Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1769 Γεννιέται ο Γάλλος επαναστάτης, στρατηγός και κατόπιν αυτοκράτορας της Γαλλίας, Ναπολέων Βοναπάρτης.

1785 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Τόμας Ντε Κουίνσι.

1909 Τη νύχτα της 14ης προς 15η Αυγούστου, με πρωτοβουλία του Στρατιωτικού Συνδέσμου (συνωμοτική οργάνωση αποτελούμενη κυρίως από κατώτερα και μεσαία στελέχη του στρατού), πραγματοποιείται το Κίνημα στου Γουδή, το οποίο έφερε από την Κρήτη τον Ελευθέριο Βενιζέλο για να αναλάβει την πρωθυπουργία.

1914 Ανοίγει η διώρυγα του Παναμά, κατά την κατασκευή της οποίας πέθαναν σχεδόν 5.600 εργάτες.

1931 Ογκώδη αγροτικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα.

1940 Ενώ το καταδρομικό «Ελλη» βρισκόταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, συμμετέχοντας με μεγάλο σημαιοστολισμό στον εορτασμό της Παναγίας, τορπιλίζεται από ιταλικό υποβρύχιο, 3 ολόκληρους μήνες πριν από την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει την Κορέα από τους Ιάπωνες ιμπεριαλιστές.

1945 Η συνέλευση αντιπροσώπων των παράνομων επαναστατικών ομάδων κηρύσσει ανεξάρτητη την Ινδονησία.

1947 Η Ινδία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη βρετανική κυριαρχία.

1950 Παραμονές του 10ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ αρχίζει στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη 118 συνδικαλιστών με βάση τον ΑΝ 509/1947. Από αυτούς, οι 8 καταδικάστηκαν σε θάνατο, οι 2 σε ισόβια και οι υπόλοιποι σε μικρότερες ποινές. Στο τέλος της δίκης, οι καταδικασθέντες σε θάνατο δήλωσαν: «Δεν μας φοβίζει ο θάνατος. Αγωνιστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις σαν τίμια συνδικαλιστικά στελέχη διά τα δίκαια των εργαζομένων. Τώρα δίνουμε ευχαρίστως και τη ζωή μας ολοκαύτωμα στον αγώνα αυτό».

1951 Ιδρύεται η Ενιαία Δημοκρατική Νεολαία Ελλάδας (ΕΔΝΕ), η Νεολαία της ΕΔΑ.

1953 Πραξικόπημα κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού του Ιράν, Μ. Μοσαντέχ, υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, πετυχαίνει την ανατροπή του, την εγκαθίδρυση στρατιωτικής δικτατορίας και την επάνοδο της απόλυτης μοναρχίας.

1960 Το Κονγκό αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

1960 Οι πρώτοι μαύροι εγγράφονται στα σχολεία των λευκών στη Βιρτζίνια.

1964 Η σοβιετική κυβέρνηση απαντά σε έκκληση του Μακαρίου ότι δεν θα μείνει αδιάφορη σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Κύπρου.

1971 Για να περιορίσει την εκροή αμερικανικού συναλλάγματος στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος Νίξον αναστέλλει τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό, βάζοντας «νάρκη» στα θεμέλια του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ