Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κουκούλωμα

Γέμισαν πάλι τα σαββατοκυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων με αφιερώματα για το τι θα μπορούσε να έχει γίνει για την πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι, για τα συστήματα που δεν εγκαταστάθηκαν (ή δεν εγκαταστάθηκαν σωστά), για τις υπηρεσίες που δεν στελεχώθηκαν, για το συντονισμό που δεν λειτούργησε και πάει λέγοντας. Βέβαια, τίποτα απ' όλα αυτά δεν είναι άγνωστο, εδώ και πολλούς μήνες. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να έχουν ρίξει μια ματιά στα όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΚΕ σχεδόν δυο μήνες πριν την τραγωδία και την οποία όλοι μαζί «έθαψαν», στις Επερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, τότε που τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι δουλεύουν όλα «ρολόι», ή στις δεκάδες καταγγελίες των συνδικαλιστικών οργάνων των πυροσβεστών, των δασικών υπηρεσιών κ.ο.κ. Τίποτα απ' όλα αυτά όμως δεν ενδιέφερε τότε, όπως δεν ενδιαφέρει και τώρα, που επιχειρείται η «διαχείριση» του ζητήματος. Εκείνο που απασχολεί είναι, μέσα από τη γνωστή αντιπαράθεση περί «ικανών», «ανίκανων», «ανοργάνωτων» και πάει λέγοντας, να κουκουλώσουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, να κρύψουν το γεγονός ότι τα μέτρα για την προστασία του λαού ιεραρχούνται στον πάτο της πολιτικής τους και πάντα με τη λογική «κόστους - οφέλους» για τους καπιταλιστές και το κράτος τους. Παράλληλα, πότε δείχνοντας τα αυθαίρετα και πότε τους μηχανισμούς «πολιτικής προστασίας» ως υπαίτιους, επιχειρούν να πάνε ένα βήμα παραπέρα τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, που προμηνύουν νέες τραγωδίες για το λαό. Αυτήν την επιχείρηση πρέπει να αποκρούσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Αμεσότητα

Αυτή η ...αμεσότητα στην εφαρμογή των μέτρων για τα αυθαίρετα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πραγματικά μας ξεπερνά. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Σ. Φάμελλο, η Περιφέρεια Αττικής έχει προθεσμία 10 ημερών για να παραδώσει τους φακέλους των προς κατεδάφιση αυθαίρετων στις αρμόδιες υπηρεσίες και από τότε αρχίζει να μετράει ο χρόνος για τη δρομολόγηση των κατεδαφίσεων, αφού προηγηθεί η διαδικασία σύναψης των σχετικών συμβάσεων, οι οποίες απαιτούν επίσης αρκετό χρόνο. Ως αποτέλεσμα, οι μπουλντόζες αναμένεται να πιάσουν δουλειά κατά τα μέσα Σεπτέμβρη, μπορεί κι αργότερα. Κι επειδή μιλάμε για 800 τέτοιες περιπτώσεις στην Αττική (αυθαίρετες μάντρες, κτίσματα σε δασικές εκτάσεις και αιγιαλό) που εντάσσονται στο πρώτο κύμα των κατεδαφίσεων, αντιλαμβανόμαστε ότι το ...σόου της μπουλντόζας θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Και να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για περιπτώσεις αμετάκλητες, που έχουν τελεσιδικήσει εδώ και χρόνια και απλά δεν εφαρμόζονταν οι αποφάσεις! Μάλιστα, σε πολλές απ' αυτές τις περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες έχουν παραδώσει τα αυθαίρετα στο κράτος για κατεδάφιση και δεν υπάρχουν ούτε τυπικές ενστάσεις! Μετά απ' όλα αυτά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τον επικοινωνιακό χαρακτήρα του μέτρου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή στην Ανατολική Αττική, για να κρύψει τις πραγματικές αιτίες και βέβαια τις δικές της ευθύνες. Αλλά και για να προωθήσει «στην αναμπουμπούλα» μέτρα στήριξης της επιχειρηματικής δράσης σε δάση και αιγιαλό, όπως ζητάει το κεφάλαιο.

Συντονίζονται

Στη λογική της απόκρυψης των πραγματικών αιτιών της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, αλλά και των ευθυνών κυβέρνησης και περιφερειακής διοίκησης για τις ελλείψεις σε υποδομές, μέσα και σχέδιο ουσιαστικής προστασίας του λαού, κινείται το πόρισμα της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας (ΑΔΠΠ) της Περιφέρειας Αττικής, που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Το πόρισμα εστιάζει σε επιχειρησιακές και άλλες ελλείψεις στη διαχείριση της κρίσης, τις οποίες αποδίδει κυρίως στην Πυροσβεστική. Θυμίζουμε ότι και στην περίπτωση των πλημμυρών στη Μάνδρα, το πόρισμα της Περιφέρειας επέρριπτε ευθύνες σε δήμους, Δασαρχεία, Πολεοδομίες και ιδιώτες μηχανικούς, αφήνοντας ξανά έξω από το «κάδρο» την κυβέρνηση και την περιφερειακή διοίκηση. Παράλληλα, 10 μήνες μετά την καταστροφή στη Μάνδρα, η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι θα δώσει 4 εκατομμύρια ευρώ για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρες! Μάλιστα, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δήλωσε ότι πρόκειται για ένα από τα άμεσα μέτρα που πρέπει να συνοδεύουν τη συγγνώμη μετά την εθνική τραγωδία και συμπλήρωσε ότι «παίρνουμε τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό, που ανακοίνωσε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων». Δεν ξέρουμε ποιος αντιγράφει ποιον, αλλά κυβέρνηση και Περιφέρεια συντονίζονται πλήρως στην επικοινωνιακή διαχείριση συμβάντων για τα οποία μοιράζονται τεράστιες ευθύνες. Κι όπως η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε μέχρι τώρα ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και προστασίας του λαού της Ανατ. Αττικής, έτσι και η Περιφέρεια, ενώ κοντεύει να κλείσει χρόνος από την καταστροφή στη Μάνδρα, δεν έχει κάνει ούτε ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Αγνοείται

«Από κοντά» παρακολουθεί τη δραστηριότητα του Αμερικανού πρέσβη η «Αυγή», η οποία δεν χάνει ευκαιρία να προβάλλει μέχρι και τα «tweets» από τις εκδρομικές (;) του αποδράσεις. Οπως το προχτεσινό μήνυμα του πρέσβη από την Ηπειρο, με το οποίο δηλώνει ότι θαυμάζει τις ομορφιές της και υπόσχεται να επιστρέψει το χειμώνα στο Πάπιγκο. Θυμίζουμε βέβαια ότι από την Ηπειρο ο Τζ. Πάιατ έκανε και δηλώσεις για το ρόλο - κλειδί της Ελλάδας στην προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, την ώρα που στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης Σερβίας - Κοσσόβου βρίσκεται η πρόταση για νέα αλλαγή συνόρων. Τη δήλωση αυτή, όμως, όσο κι αν ...σκάψαμε, δεν μπορέσαμε να την εντοπίσουμε στη χτεσινή «Αυγή».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1769 Γεννιέται ο Γάλλος επαναστάτης, στρατηγός και κατόπιν αυτοκράτορας της Γαλλίας, Ναπολέων Βοναπάρτης.

1785 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Τόμας Ντε Κουίνσι.

1909 Τη νύχτα της 14ης προς 15η Αυγούστου, με πρωτοβουλία του Στρατιωτικού Συνδέσμου (συνωμοτική οργάνωση αποτελούμενη κυρίως από κατώτερα και μεσαία στελέχη του στρατού), πραγματοποιείται το Κίνημα στου Γουδή, το οποίο έφερε από την Κρήτη τον Ελευθέριο Βενιζέλο για να αναλάβει την πρωθυπουργία.

1914 Ανοίγει η διώρυγα του Παναμά, κατά την κατασκευή της οποίας πέθαναν σχεδόν 5.600 εργάτες.

1931 Ογκώδη αγροτικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα.

1940 Ενώ το καταδρομικό «Ελλη» βρισκόταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, συμμετέχοντας με μεγάλο σημαιοστολισμό στον εορτασμό της Παναγίας, τορπιλίζεται από ιταλικό υποβρύχιο, 3 ολόκληρους μήνες πριν από την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει την Κορέα από τους Ιάπωνες ιμπεριαλιστές.

1945 Η συνέλευση αντιπροσώπων των παράνομων επαναστατικών ομάδων κηρύσσει ανεξάρτητη την Ινδονησία.

1947 Η Ινδία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη βρετανική κυριαρχία.

1950 Παραμονές του 10ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ αρχίζει στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη 118 συνδικαλιστών με βάση τον ΑΝ 509/1947. Από αυτούς, οι 8 καταδικάστηκαν σε θάνατο, οι 2 σε ισόβια και οι υπόλοιποι σε μικρότερες ποινές. Στο τέλος της δίκης, οι καταδικασθέντες σε θάνατο δήλωσαν: «Δεν μας φοβίζει ο θάνατος. Αγωνιστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις σαν τίμια συνδικαλιστικά στελέχη διά τα δίκαια των εργαζομένων. Τώρα δίνουμε ευχαρίστως και τη ζωή μας ολοκαύτωμα στον αγώνα αυτό».

1951 Ιδρύεται η Ενιαία Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας (ΕΔΝΕ), η Νεολαία της ΕΔΑ.

1953 Πραξικόπημα κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού του Ιράν, Μ. Μοσαντέχ, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, πετυχαίνει την ανατροπή του, την εγκαθίδρυση στρατιωτικής δικτατορίας και την επάνοδο της απόλυτης μοναρχίας.

1960 Το Κονγκό αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

1960 Οι πρώτοι μαύροι εγγράφονται στα σχολεία των λευκών στη Βιρτζίνια.

1964 Η σοβιετική κυβέρνηση απαντά σε έκκληση του Μακαρίου ότι δεν θα μείνει αδιάφορη σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Κύπρου.

1971 Για να περιορίσει την εκροή αμερικανικού συναλλάγματος στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος Νίξον αναστέλλει τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό, βάζοντας «νάρκη» στα θεμέλια του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org