ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να κλείσει η χωματερή της Φυλής

Αλλη μία αγωνιστική απάντηση στην πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή του λαού στη Δυτική Αθήνα και Αττική, με συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, έδωσαν χτες το απόγευμα δεκάδες σωματεία και φορείς της περιοχής, με κύριο αίτημα το κλείσιμο της χωματερής.

Εδωσαν αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, που δεν λογαριάζει την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού, εκφράζοντας παράλληλα και την αποφασιστικότητά τους για κοινή δράση εργατικών σωματείων και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος ενάντια στην πολιτική που επιβάλλει στα λαϊκά στρώματα να ζουν στην ανεργία, τη φτώχεια, σε γειτονιές απροστάτευτες από πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές, με μεγάλες ελλείψεις σε βασικές υποδομές.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον δήμο Φυλής, Θόδωρος Χαμαλίδης, «έδειξε» τους υπεύθυνους για την πολιτική υποβάθμισης της ζωής του λαού της περιοχής, που δεν είναι, όπως είπε, «το κακό μας ριζικό». Οπως ανέφερε, για την κατάσταση αυτή «οι ευθύνες βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κεντρική γραμμή αυτής της πολιτικής είναι ότι και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πεδίο κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η Περιφέρεια Αττικής είναι συνυπεύθυνη γιατί στηρίζει αυτήν την πολιτική, ενώ προεκλογικά υποσχόταν το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και δήλωνε ότι στηρίζει τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής, εξαπατούσε δηλαδή συστηματικά το λαό και τη νεολαία». Ανάλογες ευθύνες έχει και ο δήμος Φυλής, που στηρίχτηκε από τη ΝΔ.

Γι' αυτό, υπογράμμισε ο ομιλητής, «συνεχίζουμε τον αγώνα μας, θα είμαστε συνέχεια στους δρόμους και όπου αλλού χρειάζεται, δυναμώνουμε την πάλη μας. Στον αγώνα αυτόν καλούμε όλους τους λαϊκούς ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο. Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους κατοίκους του Γραμματικού, γιατί κοινά είναι τα αιτήματά μας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής, για προστασία του περιβάλλοντος, για τη ζωή που μας αξίζει».

Πρόσθεσε ότι «στην πρόσφατη κινητοποίηση των σωματείων και των φορέων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, η Ρ. Δούρου όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά η πίεση του κόσμου την ανάγκασε να ομολογήσει με κυνικό τρόπο τη συνέχιση της λειτουργίας του και τη δημιουργία νέων χωματερών στο Γραμματικό, στο παλιό λατομείο Μουσαμά κ.α., απειλώντας μάλιστα το εργατικό - λαϊκό κίνημα της περιοχής ότι "θα τη βρει απέναντί του". "Ξέχασε" μάλλον η Ρ. Δούρου τι έλεγε προεκλογικά το 2014, όταν δήλωνε πως θα είναι στο πλευρό των κατοίκων της Φυλής και του Γραμματικού και ότι αισθάνεται δημότης Φυλής.

Λίγες μέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις της περιφερειάρχη, ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε νέα επέκταση της χωματερής σε μια έκταση 120 στρεμμάτων και χωρητικότητας 1.200.00 κ.μ., δίνοντας παράταση για ακόμα ένα χρόνο στη λειτουργία της χωματερής. Την ίδια στιγμή, έχει ιδιωτικοποιηθεί το σύνολο σχεδόν της λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ.

Δεν έχουμε δυο ζωές για να τους χαρίσουμε αυτή! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τη ζωή που μας αξίζει», κατέληξε.

Χαιρετισμό απηύθυνε στους συγκεντρωμένους ο Μιχ. Ζαχαρίας, γραμματέας του Συλλόγου ΕΒΕ Δ. Μαραθώνα.

Το αίτημα να κλείσει οριστικά η χωματερή στη Φυλή και να γίνει διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού αποτυπωνόταν στα συνθήματα και στα πανό των συγκεντρωμένων. «Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής - Κανένας δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές μας» αναγραφόταν στο πανό του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ενώ πανό με ανάλογα συνθήματα υπέγραφαν σωματεία και φορείς από το Ιλιον, τη Φυλή, τον δήμο Αχαρνών, η Ενωση Γονέων Αν. Λιοσίων, το Συνδικάτο Οικοδόμων (παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Λαϊκές Επιτροπές Α' Αθήνας και Γαλατσίου, ο δήμος Πετρούπολης, εκπρόσωποι της ΟΓΕ κ.ά. «Η ανάπτυξή τους τσακίζει το λαό - φτώχεια, ανεργία, σκουπιδαριό», «ούτε στα Λιόσια ούτε στη Φυλή, έξω από το Θριάσιο η χωματερή», «κυβέρνηση - δημάρχοι και περιφερειάρχες φορτώνουν τις χωματερές στου λαού τις πλάτες» ήταν από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της πορείας που πραγματοποιήθηκε προς το υπουργείο Εσωτερικών. Φτάνοντας εκεί, οι διαδηλωτές συνάντησαν κατεβασμένα ρολά, ενώ ο υπουργός Π. Σκουρλέτης ήταν «εξαφανισμένος». Παράλληλα, δεν βρέθηκε κανένας αρμόδιος του υπουργείου να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των φορέων, ενώ ο υπουργός ήταν έγκαιρα ενημερωμένος για την κινητοποίηση.

Μιλώντας στους εργαζόμενους έξω από το υπουργείο, ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγ. Σίμος τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Συνεχίζουμε αποφασιστικά, με αισιοδοξία που πηγάζει από το δίκαιο των αιτημάτων μας. Θα εντείνουμε τον αγώνα μας για να κλείσει η χωματερή. Να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες και οι πιέσεις το επόμενο διάστημα».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Χρ. Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο περιφερειακός σύμβουλος εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής Γ. Μανουσογιαννάκης και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής του δήμου Χαϊδαρίου.

Αβάντα του Ευρωκοινοβουλίου στις ΜΚΟ

«Παράθυρο» στην παραπέρα δράση των ΜΚΟ, στο πλαίσιο της «αξιοποίησής» τους από την ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ανοίγει χτεσινό μη νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται πως «το ΕΚ επισημαίνει ότι οι πολίτες και οι ΜΚΟ που παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια διενεργώντας επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα και στην ξηρά, υποστηρίζουν και συμπληρώνουν τις δράσεις διάσωσης που αναλαμβάνουν οι αρμόδιες αρχές στα κράτη - μέλη της ΕΕ». Τονίζεται δε ότι οποιαδήποτε δράση πρέπει να παραμείνει εντός του νομικού πλαισίου που προβλέπεται από την Οδηγία 2002 για την «υποβοήθηση» και οι όποιες επιχειρήσεις διεξάγονται θα γίνονται υπό τον έλεγχο των εθνικών αρχών.

Οι ΜΚΟ δρουν καλύπτοντας... κενά στο πλαίσιο της πολιτικής για θυσία των πάντων στην αγορά, τυγχάνουν υπερβολικής προβολής και συχνά εμπορεύονται, καπηλεύονται και εκμεταλλεύονται την επιθυμία καλοπροαίρετων να δώσουν χέρι βοήθειας σε κατατρεγμένους και βασανισμένους ανθρώπους. Οι περισσότερες είναι κρατικοδίαιτες. Αλλωστε, με την κρίση του Προσφυγικού πήραν αδρές χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής της ΕΕ, πριν από δύο χρόνια έγιναν αλλαγές στη λειτουργία του Frontex, ώστε να επιτρέπεται η ενοικίαση και ιδιωτικών μέσων στη δράση του. Ετσι, το 2017, η βρετανική εταιρεία DEA (Diamond Executive Aviation)-AERO συμμετείχε με δικό της μισθωμένο αεροπλάνο και πλήρωμα σε επιχειρήσεις επιτήρησης στο Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 με τη μαζική εισροή χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, μεγάλος αριθμός ΜΚΟ «έλυνε και έδενε» στη Λέσβο, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως και σε περιπολίες στη θάλασσα, προκαλώντας μια απαράδεκτη κατάσταση. Η κυβέρνηση είχε νομιμοποιήσει με τη στάση και τις αποφάσεις της τις ΜΚΟ που μοίραζαν το νησί σε κομμάτια, για τα οποία διαγκωνίζονταν ξεπλένοντας χρήμα. Το ΚΚΕ ζητούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσα από κρατικές δομές με προσλήψεις προσωπικού στην Τοπική Διοίκηση, έχοντας την πρόταση για απευθείας μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία προς τις χώρες προορισμού τους χωρίς τη μεσολάβηση δουλεμπόρων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Επιπλέον, με το χτεσινό ψήφισμα του ΕΚ καλούνται τα κράτη - μέλη της ΕΕ «να συμπεριλάβουν την εξαίρεση στην εθνική τους νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που βοηθούν τους μετανάστες για ανθρωπιστικούς λόγους δεν θα διώκονται για το σκοπό αυτό». Τέλος, επισημαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές που να διευκρινίζουν ποιες μορφές διευκόλυνσης δεν θα πρέπει να ποινικοποιούνται από τα κράτη - μέλη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο νόμος εφαρμόζεται με μεγαλύτερη σαφήνεια και ομοιομορφία.

Τα αιτήματα των μαζικών φορέων

-- Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

-- Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και Μελετάνι. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.

-- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

-- Οχι στην καύση των απορριμμάτων.

-- Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

-- Να ανακληθεί εδώ και τώρα η απόφαση του ΕΔΣΝΑ για αύξηση της εισφοράς των δήμων κατά πέντε ευρώ τον τόνο, απόφαση που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε.

-- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ