Ο Γιάννης Κόκκος επανέρχεται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, παρουσιάζοντας την εμβληματική τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ», συγκεντρώνοντας έναν μεγάλο θίασο Ιταλών ηθοποιών, με προεξάρχοντα τον Massimo De Francovich στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σημειώνει ο σκηνοθέτης σχετικά με την τραγωδία: «Τραγωδία για τα σύνορα, πραγματικά και μεταφυσικά, για το μυστήριο της ανθρώπινης ελευθερίας παρά την παντοδυναμία των θεών, για την ευθύνη, για τα γηρατειά, για την πολιτική διαχείριση της πόλης, ο "Οιδίπους επί Κολωνώ" είναι επίσης ένα χαμηλόφωνο ποίημα, ένα πνευματικό ταξίδι. Από τις Συρακούσες στην Επίδαυρο, η παράστασή μας θα μεταφέρει τα βήματα του Οιδίποδα έως το ιερό δάσος των Ερινύων, όπου αποθεώνεται».
Ο Οιδίποδας, έχοντας εγκαταλείψει τη Θήβα μετά την αποκάλυψη των εγκλημάτων του, φτάνει ως πρόσφυγας στον Κολωνό. Καταδικασμένος από τους θεούς, αναζητά λύτρωση στην Αθήνα, μια πόλη που τον υποδέχεται για λόγους ηθικής αλλά και συμφέροντος.
Οι ελληνικοί υπέρτιτλοι είναι σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη.
Συνθέτοντας τα τραγούδια του αποκλειστικά σε πιάνο, παρουσιάζει ένα σχήμα λιτό ξαναζωντανεύοντας στιγμές όπως «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Αμαρτία», «Ποιος το ξέρει», «Ολα δικά σου», «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείκτες», «Χίλιες βραδιές», «Εκλαψα χτες», «Αναψε καινούριο μου φεγγάρι», «Τι σου 'κανα και πίνεις» και πολλά άλλα. Επίσης, θα γίνει παρουσίαση των ολοκαίνουργιων ανέκδοτων τραγουδιών γραμμένων από τον Μίμη Πλέσσα για την Klaudia Delmer.
Την παράσταση διατρέχει το κείμενο του Λόρκα για το «ντουέντε», που προέρχεται από τη διάλεξη που έδωσε ο Λόρκα τον Οκτώβρη του 1934 στο Μπουένος Αϊρες, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που έκανε τότε στη Λατινική Αμερική. Το ντουέντε είναι από τις λέξεις που είναι δύσκολο όχι μόνο να μεταφραστούν, αλλά και να οριστούν μέσα σε μια άλλη γλώσσα. «...το ντουέντε είναι μια δύναμη κι όχι μια λειτουργία, μια πάλη κι όχι μια αφηρημένη έννοια. Ακουσα κάποτε ένα γέρο κιθαρίστα, να λέει: "Το ντουέντε δε βρίσκεται στο λαρύγγι. Το ντουέντε ανεβαίνει απ' τις γυμνές πατούσες των ποδιών". Που σημαίνει πως δεν είναι μια ικανότητα, μα αληθινή μορφή, αίμα, αρχαία κουλτούρα, στιγμή δημιουργίας».
Μετάφραση «Ντουέντε»: Ολυμπία Καράγιωργα. Απόδοση ποιημάτων: Ανδρέας Αγγελάκης. Μουσική σύνθεση - ερμηνεία: Σταμάτης Κραουνάκης. Βίντεο: Σταύρος Χαμπάκης.
Συνομιλούν και ερμηνεύουν τα τραγούδια: Κώστας Μπουγιώτης, Χρήστος Γεροντίδης. Πιάνο: Βασίλης Ντρουμπογιάννης. Τσέλο: Γιώργος Ταμιωλάκης.
Τιμούν με την παρουσία τους οι συνθέτες Μίμης Πλέσσας, Χρήστος Νικολόπουλος, Τάκης Σούκας, Δημήτρης Παπαδημητρίου και οι τραγουδιστές, Γλυκερία, Νατάσσα Θεοδωρίδου, Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Μάστορας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώτα Νέγκα, Χριστιάνα Γαλιάτσουκ.ά.
Ενορχήστρωση: Γιώργος Παπαχριστούδης. Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Κώστας Μπαλαχούτης.
Ο Γιώργος Μαργαρίτης αποτελεί μια ιδιότυπη περίπτωση στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Λαϊκός τραγουδιστής συνένωσε με επιτυχία το χτες με το σήμερα, το κλασικό με το σύγχρονο, μέχρι και τα ακούσματα της νεότερης γενιάς. Μέσα στη φωνή του ενώνονται δημιουργικά τα βυζαντινά ακούσματα που έχει απ' τους παντοτινούς δασκάλους του τραγουδιού μας και τα δύσκολα βιώματά του. Νεότεροι και παλαιότεροι αναγνωρίζουν στο πρόσωπο και τις ερμηνείες του τον αυθεντικό λαϊκό τραγουδιστή.
Τη Δευτέρα 24 Σεπτέμβρη στο Θέατρο Βράχων θα ακουστούν μοναδικές στιγμές, όπως: «Εσύ μιλάς στην καρδιά μου», «Στο κελί 33», «Πεθαίνω για σένα», «Το καλύτερο μπεγλέρι», «Δρόμοι του πουθενά» (Δεν με νοιάζει, μη σε νοιάζει), «Ο τελευταίος πυρετός», «Το ποτάμι», «Μα τι λέω», «Η Αννα της Κοκκινιάς», «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», «Ακου τι θα πω», αλλά και δημιουργίες του Τσιτσάνη, του Μάρκου, του Παπαϊωάννου και άλλων πρωτομαστόρων που ο Μαργαρίτης προσέγγισε δισκογραφικά με σεβασμό και χαρακτήρα.
Η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε από την ticket365 με τιμή έναρξης 10 ευρώ για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων.
Η Δέσποινα Γιαννάτου και η ομάδα κλασικού χορού «Υπέρ Ορίων» ζωντανεύουν το έργο «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε μουσική Μπάμπη Νίκου.
Η ευρηματικότητα της σύνθεσης αυτής από την Δέσποινα Γιαννάτου, μας μεταφέρει στην ανδροκρατούμενη κοινωνία της τότε εποχής. Η καταπίεση έχει τη μορφή του άνδρα - Θανάσης Κουρλαμπάς - ενώ ζούμε τον πυρετό της γέννησης του έργου από τον Αλ. Παπαδιαμάντη - Πέτρος Γούτης - επί σκηνής σε παράλληλη δράση.
Οι φόνισσες «Υπέρ Ορίων» συμβολίζουν τις διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα της ηρωίδας, παλεύουν με το καθήκον και το χρέος, χορεύουν για τη λύτρωση «...μεταξύ της θείας και της ανθρώπινης δικαιοσύνης».
Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης το καλοκαίρι του 2017. Το χειμώνα συνεχίστηκαν οι παραστάσεις στο θέατρο «Αλκμήνη» και στο «Σύγχρονο Θέατρο».
Για την καλοκαιρινή περίοδο 2018, η «Φόνισσα» θα παρουσιαστεί στα ακόλουθα Φεστιβάλ:
Δευτέρα 27/8 - Φεστιβάλ Βεάκειο - Δήμου Πειραιά. Τετάρτη 29/8 - Φεστιβάλ Πέτρας - Δήμου Πετρούπολης. Σάββατο 1/9 - Φεστιβάλ Μαραθώνα - Δήμου Μαραθώνα. Δευτέρα 3/9 - Φεστιβάλ Ρεματιάς - Δήμου Χαλανδρίου.
Ομάδα χορού «Υπέρ Ορίων»: Θάλεια Μελισσαράτου (Φόνισσα), Σοφία Κρανιά (Φόνισσα), Εμμανουέλα Αλεξανδρινάκη (Φόνισσα), Μαρία Λάκκα (Φόνισσα), Νικόλαος Ράπτης, Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος, Ειρήνη Καφρίτσα, Νικόλαος Ρούσσος, Χριστίνα Ρεσίτη (Eρινύες). Σκηνοθεσία - χορογραφία: Δέσποινα Γιαννάτου. Μουσική σύνθεση: Μπάμπης Νίκου. Σκηνικά: Ντέιβιντ Νεγρίν. Κοστούμια: Χριστίνα Μπακαλοπούλου.