Η Κίνα αξιώνει πιο επιθετική στάση απέναντι στις ΗΠΑ, την ώρα που η Γερμανία αναζητάει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την αυτοκινητοβιομηχανία
Copyright 2017 The Associated |
Κοντέινερ με κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα στο Ν. Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Η εκατέρωθεν επιβολή δασμών είναι εκδήλωση βαθύτερων ανταγωνισμών |
«Τα μέτρα των ΗΠΑ ουσιαστικά αποτελούν επίθεση στις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς και αξίας. Για να το θέσουμε απλά, οι ΗΠΑ ανοίγουν πυρ ενάντια σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού τους». Αυτά δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Γκάο Φενγκ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών που αναμένεται σήμερα σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 34 δισ. δολαρίων.
«Αν οι ΗΠΑ θέσουν σε εφαρμογή τους δασμούς, ουσιαστικά επιβάλλουν δασμούς σε εταιρείες από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών και αμερικανικών», πρόσθεσε ο Γκάο και ξεκαθάρισε: «Η Κίνα δεν θα υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς και δεν θα αποκλίνει από τη δέσμευσή της να υπερασπιστεί το ελεύθερο εμπόριο και το πολυπολικό (διεθνές) σύστημα».
Επισήμανε ακόμα ότι το Πεκίνο θα προστατέψει τα νόμιμα δικαιώματα όλων των ξένων εταιρειών στην κινεζική επικράτεια, αλλά και ότι θα συνεχίσει να αξιολογεί τον αντίκτυπο του «εμπορικού πολέμου» που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ ενάντια σε εταιρείες και «θα βοηθήσει εταιρείες να αμβλύνουν πιθανές κρίσεις».
Από τη μεριά του, και ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, είπε ότι «εμείς από τη μεριά μας δεν θέλουμε να διεξάγουμε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά όταν βλάπτονται τα νόμιμα συμφέροντα μιας χώρας, τότε φυσικά εκείνη έχει το δικαίωμα να τα προστατεύσει σθεναρά».
Να σημειωθεί ότι η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον έχει εκδώσει από την αρχή της βδομάδας οδηγίες για τους Κινέζους τουρίστες στις ΗΠΑ, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα όπως υψηλοί λογαριασμοί για ιατρικές υπηρεσίες, την απειλή ενόπλων επιθέσεων σε δημόσιους χώρους και τις ληστείες, τις έρευνες και κατασχέσεις από τελωνειακούς υπαλλήλους, τις τηλεπικοινωνιακές απάτες και τις φυσικές καταστροφές.
Την ίδια στιγμή, κι ενώ λέγονται και γράφονται πολλά για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρουν οι αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού άξονα, μπροστά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι στο παρασκήνιο συζητιέται ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός στη διαμάχη για τους δασμούς 20% - 25% που εξετάζει να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, κάτι που θα έπληττε ιδιαίτερα τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», αυτό ήταν το αντικείμενο της προχτεσινής συνάντησης του πρέσβη των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, με τον επικεφαλής των Γερμανών αυτοκινητοβιομηχάνων (Daimler, BMW, Volkswagen). Οι Γερμανοί αυτοκινητοβιομήχανοι πρότειναν μηδενικούς δασμούς και από τις δύο πλευρές. Επί του παρόντος τα αυτοκίνητα που εισάγονται από τις ΗΠΑ στην ΕΕ έχουν 10% δασμούς, ενώ οι ΗΠΑ βάζουν δασμό 2,5% στα αυτοκίνητα της ΕΕ. Για άλλα εμπορεύματα ισχύει το αντίστροφο.
Η καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, εμφανίστηκε χτες θετική στη μείωση των ευρωπαϊκών δασμών στα αμερικανικά αυτοκίνητα, αν οι ΗΠΑ παραιτηθούν από τις απειλές για δασμούς στα ευρωπαϊκά. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ για τους δασμούς απαιτούν «κοινή ευρωπαϊκή θέση και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτήν».
Copyright 2018 The Associated |
Από τη χτεσινή συνάντηση Μέρκελ - Μέι στο Βερολίνο |
Την πίεση του χρόνου για τις διαπραγματεύσεις Βρετανίας - ΕΕ υπογράμμισε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή της με την Τ. Μέι στο Βερολίνο. «Οι διαπραγματεύσεις τώρα θα εισέλθουν σε μια κρίσιμη φάση», είπε πριν τις συνομιλίες και πρόσθεσε: «Αρα υπάρχει ένας αριθμός ουσιαστικών ζητημάτων που θα θέλαμε να συζητήσουμε και εδώ διμερώς».
Η Τ. Μέι αναφέρθηκε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί σχέδιο «τελωνειακής ρύθμισης», αναφέροντας ότι «θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε έναν ουσιαστικό δρόμο προς τα εμπρός, που θα επιτρέψει την αύξηση του ρυθμού και της έντασης των διαπραγματεύσεων».
Σύμφωνα με το BBC, στόχος του σχεδίου που σήμερα θα συζητήσει το βρετανικό Υπουργικό Συμβούλιο, είναι η διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ελευθερίας για τη Βρετανία να επιβάλει τους δικούς της δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα, μετά το Brexit. Η Μέι προσπαθεί να συμβιβάσει τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις διαφωνίες μεταξύ των υπουργών της για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας - ΕΕ. Η έκβαση της συνάντησης θεωρείται κρίσιμη για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Στο μεταξύ, με χτεσινή της ανακοίνωση, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας, «Jaguar Land Rover», προστέθηκε στη μακρά λίστα των βρετανικών ομίλων που πιέζουν για μια συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί ένα «σκληρό Brexit», δηλαδή χωρίς εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Αυτό θα κόστιζε στον όμιλο JLR «1,2 δισ. λίρες ετησίως», προειδοποίησε και ζήτησε μεγαλύτερη βεβαιότητα για να συνεχίσει να επενδύει στη Βρετανία.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--
Η Ουγγαρία δεν θα δεχτεί πίσω αιτούντες άσυλο από τη Γερμανία, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν, κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.
Η Ουγγαρία δεν αισθάνεται «καθόλου υπεύθυνη για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου», αλλά επιμένει ότι αυτοί είναι «μη εγγεγραμμένοι πρόσφυγες από άλλες χώρες, ιδίως από την Ελλάδα». Τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας φυλάσσονται 24 ώρες τη μέρα από 8.000 ένοπλους, είπε ο Ορμπαν, προσθέτοντας πως «είναι αδύνατον να εισέλθει κάποιος».
Σύμφωνα με την καγκελάριο, η συζήτηση αφορούσε επίσης την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για «κέντρα διαμετακόμισης» αιτούντων άσυλο στα γερμανικά σύνορα και τις προγραμματισμένες διοικητικές συμφωνίες, βάσει των οποίων η Γερμανία προτίθεται να επιστρέφει τους πρόσφυγες στις χώρες που έχουν δηλωθεί.
Σε κάθε περίπτωση, σύγκλιση υπήρξε στη μεγαλύτερη καταστολή, καθώς οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην «ανάγκη» να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων για να περιοριστούν οι προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές.
Εξάλλου, κατά τη χτεσινή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, συμφωνήθηκε η συνεργασία των δυο χωρών με την Ιταλία, προκειμένου να «κλείσει η νότια διαδρομή» των μεταναστών.
Την ερχόμενη βδομάδα, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, θα γίνει σύσκεψη των τριών χωρών προκειμένου να μειωθεί η «μεταναστευτική πίεση» στη Μεσόγειο. Στις 11 Ιούλη έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Χ. Ζεεχόφερ με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Σαλβίνι.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε χτες προς τα κάτω την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας το 2018, στο 2,2% του ΑΕΠ (από 2,5% στην προηγούμενη πρόβλεψη), επικαλούμενο την «άνοδο του προστατευτισμού, το ενδεχόμενο ενός "σκληρού Brexit" ή της επανεκτίμησης των κινδύνων για το κρατικό χρέος στην Ευρωζώνη, που θα οδηγούσαν σε νέες χρηματοοικονομικές πιέσεις και θα μπορούσαν να πλήξουν τις εξαγωγές και τις επενδύσεις της Γερμανίας». Για το 2019 η πρόβλεψη του ΔΝΤ ανέρχεται στο 2,1%, από 2% που ήταν η προηγούμενη.
Επισημαίνοντας ιδίως την ταχεία γήρανση του πληθυσμού, το ΔΝΤ εισηγείται περαιτέρω αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στις υποδομές και στην Παιδεία, αλλά και τη δημιουργία περαιτέρω κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις, μέτρα που μεταξύ άλλων θα ενίσχυαν την παραγωγικότητα και θα μείωναν το μεγάλο πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας, σημειώνεται. Το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στο 8% του ΑΕΠ πέρυσι, από 8,5% το 2016, αλλά αναμένεται να αυξηθεί ξανά στο 8,3% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με το Ταμείο.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Ο άνδρας και η γυναίκα που βρέθηκαν αναίσθητοι το Σάββατο στο Εϊμσμπερι και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, εκτέθηκαν στον νευροπαραλυτικό παράγοντα «Νοβιτσόκ», την ίδια ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του, ανακοίνωσε χτες η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας. Η πρώτη εκτίμηση της υπηρεσίας ήταν ότι το ζευγάρι στοχοποιήθηκε εσκεμμένα, ενώ δεν γνωρίζουν ακόμα πώς μεταδόθηκε η ουσία.
Αργότερα πάντως το θέμα πήρε νέες διαστάσεις, δίνοντας αφορμή για νέα στοχοποίηση της Ρωσίας. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπει κανείς δύο Βρετανούς πολίτες να δηλητηριάζονται από τον νευροτοξικό παράγοντα «Νοβιτσόκ», ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση προσέφυγε και στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων. Ο Βρετανός υπουργός Ασφάλειας, Μπεν Ουάλας, κάλεσε ξανά τη Ρωσία να δώσει λεπτομέρειες για την επίθεση στον πρώην πράκτορα και στην κόρη του, με αφορμή το νέο περιστατικό.
Το Κρεμλίνο θύμισε ωστόσο πως είχε προσφέρει βοήθεια στις έρευνες της Βρετανίας, η οποία απορρίφθηκε.