Ενωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία», διοργανώνει σειρά σεμιναρίων σε διάφορες πόλεις, με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης και με θεματολογία που ξεπλένει κυριολεκτικά το βρόμικο ρόλο της λυκοσυμμαχίας και την ελληνική συμμετοχή.

Το πρόγραμμα αυτών των ημερίδων ξεκίνησε από την Αθήνα στις 20/9, με θέμα «Παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή. Προτεραιότητες και προοπτικές για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», όπου συζητήθηκαν οι «προοπτικές και τα θέματα ασφάλειας μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, με έμφαση στην Ελληνική Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, τις Εθνικές Αμυντικές Βιομηχανίες στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά και στην πολυδιάστατη συμμετοχική ασφάλεια».

Επόμενος σταθμός είναι η Πάτρα, στις 2/11 στο Επιμελητήριο Αχαΐας και ακολουθούν στις 20/11 η Κομοτηνή, στις 23/11 η Θεσσαλονίκη, στις 29/11 ο Βόλος και στις 12/12 τα Γιάννενα.

Στην Πάτρα, η ΝΑΤΟική φιέστα με τον τίτλο «Παρέχοντας Ασφάλεια σε μια ανασφαλή περιοχή - Η θέση της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον», θα γίνει σε συνεργασία με την οργάνωση «Γυναίκες για τη Διεθνή Ασφάλεια - Ελλάς», αλλά προπάντων με την «ευγενική χορηγία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς μια σειρά από στελέχη της, όπως φαίνεται από το προσχέδιο του προγράμματος των ομιλιών, βρήκαν την ευκαιρία να παραστούν και να εξωραΐσουν την πολιτική του ΝΑΤΟ, την οποία άλλωστε υλοποιούν.

Το ίδιο ενδιαφέρον με τα στελέχη της κυβέρνησης έδειξαν και στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία, που επίσης θα παραστούν, ενώ οι διοργανωτές έστειλαν προσκλητήρια στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας προκειμένου να προλογίσουν τη συζήτηση.

Για την «υποστήριξη της κοινής γνώμης στους σκοπούς του ΝΑΤΟ»

Η Ελληνική Ενωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία αυτοπροβάλλεται ως «μη κυβερνητικός οργανισμός» «με στόχο την ενασχόληση με τα διεθνή θέματα, την Ευρωατλαντική Συνεργασία, την Ασφάλεια» κ.λπ. Κάθε χρόνο διοργανώνει ένα «ετήσιο συμπόσιο», όπως αυτό το Δεκέμβρη 2017, με τίτλο «Προκλήσεις Ασφαλείας: ΝΑΤΟ & ΕΕ, Υβριδικές Απειλές - Τρομοκρατία - Ο ρόλος της κοινωνίας πολιτών» και ομιλητές - μεταξύ άλλων - την Κέιτ Σμιθ, πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, την Κέιτ Μπερνς, επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, και την Σάσα Μούλερ, στέλεχος της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ. Ανάλογο «συμπόσιο» έγινε το 2016, με τίτλο «Σύγχρονες Προκλήσεις Ασφαλείας για την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την Ελλάδα. ΝΑΤΟ και EΕ», με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ και ομιλητές - μεταξύ άλλων - τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ και την Δέσποινα - Ινώ Αφεντούλη, στέλεχος της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.

Οσα έχουν λεχθεί στα παραπάνω «συμπόσια» είναι χαρακτηριστικά των στοχεύσεων τέτοιων μαζώξεων, όπως ότι «αποσκοπούν στην υποστήριξη της κοινής γνώμης στους σκοπούς του ΝΑΤΟ» και ότι η «ελληνική κοινή γνώμη» δεν είναι «επαρκώς ενημερωμένη» για το ΝΑΤΟ, ότι υφίσταται και «αρνητικές επιρροές». Ενδεικτικό των «ανησυχιών» των συμμετεχόντων στις φιέστες είναι η διαπίστωση σε προηγούμενο συμπόσιο ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολύ ενδιαφέρουσας περιοχής από πλευράς γεωπολιτικής και επιρροών», και ως εκ τούτου αποτελεί «χώρα - κλειδί» για τους εγκληματικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά την ημερίδα της Πάτρας, έρχεται στο πλαίσιο μια σειράς τέτοιων μαζώξεων που «απευθύνονται στο ευρύ κοινό», με στόχο την «ενημέρωση σε σχέση με την ευρύτερη έννοια της Ασφάλειας σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα, τη Συμμετοχική Ασφάλεια» και τον «διάλογο» «με ενημερωμένους πολίτες για τον δυνητικό ρόλο που μπορεί να έχει η Κοινωνία των Πολιτών στην αντιμετώπιση των θεμάτων».

Η θεματολογία της ημερίδας έρχεται απευθείας από την ατζέντα του ΝΑΤΟ, καθώς αφορά θέματα που αναλύονται διαρκώς σε κάθε είδους συμβούλια και όργανα στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας:

«Ασφάλεια, Σύγχρονοι Κίνδυνοι, Αντιμετώπιση», «Το νέο περιβάλλον ασφαλείας - η άποψη του ΝΑΤΟ» (την παρουσίαση έχει κληθεί να κάνει η ίδια η διευθύντρια Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, με έδρα τις Βρυξέλλες, Ινώ Αφεντούλη), «Απειλές ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο - Υβριδικός πόλεμος», «Κίνδυνοι Εσωτερικής Ασφάλειας, Συμμετοχική Ασφάλεια - Πρώτα ο Πολίτης», «Ασφάλεια, Διεθνής Συνεργασία, Η θέση της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον - Προκλήσεις και Ευκαιρίες».

«Επιδιώκουμε την όσο γίνεται ευρύτερη συμμετοχή φορέων της τοπικής Κοινωνίας Πολιτών, με έμφαση στη νέα γενιά και τον γυναικείο πληθυσμό, εκπροσώπους της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, επιμελητηρίων και των τοπικών ΜΜΕ, πανεπιστημιακών, φοιτητών αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών κάθε δραστηριότητας», σημειώνουν οι διοργανωτές στη σχετική ανακοίνωσή τους, κάνοντας ξεκάθαρους τους στόχους τους περί προπαγάνδισης των ΝΑΤΟικών προταγμάτων σε όσο το δυνατόν πιο πλατιά ακροατήρια.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ
Ο πατραϊκός λαός δεν έχει ανάγκη από ΝΑΤΟική προπαγάνδα

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, σημειώνει:

«Ενώ όλοι μας παρακολουθούμε τις επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την όξυνση των ανταγωνισμών, την απειλή για θερμό επεισόδιο, αλλαγή συνόρων, η κυβέρνηση μέσω ενώσεων και οργανώσεων προσπαθεί να μας καθησυχάσει και να αποδεχτούμε το θετικό ρόλο του ΝΑΤΟ.

Θέλουν να σβήσουν την εμπειρία, τη μνήμη του λαού, να ξεχάσουμε ποιοι επεμβαίνουν σ' όλο τον κόσμο και για ποια συμφέροντα. Να ξεχάσουμε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το ρόλο του ΝΑΤΟ στο γκριζάρισμα του Αιγαίου, στη διχοτόμηση της Κύπρου.

Ο πατραϊκός λαός δεν έχει ανάγκη από ενημέρωση για να μάθει για το ''νέο περιβάλλον ασφάλειας - η άποψη του ΝΑΤΟ'', ''κίνδυνοι Εσωτερικής Ασφάλειας, Συμμετοχική Ασφάλεια - Πρώτα ο πολίτης''.

Ξέρουμε ότι ασφάλεια μέσα στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει και γνωρίζουμε πολύ καλά από το παρελθόν ότι όταν μιλούν για κινδύνους Εσωτερικής Ασφάλειας, εννοούν πώς θα κρατήσουν το λαό σιωπηρό και υπό έλεγχο, τη στιγμή που έχουν κάνει τη ζωή του κόλαση.

Ως δήμαρχος, έλαβα πρόσκληση και δεν θα συμμετάσχω στην ημερίδα με θέμα "Παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή, η θέση της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον", που διοργανώνει η ΜΚΟ "Ελληνική Ενωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συμμαχία", σε συνέργεια με την οργάνωση "Γυναίκες για την Διεθνή Ασφάλεια - Ελλάς", οργανώσεις που προπαγανδίζουν τη δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας.

Το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης και το γνωρίζουμε όλοι. Προωθεί τα οικονομικά συμφέροντα πολυεθνικών, μονοπωλίων. Εχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε ποιοι από την Τοπική Διοίκηση, πολιτικούς σχηματισμούς και άλλους παράγοντες θα παρευρεθούν. Για να γνωρίζει ο πατραϊκός λαός πώς γράφτηκε, πώς γράφεται και πώς θα γραφτεί η Ιστορία αυτού του τόπου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δει ο λαός άσπρη μέρα, χρειάζεται αυτός να είναι νοικοκύρης και αφέντης στον τόπο του, φίλος και συνεργάτης με όλους τους λαούς.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο έχει λάβει σχετικές αποφάσεις, απαιτούμε την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να κλείσουν όλες οι βάσεις, καμία αλλαγή συνόρων, κανένας φαντάρος, κανένα πλοίο έξω από τα σύνορά μας».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΤΡΑΣ - Δ. ΑΧΑΪΑΣ
Ο λαός έχει πικρή πείρα από το ρόλο του ΝΑΤΟ

Στον ρόλο ΜΚΟ, όπως η «Ελληνική Ενωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία» (ΕΕΑΕΣ) που διοργανώνει την εκδήλωση, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, τονίζοντας ότι η ΕΕΑΕΣ κινείται καθαρά από αμερικανοΝΑΤΟικούς κύκλους και εκπροσωπεί στην Ελλάδα το διεθνές δίκτυο «Eurodefense», που ιδρύθηκε τη δεκαετία του '90 από τους Jacques Santers και Michel Barnier και έχει ιδρύσει και τμήμα νέων όπου μετέχουν νέοι ηλικίας από 18 έως 30 ετών.

Η «Eurodefense» έχει συμβούλια σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στόχο να αποκτήσει παραρτήματα σε όλη την ΕΕ. Σκοπός της είναι η διοργάνωση διεθνών συσκέψεων και συμποσίων, ώστε να αναλύονται σε βαθύτερο επίπεδο τα θέματα που απασχολούν σήμερα την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, να ενθαρρύνονται τα κοινά συμφέροντα και η ευρύτερη ιδέα της ευρωπαϊκής άμυνας και να παρουσιάζει προτάσεις σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεις αλλά και σε ανώτατα όργανα της ΕΕ.

«Δεν είναι τυχαίο - σημειώνεται στην ανακοίνωση - ότι η εκδήλωση στην Πάτρα γίνεται σε μια περίοδο υλοποίησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για "γεωστρατηγική αναβάθμιση" στην περιοχή, με τη συμφωνία των Πρεσπών», ενώ τονίζεται ότι «είναι γνωστός ο ρόλος τέτοιων "μη κερδοσκοπικών" οργανισμών, που προσπαθούν να παρουσιάσουν τον λύκο ως αρνί, να εξωραΐσουν τον επικίνδυνο για τους λαούς ρόλο και δράση του ΝΑΤΟ».

Η Επιτροπή Ειρήνης σημειώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης «που οδηγεί τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους στρατηγικούς τους σχεδιασμού» και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Οι λαοί γνωρίζουν ότι τα προβλήματα στον κόσμο, στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ για τις σφαίρες επιρροής και εκμετάλλευσης. Ο πατραϊκός λαός δεν μπορεί να δεχτεί την προπαγάνδα που τους αθωώνει, δεν θα τους βάλει προστάτες για την ασφάλειά του και θα είναι σε ετοιμότητα για να απαντήσει δυναμικά σε τέτοιες προκλητικές εκδηλώσεις και τον "...διάλογο με ενημερωμένους πολίτες"».

ΤΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στη βρώμικη προπαγάνδα και στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα Τρίτη, στην πλατεία Γεωργίου, στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Ν. Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, απευθύνει η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την εκδήλωση ως «διαφήμιση της βρώμικης δραστηριότητας του ΝΑΤΟ», που «σχετίζεται με τους σχεδιασμούς του και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην περιοχή μας, τον σχεδιασμό για μεταφορά πυρηνικών στον Αραξο».

Οπως σημειώνει, δεν είναι τυχαίο ότι η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, σε μια περίοδο που η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο και υλοποιούνται ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί, στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης».

«Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και είναι βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εξελίσσεται σε σημαιοφόρο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών», αναφέρει και προσθέτει ότι εκτίθενται όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ή υπονοούν ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ δραστηριοποιούνται ανά τον κόσμο και στο Αιγαίο για να αποδίδουν δικαιοσύνη, αφού πρώτοι και πριν από όλους αυτοί είναι «που τσαλαπατούν και αλώνουν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα, εισβάλλοντας, κατέχοντας και βομβαρδίζοντας χώρες και λαούς, όπως υπαγορεύουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους και οι στρατηγικές τους στοχεύσεις, στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα».

Η ΤΕ Αχαΐας καλεί το λαό να μην είναι θεατής των επικίνδυνων σχεδιασμών, αλλά πρωταγωνιστής της πάλης για απεμπλοκή της χώρας από αυτούς. Να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δίνοντας την πρώτη αγωνιστική απάντηση στην προσπάθεια διαφήμισης της βρώμικης προπαγάνδας του ΝΑΤΟ, με τη μαζική του συμμετοχή στη συγκέντρωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ