Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κουκούλωμα

Γέμισαν πάλι τα σαββατοκυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων με αφιερώματα για το τι θα μπορούσε να έχει γίνει για την πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι, για τα συστήματα που δεν εγκαταστάθηκαν (ή δεν εγκαταστάθηκαν σωστά), για τις υπηρεσίες που δεν στελεχώθηκαν, για το συντονισμό που δεν λειτούργησε και πάει λέγοντας. Βέβαια, τίποτα απ' όλα αυτά δεν είναι άγνωστο, εδώ και πολλούς μήνες. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να έχουν ρίξει μια ματιά στα όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΚΕ σχεδόν δυο μήνες πριν την τραγωδία και την οποία όλοι μαζί «έθαψαν», στις Επερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, τότε που τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι δουλεύουν όλα «ρολόι», ή στις δεκάδες καταγγελίες των συνδικαλιστικών οργάνων των πυροσβεστών, των δασικών υπηρεσιών κ.ο.κ. Τίποτα απ' όλα αυτά όμως δεν ενδιέφερε τότε, όπως δεν ενδιαφέρει και τώρα, που επιχειρείται η «διαχείριση» του ζητήματος. Εκείνο που απασχολεί είναι, μέσα από τη γνωστή αντιπαράθεση περί «ικανών», «ανίκανων», «ανοργάνωτων» και πάει λέγοντας, να κουκουλώσουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, να κρύψουν το γεγονός ότι τα μέτρα για την προστασία του λαού ιεραρχούνται στον πάτο της πολιτικής τους και πάντα με τη λογική «κόστους - οφέλους» για τους καπιταλιστές και το κράτος τους. Παράλληλα, πότε δείχνοντας τα αυθαίρετα και πότε τους μηχανισμούς «πολιτικής προστασίας» ως υπαίτιους, επιχειρούν να πάνε ένα βήμα παραπέρα τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, που προμηνύουν νέες τραγωδίες για το λαό. Αυτήν την επιχείρηση πρέπει να αποκρούσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Αμεσότητα

Αυτή η ...αμεσότητα στην εφαρμογή των μέτρων για τα αυθαίρετα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πραγματικά μας ξεπερνά. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Σ. Φάμελλο, η Περιφέρεια Αττικής έχει προθεσμία 10 ημερών για να παραδώσει τους φακέλους των προς κατεδάφιση αυθαίρετων στις αρμόδιες υπηρεσίες και από τότε αρχίζει να μετράει ο χρόνος για τη δρομολόγηση των κατεδαφίσεων, αφού προηγηθεί η διαδικασία σύναψης των σχετικών συμβάσεων, οι οποίες απαιτούν επίσης αρκετό χρόνο. Ως αποτέλεσμα, οι μπουλντόζες αναμένεται να πιάσουν δουλειά κατά τα μέσα Σεπτέμβρη, μπορεί κι αργότερα. Κι επειδή μιλάμε για 800 τέτοιες περιπτώσεις στην Αττική (αυθαίρετες μάντρες, κτίσματα σε δασικές εκτάσεις και αιγιαλό) που εντάσσονται στο πρώτο κύμα των κατεδαφίσεων, αντιλαμβανόμαστε ότι το ...σόου της μπουλντόζας θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Και να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για περιπτώσεις αμετάκλητες, που έχουν τελεσιδικήσει εδώ και χρόνια και απλά δεν εφαρμόζονταν οι αποφάσεις! Μάλιστα, σε πολλές απ' αυτές τις περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες έχουν παραδώσει τα αυθαίρετα στο κράτος για κατεδάφιση και δεν υπάρχουν ούτε τυπικές ενστάσεις! Μετά απ' όλα αυτά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τον επικοινωνιακό χαρακτήρα του μέτρου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή στην Ανατολική Αττική, για να κρύψει τις πραγματικές αιτίες και βέβαια τις δικές της ευθύνες. Αλλά και για να προωθήσει «στην αναμπουμπούλα» μέτρα στήριξης της επιχειρηματικής δράσης σε δάση και αιγιαλό, όπως ζητάει το κεφάλαιο.

Συντονίζονται

Στη λογική της απόκρυψης των πραγματικών αιτιών της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, αλλά και των ευθυνών κυβέρνησης και περιφερειακής διοίκησης για τις ελλείψεις σε υποδομές, μέσα και σχέδιο ουσιαστικής προστασίας του λαού, κινείται το πόρισμα της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας (ΑΔΠΠ) της Περιφέρειας Αττικής, που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Το πόρισμα εστιάζει σε επιχειρησιακές και άλλες ελλείψεις στη διαχείριση της κρίσης, τις οποίες αποδίδει κυρίως στην Πυροσβεστική. Θυμίζουμε ότι και στην περίπτωση των πλημμυρών στη Μάνδρα, το πόρισμα της Περιφέρειας επέρριπτε ευθύνες σε δήμους, Δασαρχεία, Πολεοδομίες και ιδιώτες μηχανικούς, αφήνοντας ξανά έξω από το «κάδρο» την κυβέρνηση και την περιφερειακή διοίκηση. Παράλληλα, 10 μήνες μετά την καταστροφή στη Μάνδρα, η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι θα δώσει 4 εκατομμύρια ευρώ για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρες! Μάλιστα, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δήλωσε ότι πρόκειται για ένα από τα άμεσα μέτρα που πρέπει να συνοδεύουν τη συγγνώμη μετά την εθνική τραγωδία και συμπλήρωσε ότι «παίρνουμε τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό, που ανακοίνωσε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων». Δεν ξέρουμε ποιος αντιγράφει ποιον, αλλά κυβέρνηση και Περιφέρεια συντονίζονται πλήρως στην επικοινωνιακή διαχείριση συμβάντων για τα οποία μοιράζονται τεράστιες ευθύνες. Κι όπως η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε μέχρι τώρα ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και προστασίας του λαού της Ανατ. Αττικής, έτσι και η Περιφέρεια, ενώ κοντεύει να κλείσει χρόνος από την καταστροφή στη Μάνδρα, δεν έχει κάνει ούτε ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Αγνοείται

«Από κοντά» παρακολουθεί τη δραστηριότητα του Αμερικανού πρέσβη η «Αυγή», η οποία δεν χάνει ευκαιρία να προβάλλει μέχρι και τα «tweets» από τις εκδρομικές (;) του αποδράσεις. Οπως το προχτεσινό μήνυμα του πρέσβη από την Ηπειρο, με το οποίο δηλώνει ότι θαυμάζει τις ομορφιές της και υπόσχεται να επιστρέψει το χειμώνα στο Πάπιγκο. Θυμίζουμε βέβαια ότι από την Ηπειρο ο Τζ. Πάιατ έκανε και δηλώσεις για το ρόλο - κλειδί της Ελλάδας στην προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, την ώρα που στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης Σερβίας - Κοσσόβου βρίσκεται η πρόταση για νέα αλλαγή συνόρων. Τη δήλωση αυτή, όμως, όσο κι αν ...σκάψαμε, δεν μπορέσαμε να την εντοπίσουμε στη χτεσινή «Αυγή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ