ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σήμερα η συγκέντρωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής και της εγκληματικής δράσης της

Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν) στο Κερατσίνι, με αφορμή τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας

Eurokinissi

Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας
Κινητοποίηση με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα διοργανώνουν σωματεία και φορείς του Πειραιά σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν) στο Κερατσίνι.

Την κινητοποίηση διοργανώνουν από κοινού τα εξής σωματεία: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας - Παράρτημα Πειραιά, Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Παράρτημα Πειραιά Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής - Παράρτημα Πειραιά, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Περιφέρειας Ν. Αττικής και Περιχώρων, Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, Παράρτημα Οικοδόμων Πειραιά, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής - Παράρτημα Πειραιά, Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά, Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου Πειραιά, Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η πρωτοφανής σε αγριότητα εγκληματική πράξη της Χρυσής Αυγής, το βράδυ της 18ης Σεπτέμβρη 2013, ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο μιας συλλογικής, οργανωμένης, καθοδηγούμενης δράσης από κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά όργανα, με αποτέλεσμα τον θάνατο, τους τραυματισμούς, την απόπειρα δολοφονιών και άλλα αδικήματα. Αλλωστε, οι χρυσαυγίτες δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα λίγες μέρες μετά τη δολοφονική ενέδρα που έστησε η ναζιστική συμμορία σε συνδικαλιστές κομμουνιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος, αναλαμβάνοντας ως γνήσιο τέκνο του συστήματος της εκμετάλλευσης την πιο βρώμικη δουλειά ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ορθώνοντας τείχος προστασίας στα κέρδη των εργοδοτών. Δολοφόνησαν το παιδί μιας λαϊκής οικογένειας (ήταν και ο ίδιος μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου, όπως και ο πατέρας του), που κατήγγελλε με τα τραγούδια του τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής και καλούσε σε απομόνωση και αντιμετώπιση της φασιστικής οργάνωσης στις γειτονιές του Πειραιά.

«Ο λαός του Πειραιά δεν ξεχνά. Δεν ξεχνά τα δεκάδες εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού μας», τονίζουν τα σωματεία. Στην κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν: «Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής και το έγκλημα παραμένει ατιμώρητο, οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως και η προηγούμενη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχουν βαρύτατες ευθύνες για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δίκης, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες και να μπουν επιτέλους οι εγκληματίες στη φυλακή. Απαιτούμε άμεσα να ολοκληρωθεί η δίκη, τη στιγμή μάλιστα που κάτω από το βάρος της σωρείας των αποκαλυπτικών εγγράφων, φωτογραφιών, βίντεο, συνομιλιών κ.λπ., υποχρεώθηκαν, πλέον, σε αναδίπλωση της υπερασπιστικής τους γραμμής.

Καλούμε κάθε νέο και νέα, κάθε εργαζόμενο και λαϊκό άνθρωπο να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση. Να απαντήσουν αποφασιστικά στην προσπάθεια αθώωσης της Χρυσής Αυγής. Να οργανώσουμε συνολικά την πάλη για τη ζωή που μας αξίζει».

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει το ΠΑΜΕ. «Απαντάμε στον φασισμό δυναμώνοντας τον αγώνα για το δίκιο του λαού και των εργαζομένων», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

ΠΕΡΑΜΑ
Δολοφονική επίθεση από χρυσαυγίτες σε μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

Δολοφονική επίθεση από ναζιστικό τάγμα δέχτηκε ο Β. Παπαμιχαήλ, μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πέραμα, λίγες ώρες πριν από την αντιφασιστική συναυλία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, στα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα, έχοντας στήσει καρτέρι, ομάδα φασιστών επιτέθηκε στον νέο, που περίμενε στη στάση το λεωφορείο για να πάει στη συναυλία, κραυγάζοντας «Δεν θα σας περάσει. Εδώ είναι Χρυσή Αυγή» και προκαλώντας του σοβαρούς τραυματισμούς, με αποτέλεσμα τη μεταφορά του στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμεινε στο νοσοκομείο για παρακολούθηση, λόγω των κρανιακών κακώσεων από κλωτσιές στο κεφάλι.

Ανακοινώσεις καταδίκης και καταγγελίας της επίθεσης εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι φορείς. Στην ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Πέντε χρόνια μετά από τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά, οι φασίστες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν όσους/-ες στέκονται απέναντί τους». Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα πως η επίθεση «δείχνει το αποτρόπαιο πρόσωπο της νεοναζιστικής βίας» και ότι «οι αστυνομικές αρχές πρέπει να εντοπίσουν τους δράστες και αυτοί να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, θύμα επίθεσης με σιδερογροθιά από τρεις χρυσαυγίτες έπεσε και ένας μετανάστης εργάτης στον Ασπρόπυργο, ενώ κατευθυνόταν προς το σπίτι του, στη λεωφόρο ΝΑΤΟ.

Ανακοίνωση της ΚΝΕ

Σε ανακοίνωσή της για τη νέα επίθεση των χρυσαυγιτών στο Πέραμα, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας σημειώνει: «Καταδικάζουμε την επίθεση που δέχτηκε μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από ομάδα φασιστών χτες στο Πέραμα. Καλούμε τη νεολαία να καταδικάσει τη ναζιστική εγκληματική δράση. Απομονώνουμε τις φασιστικές συμμορίες και τη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή. Παλεύουμε για την ανατροπή του συστήματος που γεννά το φασισμό! Καλούμε τους νέους και τις νέες της Αθήνας και του Πειραιά να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση Εργατικών Σωματείων και Συνδικάτων, Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων, την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη, στις 18.30, στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν) στο Κερατσίνι, για τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».

Κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς

Παιδικούς σταθμούς αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν για όλα τα παιδιά, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, διεκδικούν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων, με την κινητοποίηση που διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος). Το Συνδικάτο ΟΤΑ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 11 π.μ., για να διευκολύνει τη συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι φορείς συνοψίζουν τα προβλήματα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους από τις πρώτες μέρες της νέας σχολικής χρονιάς: «Και αυτή η χρονιά ξεκινάει με δεκάδες χιλιάδες αποκλεισμένα παιδιά, υπεράριθμα τμήματα, ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, εργαζόμενους στην ανασφάλεια των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Οι δημοτικές δομές παραμένουν συρρικνωμένες, ανεπαρκείς, σε κτίρια ενοικιαζόμενα και πολλές φορές ακατάλληλα για να υλοποιηθεί με ασφάλεια το παιδαγωγικό έργο».

«Η ίδια τραγική κατάσταση ισχύει και με τους εργαζόμενους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς», υπογραμμίζουν οι φορείς και εξηγούν: «Η πλειοψηφία τους εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας. Ζουν κάθε χρόνο με την αγωνία ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Είναι δε τέτοια η έλλειψη προσωπικού που οι εργαζόμενοι όλων των σχέσεων εργασίας εναλλάσσονται στα τμήματα, ανάλογα με το πότε προσλαμβάνονται ή απολύονται. Ετσι ένα παιδί μπορεί να αλλάξει και τρεις παιδαγωγούς μέσα στον ίδιο χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παιδαγωγική διαδικασία και τη φροντίδα του».

«Η Προσχολική Αγωγή δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα! Είναι κοινωνικό δικαίωμα, δικαίωμα κάθε παιδιού», υπογραμμίζουν. «Η Προσχολική Αγωγή είναι αναγκαία για την ομαλή και ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», καταλήγουν.

Κάλεσμα για συνέχιση της αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους

Την αλληλεγγύη που έχουν εκφράσει έμπρακτα στους πυρόπληκτους σωματεία και φορείς χαιρετίζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και καλεί σε συνέχιση της προσπάθειας.

«Επειδή τα φώτα σιγά σιγά αρχίζουν και σβήνουν, και οι πυρόπληκτοι μένουν μόνοι με τα τεράστια προβλήματά τους, ως Εργατικό Κέντρο δηλώνουμε ότι θα σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα τους. Για το λόγο αυτό, καλούμε για μια ακόμα φορά τους φορείς του εργατικού κινήματος να δείξουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους πυρόπληκτους που δοκιμάζονται, και από την ανυπαρξία των κρατικών δομών», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Υπογραμμίζει ακόμα πως το επόμενο διάστημα θα εντείνει τις παρεμβάσεις «προς την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τις τοπικές δημοτικές αρχές, για την ανακούφιση των πυρόπληκτων», καλώντας στον αγώνα όλο το λαό της περιοχής.

Η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται καθημερινά στο Στέκι Αλληλεγγύης (Λεωφόρος Μαραθώνος 33) κατά τις νέες ώρες λειτουργίας του (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Τα είδη που χρειάζονται άμεσα είναι τα παρακάτω: Νερό (μικρά μπουκάλια), όσπρια, ζυμαρικά, ντοματοπολτοί, καφέ, ζάχαρη, χυμοί, γάλα διαρκείας, ελαιόλαδο, χαρτί (κουζίνας, υγείας). Πετσέτες και κουβέρτες. Είδη υγιεινής (σαπούνι) και καθαριότητας (σφουγγάρια, απορρυπαντικά, σκούπες, φαράσια, σφουγγαρίστρες, σακούλες σκουπιδιών). Επίσης, μάσκες πολλαπλών χρήσεων, μεταλλικά φαράσια, τσουγκράνες, λάστιχα, ψαλίδια κήπου, λάμπες απλές Ε27 και ντουί.

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Παύλου Φύσσα

Συναυλία προς τιμήν του Παύλου Φύσσα έγινε το βράδυ του Σαββάτου στη Δραπετσώνα, όπου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου. Η συναυλία με τίτλο «5 χρόνια#Σιγά μη φοβηθώ» πραγματοποιήθηκε στο νέο χώρο των Λιπασμάτων του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας. «Θα παλέψουμε ως το τέλος για να μην παραδοθεί η γειτονιά του Παύλου στους δολοφόνους του (...) ο Πειραιάς συνεχίζει να αποτελεί το κέντρο των εξελίξεων και ότι εκεί πρέπει να τελειώσουμε με τους φασίστες...», αναφερόταν μεταξύ άλλων στο κάλεσμα της οικογένειας και φίλων του Παύλου Φύσσα.

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Π. Φύσσα έγιναν σε Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Στη συγκέντρωση της Αθήνας συμμετείχαν αντιφασιστικές οργανώσεις, σύλλογοι και συνδικάτα, ενώ έγινε πορεία από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα, όπου ακολούθησε συναυλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ